Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy budujesz perłę ?  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy budujesz perłę ?

Recommended Posts

No i rośnie kolejna Perła :D

Witam wszystkich ponownie. Manykes: wracając do Twojego starego pytania - stan surowy budowała mi jedna ekipa, na wiosnę jednak rozdzielę prace na oddzielne do dachu, elektryki, prac instalacyjnych, kominka i DGP itd

Będzie to wymagało trochę logistyki.

Na razie dom zimuje (choć co prawda nie ma zimy :) a ja przymierzam się do dachówki: waham sie między cementową np. Braasa, a Siriusem miedzianym Ruupa, ktory badziej mi sie podoba (w dodatku to ceramika). A może inny kolor pasowałby do Perły, może są jakieś pomysły? Może zielony dach :-?

Horatio myślę, że powinieneś zadawać konkretne pytania, rzucać sprecyzowane problemy. Budowanie to temat rzeka i na hasło: "Proszę o jakieś wskazówki rady ludzi którzy wybudowali lub sa w trakcie budowy" można odpowiadać tygodniami (a kto ma tyle czasu?) :D Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie WSZYSTKICH!!!

Bardzo się cieszę, że udało mi się tak wiele dowiedzieć, tak wiele punktów widzenia poznać na temat projektu i samej budowy PERŁY.

Również planuję budować dom wg. tego projektu. Dom ma stanąć w Bielsku-Białej, plan mam zacząć w marcu i na Boże Narodzenie 2007 w niej zamieszkać. Sądzę, że się uda! :)

Oczywiście coś tam sobie wytnę coś dobuduję... np.: małe okrągłe okno zamienię na okno prostokątne 60/60 ze szprosem, może bez...

Nie bedzie okien dachowych 1 w łazience i w 13 garderobie przy 10, zamuruję małe okno w pom. gosp. i jedno w salonie a z drugiego zrobię witrynowe na całą długość, to samo z oknami w jadalni.

Tym, którzy już mieszkają jak się mieszka?

I pytanie mało przyjemne ile, jaki koszt stanu surowego z czego zbudowane są ściany zwenętrzne, czy są docieplane czy nie (chciałabym bez docieplenia), z czego działowe, jakie okna drewniane czy plastik brązowobiały ze szprosami?

Jaki jest koszt dachu i czym kryty, chciałabym Braas Celtycka Lumino lub Podwójne S Lumino.

Jak macie czas i chęć napiszcie, chętnie zapoznam się z wszystkimi materiałami, wymienię doświadczeniami jak już zacznę doświadczać-budować.

POZDRAWIAM.

Ja rozpoczynam budowę w kwietniu

Najwiekszym problemem było małe pomieszczenie gospodarcze (kotlownia)

Wymyslilem przesuniecie przedniej ściany o 90 cm, zobaczymy co z tego wyjdzie,

Drugim problemem są schody,

czy betonowe i obłozone drewnem, czy drewniane z przeswitem

z pozdrowieniami

Jarek

Witam!

Ja mam zamiar rozpocząć budowę na początku wiosny w marcu (mamy wiosnę w środku zimy :D ) jak tylko otrzymam pozwolenie...

Pomieszczenie gospodarcze: zamuruję drzwi od strony kuchni, uważam, że zpachy samochdowe powinny pozostać w garażu i nie przedostawać się do spiżarki i kuchni... Natomiast drzwi od strony garażu do tego pomieszczenia nie będzie, bo są zbędne. w ogóle pozostawię chyba tylko ściankę działową osłaniającą dwufunkcyjny piec gazowy.

Schody: badzo podobają mi się schody ażurowe, drewniane. Moja znajoma ma takie schody, są łatwe w utrzymaniu czystości i mają lekki wygląd, marzą mi się jaśniejsze podłogi z dębowych, sosnowych desek (nie parkiet) i ciemne mahoniowe schody, na tle jasnej o ciepłym deseniu ściany.

Z czego planuje Pan budować, Panie Jarku?

Pozdrawiam.

No tak. Jeżeli chce Pan mieć z pomieszczenia gospodarczego kotłownię... To i tak zamurowałabym drzwi od strony kuchni, zyskane miejsce w kuchni można dodatkowo wykorzystać, a aż dwa wejścia do garażu chyba nie są potrzebne, poza tym z kuchni do kotłowni...

Możnaby jeszcze powiększyć pom. gosp. przesuwając ściankę do środka garażu 20m2, to jest dość duży garaż...

Witam ja mam zamiar zacząć budowę w kwietniu, załatwiam właśnie papiery.

Zamierzam budować z Maxa (29cm) + 8 cm styropian + ściana osłonowa z cegły modularnej (9cm). Też zamierzam przesunąć ściankę działową łączącą garaż z pomieszczeniem gospodarczym ponieważ będę miał ogrzewanie na eko-groszek.

Czy ktoś z okolic woj.łódzkiego wybudował ten dom ?

Witam!

No tak, ja w domu Rodziców przeżyłam erę kotłowni i szczerze powiem, że już tego w swoim domu nie chcę. Napewno od tego czasu dużo się zmieniło ale mimo to, nie chcę.

Co do materiału ściany, chciałabym pustak ceramiczny poryzowany Porotherm lub Thermopor 38 P+W z WIENERBERGERA lub LEIERA, bez docieplenia.

Dlaczego chcecie z dociepleniem, dużo mniej jest pracy a koszty zbliżone....

Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

witam po raz pierwszy fanów Perły. Wczoraj zakupiłem projekt i dziś troszku żałuję. Przeraiła mnie kwota całkowita budowy domu. Zakłądałem stan surowy z 130t i pod klucz ok. 250-280t. 300-400 jak gdzieś czytałem na forum podcięło mi skrzydła. ALe...klamka zapadła. Najwyżej sprzedam...nerkę..hehehehhe :lol:

Zmiany jakie chciałbym wprowadzić do Perły to:

1) Ogrzewanie na paliwo stałe

2) Zmiana technologii na porotherm + styropian

3) budowa podpiwniczenia pod garażem (tu bedzie kocioł i spiżarnia - o spiżarni w piwnicy jeszcze dumam)

4) przeniesienie kuchni w miejsce łazienki i pokoju czyli pomieszczenia 3 i 7 w miejsce 2,6,5

5) zamiana okrąłego okienka przy wejsćiu na kwadratowe (a dokładnie połączenie tych dwóch okienek jakie są w tym miejscu na jedno duże prostokątne okno)

6) na piętrze likwidacja obydwu garderob

7) powiększenie łazienki kosztem skrócenia pokoju 10

8) likwidacja sciany (korytarza) pomiedzy 9 a 11 i 14 - podobają nam się otwarte przestrzenie

9) likwidacja poręczy (niby balkoników) i pozostawienie tylko balkonu właściwego (chociaż te balkonikimi się nam też podobają - zobaczymy jako koszty)

Zastanowiam się jeszcze nad dachem. Tu podobno też są rezerwy. NIe wiem jeszcze czy dachówka czy blchodachówka (teraz blachodachówkę też robią bardzo dobrą)

Jak będą fotki to je zamieszcze na forum. Narazie martwię się ile wziąść kredytu i czy nie za mało...........obym nie poszedło z torbami.

Życzę powodzenia Perłowcy:-)

Jestem tak jak wszyscy zresztą na tym forum zainteresowany tym projektem , chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś z Was już skończył budowe tego domu ( jeżeli tak to bardzo prosiłbym o przesłanie fotek ), a może ktoś buduje taki dom w okolicach Poznania lub Częstowchowy chątnie zobaczyłbym taki dom w realuuu... oczywiscie jeżeli bedzie to możliwe. Jeszcze jedno pytanie może ktoś ma taki projekt na płycie cd?

Ktoś prosił z uczestników forum o napisanie wszystkich uwag i propozycji co by zmienili wewnątrz , a jednym z częstrzych był problem okna w łazience na parterze. - wydaje mi sie że okno może tam pozostać tylko pod jednym warunkiem, a mianowicie - przesuwamy okno w prawo do ściany lewej lub prawej to już do wyboru i wstawiamy prysznic o wymiarach 70-75 na 70-75 cm i sprawa okienka załatwiona ...Mam prysznic o takich wymiarach ( 70/70) w swym mieszkaniu i zdaje egazmin ...Czekam na odpowiedź i pozdrawiam ..... ( [email protected] ):p :roll:

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
Odświeżam wątek! Jestem na etapie zamawiania okien i na czoło wysuwa sie problem: ze szprosami czy bez (czyli czy okno wizualnie "dzielone" na mniejsze częsci - tak jak na rysunku w projekcie, czy tylko dwa szkrzydła). Może ktoś z Perłowiczów przerabiał ten problem, może jakieś za i przeciw, a może jekieś fotki? Pochwalcie się :D

• 1 month później...

Witam szanownych "Perłowiczow"

Mam Kilka pytan odnosnie wyzej wymienionego projektu domku.

1.Ile potrzeba metrow kwadratowych pustakow(i jakich) na

- sciany zewnetrzne

- sciany wewnetrzne nosne

- sciany wewnetrzne dzialowe

2.Ile potrzeba zakupic metrow kwadratowych dachowki?

3.Jak wyglada sprawa więżby dachowej(Jakie wymiary belek,krokwi,i łat)?

4.Jaki jest szacunkowy koszt wylania fundamentow pod ten domek??

5.Jaki rodzaj stropu stosowaliscie?

Prosze o odpowiedzi, jestem na etapie kupna projektu i chcialem dowiedziec sie wiecej szczegolow.

Z gory dzieki za pomoc

Pozdrawiam

Przemek

• 5 weeks później...

Witam wszystkich

Zwracam sie z zapytaniem odnosnie wyboru rodzaju srtopu.

Jaki wybrac(lany,terriva, akermana)?

Ktory lepszy?

Jak wygladaja koszty odnosnie tych stropow(koszty zakupu, koszty robocizny, czy tez ogolnie).

Oto link do projektu:

http://www.domfort.eu/?p=szczegoly&id=133#o

Dzieki z gory za pomoc

Pozdrawiam

Przemek

• 3 weeks później...

Witam,

dawno się nie odzywałem .... jestem na etapie fundamentów już mam zalane ze wzgledu na pogode reszta chyba w przyszłym roku. Budynek u mnie ma m byc cały podpiwniczony więc fundamenty wyszły mi naprawde szerokie. Jedna ława ma 90 cmm :) - 17 m3 betonu jak ktos jest zainteresowany zdjeciami to proszę pisac na adres [email protected]

Pozdrawiam

Mick