Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy budujesz perłę ?  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy budujesz perłę ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, zaczynam na wiosnę jeszcze walczę z papierkami. Podobno nasz wspaniały rzad chce podnieść kwote wolna od podatku do 80 tys. a wtedy nie musielibyśmy płacic podatku od darowizny:) więc z przepisaniem działki poczekamy (2007) a zaczniemy budowę na zasadzie pozwolenia notarialnego od właściciela (rodziców). Budowac chce z pustaków porotherm 25 lub pustak z Biegonic tez 25 i oczywiście styropian 10cm. Bede budował w Katowicach a Ty gdzie ?

co do zmian to na pewno wyrzucimy zbedne okna dachowe, okno balkonowe w lukarnach zostawimy tylko od strony frontowej a w pozostałych lukarnach normalne okna, z doświadczenia widze ze z dzwiami balkonowymi sa zawsze jakies kłopoty no i ze względu że mam spadek na terenie działki to robie piwnice rozwiąże się wtedy problem z kotłownia na węgiel ...

Projekt już kupiłem bo bylismy zdecydowani, mam trzy rzyty tego projektu jak ktos chce to prosze pisać na [email protected] to podeślę.

Pozdrawiam

Michał

Wizualnie bardzo podobny jest Prometeusz z pracowni Domus (http://www.dobredomy.pl/?id_project=69 ). Ma on jednak większą powierzchnie użytkową, ale wydaje mi się, że lepsze rozwiązania wewnątrz. I przede wszystkim wyższą ściankę kolankową- 69cm.

hmmm...

ja jednak wolę Perełkę,

a jeśli chodzi o większą powierzchnię, to według mnie ciekawszy i dużo praktyczniejszy jest Tytan. Zobacz - nie będziesz żałował.

Cześć wszystkim Perłowcom i nie tylko...

Mam kilka pytań w kwestiach technicznych i estetycznych...

Interesuje mnie zmiana biegu schodów, a kiedyś już na ten temat

1) Odwrócenie biegu schodów - szkoda na nie miejsca w i tak nie dużym pokoju dziennym. Niestety przy takim rozwiązaniu, żeby zachować ergonomię schodów (żeby nie były zbyt strome) trzeba zmienić konstrukcję stropu ponieważ jeden z podciągów - o który schody się opierają - ogranicza ich długość do ok. 3,5m (mało do pokonania 3m różnicy poziomów)

1. Czy może mi to ktoś wytłumaczyć tak "na chłopski rozum"? :)

To znaczy - interesuje mnie jak bardzo przez ten podciąg skróciła się długość schodów (niestety nie wiem, jaka była przed odwróceniem) i czy to faktycznie jest tak bardzo stromo?

Bez kitu - jak Ty poradziłeś sobie z tym problemem? Jak wygląda u Ciebie zmiana konstrukcji stropu i czy wystarczy, że mój architekt wpisze taką zmianę w dziennik budowy?

Chciałem tylko zwrócić uwagę na ten fajny komin od kominka, który wyłazi na dachu w koszu od lukarny. Zadam tylko pytanie, jak w prosty i łatwy sposób zabezpieczyć takie rozwiązanie przy ulewie? Zbiera on co prawda wodę z jakichś 6-8 m2 powierzchni, ale taka ilość w koszu dachowym zupełnie inaczej wygląda.

2. I co dalej z tym fantem? Czy można to jakoś "naprawić"?

Jak to się będzie miało do ogrzewania kominkiem z płaszczem wodnym - czy jest w ogóle możliwe wykonanie takiej instalacji w Perełce?

3. Jest w łazience na dole takie malutkie okienko - czy ono "zachodzi" swoimi gabarytami na kabinę prysznicową?

Jeśli tak - to może macie jakiś pomysł na małą intymność tego pomieszczenia (podarujmy sobie firaneczkę/zasłoneczkę - nie bardzo mi pasuje do tego kształtu :) )...

a może zamiast niego - luksfera... - eeee, raczej nie... - jak już jest otwór w ścianie, to może warto wykorzystać go co jakiś czas na dodatkową wentylację...?

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Tak, ten projekt był pierwszy, a właściwie to chyba się od niego zaczęło... :D

Później był Tytan...

Ale niestety - nie pasowały mi na działkę (chodzi o gabaryty) Studiowałam mapkę dzień i noc i wciąż brakowało skrawka ziemi... :cry:

Za to mam teraz coś mniejszego i bardzo podobnego, i co najważniejsze - zmieści się "na styk" :) A że jest to gotowy projekt, to zgodnie z zasadą... coś trzeba zmienić. No i ja znalazłam sobie takie "punkty zapalne" i teraz się ich czepiam.

Chodzi mi o to, co napisał kroyena o kominie od kominka, który wyłazi na dachu w koszu od lukarny, spędza mi też sen z powiek odwrócenie biegu schodów, no i to okienko w łazieneczce na dole... dalej nic mądrego nie wymysliłam.

Błagam, dajcie jakieś pomysły...

naprawde nikt tu nie zaglada????? o co chodzi ??? przeszukałam prawie cały internet i dopiero tu natknełam sie na dom perła!! a podobno jest to najczesciej budowany dom?? jezeli nie chcecie pokazywac na forum ogólnym zdjec to prosze o e-mail :lol: :lol: [email protected] to dla mnie wazne!! bo maz sie uparł na inny dom a ja zakochałam sie w tym i muuusze go do niego przekonac obiecuje ze po pokazaniu zdjeciz wykasuje :D

naprawde nikt tu nie zaglada????? o co chodzi ??? przeszukałam prawie cały internet i dopiero tu natknełam sie na dom perła!! a podobno jest to najczesciej budowany dom?? jezeli nie chcecie pokazywac na forum ogólnym zdjec to prosze o e-mail :lol: :lol: [email protected] to dla mnie wazne!! bo maz sie uparł na inny dom a ja zakochałam sie w tym i muuusze go do niego przekonac obiecuje ze po pokazaniu zdjeciz wykasuje :D

Najczęściej budowany dom :o A skąd te informacje? Mąż ma rację! Mnie też się ten dom nie podoba. Wygląd chałupki Gargamela , jakieś słupy w pokojach na poddaszu, komin w koszu , "łazienka" i pokój na parterze małe klitki, okien i drzwi od diabła i trochę , pokój dzienny zeszpecony przez centralne schody. Ten dom z pewnością nie będzie wygodny. Ale to jest tylko moje zdanie.

A ja stanę w "obronie" Perły :) Jest to dom na miarę naszych możliwości i...naszej działki. Wygląd jest rzeczą względną: de gustibus non est disputandum. Nam się od razu spodobał. Ale rzeczywiście parę rozwiązań wenątrz wymaga korekty. Za ok 2 tyg ruszamy z budową. W skrócie zmiany, które wprawdziliśmy:

-podpiwniczenie (pelne),

-kuchnia powiekszona o łazienkę w miejscu gabinetu i gabinet w miejscu kuchni,

-lazienka w miejscu pomieszczenia gospod. (kotłownia w piwnicy),

-kominek przeniesiony pod ścianę kuchnia-salon (centralnie) - komin nie wychodzi już w koszu, łatwiej rozprowadzić ciepło,

-nic nie uda się zrobic ze schodami :-? , będą centralne jednobiegowe -kwestia oryginalnego projektu/wykonania.

A propos popularności projektu: jest dość często kupowany, ale tylko w dwoch pracowniach: ign i Krajobrazy, więc wątpliwe, że jest najczęsciej budowany w ogóle. Też nie znaleźliśmy nigdzie zdjęć zrealizow. budynku, może jeszcze takich nie ma? :D Jeśli są: prosimy o zamieszczenie fotosów. Nie wstydźcie się właściciele Perł :D Nas juz nie odstraszycie- za daleko zaszliśmy :wink: Jeśli ktoś ma swoje spostrzeżenia na temat projektu, budowy - zapraszamy do dyskusji...

• 3 weeks później...

Witajcie Perłowcy,

to jest naprawdę domek marzenie i nie zgadzam się, że nie będzie wygodny! Ma swoje wady, ale ma też i zalety (jak każdy projekt)!

A co do zdjęć - musimy chyba jeszcze troszkę zaczekać.

To jest w miarę nowy projekt i chyba jeszcze na całym świecie nie ma wykończonego naszego domku - niestety :(

Piszcie jakich zmian dokonujecie, co Wam jeszcze "rzuca" się w oczy, co można by było poprawić/udogodnić...

A może ktoś ma juz jakieś fotki z budowy? :)

Dzielcie się wszystkim!

I błagam, napiszcie, co zrobilibyście z tym oknem w łazience na dole (ja nie mogę zmienić miejscami kuchnię z gabinetem i pozbawić się łazieneczki :( ).

• 2 weeks później...
My od poniedziałku zaczynamy budowe najpiekniejszego domku jakim dla nas jest Perła :D co do duzej ilosci okien to nie jest tak zle mozna ta ijosc pomiejszyc i my tak ewłasnie robimy w salonie zamiast dwóch małych mamy zamiar zrobic jedno duze tak samo u góry zamiast czterech weluksów dwóch w łazience i dwóch w pokoju zrobic dwa duze ,oraz powiekszyc łazienke o wneke ,a zlikwidowac garderobe w pokoju przy łazience i w ten sposób nie pomiejszac pokoju napiszcie co myslicie o tych zmianach i czy to by dobrze wyglondało ? :) .Pozdrawiam wszystkich "Perełkowiczów" :D :D :D :D