Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chetnie pomoge

Gradziu

Recommended Posts

Jaka prosta automatykę byś polecał do kotła na drewno np Vigas 25 kw?

Nie orientuje sie, czy sterowniki montowane w vigasach na rynek polski obsluguja

akumulacje ciepla. Np. na rynku niemieckim sa one wyposazane m.in. w regulator pod nazwa "turbomatic", ktory obsluguje ladowanie bufora.

Nie wiem co masz u siebie, pisza cos w instrucji na temat tej funkcji ??

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam zainstalowany laddomat, buffor 1000l, chodzi mi o automatykę do sterowania zaworem trójdrogowym. Wiem, ze firma Compit coś takiego produkuje. Chodzi mi o coś sprawdzonego i przetestowanego w praktyce. Obecnie muszę chodzić i ręcznie przestawiać zawór trójdrożny.

Pozdrawiam, Andrzej

Mam u siebie zainstalowany sterownik compitu 2-obiegowy R322.

Obsluguje on pogodowke i czujnik temp. wewnetrznej, korzystam jednak tylko z pogodowki i na razie jest ok. W zasadzie jedyna wada sterownikow obiegowych compitu jest brak funkcji wylaczania pomp obiegowych.

O funkcjach tych sterownikow mozna poczytac na stronie firmowej.

Wprawdzie to nie tablica ogloszen, ale moge chyba zaoferowac nieuzywany sterownik jedoobiegowy compitu R315.T2 z funcja pogodowki i czujnika wewn., sterujacy zaworem trojdroznym przy buforze z rabacikiem ? ;)

Sterownik pozostal od nowosci, poniewaz polaczylem po namysle 2 obiegi grzewcze grzejnikowe parteru i poddasza.

Pozdr

Zbyniu

Witam,

Wydaje mi się, że:

1. palisz mokrym drewnem (sezonowane mniej niż 1.5 roku),

2. masz zbyt mała moc ustawioną na piecu,

3. brak akumulacji - związane z pkt2

Ja swoja instalację planuję odpalić na przełomie styczeń-luty i wtedy będę testował w praktyce.

Co do ustawienia termostatu spalin to lepiej żeby się wypowiedzieli użytkownicy.

P.S. napisz coś więcej o zużyciu drewna i konfiguracji kotłowni.

Pzdr

Pawel_D

Drewno mam raczej suche, jest to odpad przy produkcji elelmentów do stelaży do mebli tapicerowanych, więc wilgotność jest na poziomie 15%.

Temperature na piecu mam ustawiona na 70 - 80 stopni. Mam dwa obiegi: podłogówkę która jest ustawiona na temp około 30-35 stopni i drugi obieg to grzejniki (4 w pokojach i 2 drabinki w łazienkach) ktore posiadają regulatory i ustawione są tak na 3,5 w skali do 5. Posiadam również bojler cwu 140l. Temperatura w domu jest w granicach 22 -24 stopnie. Ogrzewam powierzchnie 115m2, dokładam do pieca tak srednio 4-5 razy na 24 godziny, w piecu pali się non-stop.

Witam,

Wydaje mi się, że:

Ja swoja instalację planuję odpalić na przełomie styczeń-luty i wtedy będę testował w praktyce.

Co do ustawienia termostatu spalin to lepiej żeby się wypowiedzieli użytkownicy.

Pzdr

Pawel_D

Drewno mam raczej suche, jest to odpad przy produkcji elelmentów do stelaży do mebli tapicerowanych, więc wilgotność jest na poziomie 15%.

Temperature na piecu mam ustawiona na 70 - 80 stopni. Mam dwa obiegi: podłogówkę która jest ustawiona na temp około 30-35 stopni i drugi obieg to grzejniki (4 w pokojach i 2 drabinki w łazienkach) ktore posiadają regulatory i ustawione są tak na 3,5 w skali do 5. Posiadam również bojler cwu 140l. Temperatura w domu jest w granicach 22 -24 stopnie. Ogrzewam powierzchnie 115m2, dokładam do pieca tak srednio 4-5 razy na 24 godziny, w piecu pali się non-stop.

Witam

temp. min "czystej" pracy kotla zaczyna sie od 80 C.

Jakim kotlem ogrzewasz swoje mieszkanie, masz ocieplone sciany ?

Dokladanie 5 razy na dobe to duzo opalu.

Opal jest drobny/gruby ?

Z tego co sie orientuje, nie masz bufra/sterowania zaworem 3d ?

Pozdr

Zbyniu

Witam,

Wydaje mi się, że:

Pzdr

Pawel_D

Witam

Opal jest drobny/gruby ?

Pozdr

Zbyniu

WITAM

Kocioł to Atmos 18DC, sciany sa trzywarstwowe 24 siporex + 10 wełna i 10 siporex.

Opał jest rozny: od klepek 5cm x 2cm x 30 cm do calkiem sporych bloczkow. Zawor 3d mam, zawor esbe itd ale buforu niestety nie mam.

Pozdrawiam

Tomek

Witam

mamy 220m2 docelowo 2lazienki kuchnie ogrzewanie podlogowe+grzejniki i zastanawiamy sie nad piecem .....

na poczatku bedziemy mieszkac na dole i korzystac z jednej lazienki

nie mamy zbyt wielu pieniedzy na piec wiec myslimy o dwufunkcyjnym - bo (byc moze nieslusznie) myslimy ze jest tanszy i oszczedniejszy w eksploatacji (np. zasobnik nie potrzebnie pogdrzewa wode jak nas nie bedzie)

czy jestem w bledzie? czy ktos mnie wyprowadzi/ naprowadzi na prawidlowy tor rozumowania? pliz/dzieki z gory

Witam,

Wydaje mi się, że:

Pzdr

Pawel_D

Witam

Opal jest drobny/gruby ?

Pozdr

Zbyniu

WITAM

Kocioł to Atmos 18DC, sciany sa trzywarstwowe 24 siporex + 10 wełna i 10 siporex.

Opał jest rozny: od klepek 5cm x 2cm x 30 cm do calkiem sporych bloczkow. Zawor 3d mam, zawor esbe itd ale buforu niestety nie mam.

Pozdrawiam

Tomek

Caly problem niestety w zbyt niskiej temp. pracy kotla, ktorej nie mozna nijak podwyzszyc bez mozliwosci akumulowania ciepla, bo szybko dochodzi ona w okolice 100 C.

Te uciazliwosci zlikwiduje bezpowrotnie jak powyzej chocby 500 l bufor.

Pozdr

Zbyniu

• 1 month później...

witam wszystkich,

mam troche informacji dotyczace hydro akumulacja, prosto z francji, tam jest miedzy innymi bardzo ceniona ze strone ekologi.

tez mysle o takim rozwiazaniu, wiec chetnie sie podziele z wami, przepraszam od razu za bledy ortograficzne !

informacje sa wziete ze syntheza uzytkowania 140 takich instalacji na schodu franji ( mysle ze niezalezne)

--kotly :

moc : zalezy od straty ciepla, w domu dobrze izolowane 10kw, bez izolacji 45 kw

jezeli moc = straty ciepla to "czas bez zaladunku"= 1 do 2 dni w okresach przejsciowe, a 1/2 dnia przy -15°c

jezeli moc = podwojna straty ciepla to czas bez zaladunku= pare dni w okresach przejsciowe , i jeden dzien przy -15°c

-- zbiornik akumulacji :

pojemnosc zalezy od ile czasu sie pali jeden pelny wsad drzewa

zalezy tez od mocy kotla i o ile ma byc czas bez zaladunku

dla krotky czas bez zaladunku: pojemnosc komora zaladowca kotla * 10

dla dlugi czas pojemnosc * 20

uwaga : jak moc kotla = straty ciepla, to rozwiazania na "dlugi czas" nie zmienia ilosc zaladunku przy wiekszych mrozow, bo nie starczy energii zeby ogrzac dom i zbiornik

- W razie niepobytu to mozna minimalne ogrzac dom pare dni

- ciepla woda : koniecznie jest akumulacja, uzywa sie wimiennik ciepla lub dodatkowy zasobnik cwu w zbiorniku akum.

- nie zapomnic o "moderator" ciagu przy kominie, i o pojemnosci naczynie zbiorcze = 6 % pojemnosc wody w instalacji ( w tym poj. zbiorniki)

pisza tez ze najlepiej taka instalacja wspolpracuje z ogrzewania podlogowa 45/35°, lub grzejniki nisko temperaturowe 60/45°

jeszcze informacji z innego zrodla :

kiedy wybrac akumulacja ? :

- straty ciepla < 20kw (dobrze izolowane)

- jesli straty >20 kw,dom dobrze akumuluje cieplo, i nie zalezy nam na wieksze ilosc wsad to mozna wibierac kotla ktura moc = straty

nie pisze juz zalety qtury juz sa na tym forumie, co do wady = koszt + miejca

narazie! 8)

francuz

Witam,

przewymiarowanie kotla w polaczeniu z zazwyczaj duzo wieksza komora zaladowcza daje m.in mozliwosc opalania gorszej jakosci opalem.

W biezacym sezonie korzystam z odpadow poprodukcyjnych parkietu bukowego/debowego

Spora pojemnosc zaladunkowa kotla a najbardziej mrozne dni tej zimy

dawala "komfort" dokladania do kotla dwa razy na dobe.

Dodatkowo co nie bez znaczenia koszty zakupu ww opalu po b. korzystnej cenie.

Pozdr

Zbyniu

Witam,

Chciałbym uzyskać od Szacownego grona informacje dotyczšce wymaganego przekroju komina dla pieców o których trwa dyskusja w tym wštku. Zdaje się, że ktoœ podawał wartoœć 20x20 (400 cm2) przy wysokoœci 8m. U mnie jest zrobiony też na 400 cm2, ale o wymiarach 16x25. Przekrój niby się zgadza, ale od jednego ze sprzedawców pieców dostałem kiedyœ informację, że taki przekrój może nie gwarantować właœciwego cišgu, bo przekrojem czynnym jest okršg wpisany w tenże prostokšt 16x25, czyli tak jakbym miał komin o œrednicy 16cm. Z góry dziękuję za konstruktywne komentarze.

Witam,

przewymiarowanie kotla w polaczeniu z zazwyczaj duzo wieksza komora zaladowcza daje m.in mozliwosc opalania gorszej jakosci opalem.

W biezacym sezonie korzystam z odpadow poprodukcyjnych parkietu bukowego/debowego

Pozdr

Zbyniu

Witam !

Czy mógłbyś Zbyniu zdradzić swoją technikę palenia w kotle ?

Czy dokładając do kotła dwa razy na dobę kocioł ma przerwy w pracy czy pali się w nim cały czas ? Jaką utrzymujesz temp. na kotle ?

Pozdrawiam

Tomasz Gorbaczuk

Witam,

jak juz wczesniej pisalem, moj kociol pracuje stale na pelnej mocy w temp. 80-90 C.

Pojedynczy wsad palu zatem wypala sie po paru godzinach, za kazdym razem konieczne jest rozpalenie od nowa. Wbrew pozorom zajmuje to niewiele czasu i cala operacja zajmuje mi nie wiecej niz 10 minut, na dnie komory zaladowczej po wypaleniu wsadu pozostaja zawsze kawalki wegla drzewnego, wkladam pare drobnych kawalkow, nastepnie kawalek rozpalonego papieru na kawalki wegla drzewnego by je rozrzazyc i po ok. 1-2 minutach laduje do pelna zamykam drzwiczki i wracam po 12 godzinach.

W zaleznosci od temp. na zewnatrz laduje w praktyki na oko mniej, o ile temp. na zewnatrz jest wyzsza, komora zaladowcza to 140 litrow

Moj kociol pracuje na wentylatorze wyciagowy.

W ten sposob opalam w biezacym sezonie.

Poprzedni sezon ladowalem kociol 2x w przeciagu paru godzin i nie musialem zagladac do kotlowni wieczorem.

Pozdr

Zbyniu

Witam,

Pozdr

Zbyniu

Witam !

Czy mógłbyś Zbyniu zdradzić swoją technikę palenia w kotle ?

Czy dokładając do kotła dwa razy na dobę kocioł ma przerwy w pracy czy pali się w nim cały czas ? Jaką utrzymujesz temp. na kotle ?

Pozdrawiam

Tomasz Gorbaczuk