Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chetnie pomoge

Gradziu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich!!!

Ja mam pytanie troszkę na inny temat ale może ktoś odpowie. Mam w projekcie kocioł gazowy a chciałbym zamienić na węglowy. Czy istnieje taka możliwość?Kto dokonuje takich zmian w projekcie i ile taka zmiana kosztuje?

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

:)

Witam zgazowywaczy :)

U mnie zbiornik wyrównawczy jest nieco za mały - zbiornik akumulacyjny ma 1000 l, wyrównawczy 60 l, jak się porządnie rozpali w instalacji to ubywa wody jak na mój gust troszkę za szybko. To moja wina bo kupiłem zbiornik najwiekszy jaki akurat mieli w sklepie. Podobnie jak KaKa mam zamiar zmienić zbiornik na wiekszy lub połączyc dwa.

Jeśli chodzi o smołę w komorze kotła to zgadzam się z Krzysztofem-KaKa.

U mnie było podobnie, na początku paliłem drewnem niestety mokrym (ścięte było latem zwiezione do mnie, pociąłem je na klocki po ok 50 cm i zdążyłem przed zima poukładać. Na początku więc miałem nawet dośc dużo smoły w komorze. Stopniowo sytuacja zaczęła sie poprawiać - zmontowałem półki w kotłowni i jakieś 5 m3 drewna jestem w stanie teraz ładnie poukładać tam gdzie schnie ono zdecydowanie szybciej (pozostałe drewno jest poukładane w ogrodzie i prowizorycznie zabezpieczone przed opadami). Poza tym że drewno podeschło i pali się lepiej, zmieniłem nieco technikę palenia...... Jak już wcześniej pisałem oprócz drewna z lasu zakupiłem też scinki dębiny od pobliskiego producenta parkietów - to drewno jest super suche więc pali się doskonale. Mieszam więc teraz paliwo, staram się dokładać grube kawałki drewna z lasu i wypełniam pozostałe w komorze załadunkowej miejsce suchutką dębiną. pali się znakomicie , komora jest sucha i co ważne ...pali sie długo....jak na razie udało mi się 10 godzin, ale własciwie nie zdarzyło mi się palić dłużej non stop niż 2-3 dni. Nie mieszkam tam (choć przeprowadzka w planie już niedługo :) ) więc nie ma potrzeby grzania non stop. Na razie moja instalacja jest dośc uboga - mam zbiornik akumulacyjny, laddomat żeby zabezpieczyć kocioł, ale nie mam automatyki tzn sam ręcznie steruję zaworem trójdrożnym. Na razie mi się chce :D , ale w przyszłosci chcę zainstalować automat.

Tak to jest jak kończy sie budowa. Na razie kończę podłogi w domku i ...jak wszystko pójdzie po mysli to w kwietniu bede juz tam mieszkał na całego :D

Mam jeszcze parę pomysłów związanych z instalacjami. Jeden nie dotyczy bezpośrednio CO ale może ktoś z was bedzie w stanie mi pomóc. Do CO mam podłączony zbiornik CWU 250 l - dodatkowo pełni on rolę wcale nie małego wspomagania zbiornika akumulacyjnego. Woda zagrzewa się w nim do 80 stopni i w związku z tym że mam dzieci chcę założyć zawór termostatyczny na wyjściu z tego zbiornika. Może ktoś wie gdzie takie coś kupić ?- pytałem już w kilku sklepach ale na ogół maja tylko baterie termostatyczne a na nie nie mam juz miejsca w łazience i toalecie.

No chyba się wsytarczajaco rozpisałem :lol:

Pozdrawiam

Robert

witam kolegów

wasza wiedza jest fantastyczna

po przewertowaniu wszystkich postów sam zacząłem zastanawiać się nad instalacją i mam troszkę pytań:

1) czy ktoś liczył po jakim czasie intalacja zwróci się tzn ile taka instalacja daje procent oszczędności w porównaniu z węglowym

2) co to jest laddomat

3) jak ustawiamy temp na zaworach trójdrodowych czy dzieje się to na siłowniku czy w centralce sterującej

4) czy kaka mogłbyś przesłać mi schematy i zdjęcia ([email protected])

z góry dziękuję i pozdrawiam

Gość Racjonalizator
Obecnie technika spalania paliw stałych tak posunęła sie do przodu,że akumulatory ciepła i inne tego typu bajery powinny znależć sie w podreczniku historii dla instalatorów.Po piersze:smoła pogazowa w palenisku takiego kotła nic nie przeszkadza,a nawet zwieksza okres jego uzytkowania.Nie nalezy przesadzać z jej usuwaniem.Tworzy swego rodzaju płaszcz ochronny przed dalszą korozja.Po drugie:opanowano już do tego stopień spalania,że kocioł moze pracować z mocą 30 % i spalanie jest prawidłowe,sprawność kotła też powyzej 80%.Ja zrobiłem tak:kupiłem kocioł dwa razy wiekszy niz w projekcie.Podkładam jeden raz dziennie,bo chodzi na 1/3 mocy.Pale w nim na okragło,a wiec odpada codzienne rozpalanie.popiół usuwam raz na tydzień albo i rzadziej.Miejsce w piwnicy zaprojektowane pod akumulatory wykorzystuje jako magazyn drewna.Uzytkuje kocioł Eko Plus firmy Ferrum.Za te akumulatory mam opału na 10 lat.Potrzebowałem 20 kW,kupiłem 50 kW a i tak taniej zapłaciłem niz za płaciłbym za Atmosa 20 kilowatowego.

Obecnie technika spalania paliw stałych tak posunęła sie do przodu,że akumulatory ciepła i inne tego typu bajery powinny znależć sie w podreczniku historii dla instalatorów.Po piersze:smoła pogazowa w palenisku takiego kotła nic nie przeszkadza,a nawet zwieksza okres jego uzytkowania.Nie nalezy przesadzać z jej usuwaniem.Tworzy swego rodzaju płaszcz ochronny przed dalszą korozja.Po drugie:opanowano już do tego stopień spalania,że kocioł moze pracować z mocą 30 % i spalanie jest prawidłowe,sprawność kotła też powyzej 80%.Ja zrobiłem tak:kupiłem kocioł dwa razy wiekszy niz w projekcie.Podkładam jeden raz dziennie,bo chodzi na 1/3 mocy.Pale w nim na okragło,a wiec odpada codzienne rozpalanie.popiół usuwam raz na tydzień albo i rzadziej.Miejsce w piwnicy zaprojektowane pod akumulatory wykorzystuje jako magazyn drewna.Uzytkuje kocioł Eko Plus firmy Ferrum.Za te akumulatory mam opału na 10 lat.Potrzebowałem 20 kW,kupiłem 50 kW a i tak taniej zapłaciłem niz za płaciłbym za Atmosa 20 kilowatowego.

AMEN ...

Obecnie technika spalania paliw stałych tak posunęła sie do przodu,że akumulatory ciepła i inne tego typu bajery powinny znależć sie w podreczniku historii dla instalatorów.Po piersze:smoła pogazowa w palenisku takiego kotła nic nie przeszkadza,a nawet zwieksza okres jego uzytkowania.Nie nalezy przesadzać z jej usuwaniem.Tworzy swego rodzaju płaszcz ochronny przed dalszą korozja.Po drugie:opanowano już do tego stopień spalania,że kocioł moze pracować z mocą 30 % i spalanie jest prawidłowe,sprawność kotła też powyzej 80%.Ja zrobiłem tak:kupiłem kocioł dwa razy wiekszy niz w projekcie.Podkładam jeden raz dziennie,bo chodzi na 1/3 mocy.Pale w nim na okragło,a wiec odpada codzienne rozpalanie.popiół usuwam raz na tydzień albo i rzadziej.Miejsce w piwnicy zaprojektowane pod akumulatory wykorzystuje jako magazyn drewna.Uzytkuje kocioł Eko Plus firmy Ferrum.Za te akumulatory mam opału na 10 lat.Potrzebowałem 20 kW,kupiłem 50 kW a i tak taniej zapłaciłem niz za płaciłbym za Atmosa 20 kilowatowego.[/quo

Nie zasmiecaj watku i idz sobie "podyskutowac" o czym innym.

A sio !

Gość Bosss
Obecnie technika spalania paliw stałych tak posunęła sie do przodu,że akumulatory ciepła i inne tego typu bajery powinny znależć sie w podreczniku historii dla instalatorów.Po piersze:smoła pogazowa w palenisku takiego kotła nic nie przeszkadza,a nawet zwieksza okres jego uzytkowania.Nie nalezy przesadzać z jej usuwaniem.Tworzy swego rodzaju płaszcz ochronny przed dalszą korozja.Po drugie:opanowano już do tego stopień spalania,że kocioł moze pracować z mocą 30 % i spalanie jest prawidłowe,sprawność kotła też powyzej 80%.Ja zrobiłem tak:kupiłem kocioł dwa razy wiekszy niz w projekcie.Podkładam jeden raz dziennie,bo chodzi na 1/3 mocy.Pale w nim na okragło,a wiec odpada codzienne rozpalanie.popiół usuwam raz na tydzień albo i rzadziej.Miejsce w piwnicy zaprojektowane pod akumulatory wykorzystuje jako magazyn drewna.Uzytkuje kocioł Eko Plus firmy Ferrum.Za te akumulatory mam opału na 10 lat.Potrzebowałem 20 kW,kupiłem 50 kW a i tak taniej zapłaciłem niz za płaciłbym za Atmosa 20 kilowatowego.[/quo

A sio !

Ja mam kocioł z pleszewa na miał i zrobiłem podobnie.Robić niepotrzebną gorzelnie z piwnicy?Ale cóż.Jedni wolą teściowe,inni ich córki.

Gość Sier.Gilowska

A sio !

Ja mam kocioł z pleszewa na miał i zrobiłem podobnie.Robić niepotrzebną gorzelnie z piwnicy?Ale cóż.Jedni wolą teściowe,inni ich córki.

Może uspokoje atmosfere tym:PN-EN 303-5 punkt 4.2.5 Moc cieplna minimalna powinna wynosić najwyżej 30 % nominalnej mocy cieplnej.W przypadku kotłów grzewczych z załadunkiem recznym minimalna moc cieplna może przekraczać tę wartość.Wtedy wytwórca kotła powinien podać sposób odprowadzenia nadmiaru mocy cieplnej w dokumentacji technicznej.Dalej wzory,wykres do doboru zbiornika akumulacyjnego.Ciężko zmienić przyzwyczajenia niektórym.Zresztą każdy kot swoje parchy chwali.Ale pewnik jest jeden.Pojawili się producenci ,którzy potrafią obniżyc moc kotła do tych 30 %.Wychodzą przed orkiestrę ? Dokopać im.

Gość yarvill

cześć!

Jestem pod wrażeniem wiedzy i doświadczeń wielu z was i w związku z tym mam pytanie.

Sprawa dotyczy nowego mieszkania w 3-piętrowym budynku na najwyższym piętrze (mieszkanie z antresolą). Jakiś czas temu zauważyłem, że w grawitacyjnej wentylacji dochodzi do "zaburzeń", a mianowicie powietrze jest wdmuchiwane do środka. Dopiero uchylenie jednego okna powoduje prawidłową wentylację, ale to prawidłowe działanie zależy także od tego które okno otworzę. Jeżeli uchylę okno w kuchni połączonej z salonem-to zaczyna działać wentylacja w kuchni. Aby zadziałała wentylacja w ubikacji muszę uchylić okno w pokoju przylegającym do ubikacji. Oczywiście zwróciłem się do dewelopera celem wyjaśnienia sprawy i dzisiaj miałem wizytę na mieszkaniu. Panowie pobadali przepływ, pootwierali okna i stwierdzili, że jest dobrze. ??? Zapytałem panów, czy prawidłową rzeczą jest wdmuchiwanie powietrza przy całkowicie zamkniętych oknach. Odpowiedzieli, że przy takiej szczelności okien jest normalne, że wentylacja nie będzie działała prawidłowo. Czy jest to prawda? Czy zbyt szczelne okna mogą to spowodować? Dlaczego zamontowali w takim razie takie okna?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Witam

Yarvill mieszkałem kiedyś w bloku i miałem podobnie, myślę że to wina niedokładnie wykonanej wentylacji. U mnie wyglądało to tak że jak sąsiadka powyżej paliła w kuchni papierosy to u mnie śmierdziało :(

Jeśli to prawda co Ci powiedzieli o zbyt szczelnych oknach to mój kierownik mówił mi że sa firmy które wykonują dodatkową instalację nawiewu powietrza - wycinają w ranie okna niewieli podłużny otwór i w nim instalują jakiś bajer, który zależnie od różnicy cisnien na zewnątrz i wewnatrz budynku otwiera się bądź zamyka. Niestety nie wiem kto to robi ale postaram się dowiedzieć.

Pozdrawiam

Robert

Witam

Yarvill mieszkałem kiedyś w bloku i miałem podobnie, myślę że to wina niedokładnie wykonanej wentylacji. U mnie wyglądało to tak że jak sąsiadka powyżej paliła w kuchni papierosy to u mnie śmierdziało :(

Jeśli to prawda co Ci powiedzieli o zbyt szczelnych oknach to mój kierownik mówił mi że sa firmy które wykonują dodatkową instalację nawiewu powietrza - wycinają w ranie okna niewieli podłużny otwór i w nim instalują jakiś bajer, który zależnie od różnicy cisnien na zewnątrz i wewnatrz budynku otwiera się bądź zamyka. Niestety nie wiem kto to robi ale postaram się dowiedzieć.

Pozdrawiam

Robert

jeżli masz mechaniczny wyciąg w kuchni to się wcale nie dziw. włączasz wywiewnik i powietrze zostaje wysysane na zewnątrz i przy szczelnych oknach aby wyrównać ciśnieniem następuje zasynie powietrza wentylacją. rada jak wyżej wstawić napowietrzniki reagujące na zmiany cisnienia. pzdr.

Dzięki za odpowiedź

Jeśli chodzi o otwory w oknach o których mówisz, to już orientowałem się. Można zastosować je oczywiście, ale w moim przypadku jest to równoznaczne z utratą gwarancji na okna. Zastanawiam się też czy deweloper nie jest zobowiązany prawem do zapewnienia prawidłowo działającej wentylacji nawet przy zamkniętych oknach (skoro zdecydował się na zastosowanie akurat takich okien)?

możesz zrobić tak. sprawdz czy to naprawde wyciąg. jak tak to zaproś jeszcze raz panów włączć wyciąg (ale rzeby oni o tym nie wiedzieli) i przystaw zapaloną zapalniczkę do kratki. jak bedzie nawiew do srodka to powiedz że wzywarz pana rzeczoznawcze budowlanego i sanepid bo są zachwiane warunki sanitarne w mieszkaniu. i ciekawe co oni zrobią :D