Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy budujesz perłę ?  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy budujesz perłę ?

Recommended Posts

Witam ja też wybrałem PERŁĘ.

Start na wiosnę 2007.

Zmiany (raczej kosmetyczne):

- likwidacja przejścia z kuchni do kotłowni,

- likwidacja garderoby (13),

- powiększenie łazienki na górze koszatem 10 (ma wejść prysznic),

- przedłużenie o 1m tarasu,

- likwidacja części kanałów wentylacyjnych (wentylacja mechaniczna),

- chyba ścianka kolankowa pójdzie o jeden pustak w górę (wosk96 czy u ciebie wysokość ścianki jest taka jak w projekcie czy coś zmieniłeś?)

To z grubsza wszystko. Chętnie zobaczyłbym Perełke w realu.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! Niestety moja obecność na forum jest trochę dorywcza, może zimą będzie więcej czasu :) Manykes: to jezioro to Jez. Ełckie, z drugiej strony mojej działki jest już miasto, tuż tuż...

Co do postępów budowy, to nie będzie już wielkich w tym roku. Zimować będzie stan surowy otwarty, zabezpieczy się tylko otwory drzwiowe i okienne i już. W tej chwili ekipa wylewa schody do piwnicy i zabierze się za pierwszą warstwę posadzki na gruncie. Cieszę się, że zdążyliśmy ze zrobieniem dachu i przykryciem papą przed słotami. Aura była w tym roku wyjątkowo przychylna.

Pytałeś o kosztorys: jak dotąd stan surowy otwarty kosztował mnie ok 110 tys zł ( z robocizną, przyłączem energetycznym, wodociągowym, podłączeniem do miejskiej kanalizacji), zaznaczam, że jest pełne podpiwniczenie. Obawiam się, że podany przez Ciebie całkowity koszt może być realny. No może da się zmieścić w jakichś 280-300 tys. Dużo zależy od kosztów robocizny i rodzajów materiałów użytych zwł do prac wykończeniowych. Bez ekstrawagancji i biorąc wszystko z dolnej półki udałoby się na pewno zejść, tylko czy warto? Tanie to nie zawsze, a raczej rzadko trwałe i estetyczne. Nie warto też przecież oszczędzać na instalacjach, alarmie. Ale może ktoś ma inne zdanie?

A propos: jaki rodzaj ogrzewania przewidujecie? (poza oczywiście kominkiem z DGP).

Koyotee: ścianka kolankowa ma u mnie wysokość ok.90 cm, czyli tyle ile w projekcie. Była pokusa by ją podnieść, ale bałem się zniekształcenia bryły budynku, a poza tym lubimy skosy :)

Pozdrawiam wszystkich.

wosk96 Ja jednak zdecydowałem się podnieść (na razie w projekcjie) ścianę kolankową o 25 co dało dodatkowe 8m2 na poddaszu. Co do bryły też mam pewne obawy ale chcę wysunąć nieco dach by zachować proporcje.

Jeśli chodzi o skosy to też je lubię (dlarego Perła) :D ale będą one nieco wyżej.

Co do ogrzewania to dędzie kocioł gazowy 2 funk. + kominek z płaszczem wodnym.

Witam wosk96

Ja też będę miał pełne,głębokie podpiwniczenie,co do kosztów to dzwoniłem do kilku dobrych firm i koszt był 380t.-450t. ,wykonanie pod klucz przez dobrą firmę. Trochę dużo...... :-? ,zastanawiam się ile by mnie kosztowało wybudowanie przez "ekipę"...

Ty zatrudniłeś firmę czy ekipę,a może kilka ekip od czego innego........?

Co do ogrzewania to kocioł dwufunkcyjny gazowy ,kominek jako alternatywne ogrzewanie,parter ogrzewanie podłogowe,poddasze i piwnica grzejniki..... :roll:

Pozdrawiam i gratuluję ,dobrego zakończenia roku na budowie.. :p

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

zakladam ze zamierzasz stosowac paliwo stale, a wtedy rzeczywiscie miejsca nie ma zbyt wiele. jesli natomiast rozwazasz zasilanie gazem ziemnym, to nie widze problemu - kominy masz zdaje sie w garazu wiec tam tez mozesz zawiesic kociol scienny i miejsca wystarczy !!

moim zdaniem projekt ma kilka mankamentow (nie wad !!), mysle o trzech balkonach (o minimum jeden za duzo), okraglym okienku (drogie i niepraktyczne), dojscie do kuchni przez caly dom (zakupy itp) oraz garazu w bryle budynku.

sam dach rzeczywiscie jest pokrecony, ale tez wiem ze ciesle nie biora wiecej za taka konstrukcje (z reguly) a i materialu nie potrzeba wecej niz na tradycyjny daszek. poza tym dach dodaje uroku !!

plus to w miare spory salon, schodu ktore nie zabieraja powierzchni domu, oraz dwa schowki (garderoby) na poddaszu co nie zawsze daje sei wygospodarowac przy tego typu i metrazu domach.

jacekp71 dlaczego uważasz, że garaż w bryle budynku to mankament?

Ja również brałam ten projekt pod uwagę,... kiedyś...dawno temu, kiedy liczył sie dla mnie głównie wygląd zewnętrzny budynku. Po jakimś czasie zauważyłam ustawienie kuchni na tyłach domu i nieciekawe schody. No i zrobiłam projekt indywidualny, niestety, nie jest tez pozbawiony pewnych hm...mankamentów.

Życzę trafnego wyboru! :wink:

pomijajac rzeczy oczywiste:

- salon z az tak widocznymi schodami -hm.... czy ja wiem... :-?

- same schody typ "mlynarski" czyli proste bez spocznika , jednym slowem - niezawygodne :-?

- pasqudny waski korytarz na gorze (9) - bezsensowna strata miejsca :-?

- reszta ewentualnie moze byc... :wink:

na koniec jest cala masa bardzo podobnych w bryle i wygladzie domow o zdec lepiej rozplanowanym wnetrzu

nawet ta cala Manuela z Archipelagu czy Emmanuela z Domrych domow

http://www.dobredomy.pl/?id_project=45&infopage=2

http://www.dobredomy.pl/?id_project=97&infopage=1

czy nawet Libra

http://www.dobredomy.pl/?id_project=21&infopage=2

ale nie tylko...

ps. na koniec - jest odpowiedni dzial na forum - do zadawania taklich pytan - nazywa sie Projekty i architektura :wink:

Na temat Perły funkcjonuje dość rozległy wątek:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=48961&highlight=per%B3a

Pewnym pomysłem na brak miejsca na parterze (również moim) jest podpiwniczenie i przeniesienie tam kotłowni. A poza tym zamiana funkcji pomieszczeń: kuchnia będzie od frontu zamiast gabinetu i łazienki.

Schody i garaż zostają na miejscu :D . Taki jest urok tego domu, co zresztą mi odpowiada :D