Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FINA?: dlaczego nie dostaj? rachunków za gaz

Mis Uszatek1719499023

Recommended Posts

Mam nowy licznik od 8 miesięcy i jeszcze ani razu nie dostałem rachunku za gaz. Zapomnieli o mnie czy co?

Poradźcie - Iść wyjaśniać, czy siedzieć cicho i czekać na rozwój sytuacji?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Mis Uszatek dnia 2003-01-30 20:02 ]

W umowie jest napisane, że w sezonie letnim wystawią mi rachunek co 4 miesiące, a zimą - co 2 miesiące. Ale nie ma ani słowa o tym, jak ten rachunek do mnie przywędruje.

a może poczta go przechwytuje

i złośliwie przetrzymuje,

czym mi biedy napytuje...

Do gazowni strach iść - warczą tam na człowieka już w drzwiach...

Jako księgowy, podejrzewam, że powód jest prozaiczny: jesteś na liście dłużników pod "U" jak "Uszatek" , a księgowość zaczyna monitować od "A", więc trochę potrwa zanim dojdzie do "U" :smile:. No chyba, że dałeś się zapisać pod "M" jako "Miś"- wtedy bym się niepokoił...

franekF - a na jakiej podstawie odsetki? Czy ktokolwiek "mi" dostarczył fakturę, czy jakiekolwiek wezwanie do zapłaty. Ja po półtora roku dostałem wezwanie do zapłaty za nieopłacony parking. Nabluzgałem im różnymi formułami prawnymi i siedzą cicho ponad 4 miesiące. Zobaczymy co dalej, ale są pewne przepisy, które mówią kiedy można naliczyć odsetki i kiedy wezwanie uważa się za doręczone.

Sytuacja była patowa, bo pokazali mi fakturę, której odbiór był podpisany. Najprawdopodobniej odebrał to któryś z pracujących na budowie i nie raczył poinformować, a później się wszystkiego wypierał. Poniewaz suma nie była duża, to zapłaciłem. Od tamtej pory wysyłają pocztą...

He, he, to mi przypomina moje przygody z poprzednia włascicielka mojego lokum. Ktos (pewnie moi robotnicy) odebrali polecony z Zus-u i podpisali sie jej nazwiskiem. Baba była tak zajadła, ze poszła na policje. Policja zrobiła dochodzenie: ja, Pani Misiowa, Listonosz - wszyscy musieli trzysta razy razy napisac jej nazwisko na wzor. Robotnikom dali spokoj, bo "nie pamietalismy" ich nazwisk. Potem grafolog za 4000 zł budzetowych zrobił ekspertyze. A chodziło o zaległe 40 zł składki + 200 zł odsetek.

Niezłe, nie?

Gość Peter

Sądzę że powody są bardziej prozaiczne. Na początku tego roku Zakłady energetyczne wypowiedziały zakładom gazowniczym umowę w sprawie odczytu i rozliczania gazu a poszło oczywiście o kasę. Zakłady gazownicze nie są w stanie opanować w tak krótkim czasie problemu rozliczania milionów odbiorców (toż to dopiero pół roku nie licząc martwego okresu kanikuły). Ale powoli podpisują umowy z kolejnymi odbiorcami i rozliczają zaległe okresy. Misiu Uszatku radzę zaczekać aż się u Ciebie pojawią i wystawią Ci fakturę. Jeżeli suma będzie duża poinformujesz Zakład Gazowniczy że nie jesteś w stanie zapłacić od razu i wystąpisz o rozłożenie na raty. W końcu to ich wina. Kłopot polega na tym że jeżeli moja rada jest zła to konsekwencje poniesiesz Ty a nie ja o czym uprzedzam bo Ci źle nie życzę.

Peter

On 2002-10-28 16:29, Mis Uszatek wrote:

He, he, to mi przypomina moje przygody z poprzednia włascicielka mojego lokum. Ktos (pewnie moi robotnicy) odebrali polecony z Zus-u i podpisali sie jej nazwiskiem. Baba była tak zajadła, ze poszła na policje. Policja zrobiła dochodzenie: ja, Pani Misiowa, Listonosz - wszyscy musieli trzysta razy razy napisac jej nazwisko na wzor. Robotnikom dali spokoj, bo "nie pamietalismy" ich nazwisk. Potem grafolog za 4000 zł budzetowych zrobił ekspertyze. A chodziło o zaległe 40 zł składki + 200 zł odsetek.

Niezłe, nie?

Misiu, czy ta paranoja odbyła się naprawdę? A może oprócz wierszyków piszesz humoreski? Na takich, to niezłą kasę możnaby zrobić :smile: