Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie.

Mieszkam w domku (wersja b) od 5 miesięcy i podzielę się uwagami, które się nasunęły.

Mati i Maja. Pomieszczenie gospodarcze jest malutkie, ale do pieca gazowego w zupełności wystarcza. Mam zrobioną tam też pralnie i suszarnie. Bakuje zlewu, ale nie zaplanowałem i nie ma. Moje pomieszczenie gosp. jest częściowo wycięte kosztem trochę szerszego przedsionka to i tak tam dużo upchałem.

Teraz temat garażu. Jeszcze nie mam zrobionej kostki i podjazdu do garażu i samochód trzymam na zewnątrz. Ale kiedy skończyłem robić porządki w garażu to widzę, że samochód już tam się nie zmieści (na długość). Na szerokość nie przymierzałem. Ale jak trochę wyrzucę gratów to są szanse. A jeszcze przecież są rowery, kosiarka, itp.

Łazienka na dole - tak jak w projekcie - nie mam tam zamontowanej umywalki i praktycznie z niej nie korzystamy. Pokoje na dole - w jednym sypialnia - ok. Drugi - garderoba z prasowalnią - praktyczna rzecz :) .

Góra - podnieśliśmy o 2 pustaki i wyszły 2 duże pokoje i łazienka.

Salon jest ustawny, widny. Dodaliśmy okno w kuchni - jesteśmy z tego zadowoleni - doświetla salon i kuchnię.

Ogrzewanie działa dobrze - podłogówka na górze słabo.

Czeka mnie jeszcze ogrodzenie, zieleń i kostka - chyba dopiero jak będę bogaty :D .

Pozdrawiamy wszystkich zręczniaków.

P.S.

mickoz podoba nam się wykończenie twojego domku - super.

G&G

Witajcie.

......

Teraz temat garażu. Jeszcze nie mam zrobionej kostki i podjazdu do garażu i samochód trzymam na zewnątrz. Ale kiedy skończyłem robić porządki w garażu to widzę, że samochód już tam się nie zmieści (na długość). Na szerokość nie przymierzałem. Ale jak trochę wyrzucę gratów to są szanse. A jeszcze przecież są rowery, kosiarka, itp.

..........

mickoz podoba nam się wykończenie twojego domku - super.

G&G

JAK TO NIE MIEŚCI SIĘ SAMOCHÓD ????

W garażu ścianę przy kominie mam ocieploną styropianem 10cm. Do tego na tej ścianie ustawiłem regały 40cm głębokie i brakuje mi ok. 10 cm - na razie z obliczeń bo nie wjeżdzałem. A samochód to Vectra Combi dosyć długi jest.

Pozdrawiam

Jeżeli masz opanowane parkowanie bokiem to powinna sie Vektrunia zmieścić :D :D

A tak poważnie to fakt garaż jest bez dodatkowej zabudowy (regały) dość mały.

Pozdrawiam

Artur

Wychodzi na to, że muszę jutro zmierzyć garaż, bo nie przyszło mi do głowy, że może się w nim auto nie zmieścic :evil: -golf kombi.

Z lepszych wiadomości- mamy już ułożoną terivę, jeszcze szałowanie płyty nad kuchnią i schodów i mam nadzieję, że pojutrze będzie deka! OBY TYLKO SKOŃCZYŁY SIĘ TE NOCNE MROZY! Z soboty na niedzielę było -5st!

Witam,

no to i ja się pochwalę, budujemy C77a lustro

po wszystkich formalnościach zaczęło się... od golenia

http://images41.fotosik.pl/218/552ad2a2b58bb9cdm.jpg

18.08.2009

potem geodeci, duuuża dziura w ziemi, ława, zbrojenie, 'trochę' roboty wykonawcy i mamy część fundamentu

http://images42.fotosik.pl/134/35cb349e02e83694m.jpg

24.09.2009

następnie sypali i zagęszczali, potem sypali i zagęszczali i znowu to samo a na końcu wylali na pobojowisko chudziak

http://images44.fotosik.pl/222/8679eee9e4a422dcm.jpg

01.10.2009

'pora na ściany' stwierdził wykonawca i przystąpił (a raczej jego ludzie) do pracy

http://images36.fotosik.pl/109/3f519935b66f4e92m.jpg

05.10.2009

dziurawy jeszcze strop

http://images50.fotosik.pl/223/75d41b73f1b53b73m.jpg

24.10.2009

a tu zalewają dziury

http://images39.fotosik.pl/219/3f13366084d6f36fm.jpg

30.10.2009

następne zdjęcia (jak będzie zainteresowanie) w czwartek lub piątek

pozdrawiam

kkza

[/url]

Witam,

no to i ja się pochwalę, budujemy C77a lustro

no nareszcie się doczekałam - ktoś buduje wersję A :D :D :D tylko czemu tak daleko ode mnie :(

następne zdjęcia (jak będzie zainteresowanie) w czwartek lub piątek

no pewnie, że będzie zainteresowanie - czekam na zdjęcia z niecierpliwością, albo załóż własny dziennik

pozdrawiam

Witam,

nie ma sprawy będą foty,

annecy napisz, proszę, czy o położeniu paneli na podłogówkę

zadedydowałeś sam czy może miałeś jakieś opinie użytkowników

takiego rozwiązania, u nas na parterze ma być wszędzie podłogówka

ale w salonie i pokoju drewno - parkiet - wiadomo klejony

lub coś w rodzaju deski barlineckiej - kleić czy ułożyć pływająco?

pozdrawiam

kkza

Witam,

nie ma sprawy będą foty,

annecy napisz, proszę, czy o położeniu paneli na podłogówkę

zadedydowałeś sam czy może miałeś jakieś opinie użytkowników

takiego rozwiązania, u nas na parterze ma być wszędzie podłogówka

ale w salonie i pokoju drewno - parkiet - wiadomo klejony

lub coś w rodzaju deski barlineckiej - kleić czy ułożyć pływająco?

pozdrawiam

kkza

sprawa ma się tak, że...

najlepszy efekt i prostotę uzyskać jest kładąc gres na podłogówce, ale... gres jest zimny optycznie.. a drewno daje nawet wizualnie, poczucie ciepła, a na tym nam najbardziej zależało...

w domu rodziców był parkiet i przez wiele lat eksploatacji w kółko były z nim jaja - rysy, szczeliny, przebarwienia... cyklinowanie , lakierowanie , włosy pod powłoką lakieru słowem jak z małym dzieckiem...

a do tego mamy małego psa, który ma pazurki...

dlatego nie chciałem parkietu , no i koszty...

o panelach dużo czytałem na forum i kilka rozmów też odbyłem z fachowcami i użytkownikami... to jest tańsza i gorsza opcja i to się czuje... tak jak z blachodachówką i dachówką... bo panele są głośne, sprawiają wrażenie jednorazowego użytku, a dodatkowo pewnie się dłużej nagrzewają ale o ile , to nie wiem, czy to liczyć w minutach czy godzinach ? jak już załapią temperaturę to ją trzymają... a wtedy nie widzę znaczących różnic między gresem a nimi...

ponieważ na tym etapie każdy grosz się liczy to postawiliśmy na panele , które do salonu czyt. 25-30 m2 kosztują z podkładem jakieś 1200pln... bez robocizny... natomiast koszt parkietu sensownego z sensowną ekipą , która go położy , tak , że nie będzie sprawiał kłopotów przez wiele lat, to już znaczny wydatek...

a panele ułożyłem sam, na tekturze, w dwa dni... póki co wyglądają świetnie!

pianka podobno nie jest zalecana na podłogówkę...

a to co najważniejsze ! jak mi się znudzą albo zniszczą to je wypitulę bez żalu i kupię nowe, położę gres, albo parkiet... zobaczymy co się sprawdzi...

budując nowy dom jest tyle do przemyślenia , że czasem może lepiej pewne decyzje, których się nie jest pewnym , szczególnie te kosztowne, odwlec na potem...

co do skuteczności to cały dół z wyłączeniem gabinetu i sypialni jest na podłogówce... często latam po domu w samych majtach, i na bosaka, grzejniki w tym roku jeszcze odpalone nie były , sama podłogówka daje radę... :lol: na kotle na podłogówkę idzie 28 C...

wiadomo , ze im mniejsza grubość izolatora , tym mniejsze straty ciepła ale gdzie do cholery ma to ciepło uciec jak nie do góry ? przecież od dołu jest max izolacja i jeszcze folia alu... co najwyżej się będzie parkiet dłużej nagrzewał...

czy ma być na klej czy pływająco to nie wiem... ale podłogówka powoduje skurcze i rozkurcze , więc pewnie by się przydała podłoga pływająca ale ja się nie znam, albo klej elastyczny???

zwykle parkiety mają większą grubość niż panele i różnica ta wynosi jakieś 1-1,5cm więc warto przemyśleć na etapie wylewek gdzie co będzie...

pozdr