Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy budujesz perłę ?  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy budujesz perłę ?

Recommended Posts

ale ruch się zrobił na forum w temacie budowania perły, super.... od kiedy zaczelismy w kwietniu budowę to coraz mniej czasu żeby tu zajrzeć, my jesteśmy na etapie tynków i instalacji i nagle wypadła nam do rozważenia jeszcze raz kwestia ogrzewania, gazem czy na ekogroszek, co doradzacie, jak macie u siebie?

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak macie gaz w ziemi to tylko piec gazowy, wychodzi najtaniej. Na ekogroszek trzeba przeznaczyć trochę więcej miejsca w kotłowni. U nas będzie butla z gazem na zewnątrz, piec kondensacyjny + pompa ciepła powietrze-powietrze na potrzeby cieplej wody. Do tego ogrzewanie kominkowe rozprowdzone do wszystkich pomieszczeń.

Ja robie piec miałowy i gazowy :) .... opalanie miałem najtaniej wychodzi i mam piwnice wiec z miejscem nie mam problemów ..... ale jako alternatywny chce miac gazowy ... ale pewnie później. Gazowy jest dobry jak masz ogrzewanie podłogowe + kominek z płaszczem wodnym. Ja bede miał u siebie na parterze podłogówke a piwnica i poddasze ogrzewanie tradycyjne.

fajne zdjęcia ale dlaczego tak mało :cry: wrzuć więcej .....

Pozdr.

Mick

Wrzuciłem troche więcej fotek oraz wizki mojej "artystki". Wizualizacje są na tym etapie ciekawsze.

no teraz widze duzo więcej ... rurki do wody i CO chciałem na poczatku robic tak jak Ty ale jak policzyłem ile mnie wyjdzie rurki zgrzewane ... to długo się nie zastanawiałem no i Ojciec się na zgrzewanych juz znał ... :lol: dzisiaj mi tynki kończą ... ciekawe ile im metrów wyjdzie :)

Roben średzka falista brązowa. Podobno dopiero jak śniegi ją podmyją to będzie ładniej się "prezentować".

Całą instalacje co i wodną mam z miedzi a tylko podłogówka i podejścia do . grzejników sa z pex'ów. Wychodzi trochę drożej ale "miedź to miedź". Jestem instalatorem z wykształcenia i zawodu i coś o tym wiem.

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

Witajcie

Ja buduję w Zagórzu za Sanokiem i obecnie mam stan surowy zamknięty. Ciekaw jestem jakiej grubości docieplenie robiliście na poddasze i na jakim stelażu. Również ciekaw jetsem jaki kominek został wybrany do tak małego kąta.

Układ pomieszczeń mamy jak w projekcie. Likwidacja schowka i garderoby. Zamurowana ścianka miedzy kuchnią a pom gospodarczym. Okno w łazience okrągłe nieotwierane 70cm. Okna oknoplast . Dachówka roben Monza antracytowa angoba.

Łazienke na dole rozwiążemy podobnie jak na blogu

http://www.robkon3.mojabudowa.pl/

Słupy w pokojach na poddaszu zaadaptowane w taki sposób że obciażenia przeniesione do ścian nośnych i co za tym idzie brak konieczności stosowania.

Ścianka kolankowa podniesiona o jeden pustak.

Buduje z solbetu kolbuszowa 24 + 10-12 docieplenie.

Łazienka górna połączona z pralnią. Układ prysznica wanny. WC i bidetu zmieniony. Marzy nam się mała sauna w rogu łazienki przy skosie i sypialni.

U nas dolna łazienka będzie wyglądać tak

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0110/hanabi143e0.jpg

Hej

Nie bardzo łapie o co tu chodzi. tzn jest wizualizacja , jakbys stał przy ściane z oknem? , a drzwi teżma ją okragłe okno? czy jest przysznic a jak tak jak rozwiązana jest kabina i brodzik? (wymiary), jesli masz rzut z góry byłbym zobowiązany. Dzięki.

P.S. Jak ocieplałes poddasze, jaki materiał i grubośc, czy ocieplałeś do szczytu dachu , czy tylko na skosach i powała ?

U nas dolna łazienka będzie wyglądać tak

http://images37.fotosik.pl/241/e709ded9551fab94m.jpg

http://images41.fotosik.pl/241/c607453cd9aa487em.jpg

Hej

Nie bardzo łapie o co tu chodzi. tzn jest wizualizacja , jakbys stał przy ściane z oknem? , a drzwi teżma ją okragłe okno? czy jest przysznic a jak tak jak rozwiązana jest kabina i brodzik? (wymiary), jesli masz rzut z góry byłbym zobowiązany. Dzięki.

P.S. Jak ocieplałes poddasze, jaki materiał i grubośc, czy ocieplałeś do szczytu dachu , czy tylko na skosach i powała ?

Stojąc w drzwiach wejściowych i patrzymy na wprost okna. W szklanych dzriwach prysznica odbijają się drzwi wejściowe, muszla i szafka umywalkowa.

Niestety obcięło prawą stronę wizki.

Ocieplenie poddasza wełną 15cm+5cm miedzy belkami + folia a następnie płyty OSB na podkonstrukcji i następne 10cm wełny między OSB i GK.

Thx

Widziałem więcej zdj na picassa, budujemy tę samą wersję. Rozmawiałem własnie z gościem od docieplenia poddaszai tynków, próbował mi wmówić że tylko 15cm między krokwie , na to tylko folia stelaż i folia, a na powałę 15cm bo nie ciągąałby wełny aż pod szczyt dachu. Stryszek byłby niedocieplony od góry i nie zamierzamy w nim robić pomieszczenia mieszkalnego.

Ciekaw jestem czy już wybierałeś kolor i rodzaj podbitki nad tarasem i pozostałą częścią domu oraz kolory tynku elewacyjnego?

Jak z tynkami? Nasz wykonawca sugeruje klejenie płyt g-k na całych powierzchniach (mówi że wyjdzie ok 10% taniej niż tynk tradycyjny + szpachlowanie). Sam ma tak zrobione u siebie w domu i wyglada ładnie.

Czy masz jakeś alternatywy?

odnośnie dolnej łazienki. Co to za muszla i umywalka, czy to tylko na razie wizja projeltanta czy są jakies konkretne modele (np . kolo albo geberit), czy te szklane drzwi są na całą szerokość łazienki i tak jak wyżej , jaki producent ?

Czasem wizja w projekcie może mieć fatalne skutki jesli przyjdzie do oszacowania kosztów inwestycji... ;(

jak masz jakies aktualne fotki a nie chcesz ich wrzucać na forum moge Ci posłać maila na pw

P.s. po co to okienko okągłe w kurniku. czym bedzie zabudowane, jak urzadzasz strych?

Dzieki za pomoc

Tomek

Co do elewacji na razie nic nie myślę - podbitka i struktura na zewnątrz będzie robiona póżną wiosną.

Za tynki gipsowe płaciłem 24zł./m2 ale nie wszystko tynkowałem (bez sufitu w salonie i kuchni). Taniej wszystko GK??? dziwne!!

muszla koło style, na stelarzu geberita, umywalka koło twins w konplecie z szafką, drzwi do prysznica robione na wymiar huppe

Zdjęć mam ponad tysiąc powiedz co chcesz zobaczyć to wkleję.

PS.

To okragłe na strychu to czerpnia do rekuperatora!!!!!!!!!

http://images43.fotosik.pl/245/c0b461769b900b3cm.jpg

Co do elewacji na razie nic nie myślę - podbitka i struktura na zewnątrz będzie robiona póżną wiosną.

Za tynki gipsowe płaciłem 24zł./m2 ale nie wszystko tynkowałem (bez sufitu w salonie i kuchni). Taniej wszystko GK??? dziwne!!

muszla koło style, na stelarzu geberita, umywalka koło twins w konplecie z szafką, drzwi do prysznica robione na wymiar huppe

Zdjęć mam ponad tysiąc powiedz co chcesz zobaczyć to wkleję.

PS.

To okragłe na strychu to czerpnia do rekuperatora!!!!!!!!!

http://images43.fotosik.pl/245/c0b461769b900b3cm.jpg

W tym momencie in teresuje mnie ile warst wełny dawałes na poddasze i jakiej grubości. W projekcie jest 18 cm na skosy i powałę.

• 3 weeks później...