Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

mam prośbę - czy możecie wstawić zdjęcia (lub obrazowo opisać)

kominów od góry, chodzi o to w jaki sposób jest zrobiona czapka.

pozdrawiam

kkza

hmmm zdjęć komina od góry nie mam... ale...

po wybudowaniu -korony- z cegieł klinkierowych, zwieńczających komin, mój murarz zrobił wewnątrz coś na kształt zbrojenia i zamurował od góry wyloty kanałów wentylacyjnych, pozostawiając od góry jedynie wyloty kanałów dymowych.

kanały wentylacyjne mają ujście po bokach komina.

a następnie nawalił na to wszystko zaprawy i uformował z niej coś na kształt lekkiego wybrzuszenia o wysokości 2-3 cm i łagodnie opadających brzegach, po których spływa woda...

http://images43.fotosik.pl/228/a6f270d15c3c0c58m.jpg

http://images42.fotosik.pl/140/98fcf9eb01bcae2dmed.jpg

Witamy!

Jak widać jesteśmy tu nowi i nie wiemy jeszcze dobrzejak tu sie poruszać. Zdecydowaliśmy się (chyba ) na zręcznego w wersji "a". i tutaj nasza wielka prośba: czy jest ktoś z okolic Łodzi kto wybudował albo buduje taki domek i zechciałby go nam pokazać.

Pozdrawiamy wszystkich i z niecierpliwością czekamy na odpowiedź.

Beata&Tomek

Witam,

annecy

PostWysłany: Sro, 18 Listopad 2009 10:23 Temat postu:

kkza napisał:

Witam,

mam prośbę - czy możecie wstawić zdjęcia (lub obrazowo opisać)

kominów od góry, chodzi o to w jaki sposób jest zrobiona czapka.

pozdrawiam

kkza

hmmm zdjęć komina od góry nie mam... ale...

po wybudowaniu -korony- z cegieł klinkierowych, zwieńczających komin, mój murarz zrobił wewnątrz coś na kształt zbrojenia i zamurował od góry wyloty kanałów wentylacyjnych, pozostawiając od góry jedynie wyloty kanałów dymowych.

kanały wentylacyjne mają ujście po bokach komina.

a następnie nawalił na to wszystko zaprawy i uformował z niej coś na kształt lekkiego wybrzuszenia o wysokości 2-3 cm i łagodnie opadających brzegach, po których spływa woda...

dzięki za odzew,

komin masz z dziurawki czy z pełnego klinkieru?

u mnie komin jest podobny, tylko nie podoba mi się ta zaprawa na górze, masz to czymś zabezpieczone/posmarowane (dysperbit?) taka cienka ilość zaprawy poddana działaniu wody, wiatru, mrozu, oraz zmianom temperatury podczas rozgrzewania i stygnięcia komina musi, wg mnie, w krótkim czasie doprowadzić do wykruszenia tej czapy i ...

masz w planach zainstalować jakieś kratki na kanały wentylacyjne?

fagot

PostWysłany: Sro, 18 Listopad 2009 14:55 Temat postu:

Witamy!

Jak widać jesteśmy tu nowi i nie wiemy jeszcze dobrzejak tu sie poruszać. Zdecydowaliśmy się (chyba ) na zręcznego w wersji "a". i tutaj nasza wielka prośba: czy jest ktoś z okolic Łodzi kto wybudował albo buduje taki domek i zechciałby go nam pokazać.

Pozdrawiamy wszystkich i z niecierpliwością czekamy na odpowiedź.

Beata&Tomek

Beato i Tomku stawiamy 'a' w wersji lustrzanej w Będzinie, zapraszam początkiem grudnia jak będą ściany działowe i dach. Tylko nie piszcie, że około 180 kilometrów 2-pasmówki to daleko, mając w planach wydatek kiluset tys złotówek możliwość obejrzenia domu to prawdziwy MAJĄTEK - wiem co mówię.

Jeśli będziecie zainteresowani to proszę o PW.

pozdrawiam

kkza

witam,

kominy pod dach są z kształtek systemowych, nad dachem, z pełnego klinkieru,

mam tylko ostatnią warstwę, reszta 'dziurawa'. Przewód dymowy kominka, na całej długości, jest ceramiczny - Schiedel, do gazowego kondensata będzie przewód systemowy. Murowane na zaprawie do klinkieru, fuga do kominów, czapka zabezpieczona dysperbitem - tylko czy nie spłynie jak zaczniemy palić w kominku? - muszę zapytać wykonawcy. Na zakończenie kanału kominka mam zamiar założyć strażaka. Jeszcze muszę się rozejżeć co założyć na rurę-odpowietrzenie kanalizacji.

Pozdrawiam

WAŻNE

Okazuje się że projekt dostałem jakąś starą wersję i że jest nowa która obowiązuje od lipca 2009 roku. W tym nowym projekcie jest poprawiona więźba.

Wychodzi na to że w poprzednich projektach dach nie powinien się trzymać "kupy". Teraz inwestor jest w stałym kontakcie z projektantem i kombinują jak z tego wybrnąć. Wychodzi na to że to powazne zmiany były :/

Nie wiem ! może komuś się chata zawaliła.

Niewykluczone, że to przez nas cała afera. U nas na etapie adaptacji projektu architektka zauważyła,że więżba jej wygląda na za słabą. Dlatego skontaktowałam się z architektem i konstruktorką i ona wysłała nam aktualne rysunki, które uwazlędniają zmiany wprowadzone po zawaleniu się hali w Katowicach :evil: Oczywiście mieli wszystko przeliczone a sprzedawali nieaktualne projekty :evil: :evil: :evil: Mam tu na myśli c77b, nie wiem czy to samo dot c. Skandal!

A to ciekawe jest z tą więźbą. U nas dach stoi drugi rok i póki co nic się nie dzieje. Pamiętam, że na tartaku doradzili nam wziąć trochę węższe te krokwie koszowe żeby nie zwiększać masy, bo wytrzymałość będzie ta sama... Kierbud przyklepał i tak zrobili.

Nie straszcie mnie ludziska bo nam się córcia w sobotę urodziła i dzisiaj pewnie dołączy do grona lokatorów zręczniaka. Strach pomyśleć jakby coś się miało zawalić!

Szczęśliwy tatuś :D

tak wygląda więźba PO NOWEMU !!!

http://albumik.pl/albumy/maca/gra/5251152805457.jpg

Wymusza to zmiany ustawienia pokoi na górze... generalnie planując górę (patrz wcześniejsze wstawione moje rysunki) niechcący znalazłem rozwiązanie tej sytuacji. jedno co mnie irytuje to to iż na stronie Muratora powinna znajdować się nowa wersja domu z rozwiązaniami poddasza uwzględniając te wzmocnienia więźby.

Witam wszyskich ZRĘCZNIAKÓW. :lol:

Jestem na samym początku przygody ze zręcznym tzn na wiosne chciałabym rozpocząć budowę :D Mam pytanie do osób które już wybudowały ZRĘCZNEGO C77C czy pokoje na górze nie są za ciemne? Ile kosztuje wybudowanie w stanie surowym otwartym. I wogóle będę wdzięczna za wszystkie jakiekolwiek uwagi ,rady, spostrzeżenia chętnie obejrze zdjęcia.A może jest ktoś ze świętokrzyskiego kto wybudował już ZRĘCZNIAKA i mogłabym go zobaczyć w realu.

Pozdrawiam :p