Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chetnie pomoge

Gradziu

Recommended Posts

Przeczytałem cały wątek,głowa spuchła mi od wiedzy,chylę czoła przed mistrzami Zbyniem, KaKa, Robertem i innymi. Kupiłem Atmosa 22 (3.600 zł) , udało mi się zdążyć przed Vatem.Nadszedł czas aby go odpalić. Nie będzie Laddomatu-będzie zawór TV Esbe, będzie akumulator około 1200ltr, będzie zasobnik CWU 300 ltr dwuwężownicowy. I teraz nie wiem czy zastosować mieszacz 3-drog czy 4-drog (różnica w cenie niewielka),czy sterownik Compit-u 400 Smart będzie dobry? (nie zależy mi szczególnie na badaniu temp. zewn.)Jeszcze jedna niewiadoma : czy ten sterownik umie napędzać mieszacz Esbe . Będe wdzięczny za informację mój adres [email protected]

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też mam pytanie.

Powyżej była dyskusja o wymienniku płytowym jako kiepskiej alternatywie dla akumulatora.

Ale jeśli akumulator jest (u mnie 2000l), laddomat również, to czy uzasadnione jest wydawanie pieniędzy na wymiennik? Miałoby to oczywiście służyć oddzieleniu kotłowni (układ otwarty) od grzejników i podłogówki (układ zamknięty) - co ma podobno wydłużyć żywotność oraz wspomóc efektywność grzejników i podłogówki.

Czy dzięki wymiennikowi można będzie bezpiecznie użyć do CO i CW rur al-pex z PCV (bo normalnie przy piecu na paliwo stałe podobno nie bardzo można)?

• 4 weeks później...

mam już zaplanowaną kotłownie (szkoda, że nadal nikt mi nie powiedział co z tą kwasówką do komina :cry: )

i tak:

będzie piec Buderus do tego bufor z wężownicą 500 l na wymienniku i do tego zbiornik cwu 200l. płaszczowy.

Zamierzam w zimę palić normalnie a w lato raz na 2 do 3 dni...

Czy ktoś może się wypowiedzieć (jeśli korzystał z ciepłej wody z pieca w lato) jak mu to szło ?

Ile litrów zbiornik i ile osób?

Może jeszcze mogłabym coś zmienić aby ulepszyć sytuację....

Witam wszystkich, jak milo wrocic do starego tematu.

Magdalenka, nie zluj sie, ze nikt nie odpowiedzial o wkladzie do komina, ale to juz bylo walkowane w tym temacie kilka razy, a wiecej jakos nie chce sie powtarzac. Odpowiedz znajdziesz na 3-5 stronach tego watku (na ile dobrze pamietam).

Lokis, chyle czola przed takim zaparciem, przeczytac caly ten watek, to tez nie byle co :D

A wiec dla ciebie odpowiedzi - jezeli na powrocie do kotla masz zawor TV, to mozesz stosowac zawor trojdrozny (czterodrozny nie potrzebny bo on reguluje temperature powrotna do kotla, a u ciebie te funkcje juz wykonuje Tv zawor).

W twoim wypadku R400 nie pasuje, poniewaz on obejmuje rowniez regulacje kotla, a to tobie nie jest potrzebne - kociol i tak bedzie pracowal na cala moc ciagle.

Raczej wybierz R315.T2 albo R322, w zaleznosci ile bedziesz mial mieszaczy (czyli obwodow grzewczych). Np. majac oddzielny obwod na grzejniki i na podlogowke potrzebujesz R322.

U mnie te sterowniki napedzaja silowniki do mieszaczow. Silowniki i mieszacze sa ESBE. I wszystko pieknie dziala.

Ella, sorry, tutaj nic pomoc nie moge.

Magdalenka, a ten Buderus, to na drewno?? Zgazujacy?? Jak duza ma komore do zakladu drewna?? Mysle, ze latem, abys mogla napalic, bedziesz musiala palic w kotle przy bardzo niskiej mocy. Co bardzo zle wplynie na zywotnosc kotla. I nawet 500 l bufor prawie nic nie pomoze. Ja latem uzywam bojlera na elektrycznosc.

Aha, no i jeszcze chcialem napisac, ze juz u mnie bedzie druga zima w nowym domu. No i od samego poczatku czuje sie, ze dom podsechl. I teraz trzeba palic o wiele mniej niz w pierwszym roku. Pale odpadami drewna i jest w domu goraco (w tamtym roku zaczynalem palic brykietami drewnianymi i bylo tak sobie).

Zbyniu, zagladasz jeszcze na ten watek? Tak i nie dostalem zadnych zdjec od ciebie (a byly obiecane dawno, oj dawno :wink: )

Pozdrawiam

kaKa

przepraszam

faktycznie jest choć i ja przeczytałam ten wątek cały to widać powinnam robić to uważniej... ale cóż czasu mało tylko w tramwaju można "spokojnie" poczytać i stąd efekty... :cry:

Buderus jest na drewno zgazowane a komorę ma taką jak Atmos... chyba jest do niego bliźniaczo podobny... :wink: moc ok. 20kw

w lato planuję rozpalać piec raz na dwa dni i mieć ciepłą wodę z tego ocieplonego zbiornika cwu a jak się oziębi to ją podgrzać wodą z bufora....

Magdalenka, jezeli bedziesz w kotle palila na cala moc latem, to zadnego problemu nie bedzie. Ale zrozum, ze jezeli komora zaladowcza jest dosyc duza, a kociol bedzie pracowal na cala moc, to on dosyc predko naladuje te 500 litry.

Chociaz, jezeli bedziesz czekala, zanim woda w obu zbiornikach sie ostudzi do jakich 25-30 stopni, i rozpalisz na cala moc, to moze jednak te 500+200 litry i wystarczy do pobrania wszystkich kJ z jednego zaklady drewna. To wszystko tak na oko.

Aby dokladniej ocenic trzeba policzyc. Ale chyba nie warto, jezeli juz masz wszystko kupione. Jezeli nie masz kupionego bojlera, to mysle, ze warto byloby i policzyc. Wtedy bedziesz wiedziala, czy kupowac tylko z wezownica od CO, czy rowniez na elektrycznosc.

Pozdrawiam

kaKa

mam już zaplanowaną kotłownie (szkoda, że nadal nikt mi nie powiedział co z tą kwasówką do komina :cry: )

i tak:

będzie piec Buderus do tego bufor z wężownicą 500 l na wymienniku i do tego zbiornik cwu 200l. płaszczowy.

Zamierzam w zimę palić normalnie a w lato raz na 2 do 3 dni...

Czy ktoś może się wypowiedzieć (jeśli korzystał z ciepłej wody z pieca w lato) jak mu to szło ?

Ile litrów zbiornik i ile osób?

Może jeszcze mogłabym coś zmienić aby ulepszyć sytuację....

Witam,

U mojego znajomego, ktory tego lata korzystal z cwu instalacja wyglada nastepujaco, bufor ok. kociol 18 KW, bufor 700 litrow+wymiennik wezownicowy dla cwu 300 litrow.

Rodzina czteroosobowa.

Rozpalanie wg. jego informacji okresie letnim co 4-5 dni.

Sadze, ze przygotowywanie cwu w lecie wg. opisanych przez Ciebie zalozen dla pory letniej powinno przy wspomnianym buforze i wymienniku fukcjonowac bez przeszkod. Zwiekszenie pojemnosci bufora do np. 1000 litrow z sposob oczywisty zwiekszy twoj komfort. Jesli masz mozliwosci jego zwiekszenia, to warto.

Co do kwasowki, to przy prawidlowo wykonanym przewodzie kominowym i pracy Twojego kotla w zalozeniu z moca nominalna i odpowiednim opale zapewne nie zachodzi koniecznosc instalacji wkladu.

Pozdr

Zbyniu

Witaj KaKa,

ciesze sie rowniez, ze temat powrocil.

Ostatnio b. rzadko zagladam na forum (budowa dobiegla konca, stad tak dluga przerwa).

mama nadzieje, ze bede Ci mogl przesla niebawe zdjecia, rychla kwestia nowego aparatu ;)

Mam rowzniez nadzieje, ze jestes zadowlony z Twojej kotlowni w Twoim domku ???

Pozdr

Zbyniu

narazie będę miała piec na opał / węgiel, drzewo ( chyba najtaniej ? ) ale nie mam pojęcia jaki piec byłby dobry.

Rozwaz wszystkie plusy i minusy ww. kotlow. Wegiel byc moze przywioza ci pod dom, pozostaje sprawa transportu do kotlowni, drewno na ogol otrzymasz w wiekszych kawalkach do porabania.

Inne aspekty to na pewno ceny urzadzen grzewczych i niezbednego osprzetu do wybranej instalacji grzewwzcej, powierchnia twojego domu, dostepnosc i koszty opalu, ilosc obiegow grzewczych, docieplenie budynku etc.

Napisz, co chcesz ogrzewac, forumowicze tego watu postaraja sie zapewne cos doradzic.

Pozdr

Zbyniu

narazie będę miała piec na opał / węgiel, drzewo ( chyba najtaniej ? ) ale nie mam pojęcia jaki piec byłby dobry.

Rozwaz wszystkie plusy i minusy ww. kotlow. Wegiel byc moze przywioza ci pod dom, pozostaje sprawa transportu do kotlowni, drewno na ogol otrzymasz w wiekszych kawalkach do porabania.

Inne aspekty to na pewno ceny urzadzen grzewczych i niezbednego osprzetu do wybranej instalacji grzewwzcej, powierchnia twojego domu, dostepnosc i koszty opalu, ilosc obiegow grzewczych, docieplenie budynku etc.

Napisz, co chcesz ogrzewac, forumowicze tego watu postaraja sie zapewne cos doradzic.

Pozdr

Zbyniu

Witaj KaKa,

ciesze sie rowniez, ze temat powrocil.

Ostatnio b. rzadko zagladam na forum (budowa dobiegla konca, stad tak dluga przerwa).

mama nadzieje, ze bede Ci mogl przesla niebawe zdjecia, rychla kwestia nowego aparatu ;)

Mam rowzniez nadzieje, ze jestes zadowlony z Twojej kotlowni w Twoim domku ???

Pozdr

Zbyniu

Witaj Zbyniu,

Ja rowniez z tych samych powodow bardzo rzadko zagladam na forum.

Wyslalem ci moj adres e-mail na priwa. Czekam na zdjecia !!!

Przeciez juz nie raz pisalem - jestem bardzo, bardzo zadowolony ze swej kotlowni. :p :p :p

Serdecznie pozdrawiam

kaKa

Sz. Panie i Panowie Holzgas-owcy.

Proszę o poradę w nw kwestii bo głowę od myślenia mam już opuchniętą i zbolałą.

Sprawa wygląda tak.

Dom 170m2. Parterowy z poddaszem użytkowym. Obliczenia wykonane bardzo rzetelnie i pesymistycznie wykazały zapotrzebowanie 9,5 kW (budynek remontowany,docieplony 10 cm styropian, nowe posadzki z ociepleniem 6-8 cm). Instalację wykonałem z rur typu PE LD łączonych na pierścienie zaciskowe. Max temp pracy dla tego materiału 90st C(awaryjna 100 st).

Docelowo miał być kocioł gazowy ze zbiornikiem podziemnym na propan butan. Ile to by kosztowało pisałem w innym wątku. Coś ok 13-14 tyś. Cena trochę chora. A i późniejsze koszta eksploatacyjne też wysokie.

Rozważamy opcję kotła na zgazowanie drewna.

mamy na oku używany ATMOS 18 kW w b.dobrym stanie za bodajże 3,3 tyś.

Co wybrać?????

Dodatkowy kłopot to przekrój komina w kotłowni fi 110 mm. Czyli do wkładu z nierdzewki przy kotle gazowym starczy, do kotła na drewno trzeba pruć bok komina, burzyć przegrodę pomiędzy kanałami spalinowymi (bo są dwa-jeden nieużywany) i wstawiać wkład owalny + ponowne zamurowanie jednej strony komina (całkowite wyburzenie komina i stawianie od podstaw nie wchodzi w rachubę ).

Kotłownia jest dosyć mała i napewno bufor nie wejdzie. Piwnicy brak.

-Czy taka moc kotła wystarczy?? (poddasze najprawdopodobniej nie będzie zamieszkane cały czas-brat studiuje poza miejscem zamieszkania).

-Czy zawory trójdrogowe i układ bezpieczeństwa (schładzanie zimną wodą kotła) zabezpieczą mi instalację przed przegrzaniem??

-czy praca kotła np. na poziomie 30% mocy maksymalnej (okresy przejściowe) nie wpływa negatywnie na jego żywotność??

Aha dodam że planujemy zasobnik CWU 150l

Może to trochę chaotycznie przedstawione ale mam mętlik w głowie.

Wdzięczny będę za porady i zalecenia

pozdrawiam