Mati i Maja 23.01.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 A my zapłaciliśmy za dach 47tys. Dachówka Braas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maca 24.01.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) To mnie ciekawi. Ja bym chyba wolał gorszej jakości ceramikę. Cement chyba nasiąka wodą i zielone wykwity na dachu prędzej czy później murowane. Ale to tylko takie moje subiektywne spostrzeżenia, specjalistą nie jestem. Przychylam się do opinii o dachówce ceramicznej (jest dużo lepsza, nawet ta gorszej jakośći, bo to jednak zwarty wypalony materiał a nie wylewka z cementu). poza tym na mojej ulicy jest sporo domów z różnymi dachami, i jeśli chodzi o estetykę i aby jednak GLONY nam na dachu nie rosły to z obserwacji mam takie wnioski w kolejjności od najlepszych: 1. ceramika 2. blacha 3. gonty 4..... i dopiero cement Nie twierdzę że są złe, ale oprócz tego że są cieplejsze/w zimie a lato odwrotnie to jakościowo wówczas wolałbym dobrą blachę niż cement, który jest narażony na wchłanianie wody a co za tym idzie i rozpękanie w zimie (można zaimpregnować ale to juz za duże koszty). TAKIE MAM WNIOSKI Z ROZMÓW I OBSERWACJI Edytowane 24 Stycznia 2011 przez maca@ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol26 27.01.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 mam do zręczniaków pytanie dotyczące budowy zręcznego III c77c.ile kosztuje postawienie domu w stanie surowym zamknietym +/- tak zebym miała jakieś pojęcie.ile trzeba wydać na instalację i inne wykończenia w standardzie średnim, do momentu umeblowania.ja mam na budowę domu ok 380 tys ( chciałabym się w tej kwocie zamknąć z montażem- podłogi kafelki, tynki zewnętrzne ogrodzenie, itp itp) a na umeblowanie mam ok 70 tys - tzn meble wypoczynki, kuchnia sprzęty itp. czy myslicie że jest to realne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickoz 28.01.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 (edytowane) Już w tej chwili dokładnie nie pamiętam ile kosztował nas stan surowy. Ale fundusze, którymi dysponujesz spokojnie pozwalają Ci myśleć o budowie i wykończeniu zręczniaka. Sporo też, zależy od tego ile będziesz płacić za robociznę. Tzn. czy niektóre rzeczy jesteś w stanie zrobić sama, czy może załatwisz fachowców po znajomości/rodzinie. To zawsze obniża koszty. Bynajmniej u na tak było. W każdym razie tak jak pisałem wcześniej z tą kasą możesz śmiało zaczynać budowę. Edytowane 28 Stycznia 2011 przez mickoz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 28.01.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 tak myślę , że na dzień dzisiejszy , hehe, do 200kpln powinno się udać wybudować zręczniaka w stanie surowym zamkniętym...30kpln fundamenty, 50kpln ściany zewn. i wewn., stropy, schody kominy, 60kpln dach, stolarka okienna 20-30kplna dalej instalacje elektr. 10kpln , sanitarne 30kpln , tynki, wylewki 25kpln, ocieplenia, zabudowy kartonogipsowe 20-30kplna reszta to juz wg fantazji....to tak z grubsza chyba....pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol26 28.01.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 dzieki za odpowiedzi.wysłałam zapytanie do jednego wykonawcy jaki będzie koszt plus minus stanu surowego zamknietego.Pan w mailu zwrotnym przysłał mi taką oto propozycję co by mógł mi wykonać: 1. wykonane wszystkie elementy konstrukcyjne domu (fundamenty wraz z izolacją, ściany, stropy, słupy, więźba dachowa)2. wykonane wszystkie elementy pokrycia dachowego: dachówka, orynnowanie, wyłazy dachowe, stopnie kominiarskie, okna dachowe opierzenia kominów.3. wyposarzenie wewnętrzne: kominy, wentylacje.4. wykonana insalacja elektryczna podtynkowa - kable ułożone w posadzce(nie dotyczy domu inteligentnego, w takim przypadku kalkulacja własna i dodatkowe ustalenia finansowe).5. wykonane tynki wewnętrzne gipsowe lub cementowo wapienne do wyboru bez zmiany ceny.6. stolarka okienna pcv - profil ceka, okucia winkhaus - najlepsza jakościowo stolarka na rynku polskim7. wykonana instalacja co - rozprowadzone przewody do ogrzewania tradycyjnego i podlogowego do podłączenia pieca i urzadzeń grzewczych - bez pieca, oprzyrzadowania kotłowni i grzejników. W przypadku ogrzewania na gaz bez wkładu kominowego, pieca i zbiornika na gaz.8. wykonana instalacja wod kan - rozprowadzone przewody ciepłej i zimnej wody oraz przewody podposadzkowe kanalizacyjne z wyprowadzeniem do zbiornika bezodpływowego lub kanalizacji lub przydomowej oczyszczalni ścieków - bez zbiornika, przydomowej oczyszczalni i kosztów ich montarzu.9. wykonane wszystkie niezbędne izolacje z papy lub innych materiałów izolacyjnych.10. wykonana elewacja zewnętrzan - ocieplenie styropianem grubości 15cm (5+10 - bez mostków) ze strukturą natryskową bez malowania. w przypadku elewacji okładanej płytkami, kamieniam lub klinkierem koszty doliczane są wg ustaleń z Inwestorem.11. posadzki cementowe maszynowe w całym domu. dodał iż cytuje: "Do wykonania zostaną tylko podłogi (parkiet, panele, deska, płytki), wewnętrzne okładziny z płytek ceramicznych lub kamienia, parapety, gładzie na tynkach, docieplenie poddasza i regipsy na poddaszu. do zakupienia piec i oprzyrzadowanie kotłowni, grzejniki i materiały wykończenia elektrycznego - gniazda, lampy itp., i materiały wykończeniowe (farby, kleje do płytek, fugi) no i wyposazenie. Cena jaką mogę zaproponować to 299.000,00 zł za całość (wg ww podpunktów) brutto. na koniec dostaniecie Panstwo fakturę vat (8%) wystawioną przez moją firmę na materiał i robociznę"co wy na to?czy to dużo czy mało - 299.000 tys? - czy rozsądna to cena?czy starczy mi na wszystkie inne rzeczy łącznie z ogordzeniem polbrukiem meblami sprzętami itp zeby zmieścić się w 450 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maca 08.02.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 powiem tak: rachunek za dwa miesiące za gaz za grudzień i styczeń bez oszczędzania ( na krótki rękawek) dastaliśmy na 516 PLN (piec vaillant kondensacyjny dwófunkcyjny) :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 08.02.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 powiem tak: rachunek za dwa miesiące za gaz za grudzień i styczeń bez oszczędzania ( na krótki rękawek) dastaliśmy na 516 PLN (piec vaillant kondensacyjny dwófunkcyjny) :) :) miałeś na myśli dwufunkcyjny ?... heh... pierwszy sezon, 4 osobowa rodzina czyściochów... BRAWO !!!!!!!!!!!! POZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 08.02.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 dzieki za odpowiedzi. wysłałam zapytanie do jednego wykonawcy jaki będzie koszt plus minus stanu surowego zamknietego. Pan w mailu zwrotnym przysłał mi taką oto propozycję co by mógł mi wykonać: 1. wykonane wszystkie elementy konstrukcyjne domu (fundamenty wraz z izolacją, ściany, stropy, słupy, więźba dachowa) 2. wykonane wszystkie elementy pokrycia dachowego: dachówka, orynnowanie, wyłazy dachowe, stopnie kominiarskie, okna dachowe opierzenia kominów. 3. wyposarzenie wewnętrzne: kominy, wentylacje. 4. wykonana insalacja elektryczna podtynkowa - kable ułożone w posadzce(nie dotyczy domu inteligentnego, w takim przypadku kalkulacja własna i dodatkowe ustalenia finansowe). 5. wykonane tynki wewnętrzne gipsowe lub cementowo wapienne do wyboru bez zmiany ceny. 6. stolarka okienna pcv - profil ceka, okucia winkhaus - najlepsza jakościowo stolarka na rynku polskim 7. wykonana instalacja co - rozprowadzone przewody do ogrzewania tradycyjnego i podlogowego do podłączenia pieca i urzadzeń grzewczych - bez pieca, oprzyrzadowania kotłowni i grzejników. W przypadku ogrzewania na gaz bez wkładu kominowego, pieca i zbiornika na gaz. 8. wykonana instalacja wod kan - rozprowadzone przewody ciepłej i zimnej wody oraz przewody podposadzkowe kanalizacyjne z wyprowadzeniem do zbiornika bezodpływowego lub kanalizacji lub przydomowej oczyszczalni ścieków - bez zbiornika, przydomowej oczyszczalni i kosztów ich montarzu. 9. wykonane wszystkie niezbędne izolacje z papy lub innych materiałów izolacyjnych. 10. wykonana elewacja zewnętrzan - ocieplenie styropianem grubości 15cm (5+10 - bez mostków) ze strukturą natryskową bez malowania. w przypadku elewacji okładanej płytkami, kamieniam lub klinkierem koszty doliczane są wg ustaleń z Inwestorem. 11. posadzki cementowe maszynowe w całym domu. dodał iż cytuje: "Do wykonania zostaną tylko podłogi (parkiet, panele, deska, płytki), wewnętrzne okładziny z płytek ceramicznych lub kamienia, parapety, gładzie na tynkach, docieplenie poddasza i regipsy na poddaszu. do zakupienia piec i oprzyrzadowanie kotłowni, grzejniki i materiały wykończenia elektrycznego - gniazda, lampy itp., i materiały wykończeniowe (farby, kleje do płytek, fugi) no i wyposazenie. Cena jaką mogę zaproponować to 299.000,00 zł za całość (wg ww podpunktów) brutto. na koniec dostaniecie Panstwo fakturę vat (8%) wystawioną przez moją firmę na materiał i robociznę" co wy na to? czy to dużo czy mało - 299.000 tys? - czy rozsądna to cena? czy starczy mi na wszystkie inne rzeczy łącznie z ogordzeniem polbrukiem meblami sprzętami itp zeby zmieścić się w 450 tys? w moim odczuciu, jest pseudo kryzys... pseudo ponieważ liche firmy zdechły a nieliche kryzysu nie odczuły... ale cena specjalnie atrakcyjna nie jest. chociaż wszystko zależy od jakości wykonania... może i ok cena być jeśli po królewsku zrobią... wybierzcie się na ich poprzednie budowy podpytać co i jak i czy zadowoleni ludziska są z ich pracy.... jak nie dadzą namiaru , to szukałbym jeszcze.... pozdr chociaż i tak wykończeniówka dopiero da finansowo po d...ie... hehe ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickoz 10.02.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 powiem tak: rachunek za dwa miesiące za gaz za grudzień i styczeń bez oszczędzania ( na krótki rękawek) dastaliśmy na 516 PLN (piec vaillant kondensacyjny dwófunkcyjny) :) :) maca a dogrzewaliście się kominkiem? W każdym razie wynik wygląda niesamowicie. Gratulacje. My mamy ogrzewanie na ekogroszek i już nam 3 tony poszły (tego czeskiego). Mam wrażenie, że pewne rzeczy w budowie domu bym zmienił, może trochę lepiej ocieplił, dał o wiele więcej podłogówki ... No właśnie zręczniaki gdybyście mieli możliwość to zmienilibyście coś w waszym domu, chcielibyście pobudować się jeszcze raz będąc bogatszymi o doświadczenia z budowy? Ja mimo tego, że jestem raczej zadowolony to jednak tak, za drugim razem mój zręczniak by był bardziej dopracowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickoz 10.02.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Jeszcze jedno. Czy ocieplaliście te puste miejsca między ścianką kolankową a ścianą zewnętrzną? http://albumik.pl/albumy/granitowa/Forum/6160070728273.jpg Bo mam wrażenie, że zrobiłem błąd nie docieplając dodatkowo tych ścianek pod skosami. Niby budynek jest ocieplony z zewnątrz (styro +wełna na dachu) ale zauważyłem, że wystarczy mała szczelinka w ociepleniu i już się tworzy mostek cieplny oziębiający te nieogrzewane puste przestrzenie. Może przesadzam, ale chyba w lecie postaram się to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maca 10.02.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 (edytowane) maca a dogrzewaliście się kominkiem? W każdym razie wynik wygląda niesamowicie. Gratulacje. My mamy ogrzewanie na ekogroszek i już nam 3 tony poszły (tego czeskiego). Mam wrażenie, że pewne rzeczy w budowie domu bym zmienił, może trochę lepiej ocieplił, dał o wiele więcej podłogówki ... No właśnie zręczniaki gdybyście mieli możliwość to zmienilibyście coś w waszym domu, chcielibyście pobudować się jeszcze raz będąc bogatszymi o doświadczenia z budowy? Ja mimo tego, że jestem raczej zadowolony to jednak tak, za drugim razem mój zręczniak by był bardziej dopracowany kominek w tym okresie odpalałem tylko co drugi weekend bo niestety nie dogrzewało mi góry więc traktowałem kominek jako tylko dla wyciszenia się w wollny dzień po długim i ciężkim tygodniu pracy. dodam że w cene gazu wchodzi też podgrzanie ciepłej wody do kąpieli czyli średnio raz dziennie. Sam jestem zszokowany wynikiem. A kominek to w takim wypadku faktycznie już tylko do rozpalania w celach rekraacyjnych bo gdy paliłem tylko kominkiem na przełomie październik/listopad to zużyłem 5 metrów drewna bukowo-bębowego. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- co bym zmienił ???????? zapewne firmę od tynków bo mi skopali robotę, a poza tym realizowałem trzy punkty jakie mną kierowały przy budowie: 1. wyjście z salonu na taras bezpośrednio i połączone z ogrodem 2. graraż podwójny 3. wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelka łazienka To wszystko jest, ale garaż zrobiłbym na pewno dłuższy o jeden suporeks bo mało strasznie miejsca. dodałbym podłogówkę też w małym pokoju na dole (czyli cały dół) no i pralnię bym troszkę powiększył. Generalnie domek jest doskonały, no chyba że ma się inny gust a wybrało się projekt bo się "wydawało" że jest fajny Edytowane 10 Lutego 2011 przez maca@ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 11.02.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Jeszcze jedno. Czy ocieplaliście te puste miejsca między ścianką kolankową a ścianą zewnętrzną? http://albumik.pl/albumy/granitowa/Forum/6160070728273.jpg Bo mam wrażenie, że zrobiłem błąd nie docieplając dodatkowo tych ścianek pod skosami. Niby budynek jest ocieplony z zewnątrz (styro +wełna na dachu) ale zauważyłem, że wystarczy mała szczelinka w ociepleniu i już się tworzy mostek cieplny oziębiający te nieogrzewane puste przestrzenie. Może przesadzam, ale chyba w lecie postaram się to poprawić. u mnie te przestrzenie są na stropie wyłożone 10cm wełny skalnej, a od góry przykryte wełną dachową 20-25cm, a z zewnątrz 10cm styro na zakład no i klinkier elewacyjny, ale też nie wszędzie, tylko wzdłuż domu.... do środka powrzucałem wszystkie luźne ścinki z wełny... wełne miałem za free do wyłożenia , więc się nie zastanawiałem nad aspektem ekonomicznym... najwięcej pewnie myszy skorzystają.... ale dziwi mnie ze wyczuwasz jakies mostki termiczne, opisz jak je wyczaiłeś , bo mam wrażenie , że chyba przesadzasz.... dom jest ocieplony z zewnątrz i od góry , pustaki i cegły tez kumulują ciepło, więc naprawdę nie wiem jak to wyczułeś.... pozdr acha ja od początku sezonu grzewczego czyli kominek od października a kocioł od listopada zużyłem około z CWU 1,7t eko i około 3-4 m3 drewna kominkowego P.S. różnica w jakości eko jest powalająca... może zwiększyć zużycie o jakieś 50-100%. wiem bo sprawdziłem na sobie , niestety. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2426 11.02.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 witam, ja również jestem posiadaczką zręcznego C77C, budowę rozpoczęliśmy w 2008 roku i powoli kończymy, mam nadzieję że za miesiąc się wprowadzimy. chciałam pokazać kilka zdjęć z wykończenia, tylko nie wiem czy się uda. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/50c021d41c5862de.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/66be78d3b1efa5b3.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5f6d04d9ad1d1ca0.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/002820580614fc06.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a3c37f1f0ad9f7d1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2426 11.02.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 stół w salonie stoi chwilowo, zupełnie nie pasuje kolorystycznie do reszty:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maca 12.02.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 schody macie świetne ... BRAWO ! http://images35.fotosik.pl/435/a3c37f1f0ad9f7d1gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2426 13.02.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 tak schody robią wrażenie ( cena również), ale stwierdziliśmy, że są cześcią salonu więc muszą się prezentować co do reszty wystroju to mam nadzieję że powli dom się zapełni i stanie się ciepły i przyjemny, Na razie stan finansowy jest zerowy http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d97edd7e9828627c.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickoz 14.02.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 annecy u mnie jest tak, że w pokoju gdzie jest garderoba nie zamurowaliśmy do końca tego pustego miejsca za ścianką kolankową tylko zostawiliśmy drzwiczki. Służy nam to miejsce jako dodatkowy schowek. I wchodząc tam zauważyłem, że niestety czasami jak wiatr hula na zewnątrz to troszkę przez tą wełnę dachową jakimiś nieszczelnościami zawiewa. Nie mocno, minimalni, ale myślę, że przez to trochę oziębia się ta przestrzeń. 1. Muszę lepiej doszczelnić wełną szpary które znajdę 2. Ocieplić styropianem lub wełną ściankę kolankową i podłogę Co do węgla, jadę na czeskim bo ten najlepszej jakości czyli np. pieklorz powodował wygaszanie się pieca. Najprawdopodobniej mamy za mocny piec. Tak nam instalator doradził a jak człowiek był "zielony" to posłuchał teraz bym to inaczej rozwiązał. Dodatkowo na dole powinienem dać podłogówkę w całym salonie. Teraz to już po ptakach, poprawię to co mogę. Choć żona tez mi mówi, że przesadzam bo jest dobrze tak jak jest :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 15.02.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 żem się zapomniał pochwalić, od wczoraj dom odebrany na papierze i bez zastrzeżeń... yupi !!!!!!! pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2426 16.02.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 mickoz, my podobnie zostawiliśmy w garderobie drzwiczki i potwierdzam że jak się wchodzi do garderoby to czuć chłodniejsze powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts