Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie do Wszystkich którzy w bieżącym roku odebrali pieniądze z Kasy Mieszkaniowej. Zgodnie z obowiązującą do niedawna ustawą o podatku każdy kto wykorzystywał pieniądze z KM musiał pomniejszyć odliczenia z tytułu "Dużej Ulgi Budowlanej". Obecnie nie ma już ulgi, nie ma więc konieczności pomniejszania odliczeń. Nasuwa się pytanie jak wobec tego rozliczyć sie z otrzymanych pieniędzy przed US, tak aby nie zwracać odliczęń z tytułu oszczędzania w KM. Dodatkowo, w moim przypadku, wykorzystałem cały limit odliczeń z tytułu "dużej ulgi budowlanej" dlatego nie interesują mnie już faktury, na podstawie których mógłbym coś odliczyć.

Bardzo proszę o odpowiedź

Pozdrawiam !

:wink: Mała podpowiedź, Pani w "moim" Urzędzie nie zna odpowiedzi - zrobiła takie :o oczy.

https://forum.murator.pl/topic/33972-likwidacja-kasy-mieszkaniowej-jakie-dokumenty-do-skarbowego/

Ja zlikwidowałem kase mieszkaniową w styczniu 2005. Po prostu wypełniłem formularz i ... powiedzieli mi że w ciagu 3 miesięcy dostanę kasę.. :evil: A potem kupiłem działkę za tą kase (i tak mi nie starczyło) i koniec zabawy. Wydałem zgodnei z przeznaczeniem pieniądze. Co więcej kombinować... 8)

Skarbowy sam się upomni o dokumenty :D :-? Ja miałem kontrolę obejmującą lata, w których wpłacałem do KM, sprawdzano przede wszystkim dokumenty wpłat (czy nie odliczyłem sobie w danym roku za dużo). Teraz czekam na kontrolę, na której będę musiał udowodnić, że forsa poszła na cele mieszkaniowe a nie inne.

Zakup działki u przedmówcy to jednoznaczna sprawa. Ale ja z KM sfinansowałem np. w ramach zakupu działki opłaty geodezyjne (oddzielna faktura). Przyznam, że mam wątpliwości, jak potraktuje to mój US. Czy macie podobne doświadczenia?