Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

halooooo kriszielony....cofnij sie kilka postow wstecz a ci sie rozjasni....a o tym byla juz wzmianka w poscie nuer 590 a pozniej w poscie 1198(to dla zainteresowanych jakby chcieli odszukac):yes:

Rozumiem, że chodzi o błędy w więźbie które były poprawione w 2009 roku tak ?, Budujesz dom aktualnie i konieczne było wzmacnianie więźby ? czy czegoś nie rozumiem ?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumiem, że chodzi o błędy w więźbie które były poprawione w 2009 roku tak ?, Budujesz dom aktualnie i konieczne było wzmacnianie więźby ? czy czegoś nie rozumiem ?

Jakie błędy??? Poprawione w 2009??? http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon8.png

Ja mieszkam od 2008 i nie mam takiego konia. Więźba, przed położeniem dachówki, opierała się tylko na murłatach! Na poddaszu nie było ani jednego słupa, ani ściany. Słupy pojawiły się dopiero podczas stawiania ścianek działowych i kolankowych wewnętrznych.

http://img219.imageshack.us/img219/9594/poddaszeij7.jpg

Proszę, niech mi ktoś wyjaśni, dlaczego nastąpiła zmiana projektu więźby.

Edytowane przez Szkrab

Z tego co wiem to nie było błędów tylko po 2009 roku zmieniły sie normy i dołożyli słupy podpierające.

Jakie błędy??? Poprawione w 2009??? http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon8.png

Ja mieszkam od 2008 i nie mam takiego konia. Więźba, przed położeniem dachówki, opierała się tylko na murłatach! Na poddaszu nie było ani jednego słupa, ani ściany. Słupy pojawiły się dopiero podczas stawiania ścianek działowych i kolankowych wewnętrznych.

http://img219.imageshack.us/img219/9594/poddaszeij7.jpg

Proszę, niech mi ktoś wyjaśni, dlaczego nastąpiła zmiana projektu więźby.

Kombinuje z oknami w salonie i z architektką

..... - co o tym sądzicie?

a dlaczego kombinujesz?

skoro się pytasz nas o opinię, to Ci powiem , żebyście nie przegięły tylko z tymi innowacjami bo gargamelów juz Ci u nas dostatek...

zreczniak ma swój urok bo jest taki prosty i przytulny...

ingerowanie w bryłę ma sens dla mnie jesli efekt końcowy jest lepszy od oryginału... a nie odwrotnie....

moze jakaś wizualizacja bys sie przydała tych zmian...?

tak czy siak powodzenia...

pozdr

niestety ja mialam w projekcie ta nieszczesna konstrukcje i nie dalo sie z tym nic zrobic...musialam wydac kase ale wczoraj moj kierbud stwierdzil ,ze bezsensem jest budowanie scianek kolankowych......wiec ich nie buduje a w projekcie sa i material oczywiscie lezy juz na budowie.....

w projekcie jest duzo bledow....jak ustawili ta metalowa konstrukcje okazalo sie ,ze kat dachu sie nie zgadza i scinali wieniec i slupy o 14 cm

a tak wlasciwie co to jest NORMA....czy domy poniemieckie i te tzw. mury pruskie (w ktorych mieszkaja cale rodziny),budowane dlugo przed wojna spelniaja normy???...a stoja do dzis i nikt chyba jakos sie nie boi ,ze mu dach sie zawali na glowe.....zreszta jakby tak sie dzialo to by bylo slychac w tv albo necie:(

sol26 a propos okien, zanim podejmiesz decyzje o taakim szerokiem oknie, proponuje przejsc sie do pierwszego lepszego salonu z oknami (takiego troche bardzie powaznego, jakosciowo lepszego, lub chociaz przedzwonic do renomowanej firmy z oknami) i dowiedziec sie czy dwuskrzydłowe przesuwne jak rozumiem okno 2 x 1,8 tafla to dobre rozwiazanie. Z mojego doświadczenia słyszałam ze wcale niekoniecznie. Pomijam cene, ale to ma jeszcze inne swoje wady. Szczegółów Ci nie podam bo nie jestem w stanie odtworzyc ich w pamieci, ale przynajmniej bedziesz miała jeszcze jedna profesjonalna opinie na ten temat.

kasia i boguś jestem ciekawa jak wyjdzie ta podbitka w całości.

ja ponawiam pytanie co do okien tarasowych - nie rozumiem wypowiedzi annecy - dlaczego mój dom ma być gargamelem?

uważam ze takie okna są super i będą ładnie wyglądały łącznie z dwoma oknami kolankowymi nad schodami które też sobie wymyśliłam i dwóch projektantów powiedziało że to będzie bardzo fajnie wyglądało - dom będzie wyglądał bardziej nowocześnie;-) no i będzie w środku słonecznie na czym mi bardzo zależy - dlatego też to okno w salonie chciałam miec na całą ścianę ( ale nie mogę :-)

nie wiem czy taka propozycja okien tarasowych będzie dobrze wyglądało - to znaczy w salonie napewno dam okno na 3,80 z jednym słupkiem a w drugim pokoju zastanawiam się nad drzwiami o metrowej szerokości - co wy na to?

( sorki ze podkradłam komuś zdjęcie ;-) )

OKNA DRUGI POKÓJ 2.JPG

okna taras.JPG

sol 26--ja tez lubie swiatlo i chcialam dodac podwojne drzwi w salonie ale im wiecej jezdzilam na budowe i w myslach meblowalam...to zrezygnowalam z tej opcji bo salon zrobil sie jakis taki nie bardzo ustawny(w pewnym momencie to nawet chcialam dac drzwi rozsuwane w kuchni....!!!!!)ale logika zwyciezyla

jesli chodzi o te pojedyncze drzwi u was to wydaje mi sie ,ze nic nie zyskujecie zmniejszajac je tylko zrobicie ciemne pomieszczenie...

ja jestem teraz na etapie przemysliwan...bo na dole w niektorych sciankach beda szklane luksfery ale musi to byc dobrze przemyslane tak samo jak np. elektryka ...

z budowa to dziwnie jest ....wlasciwie to musze juz wiedziec jak bedzie wygladac kuchnia ,zeby w odpowiednich miejscach zainstalowac kontakty dla np. pochlaniacza czy zmywarki lub lodowki

teraz widze ,ze BUDOWA MECZACA JEST

sol26

wstawiając okna kwadratowe/prostokątne nie uda ci się zepsuć uroku zręcznego, dlatego pomysł z WIELKIM oknem jest bardzo fajny. Uważałbym jednak ze wstawieniem go od strony zachodniej, bo latem mocno nagrzeje się salon (no chyba, że ktoś planuje mieć opuszczoną żaluzję, ale wtedy po co takie okno).

A przy okazji okien tarasowych.... Nasze zwierzaki, chcąc wejść do domu, dotykają nosami i przednimi łapami szyby (tylko jednego skrzydła, które otwieramy), tak jakby chciały się wdrapać do środka. Szyba po umyciu w tym samym dniu jest już wieczorem umazana. Przydałaby się jakaś balustrada zawieszana na ramie okna. Jednak pomimo tej "niedogodności" nigdy nie zrezygnowalibyśmy z okien tarasowych. W salonie, na dwóch ścianach mamy po jednym takim oknie (jedno przenieśliśmy z sypialni).

Ciekaw jestem okien kolankowych, czy dach będzie w tym miejscu "przerwany"?

kasia i boguś

dziękuję za fotki podbitki. Wstyd się przyznać, że dopiero po trzech latach od zamieszkania zabieram się za jej założenie. Niestety, dachówki są zbyt wysunięte poza krokwie i żeby deszczówka trafiła do rynny, muszę przedłużyć wszystkie krokwie o około 11cm... Szkoda komentować.

Biała podbitka wydaje się taka lekka i delikatna. Gratulacje!

Ciekaw jestem okien kolankowych, czy dach będzie w tym miejscu "przerwany"?

no właśnie o tym pisałem względem estetyki

jakas wizualizacja by może sprawe wyjaśniła... bo jakoś sobie tego wyobrazić nie mogę....

pamiętam jakieś szkice kilka stron do tyłu ... ale nie wiem czy coś się nie zmieniło...

pozdr

Szkrab i annecy okna kolankowe będą dwa obok siebie tak więc nie może być inaczej jak z "przerwą" w dachu :-)

mi to nie przeszkadza tym bardziej ze wiem jaki efekt da wewnątrz domku :-)

już się nie mogę doczekać a dopiero jestem na etapie fundamentów- 17 zjeżdżam już na stałe do polski to wrzucę więcej fotek do dziennika .

okno tarasowe w salonie będę mieć od zachodu :-) ale teraz mam tak ciemne mieszkanie ze z niecierpliwością czekam aż salon bedzie zalany słońcem:-)

wrzucam zdjecia skąd znalezione w necie z o kolankowymi i elewację ogrodową po zmianach ale nie do końca jeszcze jest jak ma być bo u góry w sypialniach bedzie po jednym oknie kolankowym za to szerokim.

wizualizacji wnętrz jeszcze nie mam bo do tego etapu jeszcze długa droga.

o kolankowe.JPG

elew ogrodowa po zmianach.jpg

Edytowane przez sol26
błąd

Witam! Choć sama jestem dopiero na etapie oczekiwania na matrycę, a i projektu jeszcze nie posiadam to jednak wybór już padł i będzie to Zręczny c77c, forum już przestudiowałam, projekt znam już prawie na pamięć. A ponadto dziś przemili właściciele takiego domku pokazali jak wygląda wewnątrz. Zmiany jakich dokonam (już przegadałam z architektem):

1) ze względu na usytuowanie działki (wejście od południa) również wyjście tarasowe przeniosę na zachód,

2)dolne wc połączę z łazienką,

3)wysunięcie kuchni na równi z garażem,

4)podniesienie o jeden pustak w górę,

5) być może w gabinecie na dole będzie zwykłe okno ??

Sol26...te okna połaciowe... no no ciekawy pomysł.

Pozdrawiam Nowa na tym forum ale jak na razie zapału mi nie brak :)

Witaj Angela71!

Jeśli pozwolisz, to dam małą radę. Też mamy wejście od południa i okno tarasowe od zachodu. Umieszczone jest ono prawie vis a vis wejścia do salonu. Świetnie doświetla pomieszczenie, jednak utrudnia oglądanie tv, który stoi na przeciwległej ścianie. Często opuszczamy roletę do połowy, bo przy opuszczonej całkowicie robi się wewnątrz zbyt ponuro. Z tego okna korzystamy naprawdę sporadycznie bo głównie korzystamy z wyjścia północnego. Okap dachu jest tam dużo większy, daje osłonę przed deszczem i dlatego pranie suszymy właśnie tam. Poza tym przyjemniej jest posiedzieć w cieniu w upalne dni.

Żeby było ciekawiej, okna tarasowe, pojedyncze, daliśmy też w łazience i sypialni. Dzięki temu dostęp do tarasu mamy ze wszystkich pomieszczeń. I to jest bardzo wygodne.

sol26, takie podwójne okno kolankowe to prędzej widziałbym w pokoju a nie na schodach. To w pokoju się przebywa i przyjemniej byłoby mieć widok na ogród częściej, niż tylko podczas chodzenia po schodach. A może dać je i do sypialń, i na schody?

sol26

pomysł jest ciekawy i oryginalny...

to będzie Twój dom i ma być taki jak Tobie sie podoba. kropka.

ja tylko zwracam uwage zeby nie przedobrzyć... z tymi kombinacjami.... coby na siłę domu nie udziwnic ale nie odnosi sie to tylko do Ciebie ale do ogółu...

okno tarasowe na zachodzie myślę ze może byc duże i nie włpłynie to znacząco na przegrzewanie sie salonu gdyz pop pierwsze masz tam zadaszony taras i tego światła i tak za wiele nie dotrze w porównaniu do bocznej fasady a po drugie o zachodzie słońce juz tak mocno nie operuje... jak o 13, 14 godzinie....

pozdr