kkza 05.11.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Witam, annecy dzięki za cenne informacje, chcemy zdecydowaćjuż na tym etapie co położyć w salonie choć instalacje i prace wykończeniowedopiero w marcu. a teraz dzisiejsze zdjęcia z przoduhttp://images37.fotosik.pl/218/0d74de4b2fcfb707m.jpg rośnie komin kominkahttp://images35.fotosik.pl/77/4a93a241e93e1752m.jpg "uziemiona" konstrukcja dachuhttp://images38.fotosik.pl/219/3753d17a66d1f88dm.jpg pozdrawiamkkza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziniaki 06.11.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 kkza o ile podnieśliście ściankę kolankową?jeszcze jakieś zmiany wprowadzałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkza 06.11.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Witam aziniaki Wysłany: Pią, 6 Listopad 2009 08:18 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- kkza o ile podnieśliście ściankę kolankową? jeszcze jakieś zmiany wprowadzałeś? Aż tak to widać? Około 35cm, trochę się boję, że będzie to wyraźnie widoczne po skończeniu dachu i zaburzy wygląd domu, jak widać na zdjęciu w poprzednim poście więźba już przywieziona także o przedłużeniu krokwi w dół można zapomnieć, może uda się to zgubić umiejętnie wykańczając (dobór kolorów) elewację. Ponadto skróciliśmy frontowy podcień o 60cm dzięki czemu wydłużył się wiatrołap i zmieściły się schody z podestem - schodom zabiegowym mówię stanowcze nie. Ściana między schodami a wiatrołapem jest/będzie budowana z cegły 8cm - konstrukcja nośna została zachowana dzięki betonowym słupom (2 szt) i podciągowi pod stropem, ściana oddzielająca garaż od reszty domu jest murowana dzisiaj z cegły 12cm (nie pełni funkcji ściany nośnej, zrezygnowaliśmy też z drzwi między domem a garażem), którą trzeba będzie ocieplić od strony garażu - dzięki temu poszerzy sie wiatrołap o około 29cm. Przenieśliśmy też komin kominka na ścianę nośną obok wejścia do salonu - komin będzie w kalenicy. Jesteśmy też za tym aby zmniejszyć łazienkę na górze - decyzja będzie podjęta jak będzie dach. pozdrawiam kkza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maca 06.11.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 MAM TAKĄ WIZJĘ.. I CHYBA JEDNAK TAK BEDZIE (trochę inaczej jedna ściana ale generalnie taki będzie wygląd i przeznaczenie)---------------------------------------------------------------------------------------------------------http://albumik.pl/albumy/maca/gra/5097545942116.jpg---------------------------------------------------------------------------------------------------------oczywiscie chodzi o górę i w wersji c77c[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 07.11.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 MAM TAKĄ WIZJĘ.. I CHYBA JEDNAK TAK BEDZIE (trochę inaczej jedna ściana ale generalnie taki będzie wygląd i przeznaczenie) --------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://albumik.pl/albumy/maca/gra/5097545942116.jpg --------------------------------------------------------------------------------------------------------- oczywiscie chodzi o górę i w wersji c77c[/b] ja to bym sobie to jednak zwymiarował na Twoim miejscu... bo możesz się potem baaaaaaardzo zdziwić... jak wiadomo papier przyjmie wszystko... ogólnie jest ok, ale... ...drzwi o szerokości 30 cm, fotelik wielkości laptopa i takiż sam sedesik i takie tam... zmierz tez może jaka będzie wysokość pomieszczenia nad tym łożem małżeńskim... jak dla mnie najodważniejszym posunięciem jest jednak kibel na kominie... bo to komin w łazience jest , tak? a ja myślałem , że będę mial dezajnersko urządzony dom.... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maca 07.11.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 ✿✿✿✿wymiary kompletnie nie odpowiadają rysunkowi... to już wiem na pewno, ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ te rysunki z "Muratora" to czysta partanina, ale chciałem oddać różnicę w projektach... http://albumik.pl/albumy/maca/gra/5097651522332.jpg (rozmiary bede dokładne miał jak pomierzę, a tam gdzie jest 4,5m - prawdopodobnie wychodzi 5,3m) A decyzję podjąłem będąc właśnie na dachu (czyt. piętro). Gdy zobaczyłem jak to się ma wszystko w realu. kibelek - nie zupełnie na kominie.. bo za kominem jest spora wnęka, ale to i tak tylko taki pomysł, generalnie chodzi o roszady w ścianach. Dzięki tym ustawieniom zyskuję... -------- *♥*♥*♥* -------- -------- *♥*♥*♥* -------- -------- *♥*♥*♥* -------- -------- *♥*♥*♥* -------- ------*♥*♥*♥*♥*♥*----- -------- *♥*♥*♥* -------- ----------- *♥* ----------- - łazienka OLBRZYMIA (mam dwie kobiety i trzecia bedzie kobietą ) - pralnia z szafami na poscieli inne oraz kosz na brudną bieliznę - dwa równe pokoje (nr 15 i 16 na rysunku) - pokój (rys.19) i tak będzie miał w podstawie blisko 15m2; - czyli wystarczająco na łóżko i sporą szafę w zabudowie, a nad głową będzie ok.. bo podnoszę kolankową o jakieś 20 cm - przestronny przedpokoik (ustawny) z szafkami na jakieś klucze, komórki i coś tam. - no i rewelacja!!! schody (i to jest pewne) będę miał wychodzące w przeciwną stronę.. nie na kuchnie a na salon ...drzwi o szerokości 30 cm, fotelik wielkości laptopa i takiż sam sedesik i takie tam... zmierz tez może jaka będzie wysokość pomieszczenia nad tym łożem małżeńskim... jak dla mnie najodważniejszym posunięciem jest jednak kibel na kominie... bo to komin w łazience jest , tak? OJ ! człowieku ... przecież wiesz że te projekty z Muratora to badziew... a to właśnie z niego wyciągnąłem rysunek , _**___**_________**** _**___**_______**___**** _**__**_______*___**___** __**__*______*__**__***__** ___**__*____*__**_____**__* ____**_**__**_**________** ____**___**__** ___*___________* __*__________ POZDRAWIAM _*____0_____0____* _*_______@_______* _*_______________* ___*_____v_____* _____**_____** _______*****_______ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maca 07.11.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 ZMIERZYŁEM POKOIK... ma 5m20cm szerokosci. Czyli pokój na górze wychodzi wówczas 2,95/5,20m (spory/wystarczająco na sypialnię). Mam też zmiany na dole (już są wprowadzone)... a bedzie to tak: http://albumik.pl/albumy/maca/gra/5098095010154.jpg czyli ten u góry już po zmianach, i nie bierz sobie panie annecy do serca ustawień mebli na rysunku... będzie w sumie podobnie, ale to jednak nie są meble z VOX-a Poprostu tak mam zrobione ścianki i w PODOBNY SPOSÓB będę rozstawiał meble. Ta pogróbiona ściana w salonie to...hmmm nie wiem jak to nazwać, bedzie to zabudowa z płyt na całą wysokość a na środku będzie wpasowany wgłąb wisiał telewizor, zadnego mebla na tej stronie/tylko głośniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 07.11.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 a może tak by było lepiej...? http://images46.fotosik.pl/223/9749d49ae24b6373m.jpg łazienka jest powiększona o garderobę plus mała roszada w ustawieniach punktów, sypialnia nie jest klitką (łóżko się mieści normalnie ), klatkę schodową masz taką jak chciałeś, reszta bez zmian... to nie jest przecież jedyna łazienka w domu... a użytkowa wiecej nie będzie przez to tylko, ze jest większa... pomyśl o nagrzewaniu łazienki na czas kąpieli na przykład... tam zawsze powinno być trochę cieplej... zapomniałeś też o drzwiach które sie tez muszą otwierać i zamykać na którąś ze stron, a wtedy zapomnij o ustawności tego przedpokoju... p.s. skoro wklejasz zdjęcia bez komentarza, to skąd mamy wiedzieć czy zdajesz sobie sprawę z proporcji? jak nie chcesz uwag z naszej strony, to ich nie wklejaj - proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maca 07.11.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 wymiary jaki wyjdzie pokój no maly to on nie będzie: http://albumik.pl/albumy/maca/gra/5098103157464.jpg p.s. skoro wklejasz zdjęcia bez komentarza, to skąd mamy wiedzieć czy zdajesz sobie sprawę z proporcji? jak nie chcesz uwag z naszej strony, to ich nie wklejaj - proste. jasne że wklejam dla komentarzy i uwag, ale konstruktywnych... jak właśnie ta ostatnia... nawiasem- gratuluje wspaniałej grafiki, ale cały bajer polega na tym że marzyłem o wielkiej łazience... tym bardziej że wszyscy będziemy mieszkali u góry. Pomysł... niezły, ale sypialnia nam wielka nie potrzebna... i nie wiem czy u kogoś tutaj na forum nie widziałem już podobnego rozwiązania z wejściami(dlatego też umieszczam te rysunki by mógł ktos podpatrzeć co nieco). Suma sumarum wszystkie drzwi będą się otwierały do pokoi i do wewnątrz łazenki (łazienkę jeszcze przemyślę). To załatwi sprawę (tak myślę) Byłem przed chwilą na budowie i myśle że będzie wyglądało to nieźle (srawa się wyjaśni jak stanie dach bo może wszystko szlag trafić) póki co pomysł jest ROZWOJOWY. PZDR. ALL[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 07.11.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 nawiasem- gratuluje wspaniałej grafiki, ale cały bajer polega na tym że marzyłem o wielkiej łazience... tym bardziej że wszyscy będziemy mieszkali u góry. Pomysł... niezły, ale sypialnia nam wielka nie potrzebna... PZDR. ALL a zatem myślę , że znalazłem dla Ciebie coś co spełni Twoje oczekiwania... http://images47.fotosik.pl/223/99130f063b929fc6.jpg nie dziękuj, nie potrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maca 07.11.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 naprawdę gratuluję poczucia humoru, Neonówka by się nie powstydziła .. tylko żółty sweterek i do Łowcy.B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mamba 09.11.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Maca ta łazienka na górze jest bardzo duża ma 15 m2, ale po podniesieniu ściany kolankowej (ne wiem o ile podnieśliśmy, ale nie musieliśmy zabudowywać regipsami, ściana nośna jest ścianą pokojów i łazienki, a na tych ścianach mieszczą się kaloryfery wysokość standard buderusa). Dzięki temu za wspomnianym kominem ja mam schowaną pralkę , zmieszczą się kosze na brudną bieliznę- za kominem jest ok 1,2 m podłogi. Jeśli chodzi o ten pokój , który w wersji pierwotnej miał garderobę, to myśmy go też trochę zmniejszyli i zrobili wejście bezpośrednio z korytarza do garderoby (czyli pokój zmniejszył się o szerokość drzwi)Jest to możliwe tylko po podniesieniu ścianki kolankowej, tak by nie opłacało sięrobić osobnej garderoby(dla dzieci). Jeśli będziecie spali na górze to połączenie wc i łazienki to dobry pomysł. Tak łazienka jest b. mała- tzn. jest miejsce na narożną kabinę i dużą umywalkę. My używamy tej łazienki bo sypialnie mamy na dole. U was ta łazienka będzie właściwie wc, więc pomysł dobry. Chciałabym wkleić zdjęcia ,ale nie umiem. Jeśli chodzi o kominek to trzeba pamiętać, że kominek grzeje. Zrobiliśmy komin i przy oknie stoi wielki stół więc dawałoby w plecki. Kominka nie ma, będzie zewnętrzny kominek. Ja na podłogóce mam płytki. Są piękne (haha skoro je wybrałam), ale to nie tylko moja opinia. Imitują bardzo dobrze drewno tekowe. Xylo Gold Teak- są w Leroy Merlin, dzieci na okrągło biegały po piachu i mnie to nie obchodzi. a w salonie tak ciepło. Ważne żeby podłogówka była dobrze zrobiona i zaplanowana. Chcieliśmy zrobić dodatkowy podłogowy grzejnik, chyba nie będzie potrzebny. Tak naprawdę dowiem się na wiosną. Firma taka z prawdziwego zdarzenia przeliczali i stwierdzili wystarczy. Może nauczę się wklejać 11listopada, bo mało czasu.pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maca 09.11.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Maca ta łazienka na górze jest bardzo duża ma 15 m2, ale po podniesieniu ściany kolankowej (ne wiem o ile podnieśliśmy, ale nie musieliśmy zabudowywać regipsami, ściana nośna jest ścianą pokojów i łazienki, a na tych ścianach mieszczą się kaloryfery wysokość standard buderusa). Dzięki temu ...... Dzieki za opis, faktycznie fajnie było by gdybyś podparła to zdjęciami.... było by SUPER. Szkoda, bo jestem ciekaw jak ci wyszło w tej łazience na górze i jak wygląda ta garderoba po przeróbkach. w sumie powiem że odważnie z tą garderobą zrobiliście, chyba mniej więcej wiem o co chodzi, tylko nie jestem pewien do końca ile na garderobę wydzieliliście miejsca. Z opowieści wyszło coś takiego chyba: http://albumik.pl/albumy/maca/gra/5110112156231.jpg Faktycznie spora by garderoba wyszła... ciekawe. Niezły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mamba 09.11.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Zrobiliśmy coś takiego jak przedstawiłeś, wejście do garderoby jest przesunięte w kierunku pomieszczenia na szerokość drzwi, żeby nie zabierały wolnej przestrzeni garderoby, a przez to korytzrz jest większy optycznie, a tam i tak by się nic nie postawiło, tylko na górze półka na walizki itp..Pokój sąsiadujacy z łazienką ma po podwyższeniu ściany kolankowej do tej wysokości ma ok 26 m2 podłogi, stoi biurko,łóżko, regał na książki ok 1 m szerokości, , komoda ok 1,5 m szerokości i... prawdziwy fortepian i jest sporo miejsca na zabawę małego urwisa . Pokój sąsiadujący tak jak u Ciebie komin, który jest w projekcie za ścianą jest w rogu pokoju, tak z 30 X 20 cm, w kącie oczywiście. A łazienka to w wersji lustrzanej (mam ja nie wykończoną) to na kominie będą 2 umywalki albo jedna duża z półkami po boku.. Od lewej wc, prysznic i ściana przylegająca do garderoby to bidet, wanna (tu może być problem z narożną , jak ją wymyślałam w kącie zapomniałam o wylewce i by się uderzało głową w skos przy wstawaniu), no i za kominem szafa wnękowa z pralką i graciarnia. Aha warto okno nad klatką schodową, da się umyć a jest jasno. W garderobie też dodaliśmy okno, ale było tylko jedno możliwe miejsce, zaraz między krokwiami za łażienką (wymiar 78 x 140 cm), czyli prawie przy ścianie z łazienką, dalej by się nie zmieściło, bo już skos dachu przeszkadzał. W garderobie jest miejsce na prasowanie. Jeśli w łazience na górze nie chciałabym bidetu to jest spokojnie miejsce na odsunięcie wanny od ściany zew domu. i narozna bez problemu się zmieści. Wszystko kwestia potrzeb, ja chciałam na dole sypialnie bo taki tryb życia, dzieci na górz i pokój zapasowy dla gości. łożko tak jak narysowałeś się nie zmieści, sofa rozkładana , ale jak wspomniałam to pokój dla gości, jeśli miałaby tam być nasza sypialnia to za mała- podłogi ok 19 m2, ale są skosy , gdyby nie było tego komina kuchennego to ok. Jeśli podwyższa się ściankę kolankową to tylko o tyle, żeby się zmieściły kaloryfery pod oknami, mniej to moim zdaniem nie ma juz takiego sensu, bo kaloryfery trzeba dać gdzieś po bokach (nie chcąc zabudowy ścian regipsami) Trzeba podwyższć tyle, żeby po wylewce zmieściły się. U mnie jest ok 15- 20 cm od dołu miejsca i ok 5 i zaczyna się skos. Koszty związane z zabudową regipsów się zmniejszyły i efekt ok. Z zewnątrz nie widać podwyższenia domu. Jeśli zmienia się te rzeczy to wszystkie rury są widoczne w garażu na suficie i potem to trzeba zabudwoać regipsami bo jakoś głupio mieć na oczach rury kanalizacyjne nad głową . Więc zawsze przy zmainach trzeba to przedyskutować z proktantem zatwierdzającym projekt, chociąz moja wanna mi nie wyszła tak jak chciałam. Ja dodałam jeszce zlew w garażu, a może był nie pamiętam. Mam piec węglowy buderysa, na górze wisi gazowy i zasobnik na wodę też wisi chyba 120- 150 m3. Ten węgiel to efekt braku kominka, gdyby sasiedzi się wkurzyli z gazem. W kotłowni zmieściły by się jeszce z 2 rowery i dojście do pieca byłoby w porządku. Jestem bardzo zadowolona z moich zmian, ale tak jak pisałam każdy musi dostosować wybrany projekt do swojego stylu życia i potrzeb, żeby spełnił oczekiwania. Ta Twoja wersja z tą olbrzymią łazienką jest b fajna., tylko zastanów się na d temperaturą w łazience, ja oprócz ogrzewania podłogowego mam grzejniki na ręczniki, ale ona jest jeszcze tylko suszarnią, więc nie wiem jak z temperaturą i czy przy jednym oknie nie będzie za ciemna a z kolei dawać 2 to musieliby się wypowiedzieć ci, co dodawali to okno, bo tak też robili.Jak się cieszę, że nie muszę ganiać z cm , mierzyć, myśleć. Mój mózg zaczyna odpoczywać, przynajmniej w tym względzie. pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maca 09.11.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 no mi też czasem juz łeb pęka.. a ten annecy wcale mi nie pomaga...chłop ma jakiś uraz, ale to już jego problem. Wracając do sypialni to nie mogę trzy-latki zostawiać "samej" na górze, dlatego sypialnia właśnie tam. Pewnie że było by super mieć sypialnie na dole z własną łazienką, ale cóż, będzie to dobry pokój gościnny a z czasem może nawet pełnić rolę samodzielnego mieszkanka np dla schorowanych rodziców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karinkaad 09.11.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Witam wszystkich budujących zręczny! My powaznie zastanawiamy się nad tym projektem w wersji c77c. Czy ktoś buduje w okolicach Włocławka? Chetnie zobaczyłabym domek w rzeczywistości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mamba 10.11.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Annecy rozwaliłeś mnie tymi 4 kiblami, Maca nie denerwuj się, ja się uśmiałam z tego, gdyby mnie dotyczyło też Widzę że kombinujesz jak ja 1,5 roku temu. Moim zdaniem ta sypialna na górze nr 19, nawet jak podniesiesz ściankę kolankową jest nierealna. Jeśli meble tak postawisz jak rysujesz, to łóżko jest pod skosem, siadając będziesz uderzał głową w sufit, chyba że celowo chcesz tam żonę umieścić Jeśli nie podniesiesz ścian kolankowych to podłoga na górze nie będzie miała powierzchni tej z dołu, więc pokoje będą mniejsze. W wersji org ścianka kol ma z 50 cm i chyba dlatego, żeby postawić coś na tych ścianach jest zabudowa regipsami i to łóżko to tylko na wprost drzwi do pokoju. To tak z moich obserwacji, szafa przy wiatrołapie też może być dłuższa. Tam jest i tak bardzo dużo przestrzeni pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maca 12.11.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Znowu ucichło... może ktoś wrzuci nowe fotki z pomysłami i gotowymi rozwiązaniamiPzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati i Maja 12.11.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 [/b]Maca@ Szalejesz z robotą! Prace idą jak burza! Nasi robotnicy niestety ciągną kilka budów na raz i ostatnio nas olali, a z resztą schnie nam deka http://images37.fotosik.pl/221/eb3e6c89348d7ff6med.jpg http://images35.fotosik.pl/80/e6510beec5390cd2med.jpg http://images35.fotosik.pl/80/c19746eb1b484109med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maca 13.11.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 http://albumik.pl/albumy/maca/gra/5126560348357.jpgrozmiar kolumn... ..40-------------------------------------------------------------------------------------------------------no i jeszcze taka mała zmiana za kominem w łazience: http://albumik.pl/albumy/maca/gra/5129292509506.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts