Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy budujesz perłę ?  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy budujesz perłę ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
ja bede na bieżąco wklejał zdjęci ale od wiosny bo na razie mam tylko fundamenty .... ale pozdrawiam wszystkich perłowiczów ... na jesień mam nadzieje ze będa zdjęcia juz z dachem ..... fajnie by było zobaczyc bydynek na zywo .... moze ktos sie buduje nieśdaleko Katowic i .... pokazał by to cudo od środka :) ?

• 2 weeks później...

chyba sam jestem na wątku ... ale co tam :wink: właśnie kupiłem wiźbę i porotherm 25 na cały budynek ... oj kosztowało trochę .....jak najszybciej musze drenaż zrobić i odprowadzenie wody bo mi się z fundamentów basen robi :-? :o

Pozdrawiam i niech się ktoś odezwie .... albo sam juz buduje Perłe :roll:

e tam nie jesteś sam........ my też budujemy. Czekam na wieźbę. Wybudowane poddasze i parter. Będize max + 15 styro.

Dachówka ceramiczna. Moze Creaton. Sepiłem kasę na sćiany to mozę dach sobie porządny zrobię. KOszt.... 25 000 pln bez okien i rynien. Okna dachowe kołlo 4500 -5500 (nie ważne jakie cena podobna Roto,Velux, Fakro). Rynny - plastik - 1800-1900 pln, stalo (Marley) koło 3000. Gamrad plastyk koło 2200.

Okna... nie brałem tego okrągłego przy wejsciu tylko jej wywaliłem, w salonie zamiast dwóch zrobiliśmy 1 wieksze, zamiast drzwi na balkonikach dalismy okna z łukami. Jeden balkon i drzwi zostały jak w projekcie. Cena za stolarkę 13500pln. Firma Oknopol. Okna PCV ale na markowych okuciach itp. Mielismy wziąść OknoPlasta ale nas potraktowali źle to im podziekowalismy. Cena robocizny budowlańców 42000 pln. W chwili obecnej (fundamenty+ podpiwniczenie pod częscią garazu aż do kuchni + parter+poddasze bez wieźby, pokrycia dachowego) to ok. 90 000. Pozdrawiam

e tam nie jesteś sam........ my też budujemy. Czekam na wieźbę. Wybudowane poddasze i parter. Będize max + 15 styro.

Dachówka ceramiczna. Moze Creaton. Sepiłem kasę na sćiany to mozę dach sobie porządny zrobię. KOszt.... 25 000 pln bez okien i rynien. Okna dachowe kołlo 4500 -5500 (nie ważne jakie cena podobna Roto,Velux, Fakro). Rynny - plastik - 1800-1900 pln, stalo (Marley) koło 3000. Gamrad plastyk koło 2200.

Okna... nie brałem tego okrągłego przy wejsciu tylko jej wywaliłem, w salonie zamiast dwóch zrobiliśmy 1 wieksze, zamiast drzwi na balkonikach dalismy okna z łukami. Jeden balkon i drzwi zostały jak w projekcie. Cena za stolarkę 13500pln. Firma Oknopol. Okna PCV ale na markowych okuciach itp. Mielismy wziąść OknoPlasta ale nas potraktowali źle to im podziekowalismy. Cena robocizny budowlańców 42000 pln. W chwili obecnej (fundamenty+ podpiwniczenie pod częscią garazu aż do kuchni + parter+poddasze bez wieźby, pokrycia dachowego) to ok. 90 000. Pozdrawiam.

u mnie całkiem podobnie robie porotherm 25 + 12 styropian, nad dachówka sie zastanawiam ... na razie mam dwie wyceny z hadexu dachówka cementowa brass ok 17000 a ceramiczna roben 21000 ... ekipe mam ale juz mi dzwigneli cene tzn. za m2 muru chcą 30 zł strop 25zł .... wklej jakieś zdjęcia :p

oj niestery nie mam cyfrówki. Pod koniec miesiaco podobno mam dostać więc wteedy nadrobie zdjeciami.

Wczoraj zamówiłem dachówke. Creatona - 24 000 (około)> Wolałem Creatona jak Robena. Nie znam sie za bardzo ale....Creaton to Creaton. Może te pare tyś. wiecej (dokładnie koło 5-6) jakos mi sie odsłuży pozytywnie w przyszłosci. Sprawdzałem Brassa, Euronit, IFB, blachodachówki różne i wybrałem Creatona (MZ3 - brązowa angoba).

Podłogówka około 20 000 PLN (wyszło 170m2 - dom ma ok. 130 m2 uzytkowej ale ogrzewania - ze skosami 170m2).

Sory ze piszę chaotycznie ale piszę co mi słina na myśl przyniesie. NIe apmiętam czy pisałęm jak mam układ pomieszceń. Kuchnia zostaje jak jest, salon i jadalnia też, łazienka przeniesiona koło kuchni (pomiedzy kuchnią a gaarazem) - zabrałęm 1m z garażu. Pewnie głupota bo mam teraz garaz niejszy ale już sie stało. Tym sposobem pokój, który na planie jest na prawo od drzwi wejsciowych (na lewo garaz) mam teraz wiekszy o tą właśnie przeniesioną łazienkę. Kotłownia i spizarnia w piwnicy pod łazienką i częścą garazu. Wejscie do piwnicy w garazy - podnoszona klapka w podłodze.

Poddasze zostaje bez zmian. Ilosć okien w dachu tez.

Ogrzewanie pompa ciepła własnej roboty (kumple z pracy mi zrobią). KOszt pompy ciepła ok 12-15 000 w sumie. Kominek----nie wiem czy z płaszczem wodnym czy nie. Rozprowadzenia powietrza nie chcę. Płaszcz by sie przydał na wypadek awarii PC. W związku z tym ze za dużo miejsca na kominek nie mamy to wybiore chyba wkład Hajduka, Arysto lub Sparhermu Arte 1H (taki pionowy i wąski).

Napiszcze jakie schody będziecie robic. My ażurowe drwniane. Oczywiscieoczami już kupiliśmy schody ale cena za nie sprowadziła nas na ziemię. 35 000 chyba Domański czy jakoś tak. No cóż ---- ładne zeczy są drogie. Szkoda ze mnei na nie niestac. Kredyt i tak b. duży. Pozdrawiamy

w sobote odebrałem więźbe ..... drzewo zostało załodowane w piatek i stało w deszczu na samochodzie aby rano w sobote zaraz przyjechało do mnie .... Boże jakie to CIĘŻKIE :evil: krokiew oznaczona jako KN1 ważyła chyba ze 300-400 kg w sześciu to nieśliśmy(i było ciężko... pisze aby ostrzec (o ile ktos to musiał tak jak ja przenieść kawałek u mnie to było ok 30m) ... masakra do dzisiaj mnie wszystko boli :-? ... no cóż ... jutro bede to układał niech schnie do lata

dziś zabrali sie chłopaki za wieźbę. Do końca tygodnia mają zrobić wieźbę a murarze dokończyć kominy (klinkier).

W przyszłym tygodniu folia dachowa i czekam na dachówkę.

Dom ocieplasz czy sciana jednowarstwowa???

Jak znajdę jak się wkleja zdjecia to też coś wrzucę. Mam nadzieję ze jakosć zdjecia będzie OK bo robiłem telefonem 1,3 mln pikseli.

pozd.

no właśnie jak się wkleja zdjęcia :) jak przyszedłem z pracy to juz było ciemno ... dom ocieplam styropkiem 12 cm + porotherm 25, powinno wystarczyć lepiej by było wełną ale cena wysoka a jak jest dobra wentylacja to termos sie nie robi z domu, czekam teraz na jakies mrozy (u mnie też kiepski dojazd - nie utwardzony) i jak zmrozi ziemię to spokojnie z porothermem wjadą, wklej jakies zdjęcia bo jestem ciekawy jak to już u Ciebie wygląda

Pozdr.

Michał