Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak policzę to dam znac, bo nie chodzę tam teraz aby sie nie wkur........... bo nie zamknęli budynku na zimę i mnie szlag trafia.. :evil: ..... dam znać jak bedę wiedział dokloadnie, ale w sumie to można łatwo wyliczyć bo ten najmniejszy będzie miał ponad 14m a pozostałe... to 5m na ponad 6, ale mówie... zmierze jeszcze dokładnie :D

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OJ OJ OJ :D WIDZĘ ŻE ZRĘCZNIAKÓW PRZYBYWA JAK GRZYBÓW PO DESZCZU :D I TO CIESZY A WSZYSTKIM KTÓRZY ZDECYDOWALI SIĘ NA TEN DOMEK SERDECZNIE GRATULUJĘ :D A DLACZEGO?? ODPOWIEDŹ JEST PROSTA - TEN DOM KOLEJNO:

1. JEST PROSTY W BUDOWIE

2. FUNKCJONALNOŚĆ TEGO DOMU NAWET DLA RODZINY 5 OSOBOWEJ JEST WYSTARCZAJĄCA I PRZYJEMNA

3. DOM NIESAMOWICIE TANI W UTRZYMANIU (MNIE SEZON ZIMOWY KOSZTUJE OKOŁO 1200 ZŁ /GAZ ZIEMNY/+ 2m3 DRZEWA (KOMINEK WORDL KAMIN SUPRA BEZ PŁASZCZA WODNEGO ROZPROWADZENIE GRAWITACYJNE TYLKO DO POKOI NA PODDASZU BEZ MECHANICZNYCH NADMUCHÓW I FILTRÓW -SPEŁNIA SWOJĄ ROLĘ REWELACYJNIE A POZA TYM EKONOMICZNIE I CZYSTO) A ŻE MOJA MAŁŻOWINKA JEST ZMARZLUCHEM WIĘC NIE MOŻE BYĆ W DOMU ZIMNO :)

4. PRZESTRONNY SALON NADAJE SIĘ NA ZORGANIZOWANIE IMPREZY NAWET NA 20 OSÓB /DOŚWIADCZENIE Z OSTATNIEGO SYLWESTRA :D /

5.PODDASZE NAWET BEZ PODNOSZENIA ŚCIANKI KOLANKOWEJ DAJE NAM WIELE PRZESTRZENI NA WYKORZYSTANIE

I TAK MÓGŁBYM BEZ KOŃCA, ALE SAMI ZOBACZYCIE :)

WIELE JESZCZE PRZEDE MNĄ ABY BYŁ W PEŁNI SKOŃCZONY (WIADOMO - FUNDUSZE :p ) ALE TO MÓJ DRUGI PRZEZE MNIE BUDOWANY DOMY I CHYBA NA TYM ZAKOŃCZĘ BO LEPSZEGO NIE POTRZEBUJĘ :wink:

POZDRAWIAM I ŻYCZĘ BEZPIECZNEGO BUDOWANIA I PRZYJEMNEGO MIESZKANIA

Witamy wszystkich, jesteśmy nowi i bardzo się cieszymy że tutaj trafiliśmy. Mamy prośbę do tych zręczniaków którzy już wybudowali. W tej chwili jesteśmy na etapie stan surowy otwarty, i niestety mamy poważny problem bo chcieliśmy ogrzewać nasz domek eko-groszkiem. Niestety z tego co się dowiedzieliśmy komin z projektu czyli 14, mimo zapewnień naszej "kochanej ekipy" że będzie ok, raczej się do tego nie nadaje. No i nie wiemy co robić. Czy ktoś z was ma piec na eko- groszek przy tym kominie, i co ważniejsze jak mu się spisuje? Jedni mówią że dużo zależy od pieca , inni że trzeba burzyć komin i zakładać nowy wkład (co nam się nie uśmiecha ale w sumie lepiej teraz niż póżniej) Jakieś informacje? rady? cokolwiek?

velde2 komin to dosyć ważna sprawa jeśli chodzi o piece na paliwo stałe. Ważny jest przekrój i wysokość. My komin przerabialiśmy. Przekrój ma ok. 350 cm, chyba 14x25cm. Zapomniałem jednak o wysokości komina (tak aby wystawał poza kalenicę) i zostawiliśmy tak jak w projekcie. W sumie nie jest źle, pali się dobrze, ale mam wrażenie, że powinien być wyższy co najmniej o 1metr. Z tym, że teraz to ja sobie mogę dostawić rurę z kwasówki i będzie git, gorzej jakbym miał zwiększać przekrój.

Reasumując. Jeśli możesz to zmieniaj komin na taki jaki powinien być. Ja bym tak zrobił. Bo później są problemy. Np. zadymienie kotłowni przez złe odprowadzanie spalin. U nas przy 100% wydajności wentylatora czasami się dymiło w kotłowni bo komin nie radził sobie z odprowadzaniem spalin. Po zmniejszeniu do 75-80% wydajności dmuchawy problem nie występuje. Owszem prawie nigdy w kotłach na eko-g nie stosuje się 100% mocy dmuchawy, ale przy przekroju komina 14x14 pewnie dymiło by i przy 60%.

P.S. Jeden "instalator" robił nam wycenę i stwierdził, że komin 14x14 (jak do wentylacji) spokojnie się nadaje do kotłów na ekogroch bo one mają wentylator. BULSHIT!! Jak komin nie będzie miał w miarę dobrego ciągu to wentylator cześć spalin będzie tłoczył do kotłowni co nie jest raczej wskazane :) Piec może wygasać na podtrzymaniu bo za mało powietrza itp. Zresztą w instrukcji czy opisie kotłów zawsze podają wymagane parametry komina. Tj. ciąg i przekrój. Im większa moc pieca tym większy przekrój.

Acha jeszcze jedno. W kotłowni warto nad podłoga zrobić otwór wentylacyjny dostarczający powietrze. Ja nie mam, ale na wiosnę-lato chyba zrobię.

[quote name="szwd77"3. DOM NIESAMOWICIE TANI W UTRZYMANIU (MNSEZON ZIMOWY IE KOSZTUJE OKOŁO 1200 ZŁ /GAZ ZIEMNY/+ 2m3 DRZEWA (KOMINEK WORDL KAMIN SUPRA BEZ PŁASZCZA WODNEGO ROZPROWADZENIE GRAWITACYJNE TYLKO DO POKOI NA PODDASZU BEZ MECHANICZNYCH NADMUCHÓW I FILTRÓW -SPEŁNIA SWOJĄ ROLĘ REWELACYJNIE A POZA TYM EKONOMICZNIE I CZYSTO) A ŻE MOJA MAŁŻOWINKA JEST ZMARZLUCHEM WIĘC NIE MOŻE BYĆ W DOMU ZIMNO

Z góry przepraszam za to pytanie, ale chodzi o cały sezon :o , czy o to co spaliłeś do tej pory? Pytam, bo z tymi naszymi problemami z kominem, coraz częściej zastanawiamy się nad ogrzewaniem gazem, tylko obawiamy się rachunków.

Może masz ocieplenie domu lepsze niż w projekcie? Z tego co do tej pory usłyszeliśmy na temat opłacalności ogrzewania gazem to trudno uwierzyć w to co piszesz.Z drugiej strony jeśli tak jest naprawdę to tylko się cieszyć, bo nie będziemy się martwić tym zakichanym kominem tylko zdecydujemy na gaz i po problemie :D [/quote]

Ja nie mam wkładu. Komin jest ceglany.

Co do gazu to słyszałem różne opinie. Tak samo jak o oleju. Jednym wychodzi tanio, innym nie. Zależy od domu, ocieplenia, położenia budynku itp. Ale jak tak patrzę na ceny ekogroszku to się sam zastanawiam czy to jeszcze się opłaca.

Jeśli masz gaz ziemny przy działce to można rozważyć ogrzewanie gazowe bo wygoda przy tym niesamowita. Najlepiej równocześnie przepalając kominkiem.

Witamy wszystkich, jesteśmy nowi i bardzo się cieszymy że tutaj trafiliśmy. Mamy prośbę do tych zręczniaków którzy już wybudowali. W tej chwili jesteśmy na etapie stan surowy otwarty, i niestety mamy poważny problem bo chcieliśmy ogrzewać nasz domek eko-groszkiem. Niestety z tego co się dowiedzieliśmy komin z projektu czyli 14, mimo zapewnień naszej "kochanej ekipy" że będzie ok, raczej się do tego nie nadaje. No i nie wiemy co robić. Czy ktoś z was ma piec na eko- groszek przy tym kominie, i co ważniejsze jak mu się spisuje? Jedni mówią że dużo zależy od pieca , inni że trzeba burzyć komin i zakładać nowy wkład (co nam się nie uśmiecha ale w sumie lepiej teraz niż póżniej) Jakieś informacje? rady? cokolwiek?

hmmm... ja już drugi sezon ogrzewam eko swojego zręczniaka i mogę powiedzieć tyle, że...

- mam komin standardowy o przekroju 14x20cm, wysokość taka jak w projekcie i nie zauważyłem żadnych problemów z eksploatacją kotła...

- inną kwestią jest niedostosowanie gabarytów kotłowni zręcznego do kotłów na eko i tu bym się mocno zastanawiał....

- komin ceglany bez wkładu...

- projekt jest faktycznie dość energooszczędny - mała kubatura, zwarta bryła...

- niezależnie od źródła ogrzewania zapotrzebowanie konkretnego domu na energię jest stałe choć zależne od waszych przyzwyczajeń termicznych, pogody, zastosowanego ocieplenia, rozwiązań oszczędzających ciepło... zmienia się tylko jego nośnik.... cena jaka wam przyjdzie płacić za ogrzewanie domu czy CWU będzie zatem wynikać z aktualnej ceny zastosowanego przez was nośnika energii...

...póki co eko groszek wychodzi wciąż najtaniej wzgl, gazu, oleju, prądu...

nie wiem jak szwd77 liczył swoje zużycie gazu, ale u mnie mogę śmiało powiedzieć , że na samo ogrzewanie sezonu zimowego a palę od 06.10 do dziś zużyłem w granicach 700- 800 kg groszku i 3-4m3 drewna kominkowego...

do tego dochodzi oczywiście koszt CWU ale to są indywidualne kwestie np. długie kąpiele w wannie...

z tego co myślę , to w obecnej chwili koszt ogrzania domu gazem ziemnym jest o jakieś 1,5 raza większy niż przy eko...

niestety eko to syf, smród , brud i latanina... ale ja nie miałem gz a gaz z butli do tanich nie należy...

wszystko zależy od tego ile możecie zapłacić za komfort...

czyli prze zręcznym chyba nie więcej niż 1000pln rocznie wzgl eko

-przy zręczniaku spokojnie wystarczy kocioł o mocy 16kw i przekrój i wysokość standardowego komina nie powinna być problemem...

-zbyt duży przekrój komina też może wyjść bokiem , gdyż komin się zbyt wychładza i tu może właśnie pojawiać się efekt dymienia do kotłowni...

-dolot powietrza świeżego z zewnątrz, też zabezpiecza kotłownię przed cofającym się dymem...

jak coś mi się przypomni to dopiszę...

pozdr

No u mnie ze spalaniem tak różowo nie jest. Od początku października poszło mi ponad 3 tony grochu. Z tym, że trochę mieszam przy ustawieniach sterownika i testuję różny opał i raz się lepiej pali a raz gorzej. A po za tym kocioł mam 25KW (tak doradził instalator :evil: ) i się mocno zastanawiam czy to nie za duża moc.

No u mnie ze spalaniem tak różowo nie jest. Od początku października poszło mi ponad 3 tony grochu. Z tym, że trochę mieszam przy ustawieniach sterownika i testuję różny opał i raz się lepiej pali a raz gorzej. A po za tym kocioł mam 25KW (tak doradził instalator :evil: ) i się mocno zastanawiam czy to nie za duża moc.

od razu Ci odpowiadam - za duża moc....

Dziękujemy za odpowiedz, i prośba do "zręczniaków na gazie". Może podalibyście jak to u Was z tym spalaniem? Czytaliśmy posty na ten temat w "wymianie doświadczeń" , ale ciężko porównać zużycie gazu w zupełnie innych domach, mimo to że mają podobny metraż. My "nowi", dzięki Wam, mamy ułatwione zadanie, bo możemy porównać jak to wygląda w praktyce (o ile zechcecie podzielić się informacjami). Za co z góry dziękujemy! W tej chwili cały czas się zastanawiamy co lepsze: eko-groszek czy gaz? Eko niby tańszy, ale wkurza nas ta przeróbka komina. Jeszcze do tego nas straszą, że jak nas nie ma całymi dniami w domu to możemy się zdziwić po powrocie, bo kocioł może zgasnąć lub się zapalić :o ,(że niby podajnik, czy coś) a szczerze mówiąc o tym nie pomyśleliśmy. No a gaz, wiadomo - droższy! Dlatego z góry dziękujemy za wszystkie informacje!

Dziękujemy za odpowiedz, i prośba do "zręczniaków na gazie". Może podalibyście jak to u Was z tym spalaniem? Czytaliśmy posty na ten temat w "wymianie doświadczeń" , ale ciężko porównać zużycie gazu w zupełnie innych domach, mimo to że mają podobny metraż. My "nowi", dzięki Wam, mamy ułatwione zadanie, bo możemy porównać jak to wygląda w praktyce (o ile zechcecie podzielić się informacjami). Za co z góry dziękujemy! W tej chwili cały czas się zastanawiamy co lepsze: eko-groszek czy gaz? Eko niby tańszy, ale wkurza nas ta przeróbka komina. Jeszcze do tego nas straszą, że jak nas nie ma całymi dniami w domu to możemy się zdziwić po powrocie, bo kocioł może zgasnąć lub się zapalić :o ,(że niby podajnik, czy coś) a szczerze mówiąc o tym nie pomyśleliśmy. No a gaz, wiadomo - droższy! Dlatego z góry dziękujemy za wszystkie informacje!

no ja wiem , że się wtrącam ... ale jeśli macie gaz w ziemi to ja bym się nie zastanawiał.... ja nie miałem wyboru i dlatego mam eko

a gaz wyjdzie maxymalnie o 1000pln rocznie drożej... póki co....

i komfort jest na pewno dużo wyższy...

natomiast chciałbym zdementować informacje na temat wielkich problemów z kotłami!

kotły się nie zapalają... owszem potrafią zgasnąć ale zawsze jakaś przyczyna jest...i nie dzieje się to nagminnie, mi kocioł zgasł przez dwa lata 5 razy i to zawsze była moja wina , bo nie wybierałem popiołu przez np 10 dni albo zapomniałem wsypać węgla do zasobnika..... a nawet jeśli kocioł zgaśnie to przy dobrze zaizolowanym domu nie powinniście odczuć straty temp. chyba , że was ze dwa dni nie będzie....

ja bym komina też nie przerabiał na waszym miejscu tylko dobrał taki kocioł aby pasował do komina np 16 kw... gorzej z wielkością kotłowni bo dodatkowy metr czy dwa na pewno nie zaszkodzi przy eko....

a poza tym kotły gazowe też nie są takie bezawaryjne i też się jaja potrafią z nimi dziać, i o tyle o ile przy eko naprawy są zwykle proste , to mam wrażenie czytając opinie forumowiczów , że problemy z kotłami gazowymi często przerastają własne serwisy...

pozdr

Wracając do przewymiarowania kotła to wcale nie musi być wadą.

http://forum.info-ogrzewanie.pl/lofiversion/index.php?t1919.html

http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=1336&hl=kocio%B3

Aczkolwiek w zupełności się zgadzam, że kociołek o mniejszej mocy w zupełności starczy na zręczniaka. U mnie, póki nie zacząłem kombinować przy kotle to też się nie wygaszał. Ale jak zacząłem próbować z różnymi opałami to zaczęły się schody. Piec się parę razy wygasił, ale to raczej moja wina. W sumie to przynajmniej poznałem kocioł i sterownik od podszewki co zaprocentuje w przyszłości :).

Co do gazu to tak jak pisze annecy. Gaz + kominek i wcale drogo nie wyjdzie. My jeszcze w trakcie budowy zastanawialiśmy się nad olejem, ale koszt instalacji był za duży.

Annecy, nie wtrącasz się, tylko odpowiadasz na pytania, a to jest różnica :) Tak że, jeszcze raz dziękujemy wszystkim, bo

łatwiej podjąć jakąś decyzję mając konkretne informacje, a nie jakieś "pseudo rady ", szczególnie od osób które nagle na wszystkim się znają i wszystko wiedzą lepiej

:evil: :evil: , co w niektórych sytuacjach bywa bardzo irytujące! Chyba nie trzeba tego nikomu tłumaczyć :wink:

Tak sobie czytam na temat tego grzania. No więc u mnie jest tak jest godz. 19.00 na zewnatrz jest -2 C. Ja sobie siedzę w sukience na ramiączkach, w klapkach japonkach. Mamy cały układ sterownany i planowany, aby temperatura była 20 st., . Coś nad ranem uruchamia się piec i grzeje, żeby było ciepło jak wstaniemy. Większość ogrzewanie podłogowe (cały dół oprócz sypialni, w garażu palę papierosy i ma być ciepło i też tam mamy 18 stopni,) Korytarz na górze , łazienka podłogówka, w pokojach kaloryfery.Piec Buderus 25 kw, woda ogrzewana gazem z zasobnikiem 150 Jaktemperatura spada to się włącza piec. Aha wełna 20 cm dom z betonu komórkowego + 16 cm styropianu, drzwi garażowe Horman drzwi zew. 8,5 cm, okna Jezierski. Mieszkam w wersji c, ogrzewamy tylko gazem, do kominka jest tylko komin :D . Dzisiaj przyszedł rachunek za gaz i mam przy sobie wszystkie rachunki bo gazownia przekwalifikowała mnie z taryfy W-2 na W-3. od I 2010.Z tego co się zoreientowałam. Taryfa podkarpacka. Zużucie od 07.08.09-07.10.09- 124 m3- 250 zł- chybqa tylko woda nie pamiętam czy ogrzewaliśmy we IX i X.

Od 07.10.09- 10.12.09-429 m3- 780 zł, no i najnowsza fra od 10.12.09- 31.12.09 257 m3- 449 zł oraz od 31.12.09-04.02.10 r.- 428 m3 i koszt 742,5 zł ale już wg taryfy W3 gaz tańszy ale opłaty przesyłowe droższe. Mam bardzo ciepło. Wiem jak ciężko jest uzyskać wiarygodne informacje, niektórzy mi mówili jak budowałam ż płacą po 300 zł itp. Ta zima jest mrożna mieszkam na podkarpaciu, więc jest jeszcze zimniej

Witam wszystkich

Dla chętnych dokładam informację o ogrzewaniu

Zainstalowałem piec Defro Duo15 na ekogroszek w grudniu wiadomo na początku próba i błędy z ustawieniami, na dziś wygląda to tak;

dom jeszcze nie ocieplony, temperatura w pomieszczeniach na dole 18 st na górze 22. Spalanie na dzień dzisiejszy to około 30 kg dziennie dokonuję cały czas poprawek w ustawieniach i zużycie spada. Ogólnie jestem zadowolony. Jedyny minus, że nie można go ustawić na różne temperatury w nocy i w dzień tak jak to się robi przy ogrzewaniu gazowym. Dom jeszcze nie zamieszkały więc temperatura pieca ustawiona na 45 st. Kwotowo wychodzi 650 zł miesięcznie ogrzewanie i woda.

Pozdrawiam