Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z sąsiadem

ATAZ

Recommended Posts

Dom składa się z trzech połączonych ścianami budynków. Sąsiad mający niezależne wejście jest w trakcie rozbudowy. Inwestor miał wstrzymaną budowę ze względu na znaczne różnice odbiegające od projektu. Nadzór budowlany wstrzymał mu budowę. Nakazał przygotowanie projektu zastępczego. W projekcie zastępczym zaprojektował nad moim niezależnym mieszkaniem na parterze (nad moim salonem) 2 łazienki. Nie było tego w pierwszym projekcie. Powiatowy Nadzór zaakceptował zastępczy projekt i dał zgodę na jego realizację. Ja w terminie za pośrednictwem PNB odwołałam się do Wojewódzkiego NB aby przeprojektować ten zastępczy projekt. WNB wydał decyzję odmowną dla mnie. I stwierdził, że można w Polskim Prawie Budowlanym zaprojektować łazienki w dowolnym miejscu oraz że mogę odwołać się do Sądu Administracyjnego.

Czy mam jakąś szansę wygrania tej sprawy?

Czy murator ma przedstawiciela w Gdańsku?

a w czym przeszkadzają Ci łazienki?? Bo nie bardzo rozumiem w czym problem z tymi łazienkami.

Ogólnie to jest tak:

jeśli napiszesz skargę do NSA na decyzję (w terminie wniesienia skargi oczywiście), że nie zgadzasz się z decyzją i prosisz o wstrzymanie jej wykonania, to wtedy....zaczyna się potwornie długi proces, nawet kilka lat. Czy wygrasz? Chyba nikt Ci na to nie odpowie :lol: . Z tego co piszesz nie wynika, aby to było niezgodne z przepisami, więc jeśli jest to tylko Twoja :lol: złośliwość....(przepraszam za szczerość) bo Ty tak sobie nie życzysz, to jest to skuteczna metoda na zablokowanie inwestora. Pytanie tylko czy warto i jaki masz w tym cel.

Chyba pisałaś trochę skótami myślowymi i może dlatego czegoś nie zrozumiałam...napisz coś więcej, bo to trochę mało informacji.

pozdrawiam -ania