Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chetnie pomoge

Gradziu

Recommended Posts

Czy przy montażu pieca na holzgas wymagany jest montaż wkładu kominowego? Dotychczas przez 19 lat paliłem gazem i w kominie nie miałem wkładu, czy teraz przy wymianie pieca na holzgas muszę do komina wpuścić wkład?

Pzdr

Piotr

Jesli kociol mialby pracowac z pelna wydajnoscia, nie byloby to chyba konieczne.

W innym przypadku jak najbardziej.

Pozdr

Zbyniu

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie zaczynam budowę , jaki komin powinienem zrobić.

Piec muszę wstawic chyba mocniejszy bo z suterynami(garaż , pralnie)

będę miał 350 m2.

Np. fa. ATMOS podaje nast. wytyczne:

20x20 xm - min. wys. komina 7 m

śr. 20 cm - min. wys. komina 8 m

15 x 15 cm- min. wys. komina 11 m

śr. 16 cm - min. wys. 12 m

Dla ogrzewanej pow. jak u ciebie + ewent. cwu zastanowilbym sie na kotlem conajmniej 50 KW

Pozdr

Zbyniu

Zbyniu - dzięki za odpowiedzi-porady. Dzisiaj zakupiłem drewno w leśnictwie, na dniach mają mi je przywieźć. Niestety do okresu grzewczego zostało już niedużo czasu i trochę się obawiam jak to będzie z tym grzaniem, czy drewno będzie na tyle suche. Leśniczy powiedział, że dąb był ścinany zimą, brzoza w marcu, dla uzupełnienia wykupiłem jeszcze sosnę (podobno szybko schnie). Zakup i montaż pieca planuję jeszcze w lipcu albo w I połowie sierpnia.

Czy ktoś może mi doradzić gdzie najtaniej mogę kupić piec Atmos lub Vigas, muszę mieć ok. 30kW, mieszkam w północnej wielkopolsce. Również szukam instalatorów.

Pzdr

Piotr

Witam serdecznie

jesli macie jakies pytania w zakresie instalacji co, cwu, wentylacji - chetnie pomoge. jestem projektantem, mam juz pewne doswiadcznia, (rowniez z wlasnego remontu domu).

Mam budynek parter + poddasze użytkowe, 176 m2 (budowane wg projektu GL 46 - http://www.studio-atrium.pl/atrium.php?p=po&cid=16&pid=58), ściana POROTHERM 30 PW+ wełna 10cm.

Kotłownia na parterze, ogrzewanie tradycyjne (grzejniki konwektorowe), najbardziej oddalone ujęcie wodne na parterze znajduje się w kuchni (około 8 m), a na poddaszu są dwie łazienki, z których najbardziej oddalone ujęcie wodne jest około 13 m (instalacja pionowa+ pozioma).

Instalacja wykonana z rur PCV w podłodze. W budynku mieszkały będą 4 osoby

P Y T A N I E:

Zastanawiam się nad rodzajem kotła, jaki byłby najodpowiedniejszy dla tego typu budynku ( z wyraźną preferencją szybkiego dostępu do CWU :-))). W miarę możliwości, proszę o uwzględnienie późniejszych kosztów eksploatacji (tryb pracy kotła, minimalna moc, zużycie gazu (oczywiście ze zbiornika)).

Do tej pory myślałem o piecu jednofunkcyjnym z zasobnikiem około 120-150 l. Nie wiem jednak na jakie parametry należy zwrócić szczególną uwagę oraz jakie firmy mają najlepszą relację jakości do ceny??????

Oczywiście moje pytanie jest skierowane również do osób posiadających już bogate doświadczenie w użytkowaniu i płaceniu rachunków za gaz)

Czesc Piotr

Ja mam podobnie, właśnie montuje kocioł Atmosa i dopiero teraz załatwiłem drewno w nadleśnictwie. W ciągu tygodnia mają mi zwieźć z lasu scięte wczesniej buczynę, brzozę, i trochę mieszanego drewna liściastego różnego rodzaju. Ponieważ tak jak Ty obawiam się, że drewno może być za mokre (że nie zdążę dosuszyć do zimy) znalazłem coś co...może i Tobie się uda. Niedaleko mnie jest producent parkietów, sprzedają deski i ścinki twardego drewna (w większości dąb) i co najważniejsze suchego!!!. Kupiłem całą ciężarówkę za tydzień drugi transport będzie i .... myślę że jakoś pierwszą zimę przeżyję.

Jeśli chodzi o kotły to w pierwszych postach znajdziesz kilkanascie adresów w sieci i nie tylko producentów lub przedstawicieli sprzedających kotły o mocy jaka jest Ci potrzebna.

Pozdrawiam

Robert

Dzięki Robercie za post. Widzę, że nie jestem osamotniony z moimi problemami, ale myślę, że jak uda się przeżyć pierwszy sezon grzewczy, to do następnych będę już podchodził spokojnie. Tym bardziej, że w tej chwili kupiłem już drewno na sezon 2004/2005 i myślę, że na następne zimy również opał będę kupował z ponad rocznym wyprzedzeniem.

Ostatnio rozmawiałem z instalatorem (którymś już z kolei) i namawiał mnie na kocioł Orlan. Co możecie powiedzieć na temat tych kotłów, jakieś doświadczenia, porady? Co prawda nastawiłem się już na zakup Atmosa lub Vigasa, ale jeżeli Orlany są dobre, to przy wyborze również je wziąłbym pod uwagę.

Pozdrawiam

Piotr

Robercie - pragnę zwrócić ci uwagę na tego buka. Z tego co piszesz to dostaniesz świeże drewno czyli dość mokre. Buk jest podatny na zaparzanie w związku z tym szybko go potnij i połup przynajmniej na ćwiartki. Korowania ci nie będę polecał :D .

Mi się przygody nie przytrafiły (z bukiem) ale kolega niedopilnował, drewno mu się zaparzyło i na wiosnę miał mocno nadgnite...

Bardzo dziekuję za radę Rafałek

Jak tylko dostanę drewno zabieram się za cięcie, rąbanie i układanie

O kurcze dziś coś zaczynam rymować ;-))

Nie wiem jak będzie sprawdzać się kocioł więc profilaktycznie kupiłem drewna więcej, zostanie to będzie lepiej podsuszone na nastepną zimę.

Miejsce na drewno już przygotowane. Troszkę przeraziłem się ilością tego drzewa, chyba wczesniej nie myślałem że tych m3 tyle będzie :D

Na szczęście działka duża więc możliwości są.

Pozdrawiam wszystkich

Robert

PS: jeszcze jedno, producent parkietów u którego zakupiłem odpady produkuje też brykiet......ale dość drogi :( ponad 240 zł za tonę. W razie czego jest jednak alternatywa wobec mokrego drewna.

• 5 weeks później...

Jeśli ktoś tu jeszcze zagląda to mam pytania.

planuję piec ATMOSA na drewno, jednak dodatkowo w przyszłości

będę chciał dołżyć piec na gaz który przejołby ogrzewanie np.

podczas dłuższej nieobecności, lub poza sezonem grzewczym ( CWU)

Czy muszę budować drugi komin ?

Czy mogą te piece być koo siebie ,bo słyszałem że gazowy nie może byc w pomieszczeniu gdzie jest piec na paliwo stałe,?

Czy może być komin murowany bez wkładu?

Jeśli ktoś tu jeszcze zagląda to mam pytania.

planuję piec ATMOSA na drewno, jednak dodatkowo w przyszłości

będę chciał dołżyć piec na gaz który przejołby ogrzewanie np.

podczas dłuższej nieobecności, lub poza sezonem grzewczym ( CWU)

Czy mogą te piece być koo siebie ,bo słyszałem że gazowy nie może byc w pomieszczeniu gdzie jest piec na paliwo stałe,?

Czy może być komin murowany bez wkładu?

Tak

W mojej kotlowni beda one sasiadowac

Czy może być komin murowany bez wkładu?[/

Jesli kociol bedzie pracowal z obnizona moca tzn. bez bufora ciepla, zapewne bedzie potzebny.

Pozdr

Zbyniu

• 1 month później...

Witajcie,

jakos nasz temat juz za daleko padl.

A wiec podejmuje do gory. Juz jest jesien, a wiec mysle, przyda sie on dla szukajacych informacji o kotlach na zgazowanie.

Ja juz mam zainstalowana cala instalacje. Mam tez zrobione zdjecia (analogowo). W najblizszym czasie bede mial cyfrowo (dam znac).

kaKa

• 2 weeks później...

chciałbym zapytać - jak często czyścicie piec (ATMOS) wyczystka jest tylko na dole z tyłu pieca ? Jeżeli zdecyduję się na tego producenta miałbym z tym kłopot. Czy takie czyszczenie wymaga czasem skrobania itp czy zazwyczaj mozna odessać to co tam sie zbiera odkurzaczem.

Piec idealnie pasuje mi we wnękę , pozostaje dosłownie kilka cm luzu i wbrew pozorom może to byc problem .

Pozdrawiam

Roman

Witam!

W projekcie, który już kupiłem, zaprojektowana jest instalacja gazowa z piecem umieszczonym w pomieszczeniu gospodarczym o powierzchni 3.3m2 (160x210). Czy przy tych wymiarach mogę myśleć o piecu na drewno? Wysokość pomieszczenia wynosi 2.7 natomiast nie ma szans na zwiększenie jego powierzchni.

Pozdrawiam. Maciej.

chciałbym zapytać - jak często czyścicie piec (ATMOS) wyczystka jest tylko na dole z tyłu pieca ? Jeżeli zdecyduję się na tego producenta miałbym z tym kłopot. Czy takie czyszczenie wymaga czasem skrobania itp czy zazwyczaj mozna odessać to co tam sie zbiera odkurzaczem.

Piec idealnie pasuje mi we wnękę , pozostaje dosłownie kilka cm luzu i wbrew pozorom może to byc problem .

Pozdrawiam

Roman

Wyczystka w atmosie znajduje sie w dwoch miejscach: dekiel gorny "ATMOS" na motylki, kolejna na samym dole z tylu kotla idenycznie oznaczona.

Czyszenie kotla odbywa sie przez gorny otwor. Po wyczyszczeniu popiol nalezy wybrac przez dolna wyczystke.

Dla bezproblemowego czyszczenia/dostepu do kotla musisz miec ok. 0,5 metra.

Pozdr

Zbyniu

Witam!

W projekcie, który już kupiłem, zaprojektowana jest instalacja gazowa z piecem umieszczonym w pomieszczeniu gospodarczym o powierzchni 3.3m2 (160x210). Czy przy tych wymiarach mogę myśleć o piecu na drewno? Wysokość pomieszczenia wynosi 2.7 natomiast nie ma szans na zwiększenie jego powierzchni.

Pozdrawiam. Maciej.

Witam!

obawiam sie, ze to zbyt malo miejsca dla kotla na drewno

np. wymiary atmosa 25 kw w przyblizeniu to:

wys./szer./gleb.120*60*90

Do tego musisz dodac min. 0,5-0,8 m z tylu kotla na podlaczenia/czyszczcenia, latwy dostep i obsluga wymaga roniez dodatkowego miejsca, pomijajac miejsce na opal.

Pozdr

Zbyniu

Miejsce na opał to może i by sie znalazło ale... No właśnie, kotłownia 3.3 m2 trochę mała. A ceny gazu i zapowiadane kolejne podwyżki zaczynają przerażać. A po drugie to zakład gazowniczy odpowiedział mi, że i owszem są możliwości doprowadzenia gazu do mojej działki ale

"uzależnione to będzie od wyniku analizy techniczno-ekonomicznej inwestycji, uwzględniającej m.in. liczbę odbiorców przygotowanych do odbioru gazu. W przypadku wystąpienia warunków efektywności ekonomicznej rozbudowy sieci gazowej, powrócimy do sprawy ponownie."

:(

Czy ktoś w tak małej kotłowni zmieścił jednak piec?

Pozdrawiam.