Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wlasnie dzis zaczeli robic mi wylewki i od razu im sie spieszy i chca juz jednoczesnie gipsowac sufity. wczesniej czytalam ze gipsy moga byc robione dopiero po wyschnieciu wylewki.

wiec ???

oni wylali 1 cm wylewki + siatka i teraz chca juz gipsowac.

wiec po jakim czasie moga zacząć gipsy od wylania wylewek ??

Nie bardzo rozumiem. 1 cm wylewki? :o Chodzi o wylewkę wyrównującą? Na podłodze? O jakie gipsowanie chodzi? Płyty gipsowo kartonowe? Tynki gipsowe? Same gładzie na tynk cementowo- wapienny?

tynki są cementowo-wapienne.

teraz robią wylewkę (jakąs metoda dfufazowa , najpierw 1 cm potem siatka i reszta betonu)

a pytanie- po jakim czasie od skonczenia wylewek mozna najszybciej robic gipsowanie (gipsar uni ) -gładź gipsowa ????

Wydaje się, że po czasie kiedy można spokojnie wejść na wylewki i ich nie rysować rusztowaniami, czy czymś takim. Gładź pochłania wilgoć, ale wystarczy jej nie docierać przez pewien czas.
to nie chodzi o wylewki że można ją uszkodzić tylko o wilgoć która przeszkadza gładzią, u znajomych robili po 3 tygodniach ale nie wiem czy jest to do końca prawidłowy czas. Wszystko zalezy od wyschnięcia.
tynki są cementowo-wapienne.

teraz robią wylewkę (jakąs metoda dfufazowa , najpierw 1 cm potem siatka i reszta betonu)

pytanie moje to czy ty nie zatrudniasz jakiś magików co to robią cię w konia bo jak żyję nie słyszałem o takiej metodzie a już tym bardziej nie widziałem

czy możesz przesłać mi kilka fotografi z postępu prac bo coś mi tu nie gra ??????????

pozdrawiam janzar

[email protected]

pytanie moje to czy ty nie zatrudniasz jakiś magików co to robią cię w konia bo jak żyję nie słyszałem o takiej metodzie a już tym bardziej nie widziałem

:lol: :lol: :lol:

A tak w temacie...to GK po jakim czasie od wylewek (tynki już będą wtedy miały już ok 1 mca)???

to nie chodzi o wylewki że można ją uszkodzić tylko o wilgoć która przeszkadza gładzią, u znajomych robili po 3 tygodniach ale nie wiem czy jest to do końca prawidłowy czas. Wszystko zalezy od wyschnięcia.

Jak to nie chodzi o wylewki? To po co je tak misternie się równa, żeby śpieszący się fachowcy do gładzi zryli je doszczętnie?

Tu nie chodzi o gładź, jej z pewnością nic nie będzie, ale o tynki i ściany, aby poprzez pośpieszne nałożenie gładzi i jej zatarcie nie zamknąć wilgoci w tych murach.