krzyszt17 24.02.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Ja, chyba zrobię rozprowadzenie ciepła, ale do pomieszczeń na górze plus salon w którym jest kominek. Rozprowadzenie będzie grawitacyjne (mniejsze koszty i szum). Na poddaszu nie muszę opuszczać też sufitu. Sądzę, że koszty nie będą duże.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czekan 24.02.2003 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Witam.Zrezygnowałem z rozprowadzenia ciepłego powietrza ze względu na koszty.Tylko salon i hol nad nim.Dostałem informacje że przedstawiciele Atmosa podnoszą cene ojakieś 5-8% od 01-03nie wiem czy straszyli ale odniosłem wrarzenie że to wiadomość prawdziwa.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Myslowice 26.02.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Witam wszystkich znów. Troszkę mnie nie było, ale się nie obijałem. Załatwiam kredyt i jak tylko pieniądzę będą na koncie wybieram się do fabryki Atmosa - jak obiecałem. Jeśli chodzi o kominek to na pewno u mnie będzie, jak na razie nie myślę o rozporowadzaniu ciepłego powietrza, bardziej zależy mi na atmosferze . Jest jednak możliwość ogrzewania kominkiem salonu i dwóch sypialni na poddaszu. Kominek to jednak pieść przyszłości dla mnie. Teraz kończę sufity na parterze, potem będzie czas na piwnice no i jak będzie kasa od razu zabieram się za CO. Pozdrawiam Robert PS: dobrze że się broniliście przed przenosinami do innego wątku. Miałbym problemy z trafieniem "do domu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 27.02.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Witaj Robercie, "do domu", pieknie brzmi Ja tez tu zagladam jak do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 28.02.2003 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Przyznaję Wam rację. Mimo, że jestem na zupełnie innym etapie inwestycji i bardziej interesują mnie inne sprawy, zawsze najpierw zaglądam do tego wątku. Witam Robert, ja podobnie jak Ty wczoraj podpisałem umowę kredytową, mam umówione ekipy i jak przyświeci mocniej słonko czas ruszać.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruno 03.03.2003 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 On 2003-02-21 19:39, musso wrote: Witam Układ napełnię tak jak sąsiad rozcieńczonym borygiem eko. /-15 i nie zamarzło/ Pozdrowienia Musso Witam! Buduję dom letniskowy w Beskidach i stanąłem przed problemem ogrzewania. Las mam blisko więc drzewo w miarę tanie. Stąd pomysł na piec CO na drzewo. Jako że dom jest letniskowy ale całoroczny i będzie wykorzystywany w zimie przez około trzy tygodnie zachodzi potrzeba stosowania płynów niezamarzających typu Borygo itp. Czy producenci pieców Atmos, Vigas , Orlan dopuszczają stosowanie takowych płynów? Jakie macie doświadczenia praktyczne, jak często trzeba wymieniać taki płyn? Pozdrawiam Bruno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Myslowice 03.03.2003 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Witaj BrunoNie wiem co na ten temat producent, ale znajomy ma kocioł w górach w chatce używanej czasem zimą. Jest to kocioł na paliwo stałe (pali w nim drewnem a czasem jak im się chce wytaszczyc do góry to i węglem). Instalacja napełniona jest borygiem i chyba niezbyt czesto je wymieniają. Jesli będę miał okazję to spytam.PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalbrun 08.03.2003 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2003 polecono mi piec zgazujący drzewo KONOR :http://www.konor.falcomp.pl/drewno.htmlw cenie 5000 mam 2 zawory, 25 KW z pogodówką. Alternatywa do Atmosa? /cenowa chyba tak/. co śadzicie o tym piecu?jest jeszce jeden:RADAN "KARLIK ECO" http://www.radan.com.pl może jakoś ocenicie oba polecicie/odradzicie. wiem jedno dzięki waszym opiniom: brac ale z zbiornikiem akumulacyjnym i razcej nie oszczędzać na maksa (brać z pogodówką) byłbym wdzięczny za conieco na forum, są inni co pewnie chętnie poczytają. z góry dzięki. Przemek KAlbrun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 24.03.2003 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Niestety nie odpowiem Kalburnowi, ja w tym wątku głównie zadaję pytania. Ale jakoś w "Dniu Kobiet" wątek się urwał. Zaglądałem kilkanaście razy i ...nic, żadnych nowych wiadomości. Jakoś pusto tu się zrobiło ostatnio, a Robert tak ładnie pisał o powrocie do domu.Ja mam zamiar za dwa, trzy tygodnie zaczynać od ław, a do jesieni chcę przykryć domek dachówką. W przyszłym roku pewnie jeszcze raz prześledzę wszystkie informacje z tego wątku gdyż zechcę montować ogrzewanie (może nawet wcześniej, by uciec przed watem). Wtedy pewnie będę miał kolejne pytania.Pozdrawiam i liczę, że jak czas pozwoli napiszecie co u Was na budowach.Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Myslowice 25.03.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Witam znów Niestety miałem "małą" przerwę szkoda Załatwiam nadal kredyt...niestety Ale nadzieje są takie że już niedługo A wtedy chyba oduczę się spać na....na jakiś czas Niestety Kalbrun też niewiele mogę powiedzieć na temat kotłów o które pytasz, myślę że Zbyniu ma rację określając je jako nieco gorsze od Atmosa. Jedno co mnie przekonuje za Atmosem to chyba lepsze wykonanie (nie jest spawany z płaskich blach) a co najważniejsze to opinia użytkowników o Atmosie właśnie. Wiem może jakiś kocioł Karlik Zubr itp. są zdecydowanie lepsze ale na razie nieznane na rynku. Takie są jednak prawa rynku i jesli producenci chcą zdobyć rynek to niech się starają (niższa znacznie cena mnie by mogła przekonać). Wybieram się w kwietniu na targi budowlane w OPT w Katowicach. Jesli wczesniej będzie kasa to w planie jest Atmos w Czechach. pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 28.03.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Witam Ja juz jestem tutaj!! Tez kilka razy zagladalem do naszego watku, ale bylo pusto. Juz moge sie pochwalic - MAM ATMOSA!! Juz kupilem kociol i wiele innych rzeczy (regulatorow itp). Z wygladu i pierwszych ogledzin kociol wyglada na zrobiony bardzo solidnie. Mam nadzieje w ogrzewaniu bedzie tak samo Juz w maju bede montowal instalacje CO, a wiec obowiazkowo dam znac jak tam bylo. Pozdrawiam .. i zapraszam do czestszego pisania kaKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Myslowice 28.03.2003 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Witam i ja znów Wprawdzie nie mogę się pochwalić Atmosem stojącym już w kotłowni jak KaKa ale ...dostałem kredyt Kasa będzie w poniedziałek, więc przy pierwszej nadażającej się okazji jadę do fabryki i jak nie kupię tam to chyba we Wrocławiu. Aha i nie wiem czy wszyscy zainteresowani tutaj trafią bo dziś przeniesiono nas do wymiany doświadczeń. Z budowlanym pozdrowieniem Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 02.04.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Witam, ale dlaczego nas przeniesiono do Wymiany doswiadczen?Zgubimy sie tutaj. Redakcjo, przeciez wiekszosc wypowiadajacych sie w tym watku osob byla przeciw wynoszeniu watku gdziekolwiek?Pisalismy przyczyne - trudniej bedzie znalezc ten watek na forum w calej masie "Wymiany doswiadczen". Przeciez i tak na forum czym dalej, tym trudniej cos znalezc. kaKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 02.04.2003 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Witam. Znalazłem i ja Was w nowym miejscu. Cieszę się że Robert ma już kredyt, a kaKa Atmosa. Ja też dostałem kredyt i zrobiłem już pierwsze zakupy (narazie ściany, strop i zaliczka na dachówkę). Niedługo czas ruszać z budową. Musimy częściej tu zaglądać to nie przesuniemy się na n_tą strone i będzie łatwiej znaleźć nam ten wątek. Ciekawe co się dzieje z "naszym kompendium wiedzy" - Zbyniem?Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orum 02.04.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Witam znalazlem nowa strone o jak mysle ciekawych kotłach http://www.heitzman.plmysle za ze wzgledu na budowe powinny miec wyzsza sprawnosc , komora załadowcza ma dlugosc 1 m !!!!!!!!! Informacje na stronie sa skompe , ale gwarancja jest jak powiedzial mi sprzedawca cztero krotnie dluzsza niz gwarancja Vigasa atmosa itp . Tylko cena najmniejszy model kosztuje 17 000 zł. Troche dużo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orum 02.04.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 http://www.heitzmann.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 02.04.2003 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Witam! jestem wlasnie w trakcie wykonywania instalacji grzewczej.Stad troche rzadziej zagladam na forum. Dokladnie dzisiaj dostarczono mi kociolek, atmosa 32 kw.W kwestii ogrzewania cwu rozwazam zastosowanie gazoweg podgrzewacza cieplej wody, ktory dodatkowo wyposazony jest w weazownice, ktora zasilana jest np. w okresie zimowym przez kociol na paliwo stale, w lecie natomiast mozna korzystac jedynie z gazu.Korpus zbiornika jak rowiez wezownica wykonane sa z blachy nierdzewn3ej.Pojemnosc 120 badz 150 l do wyboru, wada jest oczywiscie cena : za 120 l ok 2100 brutto.Producent fiurma ( o ile dokladnie pamietam hydro-tech)Moze macie jakies doswiadczenia z tym urzadzniem ?? W instalacji zastosuje 3 zbiorniki o lacznej pojemnosci ok. 2100 l.Milym rozczarowaniem przy tym kotle jest spora komora zaladowcza, w porownniu z atmosem 25 kw. Bez watpienia kotly firmy Heitzmann sa z gornej polki, jednak zasada spalania, jak rowniez, co nie bez znaczenia zuzycie paliwa nie odbiega znaczaco od czeskich kotlow, jednak, jak przyznal przedstawiciel tej firmy na POllske, z ktorym mialem okazje porozmawia, firma liczy na odbiorcow instyty=ucjonalnych, do tej pory na kotly za tak wysoka cene sdecydowal sie wg. moich informacji jeden klient-milosnik ekologii z zasobnym portfelem.Pamietajmy, ze sprawnosc tych najlepszych kotlow zgazujacych oscyluje w granicach 90%, co nie jest zbyt duza roznica w odniesieniu do znacznie tanszych produktow. Sadze jednak, ze w przypadku poprawnie wykonanej instalacji z odpowiednia akumulacja ciepla nawet czeskie kotly, o prostej konstrukcji i pootwierdzonej niezawodnosci moga dac spora satysfakcje ich uzytkownikom.W koncu chodzi nam wszystkim o osczednosci, wiec warto wczesniej przekalkulowac zakup. PozdrawiamZbyniu [ Ta wiadomość była edytowana przez: Zbyniu dnia 2003-04-02 21:30 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 02.04.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 ZBYNIU Proszę napisz ile Cię te oszczędności kosztowały .ADAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 02.04.2003 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 W instalacji przykotlowej: Kociol atmos dc32s : 4500 brutto 3 zbiorniki: wykonaie na zlecenie : 1500 brutto (bez rachunku) Zawory mieszajace: po 100 pln silowniki: po 250 pln brutto zawor termostatyczny: 210 pln brutto Produkty esbe pompy leszczynskie do co ok. 200 pln brutto za szt. Powyzsze ceny po rabatach. starowanie pogodowe fimry compit ok. 450 pln brutto Opal juz jest za darmo na najblizsze 3 sezony POzdr Zbyniu [ Ta wiadomość była edytowana przez: Zbyniu dnia 2003-04-02 21:04 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 03.04.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Gradziu !Skoro się deklarujesz że pomożesz jako projektant to mam pytanie:Jeżeli w kotłowni o powierzchni 11m2 jest montowany kocioł kondensacyjny turbo, czyli taki, który zasysa powietrze z zewnątrz, kotłownia ma okno z nawiewnikiem aereco to czy trzeba stosować zetkę czy można z niej zrezygnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts