Zbyniu 13.10.2003 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Miejsce na opał to może i by sie znalazło ale... No właśnie, kotłownia 3.3 m2 trochę mała. A ceny gazu i zapowiadane kolejne podwyżki zaczynają przerażać. A po drugie to zakład gazowniczy odpowiedział mi, że i owszem są możliwości doprowadzenia gazu do mojej działki ale "uzależnione to będzie od wyniku analizy techniczno-ekonomicznej inwestycji, uwzględniającej m.in. liczbę odbiorców przygotowanych do odbioru gazu. W przypadku wystąpienia warunków efektywności ekonomicznej rozbudowy sieci gazowej, powrócimy do sprawy ponownie." Czy ktoś w tak małej kotłowni zmieścił jednak piec? Pozdrawiam. A jaka masz powierzchnie do grzania ?? Budynek docieplony ?? Instalacja nowego/starego typu ??? Moze potrzebowalbys mniejszy kociolek ??? Pozdr Zbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 13.10.2003 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Domek wg. projektu:http://www.lipinscy.pl/projekty/parterowe/b27.htmlpowierzchnia użytkowa 90m2 + w dalekiej przyszłości być może zagospodarowanie poddaszaBK+styropianruszam wiosną i nie ukrywam, że mam nikłe szanse na to, że zakład gazowniczy pociągnie do mojej działki nitkę /ok. 100 metrów i na razie brak innych potencjalnych zainteresowanych/pozdrawiam. Maciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 13.10.2003 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 100m - może warto na wspólny koszt z sąsiadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKrzysztof 14.10.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Mam w domu zrobioną instalację co, od kotła odprowadzone są rury 2 ", potem nastepuje zwężenie do 1/2" i jest już kaloryfer.Chcę zrobić modyfikację tej instalacji, polegającą na wycięciu rur o dużym przekroju i wstawieniu w ich miejsce rurek o znacznie mniejszym przekroju. Innym pomysłem jest wprowadzenie rurek miedzianych o małym przekroju do wnętrza tych dużych. Czy to dobry pomysł. Jakie mogą być wady takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_K 21.10.2003 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Tydzień temu fachowcy zainstalowali mi kocioł zgazowujący drewno Eko-Vimar Orlan 25, do tego zawór trójdrożny z siłownikiem. Do sterownika podłączona jest pompa i siłownik od zaworu. Zauważyłem, że sterownik wyłącza i włącza pompę, natomiast siłownik na zaworze nie wykazuje żadnych ruchów. Od tygodnia ogrzewam tym kotłem, często obserwowałem jego pracę, ale jeszcze nigdy siłownik nie zmienił nastaw zaworu. Stąd moje pytanie: czy taka sytuacja jest normalna, w jakich warunkach sterownik powinie zmienić nastawy zaworu?PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 21.10.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Tydzień temu fachowcy zainstalowali mi kocioł zgazowujący drewno Eko-Vimar Orlan 25, do tego zawór trójdrożny z siłownikiem. Do sterownika podłączona jest pompa i siłownik od zaworu. Zauważyłem, że sterownik wyłącza i włącza pompę, natomiast siłownik na zaworze nie wykazuje żadnych ruchów. Od tygodnia ogrzewam tym kotłem, często obserwowałem jego pracę, ale jeszcze nigdy siłownik nie zmienił nastaw zaworu. Stąd moje pytanie: czy taka sytuacja jest normalna, w jakich warunkach sterownik powinie zmienić nastawy zaworu? Pozdrawiam Piotr Oczywiscie silownik musi zmieniac nastawy zaworu, wynika to ze zmieniajacej sie temperatury na zewnatrz i wewnatrz budynku a takze wyzszej/nizszej temp. wody w kotle, stad powinien pracowac. Zawor powinien korygowac powstajace roznice, stad brak zmiany polozenia silownika swiadczy o tym, ze on nie pracuje. Pozdr Zbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edusia 21.10.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 cześcplanuje remont łazienki, poniewaz na wprost wejścia wisi piec chciałabym go obudowac płyta gipsowa a z przodu dać drzwiczki drewniane, wzór żaluzji, tak doradził mi Kumek i bardzo mi to odpowiadapytanie do Ciebie jako fachowca, czy można tak zrobić, jaką dać płytę zieloną czy innąJest to dwufunkcyjny piec Vailantponiewaz jest to pomieszczenie gdzie kidyś był pokój tylko taka jego lokalizacja wchodzi w rachubę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 24.10.2003 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Witam Wszystkich jestem Grzesiek. Właśnie niedawno zakończyłem lekturę wątku "Chętnie pomogę" Mam kilka pytań myślę,że jakoś mi pomożecie(Zbyniu ,KaKa i Wszyscy inni znawcy tematu) Zacznęod początku Mam dom o pow. ok. 300m2 ściany 1,5 pustaka z pustką powietrzną (tak się kiedyś budowało) nieocieplony, wymienione okna na nowe. Dwa lata temu wymieniłem instalację c.o. na nową (cienkie rurki miedziane, grzejniki płytowe, zasobnik c.w.u. o poj. 160 litrów piec gazowy Beretta ze sterowaniem pokojowym) ciśnieniową . Mam dużą kotłownię i za ścianą kotłowni sporą piwnicę w której nic nie stoi . Po przeczytaniu całego wątku chyba jestem zdecydowany na Atmosa. Teraz moje pytania:1) Jakiej mocy muszę kupić piecyk i czy warto kupować GS (mam na myśli rożnice konstrukcyjnemiędzy S a GS, a róznicę w cenie)2) W jaki sposób połączyć istniejącą już instalację z piecem Atmos (moja instalacja jest ciśnieniowa, a piec na drewo pracuje w układzie otwartym -myślałem o wymienniku płytowym)3) Czy przy takiej izolacji jak opisałem warto instalować alumulację? Ale z drugiej strony mam chyba za mało wody w układzie aby piec jej nie gotował bez akumulacji?4)Teraz najciekawsze: rzeczy hydrauliczne jeszcze mogę sobie wyobrazić przynajmniej tak mniej więcej ale automatyka mnie przeraża powiedzcie jak to wszystko pospinać i okablować aby było ok tzn. gdy pracuje piec Atmos ogrzewa dom , c.w.u. i akumulatory, gdy w nim zgaśnie pracują akumulatory ale i one się kończą, spada temperatura w domu i w tej chwili włącza się piec gazowy i sobie ogrzewa dom i c.w.u.5) Jeśli macie schematy tych podłaczeń hydraulicznych i automatyki to byłbym bardzo wdzięczny z ich przesłanie [email protected] 6) I już ostatnie pytanie Zbyniu masz moż fotkę swoich zbiorników akumulacyjnych tych spawanych jeśli tak to też bym prosił.Mam nadzieję że Was wszystkich nie uśpiłem swoim wywodem z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 27.10.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Witaj w klubie Co wiem, na to odpowiem, na wszystko pozostale odpowie Zbyniu 1) Mysle, ze 32 kW, to minimum, ale lepiej byloby 40kw (moze nawet 50kw, z mysla o akumulacji). GS w porownaniu z S naprawde nie jest warty tej przeplaty. Po prostu wiecej placisz za "bardziej nowy" model. 2) U mnie Atmos pracuje w systemie zamknietym. I wszystko OK. Ale na ile wiem, to nie mozna w Polsce kotly na paliwa stale uzywac w ukladach zamknietych. A wiec detale tylko na priwa. 3) Jezeli kociolek wybierzesz troche wiekszy niz jest zapotrzebowanie na cieplo w domu, to na pewno bedziesz mial korzysci z akumulacji (dluzsze przerwy miedzy paleniem, ekonomia paliwa). Woda w instalacji nie zagotuje sie nigdy, od tego sa mieszacze i zawor bezpieczenstwa na kotle. 4) Taki system ma Zbyniu, niech on opisze. 5) Przesylam ci swoj schemat instalacji (jasne bez kotla na gaz). Moze skorzystasz. 6) Przesylam rowniez zdjecia swoich zbiornikow, jeszcze nieocieplonych. Moje zbiorniki sa okragle w przekroju, Zbyniu ma prostokatne (zalezy od spawacza ) Aha, nie ukazales swego e-maila. Przeslij na priwa, to przesle ci obiecany schemat i zdjecie. Pozdrawiam kaKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 27.10.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Kaka jeszcze jedno pytanie:Z tego co pamiętam z lektury forum masz zasobniki akumulacyjne 2100litrów na jak długo wystarcza ci tej ciepłej wody od wygaśnięcia pieca i do jakiej temperatury twój piec zagrzeje wode w tycgh zbiornikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 28.10.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Witam, troche sie pomyliles Mam dwa zbiorniki po 750-800 litrow, a wiec 1.5 tony wody. Ocieplone welna 20 cm (7.5 + 7.5 + 5 z folia aluminiowa). Pomeczylismy sie z ojcem nad tym (ociepleniem) chyba z dwa dni. Ale ocieplilismy jak trzeba. Najgorzej na poczatku - nie wiadomo z ktorej strony do tego podejsc, ale teraz juz jestem w tym fachowcem 2100 litrow ma Zbyniu. Jeszcze pale tylko z dwa tygodnie, a wiec nie za silnie moge cos napisac, ale napisze, co juz wyprobowalem. Najpierw moje warunki: dom 180 m2 uzytkowej, ogrzewam obecnie okolo 110 m2(pierwsze pietro), bardzo dobrze ocieplony (b.k 40cm + 12 cm welny na scianach, 12 cm styropianu pod posadzka i poki co na stropie 15 cm welny, okna trzyszklowe 0.7), pale brykietami drzewnymi (wilgotnosc 10 proc). A wiec, po podrzuceniu do pieca okolo 30 kg brykietow (2/3 komory) i kilka polan tegorocznej brzozy pali sie okolo 15-16 godzin, przy terazniejszej temperaturze na zewnatrz okolo -4-6 stopni. Caly ten czas ogrzewa dom (+21) i po wypaleniu (na kotle przy paleniu sie ciagle mam 78-80 stopni) na akumulatorach jest 76 stopni u gory i 52 u dolu (mam 4 termometry). No i po wypaleniu jeszcze z 28-32 godziny pedza wode po instalacji. Po ogolnych 48 godzinach (2 dobach) temperatura na akumulatorze jest na gorze 35, na dole 25. Wtedy znowu rozpalam, aby nie rozgrzewac akumulatory od zera. Jak zauwazylem, rozpalanie, rozkrecenie calej instalacji od zera jest bardzo energochlonne Bardzo ciekawi mnie jak bedzie w wieksze mrozy, ale mysle, ze bedzie naprawde dobrze. Rekordem najdluzszego palenia sie w kotle jest okolo 25 godzin (zaladowany caly kociol i temperatura na kotle ciagle 83 stopnie). Aha i jeszcze pochwale sie izolacja akumulatorow: Zrobilem test. Pewnego poniedzialku konczylem palic w kotle i ogrzewac dom. Na akumulatorach wtedy bylo 76 na gorze i 56 na dole. I tak zostawilem akumulatory stac. Dom calkiem nie byl ogrzewany, wszystko wylaczone. No i przedstawcie sobie. W nastepnym poniedzialku wieczorem na akumulatorach bylo 54 stopnie na gorze i 26 na dole. Takie straty byly za caly tydzien! (Chwale sie jasne ) Mysle, ze wszystkie wyzej wymienione wyniki sa po prostu BARDZO DOBRE (dzieki Zbyniu za idee i pomoc). Ale bardzo duza role w tym (wynikach) odgrywa dobrze ocieplony dom + dobry kociol + dobrze zaplanowana (jeszcze raz - dzieki Zbyniu) i wykonana instalacja. Pozdrawiam kaKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 28.10.2003 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Kaka narazie dzięki za te wszystkie informacje zapewne jeszcze sobie coś przypomnę to jeszcze będę pytał. Teraz idę pooglądać twoją instalację którą dostałem na e-maila Narazie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdulla 28.10.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Co sądzisz o wc z rozdrabniarką fekalii? Takie bez tradycyjnej spłuczki, do których można podłaczyć rury o śrdednicy 40mm.Np urządzenie SANIFLU 45 (rozprowadza je firma Borysowski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 31.10.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Witam Wszystkich jestem Grzesiek. Właśnie niedawno zakończyłem lekturę wątku "Chętnie pomogę" Mam kilka pytań myślę,że jakoś mi pomożecie(Zbyniu ,KaKa i Wszyscy inni znawcy tematu) Zacznęod początku Mam dom o pow. ok. 300m2 ściany 1,5 pustaka z pustką powietrzną (tak się kiedyś budowało) nieocieplony, wymienione okna na nowe. Dwa lata temu wymieniłem instalację c.o. na nową (cienkie rurki miedziane, grzejniki płytowe, zasobnik c.w.u. o poj. 160 litrów piec gazowy Beretta ze sterowaniem pokojowym) ciśnieniową . Mam dużą kotłownię i za ścianą kotłowni sporą piwnicę w której nic nie stoi . Po przeczytaniu całego wątku chyba jestem zdecydowany na Atmosa. Teraz moje pytania: 1) Jakiej mocy muszę kupić piecyk i czy warto kupować GS (mam na myśli rożnice konstrukcyjnemiędzy S a GS, a róznicę w cenie) 2) W jaki sposób połączyć istniejącą już instalację z piecem Atmos (moja instalacja jest ciśnieniowa, a piec na drewo pracuje w układzie otwartym -myślałem o wymienniku płytowym) 3) Czy przy takiej izolacji jak opisałem warto instalować alumulację? Ale z drugiej strony mam chyba za mało wody w układzie aby piec jej nie gotował bez akumulacji? 4)Teraz najciekawsze: rzeczy hydrauliczne jeszcze mogę sobie wyobrazić przynajmniej tak mniej więcej ale automatyka mnie przeraża powiedzcie jak to wszystko pospinać i okablować aby było ok tzn. gdy pracuje piec Atmos ogrzewa dom , c.w.u. i akumulatory, gdy w nim zgaśnie pracują akumulatory ale i one się kończą, spada temperatura w domu i w tej chwili włącza się piec gazowy i sobie ogrzewa dom i c.w.u. 5) Jeśli macie schematy tych podłaczeń hydraulicznych i automatyki to byłbym bardzo wdzięczny z ich przesłanie [email protected] 6) I już ostatnie pytanie Zbyniu masz moż fotkę swoich zbiorników akumulacyjnych tych spawanych jeśli tak to też bym prosił. Mam nadzieję że Was wszystkich nie uśpiłem swoim wywodem z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania Witam, w wiekszosci na twoje pytania odpowiedzi udzielil juz KaKa. Przy twojej powierzchni pomysl o wiekszym kociolku, zwlaszcza dlatego, ze w przypadku zlej jakosci opalu (wilgotnosc), co niestety wiem i z wlasnej praktyki, wydajnosc kazdego kotla na drewno spada niemalze o polowe. Jesli masz takie mozliwosci, pomysl o kolte min. 40 KW, tym bardziej, ze w polaczeniu z akumulatorem ciepla, nadmiar mocy w pewnych przypadkach bedzie w wiekszym stoponiu wykorzystany do ladowania "na zapas". Polaczenie ukladow zamknietego i otwartego mam u siebie zrobione, przynajmniej na razie, za pomoca zaworow kulowych, rozdzielajacych obiegi na wyjsciu ze zbiornikow przed zaworami mieszajacymi. Zawory mieszajace i cale sterowanie obiegami bede mogl wykorzystac w ogrzewaniu gazowym, jesli zajdzie koniecznosc. Dopuszczanie wody do ukladu mam po stronie ukladu zamnkietego ze wzgledu na koniecznosc podwyzszenia cisnienia dla pracy kotla gazowego. Rozdzielenie obiegow otwartego i zakmnietego jest mozliwe rowniez za pomoca automatyki, skladajacej sie z zworu trojdroznego i silownika, przykladowy schemat znajdziesz tutaj: http://www.vigas.pl/i_pomoc.htm. Wymiennik plytowy to dobre rozwiazanie, ale musisz sie liczyc z tym, ze przy nizszych temperaturach zasilania jego sprawnoscx drastycznie spadnie. Ilosc wody w nowoczesnych instaalcjach jest niestety zbyta mala, dlatego nawet przy wylaczonej dmuchawie kociol na drewno moze uzyskiwac ponad polowe swojej wydajnosc, problelem bedzie oczywiscie okres przejsciowy, problemu pozbedziesz sie stosujac chocby 500-1000 l zbiornik akumulacyjny. Sterowanie ukladem nie jest wcale takie zaawansowane. Jak jjuz dojdziesz do tego etapu, sadze, ze szybko otrzymasz tutaj pomoc na forum. Fotografie swoich zbiornikow przesle ci niebawem, po kilkudniowej nieobecnosci musze najpierw nadrobic zaleglosci w pracy. Pozdr Zbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 31.10.2003 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Dzięki Zbyniu za odpowiedż teraz jeszcze mi napisz ile czasu od chwili wygaśnięcia w piecu masz ogrzewany dom ze zbiorników akumulacyjnychpozdrawiamKabakPs. Jeśli możesz przyślij mi schemat swojej instalacji, a także automatyki. Ten adres który podałeś - brak stronyjeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 03.11.2003 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Cieszę się że Was znalazłem po kilkumiesięcznej przerwie na forum. Przez te kilka miesięcy praktycznie nie zjeżdżałem z budowy, a efektem jest domek o pow. użytk. 115 m2, przykryty dachówką ceramiczną. Teraz wracam do kotłowni. Myślę o Atmosie 22, 25kW, dom będzie dobrze ocieplony i sądzę, że ta moc wystarczy.Mam kilka pytań (jak zwykle):1. Gdzie najtaniej kupić piec i całą automatykę (Robert niedawno kupował)2. Jaki orientacyjnie może być koszt instalacji (ile biorą instalatorzy?)3. Jaki jest koszt grzejników, rur itp (orientacyjnie)4. Czy ktoś może polecić dobrych instalatorów (z Rzeszowa do Lublina nie jest tak daleko - to do Zbynia)5. Może ktoś z Was wie czy vat pójdzie w górę od stycznia , czy maja?6. Ja też proszę o przesłanie zdjęć zbiorników Zbynia i Kaka i jeśli można to jeszcze raz schemat od Kaka (poprzedni mi gdzieś wcieło.Pozdrawiając wszystkich z tego forum bardzo się cieszę, że Zbyniu, Kaka i Robert mają już swoje kotły. Ja narazie mam kotłownię, ale przed końcem roku chciałbym mieć i kocioł.Krzysztofmój e-mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 05.11.2003 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Dzięki Zbyniu za odpowiedż teraz jeszcze mi napisz ile czasu od chwili wygaśnięcia w piecu masz ogrzewany dom ze zbiorników akumulacyjnych pozdrawiam Kabak Ps. Jeśli możesz przyślij mi schemat swojej instalacji, a także automatyki. Ten adres który podałeś - brak strony jeszcze raz dzięki Na razie zbiorniki sa w fazie prob, nie zaizolowalem ich jeszzce. Adres strony, ktorej niestety nie widac: szukaj w vigas.pl, dalej polaczenie w ukladzie kotla na drewno z kotlem na gaz. Schemat mojej instalacji, poza dodatkowym obiegiem, jest bardzo podobny do schematu KaKa. On wyrysowal swoj bardzo ladnie Mysle, ze Co podesle, podobni e automatyka jest tej samej firy, u mnie bedzie jeszzce sterownik komextherm-u. Pozdr Zbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 05.11.2003 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Cieszę się że Was znalazłem po kilkumiesięcznej przerwie na forum. Przez te kilka miesięcy praktycznie nie zjeżdżałem z budowy, a efektem jest domek o pow. użytk. 115 m2, przykryty dachówką ceramiczną. Teraz wracam do kotłowni. Myślę o Atmosie 22, 25kW, dom będzie dobrze ocieplony i sądzę, że ta moc wystarczy. Mam kilka pytań (jak zwykle): 1. Gdzie najtaniej kupić piec i całą automatykę (Robert niedawno kupował) U mnie jest z firmy compit.pl, i komextherm rvt 06, sa jeszzce i innych firm, poszukaj w sieci. 2. Jaki orientacyjnie może być koszt instalacji (ile biorą instalatorzy?) Trudna sprawa, zalezy ile obiegow itd. Jednak cena za zainstalowanie samego kotla z buforem rzedu 1.000, jak gdzies przeczytalem, to abstrakcja. 3. Jaki jest koszt grzejników, rur itp (orientacyjnie) Niegdy tego nie policzylem. 4. Czy ktoś może polecić dobrych instalatorów (z Rzeszowa do Lublina nie jest tak daleko - to do Zbynia) Instalator spawal, ja mowilem co i ja, wiec raczej trudno go polecac. Musisz dokladnie wiedziec, jak twoja kotlownia ma byc podlaczona. 5. Może ktoś z Was wie czy vat pójdzie w górę od stycznia , czy maja? Wszyscy o tym mowia. 6. Ja też proszę o przesłanie zdjęć zbiorników Zbynia i Kaka i jeśli można to jeszcze raz schemat od Kaka (poprzedni mi gdzieś wcieło. Wysylam ci na priv. Pozdrawiając wszystkich z tego forum bardzo się cieszę, że Zbyniu, Kaka i Robert mają już swoje kotły. Ja narazie mam kotłownię, ale przed końcem roku chciałbym mieć i kocioł. Krzysztof mój e-mail [email protected] Pozdr Zbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.11.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Witam Czy mógłbym prosić o schemat Waszych instalacji z atmosem , w tym tgodniu powinienem mieć juz piec )) Roman [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rayman 06.11.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Witam Wszystkich !!Mam poważny problem z wyborem kotła. Z tego co się zorientowałem kilku z Was kupiło Atmosy. Mam do wyboru kupno Atmosa 25kW lub Vigasa 25kW. Wybór jest tym bardziej trudny, że mogę te kotły kupić w prawie tej samej cenie . Po Vigasa musiałbym podjechać na Słowacje, ale mam tam ok. 100 km i nie sprawiło by mi to żadnego problemu. Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts