krzyszt17 04.04.2003 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Zbyniu, a dlaczego kupiłeś Atmosa 32, wcześniej mówiłeś o 25, jaką masz pow. domu do ogrzania?KaKa jak wysoko od podłogi umieściłeś w kominie otwór odprowadzający spaliny z kotła i jakiej on jest średnicy? Czy w Atmosie 32 i 25 jest tak samo, czy są różnice w odprowadzeniu spalin?Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 04.04.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 krzysztofh - oczywiście zetka jest zupełnie zbędna. Nie wiem tylko, jak się ma minimalna odległość nawiewnika do wylotu kominka turbo - chyba tak jak okna 0,5m, ale ja bym dał więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 04.04.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Gradziu ja też mam pytanie. Masz kominek i rekuperator i jak sam pisałeś kanał grawitacyjny w salonie1 - czy pamiętasz może przepis, który nakazuje istnienie takowego połączenia kominka z grawitacją2 - czy kanał ten zatkałeś po odbiorze, czy go urzytkujesz (potencjalne źródło ucieczki ciepła)Jest inny przepis, który wyklucza współisrtnienie wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej w jednym pomieszczeniu i chcę ustalić ich wzajemną nadrzędność. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 04.04.2003 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Krzysztof napisal:"Zbyniu, a dlaczego kupiłeś Atmosa 32, wcześniej mówiłeś o 25, jaką masz pow. domu do ogrzania?" Atmos 25 kw stoi u rodzicow, do budowanego przeze mnie domu wstawilem 32 kw, pow. do ogrzania to ok. 230 metrow plus cwu. PozdrZbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 07.04.2003 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 07.04.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 krzyszt17, wczesniej napisalem, ze juz mam kociol Atmosa, ale stoi on jeszcze niezainstalowany, a wiec nie moge podac ci tej wysokosci.Zbyniu musi napewno wiedziec.Poproboje tez poszukac w instrukcji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 08.04.2003 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Np. tutaj wszystkie dane: http://www.atmos.cz/kotle1.phtml?germany POzdrZbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orum 14.04.2003 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 pieca jeszcze nie mam , ale juz zbieram drewno . Mysle o wyborze pieca ORLAN , jak myslicie bedzie to dobra decyzja ? Dlatego ten bo jezeli moge wybierac to dam zarobic polskiemu producentowi , a dlatego nie atmos , bo boje sie o te ksztaltki szamotowe . Nie popekają szybko? czy ktoszna koszt ich ewentualnej wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.04.2003 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Bart.Dla mnie jest to również oczywiste, ale co mówią przepisy. Nie chciałbym, aby kominiarz przy odbiorze kominów i kotłowni miał jakieś ale! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 15.04.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Orum napisal: pieca jeszcze nie mam , ale juz zbieram drewno . Mysle o wyborze pieca ORLAN , jak myslicie bedzie to dobra decyzja ? Dlatego ten bo jezeli moge wybierac to dam zarobic polskiemu producentowi , a dlatego nie atmos , bo boje sie o te ksztaltki szamotowe . Nie popekają szybko? czy ktoszna koszt ich ewentualnej wymiany? Podobna argumentacje, dotyczaca czeskich kotlow slyszalem ze strony sprzedawcow ww. polskich wyrobow. Jednak budowa instalacji z kotlem na zgazowanie drewna wymaga, przynajmniej tak sadze, zastanowienia sie, w jaki sposob powinna ona prawidlowo fukncjonowac. Poniewaz wszyscy fachowcy, pomijajac sprzedawcow kotlow, zgodnie zalecaja budowe tego typu instalacji w oparciu o akumulacje ciepla, nnalezy chyba pod tym katem rozpatrywac wybor urzadzen. Wiele rzeczowych dyskusji sledze na niemieckich forach budowlanych, gdzie rynek kotlow na drewno jest bardzo rozbudowany. Polecam zglebienie tematu bez pochopnego odwolywania sie do hasel "lepsze bo polskie" PozdrZbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orum 15.04.2003 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 OK , szczerze mowiąc sprawa wkladu szamotowego nie dyskwalifikuje wg mnie tego kotła (atmos) a nawet to co widzialem na obrazku w ich prospekcie - ze korpus spawany jest przez automat , jest dla mnie duzym plusem . Mysle jednak ze konstrukcujnie niewiele sie roznia , sterowanie i ragulacja kotlem jest prawie identyczna wiec co wg was ( skoro zdecydowaliscie sie na zakup atmosow ) przemawia na ich korzysc ?A co , jezeli jest cos takiego na korzysc vigasa i orlana ? Osobiście zastanawiam sie , nie jestem pewien jednak czy tak do konca rachunek ekonom za tym przemawia - na dakupem kotla Heitzmann - co myslicie o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 16.04.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Za ATMOS-em w moim przypadku przemowily: wysoka jakosc i estetyka wykonania, prostota obslugi, niskie koszty eksloatacji,trwalosc korpusu, wykonanego w systemie rurowymi niska awaryjnosc, wysoka sprawnosc kotla Oczywiscie zasada spalania gazu drzewnego pozostaje we wszystkich kotlach niezmienna. Wsomniany przez Ciebie Heitzmann to zakup w gornej polki za kilkakrotnie (!) wieksze pieniazki, zatem dosc droga inwestycja dla indywidualnego uzytkownika.Uzytkownicy drogich kotlow na zachodzie, bogato wyposazonych np. w sonde lambda i in. ponosza, jak sami pisza, jednak spore wydatki na niestety koieczne wymiany serwoisowe, np. dosc czeste awararie sondy lambda.Warto tez chyba wspomniec, iz mimo wysokich nakladow sprawnosc tych urzadzen nie bedzie znaczaco odbiegac od dostepnych u nas kotlow. Lepszym rozwiazaniem byloby, moim skromnym zdaniem, ulokowac taka gotowke w zakup tanszego kotla dobrej jakosci wraz z akumulacja i automatyka.Wiem z wlasnego doswiadczenia, ze sam kociol na drewno, bez wzgledu na cene, nie zastapi niestety wszystkich elementow instalacji. PozdrZbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 16.04.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Witam, calkowicie popieram zdanie Zbyniu - kociol to jeszcze nie wszystko. Jezeli bedziesz mial super kociol a instalacje bez akumulacji, to tak naprawde wielkiej roznicy w porownaniu z dwa razy tanszym kotlem nie bedzie. Po prostu to bedzie tylko kilkoprocentowy wrost wydajnosci, moze wieksza satysfakcja z "dobrego zakupu". Ale wiecej nic.A przeciez kazdy budujacy wie co znacze te kilka tysiecy juz na koncowym etapie. Kiedy juz trzeba zamieszkac, a pieniedzy wlasnie nie starczy na plytki. Jestem rowniez za instalacje z akumulacja i zbiornikami. Tak i robie u siebie. kaKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Myslowice 18.04.2003 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Witam Wybrałem się w końcu do kilku firm oferujących kotły Atmos. Jestem zdecydowany na 100% zamówić kocioł zaraz po świętach. Właściwie to mogłem zamówić kocioł już wczoraj ale... W związku z tym ale mam do was Zbyniu, KaKa parę pytań. Niby widziałem Atmosa DC 32GS pracującego w instalacji ze zbiornikami akumulacyjnymi i zbiornikiem CWU. Do tego w instalacji był Laddomat, dwie pompy do dwóch obiegów, termostaty, zawór (mieszacz) itd. System zaopatrzony był nawet w UPS który zapewnić ma pracę pompy przez 30 minut po wyłączeniu zasilania sieci. Ponieważ jednak nie mam na to pieniążków (tutaj zgadzam sie z Tobą KaKA na UPS, myślałem o tym jak zapewnić grawitacyjny przepływ wody z kotła w razie wyłączenia prądu. Zbyniu mam więc pytanie czy masz zainstalowany na taką ewentulanośc zawór pływakowy (czy jak on sie tam nazywa)? Po drugie chciałbym wiedzieć w jaki sposób wszystko połączyliście (Zbyniu, KaKa) czy wg któregoś ze schematów producenta kotłów czy macie jeszcze jakieś dodatkowe bajery? Producent podaje kilka sposobów w tym dwa ze zbiornikami akumulacyjnymi jeden schemat z Laddomatem, drugi z pompą zamiast laddomatu. Co więc wybrać? Dlatego nie zamówiłem kotła właśnie, chcąc się najpierw dowiedzieć co zamówić wraz z nim. Interesuje mnie jeszcze jak wpiąc we wszystko pogodowkę Compit-u? Jeśli macie jakieś dokładne schematy to byłbym wdzięczny )) A z innych wiadomości z frontu ): zrobiłem wejscie do domku, po świetach zamawiam kocioł i w związku z tym przygotuję dla niego "odświętnie" piwnice. I tak na marginesie jeszcze Zdrowych wesołych świąt życzę Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 18.04.2003 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Robert napisal: "Niby widziałem Atmosa DC 32GS pracującego w instalacji ze zbiornikami akumulacyjnymi i zbiornikiem CWU. Do tego w instalacji był Laddomat, dwie pompy do dwóch obiegów, termostaty, zawór (mieszacz) itd. System zaopatrzony był nawet w UPS który zapewnić ma pracę pompy przez 30 minut po wyłączeniu zasilania sieci. Ponieważ jednak nie mam na to pieniążków (tutaj zgadzam sie z Tobą KaKA na UPS, myślałem o tym jak zapewnić grawitacyjny przepływ wody z kotła w razie wyłączenia prądu. Zbyniu mam więc pytanie czy masz zainstalowany na taką ewentulanośc zawór pływakowy (czy jak on sie tam nazywa)?" Tak, mam taki zawor zainstalowany w razie braku pradu zawor zwrotny klapkowy, pod ta nazwa chciano mi sprzedac na rynku kilka roznych typow zaworow, ostatecznie zakupilem je w firmie Technika Grzewcza http://www.technikagrzewcza.com/oferta-atmos-cennik.html , w moim przypadku vyl toHR 0027 zawór zwrotny grawitacyjny poziomy 5/4" 34 pln To sa takie zawory, jakie powinienes zainstalowac do kotla na drewno, zadne roznicowe itp. Wydaje mi sie, iz dosc istotna sprawa oprocz ups-a dla zapewnienia grawitacyjengpo obiegu miedzy kotlem a zbiornikami i dalej bedzie odpowiedznia srednica rur, w przypadku polaczenia kotla ze zbiornikami fachowcy zalecaja mozliwie wieksza srednice, ja zastosowalem zawor esbe 32/60, zawor zwrotny klapowy o tej samej srednicy, w polaczeniu z pompa co i dodatkowo zaworami kulowymi, umozliwiajacymi latwiejszy demontaz w razie koniecznosci efekt bedzie, jak sadze, identyczny jak przy zastosowaniu drozszego laddomatu w obrebie tych elementow przy instalacji przykotlowej. Mozna oczywiscie zastoisowac wieksza srednice zaworu termostatycznego jak rowniez zaworu klapowego, wowczas obieg grawitacyjny bedzie sie odbywal zapewne z mniejszmi przeszkodami. Schemat takiego polaczenia, co prawda bez uwzglednienia zastosowania dodatkowych zaworow kulowych jest na stronie www atmos-a. Jesli chodzi o cene, przez zastosowanie takiego polaczenia zaoszzcedzilem ok. 500 pln Jesli bedziesz zainteresowany miejscem zakupu czesci i cenami, podam ci namiary na priva. "Po drugie chciałbym wiedzieć w jaki sposób wszystko połączyliście (Zbyniu, KaKa) czy wg któregoś ze schematów producenta kotłów czy macie jeszcze jakieś dodatkowe bajery?" "Bajery", jak piszesz, mozna zastosowac dysponujac przygotowanym przez kociol odpowiednim zapasem goracej wody w zbiornikach akumulacych. W moim przypadku rozdzielilem poszczegolne obiegi za pomoca oddzielnych zaworow mieszajacych na: poddasze, parter, podlogowke oraz ladowanie cwu. Te obiego moga pracowac zupelnie niezaleznie od siebie, z odrebnymi charakterystykami grzewczymi dla kazdego ukladu. Przygotowanie cieplej uzytkowej powierzylem gazowemu ogrzewaczowi, w ktorym zamontowana jest dodatkowo wezownica/ wymiennik z zasiolaniem z obiegu kotla na drewno w sezonie grzewczym,. wlecie natomiast z wlasnego palnika gazowego. calosc ma 120 l ibedzie sterowana za pomoca sterownika R 322 compit-u. "Interesuje mnie jeszcze jak wpiąc we wszystko pogodowkę Compit-u?" Przy zastosowaniu akumulacji bedziesz korzystal z gotowego zrodla cieplej wody, wiec zastosujesz regulatory obiegow grzewczych, swego czasu KaKa podeslal mi swoj schemat instalacji, polecam zatem, ja swoj schemat nosze w glowie, ale nie odbiega on od tego, co bedzie u siebie robil KaKa poza tym, ze dodalem dodatkowy obieg grzewczy. "A z innych wiadomości z frontu ): zrobiłem wejscie do domku, po świetach zamawiam kocioł i w związku z tym przygotuję dla niego "odświętnie" piwnice." Ciesze sie, ze idziesz do przodu, a drewno juz masz ??? I tak na marginesie jeszcze Zdrowych wesołych świąt życzę Dzieki Robercie, Tobit rowniez wzystkiego najlepszego, duzo zdrowia i wytrwalosci w dazeniu do celu. Pozdrawiam swiatecznie ! Zbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Myslowice 19.04.2003 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2003 Witam ponownie Siedzę w pracy więc korzystam z sieci ) Zbyniu jeśli możesz to proszę poslij na priva wszystkie informacje gdzie co i jak kupować? Po świętach zabieranm się za to...w końcu wy (czyli Ty i Kaka) macie już kotły i instalacje a ja jeszcze w lesie. A czas najwyższy zacząc zbierać drewno. Pozdrawiam raz jeszcze świątecznie Robert PS: mój mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 24.04.2003 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Witam, witam was wszystkich!! Sorry, ze tylko teraz odpowiadam. Ale nawal na budowie, na pracy, i brak internetu w domu skazal sie na mojej 2 tygodniowej (dla mnie baardzo dlugiej) przerwie bez pobytu na forum. Od razu odpowiadam na pytania:, Robercie, co do zaworu plywakowego, to ja nie bede mial jego takiego oddzielnego. U mnie bedzie on w laddomacie. Przeslalem ci Robercie moj schemat (ten co Zbyniu wspominal). U mnie wszystko bedzie jak na tym schemacie, tylko na "malym" kregu bedzie laddomat. Pozdrawiam z "dojsciem do etapu instalacji" No wlasnie, a jak u was z drzewem? Ja juz moge sie pochwalic Kupilem 23 m3 brzozy (nie metry). Myslalem, ze wiecej tego bedzie . W sobote zabieram sie za pilowanie i szczepanie. Jak to wszystko zrobie, to ladnie poskladam i niech sobie schnie do jesieni. Ale nie wiem czy dostatecznie wyschnie. Jezeli nie, to juz namierzylem brykiety (pellety czy jakos tak). Cena odstraszajaca, ale podobno maja tylko 10 proc wilgotnosci. Pozdrawiam kaKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 26.04.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2003 Witam wszystkich z tego wątku. Mimo, że się nie odzywam często zaglądam tutaj, kopiuję wiadomości, mnie przydadzą się pewnie za rok. Ogrodziłem już działkę (prawie 500m siatki), postawiłem szopę na mat. bud. a dzisiaj kupuję betoniarkę. Na początku maja zaczną mi zwozić materiały i ruszę wreszcie z budową. Najgorsze jest to, że jeszcze nic nie widać (chodzi o budynek) a właśnie skończyła mi się pierwsza transza kredytu. Są co prawda zamówione materiały na stan surowy (większość), ale pieniądze rozchodzą się strasznie szybko. Czy u Was też tak było?Mam prośbę do kaKa, jeśli będzie wolna chwila wyślij i mnie ten schemat. Mój adres: [email protected] z góry dziękuję.Pozdrowienia dla Zbynia, kaKa, Roberta i innych którzy tu zaglądają.Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojas 07.05.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Witam, Watek sledze juz jakis czas, ale moment wyboru kotla sie zbliza, wiec i ja sie podlączam do prośby o wysłanie schematu ([email protected]). Moja instalacja ma miec dwa obwody, bez c.w.u., w przyszłości z akumulacją (braki miejsca). Kociołkiem awaryjnym bedzie elektryczny 22kW, który grzał przez miniony sezon, a podstawowy ma być na drewno. W moim regionie troche malo slychac o Atmosach, wiecej jest Vigasow i Orlanów, ale ja na razie jestem zdecydowany na Atmosa 22kW (120m2 domu). Ostatnio sprawdzalem rowniez firme ZAR ze Szczecina. Ich najmniejsze kotły 20 i 25 kW maja palenisko nie z szamotu a z zeliwa - dla zainteresowanych, chociaż cena, doswiadczenie i renoma sklania mnie do Atmosa. Co do tego szamotu to ja mam niemiłe doswiadczenia z kominkiem, w ktorym takie ksztaltki mi pekly. Może z kotlem bedzie OK. Z gory dziekuje za schemat - przyda sie na bank. Czy mozecie cos doradzic na temat wlaczenia tych dwoch roznych kotłow do jednej instalacji?Wojtek. PS.Mi przywiezli 20m3 brzozy - siekiera mi sie sni po nocach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 08.05.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Witamy Wojtku w klubie "zgazowywaczy" Wyslalem ci schemat. Co do podlaczenia elektrycznego kotla jako zapasowego, to jak to zrobic ze strony technicznej nie powiem (powierzybym to instalatorom). Ale ja go przedstawiam obok kotla zgazowujacego. Po prostu zaworem (kulowym czy jak to sie nazywa) znajdujacym sie na powrocie wody CO przed kotlem odlaczasz kociol na drewno i wlaczasz kociol elektryczny. A dalej ciepla juz woda pojdzie przez wszystkie obiegi kotla. Tylko ciekawie, czy do kotla elektrycznego wazne jest jaka bedzie temperatura powrotu? Planujac uzywac kociol elektryczny w CO ze zbiornikami akumulacyjnymi (zeby nie nagrzewac calych zbiornikow) trzeba by jeszcze zalozyc dwa zawory kulowe na powrocie wody CO przed samymi zbiornikami (patrz schemat). Wtedy przed wlaczeniem kotla elektrycznego zamykamy dwa zawory kulowe (jezeli dwa zbiorniki jak u mnie, to wtedy dwa, jezeli jeden, to jeden ) przy zbiornikach, jeden zawor przy kotle na drewno. I woda CO pojdzie przez wszystkie obwody, rowniez przez zbiorniki, ale tylko przy samej gorze. A na powrocie zbiorniki ominie. Tak nie ogrzejemy calych zbiornikow. Ja to tak rozumiem. Niech sie wypowiedza lepiej na tym sie znajacy (Zbyniu). Pozdrawiam kaKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts