Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy budujesz perłę ?  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy budujesz perłę ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Zamierzam zakupić projekt domu Perła z pracowni IGN http://www.projekty.ign.com.pl/, czy moż ktoś buduje lub budował dom według tego projektu. Będę wdzięczny za wszelkie informacje co do kosztów budowy, funkcjonalności projektu. Czy były jakieś problemy z realizacją projektu, ewentualne błędy projektowe.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam całego grono ... dwóch forumowiczów,

Proponuję wejść na stronę http://www.krajobrazy.com.pl. Tam też można znaleźć ten projekt. Podejrzewam, że "Perła" powstała w Krajobrazach a IGN tylko pośredniczy w sprzedaży. W każdym razie ja przecierałem z pytaniami ścieżkę do Krajobrazów i odpowiadali na maile rzeczowo i szybko. Mnie zależało na tym, by poznać dokładne powierzchnie poszczególnych pomieszczeń (podłóg i użytkowe), długości wszystkich ścian, wysokości pomieszczeń ponieważ same rzuty z prezentacji internetowej niczego mi nie uzmysławiały. I udało się, ponieważ pracownia Krajobrazy nie szczędziła mi rysunków projektowych w wersji .wmf. Bryła budynku bardzo nam (żonie i mnie) przypadła do gustu. Projektu nie kupili (być może tylko na razie, a może znajdę jeszcze coś bardziej odpowiedniego), ale służę swoimi uwagami

O doświadczonego w budowaniu Perły będzie ciężko = zero informacji na temat kosztów i problemów z realizacją projektu. Zdaje się, że to stosunkowo nowa pracownia a więc i projekt "nie otrzaskany". Sympatyczna Pani z Krajobrazów w rozmowie telefonicznej powiedziała, że Perła cieszy się dużym zainteresowaniem inwestorów (a co miała innego powiedzieć ...), ale żadnych zdjęć z realizacji nie posiadają, bądź jeśli będą posiadać w przyszłości to nie będą ich rozpowszechniać. To samo dotyczy kontaktów do budujących Perłę ze względu na ochronę prywatności. Ja takie podejście jestem w stanie zrozumieć i uszanować, więc pozostaje nam czekać, aż ktoś bardziej doświadczony w temacie znajdzie ten wątek na forum.

Główne zmiany, których bym dokonał:

1) Odwrócenie biegu schodów - szkoda na nie miejsca w i tak nie dużym pokoju dziennym. Niestety przy takim rozwiązaniu, żeby zachować ergonomię schodów (żeby nie były zbyt strome) trzeba zmienić konstrukcję stropu ponieważ jeden z podciągów - o który schody się opierają - ogranicza ich długość do ok. 3,5m (mało do pokonania 3m różnicy poziomów)

2) Po tak zmienionymi schodami myślałem, żeby umieścić kominek rozbudowując jednocześnie istniejący komin. Zadanie chyba awykonalne ze względu na to, że szerszy komin będzie:

a) przecinał krawężnicę (tak się to chyba fachowo nazywa) a ludzie znający się na temacie takich rozwiązań radzą unikać

b) uniemożliwiał spływanie deszczu z górnych partii dachu

c) uniemożliwiał wejście do łazienki na poddaszu

3) Kuchnia gabarytowo taka sobie dlatego ze względu na ustawność chyba lepiej podarować sobie drzwi kuchnia-pom.gosp.

Na poddaszu wiele ścianek zmieni swoje położenie, ale to chyba lepiej będzie w przyszłości jakiś rysunek zamieścić, jeśli ktoś wyrazi zainteresowanie.

Zachęcam do dyskusji bo chętnie "poboksowałbym" się jeszcze z tematem Perły.

• 1 month później...

Witam,

Też zamierzam budowac ten domek ale jak na razie walcze z papierkami ale na wiosne 2006 to juz musze ruszyć zastanawiam sie jeszcze nad piwnicami ale głebokimi tak zeby nie stracic charakterystyki budynku. Mam rysunki perły tj. rzut strop i przekruj wiec jak ktos chce to prosze o info na meila to wysle [email protected]

Piszcie o swoich pomyslach co chcecie zmienic i na jakim jestescie etapie budowy

Pozdrawiam

Mick

Wygląd zewnętrzny tej PERŁY jest ok. Tylko tak sobie myślę, czy w sumie nieduże domki z poddaszem i do tego z garażem w bryle , takie jak Perła,

nie stwarzają wrażenia ciasnoty na parterze. Bo to przecież raptem sześćdziesiąt parę metrów. Niby jest spore poddasze, ale przez cały dzień i tak się czlowiek kręci głównie po parterze.

• 2 weeks później...
Witam,

Też zamierzam budowac ten domek ale jak na razie walcze z papierkami ale na wiosne 2006 to juz musze ruszyć zastanawiam sie jeszcze nad piwnicami ale głebokimi tak zeby nie stracic charakterystyki budynku. Mam rysunki perły tj. rzut strop i przekruj wiec jak ktos chce to prosze o info na meila to wysle [email protected]

Piszcie o swoich pomyslach co chcecie zmienic i na jakim jestescie etapie budowy

Pozdrawiam

Mick

Witaj!!

Chyba terz wybiorę Perłę !! Co do zmian to poszerzyłabym garaż o 1metr.

Mam pytanko?? Czy kupił pan już projekt??

Czy kosztorys jest miarodajny?? Przy takim dachu i lukarnach wydaje mi się że kosztorys jest za niski??

A może to tylko moje błędne myślenie??

:)

Prosze o odpowiedż

Pozdrawiam 8)

Witam,

Koszt jaki jest podany to stan surowy bez instalacji czyli pad dach (okna + drzwi) + VAT do tego spokojnie jeszcze trzeba sporo doliczyc wiec min to 200 tys. tak sadze wszystko zalezy od tego ile własnej robocizny i z jakich materialow.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedż!!

:D Pozdrawiam!!

Cześć Perłowcy :)

bez kitu - jak możesz i masz ochotę, to podaj proszę jakie zmiany przewidujesz na poddaszu...

Mick - czy na prawdę koszt stanu surowego bez instalacji to 200 tys.? na jakich materiałach masz obliczenia?

Ja noszę się z zamiarem budowy, ale to nastąpi najwcześniej w 2006 r. Na razie miałam dylemat Tytan czy może Perła..., ale koszt podany przez Micka' mnie przeraził - nie myślałam, że jest aż taki. Czy komuś wyszły niższe kalkulacje? Macie propozycje jak uciec z kosztami?

trochę mnie zle zrozumiałeś stan surowy to ok 100-110 tys (kosztorys projektu mowi 129 tys. ) z wykonczeniem to ok 200 tys. ... pisząc ze trzeba sporo doliczyc myslałem o wykonczeniu mysle ze moze nawet uda sie zejsc ponizej 200 tys. wszytko zalezy ile wlasnej pracy i z czego bedziesz wykanczał. Ja tez chce zacząc na wiosne 2006 wrescie dostalem odpowiedz ws. ustalenia warunków zabudowy.

Chciałem tylko zwrócić uwagę na ten fajny komin od kominka, który wyłazi na dachu w koszu od lukarny. Zadam tylko pytanie, jak w prosty i łatwy sposób zabezpieczyć takie rozwiązanie przy ulewie? Zbiera on co prawda wodę z jakichś 6-8 m2 powierzchni, ale taka ilość w koszu dachowym zupełnie inaczej wygląda.

• 2 weeks później...

Oj, cichutko na tym forum... niedobrze.

A teraz do rzeczy:

Główne zmiany, których bym dokonał:

1) Odwrócenie biegu schodów - szkoda na nie miejsca w i tak nie dużym pokoju dziennym. Niestety przy takim rozwiązaniu, żeby zachować ergonomię schodów (żeby nie były zbyt strome) trzeba zmienić konstrukcję stropu ponieważ jeden z podciągów - o który schody się opierają - ogranicza ich długość do ok. 3,5m (mało do pokonania 3m różnicy poziomów)

(...)

Na poddaszu wiele ścianek zmieni swoje położenie, ale to chyba lepiej będzie w przyszłości jakiś rysunek zamieścić, jeśli ktoś wyrazi zainteresowanie.

Jeśli chodzi o moje propozycje zmian:

1. Na pewno będzie zmiana biegu schodów - tak jak u Ciebie. Wtedy drzwi z wiatrołapu będą chowane w ścianie, żeby nie zachodziły na schody. Tylko nie wiem, jak to będzie z tym stropem...:(

2. Nie wiem na ile to jest możliwe, ale chciałabym skrócić ścianę graniczną salonu (tę od gabinetu, żeby było lepsze dojście do łazieneczki),

i - gdyby się udalo, to powiekszyć przestrzeń jadalni (ale to już się wiąże ze zmianą gabarytów budynku).

3. Na poddaszu - po zmianie biegu schodów robię drzwi już w korytarzu do tego pokoju z oknami dachowymi (w tej części z balkonem), a od strony łazienki zmniejszam go - robiąc garderobę.

4. Likwiduję okno dachowe w garderobie (13).

Napisz, jakie zmiany Wy przewidujecie - jak chcecie rozplanować poddasze, bo chyba wszystkie ścianki zmienią miejsce ;)

I jeszcze dwa zapytania do wszystkich:

- z jakiego materiału będziecie budować i jak ocieplać

- jakie przewidujecie ogrzewanie (bo bez podpiwniczenia z tak małym pomieszczeniem gospodarczym odpada węglowe)

Mick, Bez kitu - macie już kupiony projekt, albo jakieś rzuty Perełki? (podeślijcie coś na maila)

Mick, czy Ty będziesz budował Perłę gdzieś w okolicach Katowic?