Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

Wspomnienia z budowy u mnie wciąż żywe, jeszcze pamiętam jak człowiek gorączkowo przeglądał forum w poszukiwaniu odpowiedzi na wszystkie dręczące go pytania, wątpliwości... Dlatego też kilka słów i zdjęć ode mnie.

Budowa start kwiecień 2010. Przeprowadzka grudzień 2011. Wykańczania - końca nie widać... Po przeprowadzce postanowiliśmy nie budować, nie wykańczać tylko sobie spokojnie pomieszkać:) I tak nas ten spokój wciągnął, że nie wiadomo jak 2 lata z haczykiem minęły:)

Kończy się sezon zimowy a więc na początek - OGRZEWANIE.

Podłogowe mam wszędzie poza garażem. I bardzo sobie chwalę. Jak nam np jakiś orkan Ksawery odbiera prąd na 2 doby to sąsiedzi szczękają zębami po 6 godzinach, a u nas po 48 temperatura spadła z 21 do 18. Beton naprawdę długo trzyma ciepło.

Palę pelletem - kiedyś Barlinek obecnie prywatny dostawca (700pln za tonę zamiast 1000) -> ogrzewanie zimą oraz woda przez cały rok. Piec RECO.

W tym roku poszło od 1 października do dziś (25 marca) nieco ponad 3,5 tony. Oczywiście zima w tym roku była łaskawa. W zeszłym roku w tym samym czasie było tonę więcej.

Na moich łąkach sąsiedzi palą (wszystkie domy podobnej wielkości):

1. gazem (od miesiąca przeszli na drewno i kominek, aby zaoszczędzić)

2. eco-groszkiem wyszło im 25% drożej, no i ten czarny pył wszędzie brr..

3. prądem twierdzą że zapłacili mniej ode mnie, ale im nie wierze:D

Zimą worki do zasobnika trzeba uzupełniać co ok 3 dni, w siarczyste mrozy częściej, worki maja po 20kg, więc jak nie ma męża w domu to ja sama też daję radę dorzucić do pieca:)

Czyszczenie pieca przy Barlinku raz w miesiącu, teraz trochę częściej i czasem palnik trzeba odkurzyć, bo zbierają się grubsze cząstki, które nie spadają na dół, ale to mała cena za oszczędność 300pln na tonie (no i nie ja to robię:):))

Trzeba mieć też gdzie składować worki.

pozdrawiam

nairda_g

• 2 weeks później...
Jak miło, że ktoś w końcu się odezwał. A ja własnie biję się z myślami i decyzją w sprawie ogrzewania. Chcę na całości tj. góra i dół połozyć podłogówkę no ale wtedy problem: co położyć na podłodze w sypialniach na górze ???? panel - nie oddaje tak ciepła, terakota - jakoś dziwnie w sypialni.. no i nie wiem a decyzję niebawem musze podjąć.. Może ktoś się wypowie....

• 4 weeks później...
Jak miło, że ktoś w końcu się odezwał. A ja własnie biję się z myślami i decyzją w sprawie ogrzewania. Chcę na całości tj. góra i dół połozyć podłogówkę no ale wtedy problem: co położyć na podłodze w sypialniach na górze ???? panel - nie oddaje tak ciepła, terakota - jakoś dziwnie w sypialni.. no i nie wiem a decyzję niebawem musze podjąć.. Może ktoś się wypowie....

ja mam ogrzewanie podłogowe tylko na dole i mam wrazenie ze w zupełnosci to wystarcza... dom ma taki kształt ze i tak masa gorącego powietrza ucieka na górę klatką schodową i w domku jest tak ciepło na górze że my tam praktycznie w ogóle grzejników nie włączamy a i tak jest często za ciepło... jedyny minus to duża łazienka, w której przydałoby sie jak jest cieplej... ale tu sprawe rozwiązuje drabinka grzejnik... takze ja bym zrezygnował z podłogówki na górze....

a co do paneli czy terakoty to dyskusje na forum juz byly tyle razy... ehhh... co do zasady w sumie nie ma znaczenia co połozysz... ciepło i tak przejdzie do góry... czy to beda panele czy terakota... ja bym dał normalne grzejniki i parkiet czy panele i olał sprawe... i tak bedzie ciepło i tak... to jest tylko moje subiektywne odczucie ... moze sie kto jeszcze wypowie???

pozdr

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...

To oczywiście prosimy o jakieś fotki.:) My jesteśmy juz po pomiarze okien, mają być za ok 6 tyg. Wybraliśmy okna firmy Pagen mam nadzieje ze się sprawdzą.

Tez duzo prac wykonuję sam tak więc budowa pewnie potrwa. W tym roku roku wykonam chyba wszystkie prace jakie sobie zaplanowałem, a więc: izolacja fundamentów, wykonanie zejścia do piwnicy (nie zdązyłem w zeszłym roku) , rozplantowanie ziemi, zakup okien i bramy garazowej i utwardzenie wjazdu do garazu. Pozdrawiam wszystkich budowniczych:)

Witam!

Niestety jeszcze nie mieszkam, przy najlepszych wiatrach w przyszłym roku :(:( jednak nie oznacza to że nic nie robię. Wewnątrz jest instalacja elektryczna, alarmowa, tv, internet i to wszystko jest zatynkowane, są również już drzwi wejściowe i brama garażowa. Jeszcze w tym roku ocieplenie i podbitka. A to mała fotka zewnątrz. 10588596_10201270368560062_1586610030_n.jpg

O fotki postaram się i wrzucę niebawem :-) prace wewnątrz prawie skończone ale z zewnętrznymi jeszcze trochę się zejdzie... Ocieplenie już jest i tarasy,wjazd na działkę też ale jak narazie nie tworzy to całości :-D Angela bardzo ładne drzwi zewnętrzne (moje przez 2 lata budowy troszkę się podniszczyly, ale tak to już jest zawsze są jakieś straty ;-) )

Potwierdzam schody na prawdę robią wrazenie, no i widzę na pozostałych zdjęciach ze wszystko bardzo ładnie dobrane jeśli chodzi o kolorystykę. Masz gust Sylwia. Czuje ze u mnie bedzie duzy problem z aranzacją wnętrza bo mamy całkiem rózne wizje z zoną, no i ciekawe co z tego naszego kompromisu wyjdzie:)