Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No dobra. Najpierw sprecyzuję o co chodzi, bo zaraz wyjdzie na to, że się do niczego nie nadaję i mam dwie lewe ręce :-?

Malować można "normalnie" - bierze się farbę, pędzel ławkowiec albo wałek i się maże po ścianach. Tyle, to ja też umiem.

Mój problem polega na tym, że jak otworzę wiadro z farbą, to ta farba jest gęsta jak śmietana, że nawet kijem jej nie zamieszasz, bo kij w niej stoi. Jak się taką gęstą farbą maluje?

Póki chodziło tylko o zagruntowanie ściany, to taką gęstą białą farbę mieszałem z wodą, więc konsystencja była idealna pod wałek i wszystko szło szybciorem. Teraz mam ochotę na kolor, więc o rozcieńczaniu nie ma mowy. Jak tę farbę próbuję nakładać wałkiem, to cały jestem w kolorowych kropkach - wałek pryska tym na wszystkie strony. Po jakimś czasie w kuwecie tworzą się piękne drobne korzuchy i ściana dodatkowo jest nimi upstrzona. No to mi chodzi o radę jak się wałkiem maluje takimi gęstymi farbami, co to z 1 litra starczają niby na 14m2?

Pozdrawiam

Pieczara.

https://forum.murator.pl/topic/33968-jak-si%C4%99-maluje-%C5%9Bciany-g%C4%99st%C4%85-farb%C4%85/

Ja znam taka farbe co to kij w niej stoi jak w smietanie. Ta farba to byl Dulux Super Matt. Jak na razie bardzo jestem zadowolony z obrobki, tzn wlasciwosci przy nakladaniu. Uzywalem do tego walka z owczej welny ( Duluxa ) zreszta. Wprawdzie producent pisze na opakowaniu o walkach z krotkim wlosiem, ale namowiony przez sprzedawce kupilem walek z wlosiem 3,8 cm i jest genialnie. Nie wiem dlaczego, ale ta farba nie pryska. Byc moze wlasnie dzieki temu walkowi. Dzuo mozna jej na ten walek nabrac tez i nie trzeba co chwilka siegac. Co do kozuchow, to owszem jakies male kawaleczki sie trafiaja, ale nie jest to nagminne.

Sprobuj wiec moze takiego walka z dluzszym wlosiem. U mnie dziala.

Pozdrawiam

Jankes

Jest to tzw. tiksotropowośc farby. Jeśli się ją miesza, to spada jej lepkość. Im szybciej się nią maluje, tym jest mniej lepka, użytkowo "mniej gęsta".

Tak więc :

- przemieszaj przed użyciem wiertarką

- dolej wody w stopniu dopuszczonym przez producenta - z reguły do 10% na pierwsze malowanie, do 5% na drugie, ale by nie spływała z pędzla lub narzędzia

- kolor nie przeszkadza w dodawaniu wody

- optymalnie maluje się wałkiem typu sznurkowego lub wełny jagnięcej (ten ostatni tylko trochę kosztuje)

- im szybciej będziesz ciągnął narzędzie , tym łatwiej będzie malować (tylko się wałkiem nie popryskaj, bo będzie na mnie...)

- faktura zależy od gęstości farby (ilości wody), typu wałka, intensywnoci ruchów.

przy malowaniu gestymi farbami, pozostaje tez problem struktury. Walek pozostawia po sobie strukture cos jak baranek :wink:, pedzel natomias cos jak kornik :wink:, Wiec co sie da trzeba malowac walkami, lacznie z naroznikami (stosujc specjalne walki do malowania naroznikow z dlugim wlosiem). A jesli ktos bardzo perfekcyjny :) to tak gdzie juz w zaden sposob walek zaden nie wjedzie, maluje sie pedzelkiem, ale unikajac ruchow, liniowych, czyli wyciagajac, sie pedzelkiem "uderza". :D