Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

podobają mi się kuchnie z blatami zamiast stołów czy myśłicie że w zręcznym wyglądałoby to dobrze? czy raczej ze względu na bliskość schodów do góry raczej ta wersja nie przejdzie i zostać przy stole?

co zrobisz jak przyjdzie 10-20 osób na przykład na Święta?

jak sobie odpowiesz na to pytanie, będziesz wiedzieć co zrobić....

pozdr

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

podobają mi się kuchnie z blatami zamiast stołów czy myśłicie że w zręcznym wyglądałoby to dobrze? czy raczej ze względu na bliskość schodów do góry raczej ta wersja nie przejdzie i zostać przy stole?

sol26, a którą wersję budujesz? czy to c77c? jeśli tak to ja jestem właśnie w trakcie prób generalnych kuchni i planuję mały stół przy schodach. Z barkiem może być nawet wygodniej (ale ja nie lubie takich blatów:) ) rozumiem, ze w tzw spiżarni wstawiasz tylko lodówkę. Mój plan (przed postawieniem ścian tez byl taki), ale u mnie nie wiem jak u reszty taki słupek piekarnik/mikrofala nie zmieści się przy kominie - za wąsko. Ostatecznie wiec wstawiam slupek i lodówkę do nieco powiekszonej spiżarni. załaczam projekt z IKEowego kreatora i zdjęcia real mojej kuchni - dla ogólnego obrazu jak takie wnętrze wygląda. pamietaj tez że dajac okap tak daleko od komina bedziesz musiala jakoś go pociągnąć do tej wentylacji - mnie tez to czeka ale nie każdy lubi takie podsufitowe zabudowy.

dół.jpg

nairda2.jpg

no cóż, ja jak narazie jeszcze nie buduję ale mam zamiar c77c.

mam nadzieję ze jak załatwimy wszystkie papiery ruszymy na jesień sso lub ssz jak się uda.

jak nie to przyszły rok wiosna.

ale nie przeszkadza mi to w tym ze już wiem jak ma wyglądać mój wymarzony dom :-)

uwielbiam bawić się w projektowanie:-)

a co do wizualki jaką zrobiłam to jest ona na podstawie zdjęcia wnętrz jednego ze zręczniaków pozwole sobie wkleić te zdjecie mam nadzieję ze właściciel się nie obrazi, mam je zapisane w folderze inspiracje :-)

tak więc nie wiem jak to własciciel zmiescił - może dał okno mniejsze , może się wypowie na ten temat.

a Ty powiększałaś tą wnękę zeby weszła i lodówka i piekarnik?

to też jest dobre wyjście nawet bardzo dobre bo jest więcej miejsca na blacie w takim bądź razie.

prosze o więcej zdjeć i powiedz mi jaka wyszłą łazienka na dole?

ja mam zamiar zostawić łązienkę taką jaka jest ( malutką , wstawić tam prysznic zamiast wanny ) projekt też już mam:-D

a z wc zrezygnować i zrobić tam taki schowek na mopa odkurzacz i inne pierdoły .

pozdrawiam serdecznie!

Ja mam c77 wariant 1 i wyglada to tak:

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Zreczny-C77/a,s_pd,idp,14270.html

i mam schody na piętro zaraz przy wejściu po lewej stronie ze śmieszna spiżarka w kuchni pod schodami z czego rezygnuje, lecz niebawem będę wylewał strop czy jest ktoś kto może z was zrobić zdjęcie jak to wyglądają te schody na dole w zrecznym C lub B do góry oraz , z gory czy jest dobre wejście nie trzeba sie schylać itd... aby dokonac zmian- a co z tym sie wiaze - powiekszenie kuchni o ok 1,5 m na szerokosc.

( przyjme skana z wercji C z projektu piętra ;) potrzebuje to przerobic jak w wersji C )

I proszę o opinie czy warto jest dawać schody na srodek w pokoju czy lepiej zrobić jak jest w projekcie, tuz za wejsciem?????

jak to wyglądają te schody na dole w zrecznym C lub B do góry oraz , z gory czy jest dobre wejście nie trzeba sie schylać itd...

I proszę o opinie czy warto jest dawać schody na środek w pokoju czy lepiej zrobić jak jest w projekcie, tuz za wejściem?????

załączam zdjęcia. Nie wiem o co chodzi z tym schylaniem... u mnie schylać trzeba się tylko pod schodami;) schody innych użytkowników też są na wcześniejszych stronach.

mi schody po środku nie przeszkadzają (dół zostanie zabudowany. od kuchni 'mini spiżarnia-graciarnia' od salonu 'książki') - dzięki temu oddziela się strefa kuchenna od salonowej. nie wiem tylko czy w Twoim przypadku nie pochłoną zbyt wiele przestrzeni - może to tylko złudzenie (nie sprawdzałam metrażu), ale dół c77c wydaje się być większy.

inne uj?cie.jpg

schody dó?.jpg

z dołu.jpg

z góry.jpg

Dziekuje nairda bardzo za zdjecia :*

wiem wiem widziałem tamte zdjęcia , lecz one nie wniosły tyle tego co od Ciebie otrzymałem, tutaj mam zobrazowanie i z dołu i z góry, widze do kąs one sięgaja .

Teraz muszę sie dobrze zastanowić jakie zrobic schody na przyszlość , ( plany na 90 % jak narazie na drewniane )

A przy okazji z jednej strony teraz wiem ze troche zdupiłem wybierając ten projekt co mam mogłem wybrac wariant b lub c :/

Musze powiedziec ze bedziesz miała fajnie , mnie sie podoba wejscie + przejscie do kuchni a do pokoju , dzieki temu faktycznie lekko wygluszysz odgłosy z kuchni do pokoju dziennego.

może dał okno mniejsze , może się wypowie na ten temat.

a Ty powiększałaś tą wnękę zeby weszła i lodówka i piekarnik?

ja mam zamiar zostawić łązienkę taką jaka jest ( malutką , wstawić tam prysznic zamiast wanny ) projekt też już mam:-D

a z wc zrezygnować i zrobić tam taki schowek na mopa odkurzacz i inne pierdoły .

no tak, o zmniejszaniu okna nie pomyślałam... jestem raczej z tych co powiększają i zwiększają ilość okien;)

jeśli chodzi o kuchenną wnękę to po pierwsze poszerzyliśmy wnękę w holu, przez co przesunęła się wnęka kuchenna i ją też zwiększyliśmy - wejdzie lodówka, słupek z piekarnikiem i w tej płytszej części jakieś półki. Mimo tych zabiegów przejście do kuchni między ścianką, a schodami jest nadal wystarczająco szerokie.

dolna łazienka będzie jedna - trochę 'z wyboru' jakoś póki co nie widzimy konieczności oddzielnego wc i wc z łazienką na parterze, a trochę "z przymusu" -> musieliśmy powiększyć pomieszczenie gospodarcze (tak by zmieścił się piec na pellety, zasobnik, pompy, termy... człowiek z miasta;) jak wybiera projekt to pojęcia zielonego nie ma ile do takiej kotłowni trzeba upchnąć sprzętów i stąd potem przesuwanie ścianek). Także ostatecznie w łazience będzie umywalka, wc i duży 130cm/80 prysznic.

wykończeniówkę dopiero zaczynam, więc pokazywać na zdjęciach właściwie nie mam nic ciekawego. W 99% gotową mam tylko kotłownię i garaż, reszta robi się powoli (moimi i męża rękoma;) )

pytanie laika - proszę się nie śmiać :-)

czy mogę zrezygnować z komina w kuchni? tym samym w sypialni u góry będę mieć troszkę więcej miejsca i komin nie będzie przeszkadzał w aranżacji.

i drugie pytanie - czy mogę przesunąć kominek w salonie na przeciwległą scianę w rogu i czy wiąże się to z dużymi kosztami?

zmiany kominy.JPG

zmiany kominy.JPG

pytanie laika - proszę się nie śmiać :-)

czy mogę zrezygnować z komina w kuchni? tym samym w sypialni u góry będę mieć troszkę więcej miejsca i komin nie będzie przeszkadzał w aranżacji.

i drugie pytanie - czy mogę przesunąć kominek w salonie na przeciwległą scianę w rogu i czy wiąże się to z dużymi kosztami?

Kolezanko- mozesz zmienic wszystko za wyjatkiem przesunięcia ścian nośnych - reszta dozwolona a kominy nie sa obowiazkowe:P

To co zrobiłaś jest jak najbardziej poprawne - tylko jeden warunek wpis w książce budowy poprzez zatweirdzenie kierownika lub inspektora budowy.

A koszty sa takie same nawet mniejsze :p bo jeden komin likwidujesz :D ( i nic nie mow podczas adaptacji projektantce bo za kazde zmiany sie jej placi , a kierownik budowy jakoś to przełknie i podbije ze sie zgadza:P :p)

Edytowane przez piotr310184

wysokość jest wystarczająca ;) my nie podnosiliśmy ścianki kolankowej wogóle i wcale nie żałuję bo miejsca jest wystarczająco i głowami się nie obijamy :) i szczerze powiedziawszy zbyt duże podniesienie ścianki powoduje, że domek przestaje się wizualnie fajnie prezentować.