Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Wiele się naczytałem i naoglądałem zdjęć zręczniaków bo sam zaczynam budować c77b - czy może ktoś się pochwalić tą wersją ? a może wiecie gdzie

w okolicach Poznania można spotkać taki domek ?

Taki domek stoi w Buku za Poznaniem, jadąc w kierunku Nowego Tomyśla bedziesz widział z lewej strony, widać go bardzo dobrze, chyba jeszcze nikt tam nie mieszka.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie wydaje się prozaiczne ale zastanawiam się jaki dokument potwierdzający własność mam dostarczyć do energetyki , akt notarialny ? ( w którym są dane poprzedniego właściciela i cena kupna ) , wypis z rejestru gruntów czy może mapka zasadnicza wystarczy gdzie podany jest właściciel ?

z góry dziękuję za odowiedz :)

Mam pytanie wydaje się prozaiczne ale zastanawiam się jaki dokument potwierdzający własność mam dostarczyć do energetyki , akt notarialny ? ( w którym są dane poprzedniego właściciela i cena kupna ) , wypis z rejestru gruntów czy może mapka zasadnicza wystarczy gdzie podany jest właściciel ?

z góry dziękuję za odowiedz :)

Akt notarialny.

Też mam uwagi co do okazywania tego dokumentu, ale cóż... ustawa o ochronie danych sobie a życie sobie. "Polska to dziwna kraj".

W projekcie zręcznego wersja B mam podane , że strop ma być gestożebrowy protherm ale jak zadzwoniłem do budowlańca to od razu powiedział , że proponuje zmienić

na teriva 1 bo jest tańsza a technicznie wypada tak samo , czy ktoś z Was praktykował coś takiego , z czego macie stropy tak jak w projekcie czy zmienialiście coś ??

pozdrawiam serdecznie

maca@

fajnie wyszło z tym oświetleniem. Teraz mam możliwość odgapienia, jeśli pozwolisz ;)

Nie brakuje Ci oświetlenia w pobliżu drzwi wejściowych? Łatwiej byłoby trafić kluczem do dziurki :) No i widziałbyś gości stojących pod domem.

Pozdrawiam

DZIEKI ZA UZNANIE :)

:) spokojnie, dzisiaj dopiero zakupiłem oświetlenie nad drzwi bo to nie taka prosta sprawa a bardzo łatwo można sobie spier.... design jednym nieprzemyślanym detalem ;) Jutro będzie elektryk i uruchomi mi gniazdko pod te oświetlenie (ja się boję - hihihi) i spróbuję rozwiązać sprawę czujnika zmierzchu. Jak będzę miał fotkę to dam znać, ale tak nawiasem to tuż przed domem stoi wielka latarnia więc jest znośnie widno :)......:

http://albumik.pl/albumy/maca/luty/5589693251410.jpg

Edytowane przez maca@

• 2 weeks później...
Czy ktoś ze zręczniaków jest w stanie podać szacunkowy koszt budowy 1m2 zręcznego :) ??
Trudno określić taki koszt. No bo kiedy kończy się budowa? No i kto śledzi skrupulatnie wydatki? No może na początku, ale później jest taka gonitwa, że nie myśli się o niczym innym jak najszybsze ukończenie i przeprowadzka :) Chyba dlatego nikt nie dał Ci odpowiedzi.

2-3 lata temu średnio koszt wybudowania dowolnego domu wynosił 2tys/m2.

Proponuję zapytać lokalne firmy o ofertę na wybudowanie zręcznego (cena jest zależna od położenia geograficznego ;) )

Edytowane przez Szkrab

Wiem, że koniec budowy to pojęcie względne zadałem takie pytanie ponieważ zaczynam budowę i jak każdy mam obawy czy mi wystarczy na jej ukończenie

chciałbym wybudować ten dom i wykończyć za 300-350 tyś.

No właśnie :/ pojęcie baaaaardzo względne. Bo czy wliczać kostkę wokół domu i na podjeździe??? (25tyś PLN), no bo czy kuchnia w zabudowie i trzy szafy pod zabudowę też wliczać (16 tyś PLN) no bo czy wliczyć kominek za 1tyś, czy jednak nowoczesny za 5 tyś ?? czy schody kupić u wiejskiego wykonawcy ludowego (10 tyś PLN) czy jednak nowoczesne z wielkiej fabryki (15 tyś PLN) czy umiem sam zrobić podbitkę czy jednak potrzebna mi firma ( 9tyś PLN z materiałem). Ceny są przerażające... a tzw. fachowcy nie biorą mniej niż 1000 zł. Np nie miałem pojęcia że płot przed domem o szerokości zaledwie 19,5 metra to koszt blisko 13 tyś i to bez automatu do otwierania i bez bajerów... żadnego dodatku w postaci spiralki czy grota na czubkach. MASAKRA... ! Tak więc faktycznie nikt nie jest w stanie podać ile go wyniósł 1 m/kw, ale przyznam że 300 tyś to bardzo mało, chyba że w waszym rejonie "fachowcy robią za wino" bo robocizna naprawdę dużo kosztuje a do pracy trzeba chodzić by spłacać kredyty. Np. za wstawienie jednych drzwi koleś najpierw policzył mi 150 PLN bo tak wyczytał pewnie w necie... ja go trochę sprowadziłem na ziemie ale i tak weźmie 120 pln, za obudowanie kominka naprawdę mało zapłaciłem bo tylko 800 PLN gdzie minimalna stawka to 1 tys PLN. takie to życie, a ja jedynie co sam teraz robie to cekolem płyty na górze i malowanie, chociaż o tyle taniej będzie.

Pzdr... i życzę żelaznych nerwów

(tak mi kominek oprawiono wczoraj):

http://albumik.pl/albumy/maca/gra/5899523059489.jpg

Jeżeli mogę zadam kilka pytań bardziej szczegółowych bo teraz to już na pewno wiem, że nie można podać kosztu 1m2 wybudowania domu.

- ile kosztowało Was wykonanie fundamentów ( robota + materiał ),

- ile kosztowało postawienie całości domu bez dachu ( same mury , robota + materiały )

jeżeli te pytania są zbyt rozległe to z góry przepraszam ale nie przechodziłem jeszcze tego etapu wiec nie wiem

U nas nie licząc działki koszt budowy i wykończenia to około 320 tys. Z tym, że dopiero teraz będziemy robić płot, kostkę na podjeździe. I to własnymi ryncyma :) Także te 350 za całokształt to można spokojnie liczyć. Teraz stwierdzam, że jeśli jest chęć to sporo rzeczy można zrobić samemu. Wiele można się nauczyć i popołudniami dłubać jeśli ktoś chce zaoszczędzić na robociźnie.

Witamy Wszystkich Zręcznych! :)

Razem z żonka zamierzamy dołączyc do "rodzniki zręcznych", chcielibysmy najpierw zobaczyc go w "realu".

Interesuje nas najbardziej wariant II C77b-lustrzane odbicie(choć ostatecznej decyzji nie podjeliśmy jeszcze). Jeśli jest ktos z okolic Rzeszowa-choc nie koniecznie :) to z miłą chęcią byśmy zobaczyli.

Pozdawiamy Wszystkich i Powodzenia w realizacji swoich marzeń:)

• 2 weeks później...

To może się pochwalę nowym ogrodzeniem. Cokół wykonaliśmy sami (tj. Ja i Teść :) ), brama, furtka i przęsła wykonane na zamówienie. Na razie pomalowane podkładówką. Aha przy okazji to już raz zdążyłem zgubić klucze od bramy. Także rano spędziłem na poszukiwaniach i spóźniłem się godzinę do pracy. A klucze się znalazły...w koszu na śmieci... Ciekawe prawda? :)

http://albumik.pl/albumy/granitowa/Forum/5957491826325.jpg

http://albumik.pl/albumy/granitowa/Forum/5957501826325.jpg

http://albumik.pl/albumy/granitowa/Forum/5957511826325.jpg

Edytowane przez mickoz