Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

R-ki za gaz:

03.V - 02.VII - 123,15zł

02.VII - 31.VIII - 56,85zł

31.VIII - 03.XI - 256,18zł

03.XI .09 - 20.I.10 - 693,22zł

temp. +22st.C nocna +19,75 st.C

ściany 24cm suporeks + 12cm styropianu

dach 25cm wełna mineralna Knauf

Piec Berreta 12-24kW bez zasobnika (dwu-funkcyjny)

Kominek WorldKamin Supra 9-24kW do ciągłego palenia bez płaszcza wodnego

wersja domu: c77c

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Trochę nas nie było bo powiększyła nam się w styczniu rodzinka :lol: ale budowa nadal trwa. Od kiedy byliśmy ostatnio zakończyliśmy dach (za wyjątkiem gąsiorów) z wiatą i zamontowali nam wszystkie okna. Teraz myślimy o instalacjach.

My chcemy kocioł gazowy kondensacyjny zintegrowany z kominkiem z płaszczem wodnym. Ma ktoś taki system? Zdjęcia załączę jak zrobię :p

No proszę jak się Zręczniaki licznie rozmnażają :D Mati i Maja gratuluję. Chłopak czy dziewczyna?

U mnie prace ruszyły pełną parą. Za tydzień ma wejść elektryk. Na parterze wszystkie ściany stoją i normalnie można chodzić po pokojach. Świetne wrażenie :D Projekty wnętrz też już na wykończeniu. Jak dobrze pójdzie to w maju bęziemy mieszkać :D :D :D

Tfu, tfu obym nie zapeszyła :D

Witam wszystkich,

Mati i Maja gratulacje

dawno tu nie zaglądałem ale i budowa zapadła w sen zimowy do

15-go lutego kiedy to ruszyło ocieplenie poddasza

garderoba

http://images48.fotosik.pl/265/85022a7025b0af7dm.jpg

duży pokój (ocieplenie nieskończone)

http://images45.fotosik.pl/266/2e70660271a9a4fcm.jpg

łazienka (ocieplenie nieskończone)

http://images42.fotosik.pl/177/c5cedd394fc15706m.jpg

natomiast okna czekały u dystrybutora od 20-go stycznia i wczoraj zostały

zainstalowane

balkonowe, tfu tarasowe, trzeba się przestawić

http://images50.fotosik.pl/266/3d48139605d6c6a4m.jpg

dwa z zewnątrz

http://images46.fotosik.pl/264/ffe90f331ca5e722m.jpg

powyższe z roletami

http://images42.fotosik.pl/177/9d5a9b2fa2ae4072m.jpg

i takie tam ogólne

http://images39.fotosik.pl/262/74a524696f4d9c27m.jpg

jutro zaczyna elektryk na dole, górę jak ekipa skończy ruszt

pozdrawiam

kkza

Witam Wszystkich "zręczniaków". Od dawna śledzę ten wątek wraz z żoną. Mamy problem. Kupić projekt C77 czy C77a i zamiast garażu zrobić sobie dużą sypialnię... Chciałbym sie dowiedzieć jakie ma wymiary tylna sypialnia nr 6 obok salonu... Bardzo proszę o pomoc :wink:

I jeszcze jedno pytanie . Dom miałby powstać w miejscu gdzie stoi murowany dom... Jeżeli załatwiłbym sobie wszystkie papiery ze zgodą na budowę to jest jakiś termin "ważności" do którego muszę wykonać np prace fundamentowe...?? :-? z góry dzięki

Witam Wszystkich "zręczniaków". Od dawna śledzę ten wątek wraz z żoną. Mamy problem. Kupić projekt C77 czy C77a i zamiast garażu zrobić sobie dużą sypialnię... Chciałbym sie dowiedzieć jakie ma wymiary tylna sypialnia nr 6 obok salonu... Bardzo proszę o pomoc :wink:

I jeszcze jedno pytanie . Dom miałby powstać w miejscu gdzie stoi murowany dom... Jeżeli załatwiłbym sobie wszystkie papiery ze zgodą na budowę to jest jakiś termin "ważności" do którego muszę wykonać np prace fundamentowe...?? :-? z góry dzięki

z tego co widziałem to projekt nadal jest w sprzedaży ale zadzwoniłbym najpierw i skonsultował aby nie mieć takich "jaj" jak u mnie z dachem. Może jeśli ktoś ma lekki dach (znaczy: nie ceramiczny) może że projekt będzie OK. Tak więc proponuję się dowiedzić u projektanta.... Pzdr.

witam,

annecy dzięki, ta góra widoczna przez drzwi tarasowe to

obszar krajobrazu chronionego

dawidrekin 265x456, zanim zaczniesz załatwiać PNB dowiedz się czy nie musisz najpierw załatwić pozwolenia na rozbiórkę tego co tam stoi, a czasu masz dwa lata na rozpoczęcie robót - czyli robisz wytyczenie budynku, które geodeta wpisuje do dziennika budowy i znowu dwa lata, fundamenty - wpis kierbuda - i znowu 2 lata, tylko czy jest sens...

pozdrawiam

kkza

Dzięki Maca@. Faktycznie chciałem kupić projekt i coś nie bardzo sie da... próbowałem dla przykładu kupić inny i wszystko było ok, więc możliwe że go już nie ma w sprzedaży...

:(

do kkza

nie myślę rozpisywać budowy na aż taki długi termin :) . Jestem na etapie gromadzenia materiałów. ( postaram się wybudować domek w stanie surowym zamkniętym za własne pieniądze... później zobaczymy) chodziło mi tylko ile wcześniej mam załatwiać papiery na budowę domu....

stary dom muszę rozebrać niestety "legalnie" kierownik/dziennik rozbiórki itp :-?

z tego co widziałem to projekt nadal jest w sprzedaży ale zadzwoniłbym najpierw i skonsultował aby nie mieć takich "jaj" jak u mnie z dachem. Może jeśli ktoś ma lekki dach (znaczy: nie ceramiczny) może że projekt będzie OK. Tak więc proponuję się dowiedzić u projektanta.... Pzdr.

Hmm, z tego co zauważyłem to większość zręczniaków ma dachówkę. I jak do tej pory nikt nie zgłaszał problemów z wytrzymałością więźby. Więc to, że Tobie jakiś projektant kazał zmienić konstrukcję dachu to jeszcze nie znaczy, ze tak właśnie powinien wyglądać projekt. Ciekawe czy najnowsza wersja C77C ma jakieś zmiany w projekcie?

witam,

u mnie elektrycy w sobotę zaczęli i skończyli kłaść przewody na parterze,

zostały im do osadzenia puszki, poddasze zrobią jak ekipa położy ocieplenie i ruszt.

a o co dokładnie chodzi z tą więźbą?

u mnie cieśle dołożyli, celem usztywnienia konstrukcji, po drugiej jętce między krokwiami, murłaty są 16x16 (w projekcie 12x12), na końcu cała więźba została skręcona, co dwóm osobom zajęło około 10 godzin.

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Mati, Maja napiszcie coś więcej o swojej budowie, mam na myśli na razie zmiany które nanieśliscie w projekcie.

Mamy pozwolenie na budowę (C77BL), ale odwiedzimy jeszcze raz architekta w związku ze zmianami (my "wyciagamy" kuchnię, zmieniamy romiar i ilośc okien). Jest zatem jeszcze szansa na nowe koncepcje.

Swoją drogą otrzymaliśmy od Muratora uaktualnioną wersje projektu - własnie ze względu na więźbę i normę sniegową.

[/b]Kasia i Boguś Trochę pozmienialiśmy:

- dodatkowe okno w kuchni

-zmiana biegu schodów

-zamiast spiżarki pod schodami jest dodatkowa ubikacja

-pom gosp pomniejszone o to przejście do garażu (włączyliśmy to do przedpokoju, bo jest bardzo mały), a powiększone o prysznic dolnej łazienki

-kominek przeniesiony na przeciwległą ścianę obok wejścia do salonu,

-jedne wielkie drzwi tarasowe przesuwne,

-wiata koło garażu.

Cieszę się, że wyjaśniła się sprawa z więźbą :p

Annecy Spytam męża i dzisiaj odpowiem