Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

na parterze - 6,5 m2

na poddaszu - 11m2 (po podlodze)/6,3 m2

a tak na marginesie

pattaya napisał:

No tak.Tylko jak wyjść na spacer z książką i kieliszkiem wina lub koniaku?

Nie - z książką i kieliszkiem w (bądź co bądź) kibelku?

Ja tam to z książka ale bez kieliszka...

Chociaż nie mów nic - znajomy ma wykafelkowaną kotłownię i oprócz dwóch foteli stolik.

- warto ten watek polaczyc z

Sieć komputerowa bezprzewodowa ?

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=47444

zdecydowanie trzeba myslec o sieci bezprzewodowej ;)

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A my bedziemy mieli łazienke 16m pow. uzytkowej i mam zamiar tam umiescic : umywalke (raczej jedna - zastanawiam sie po co 2 obok siebie, skoro jeszcze jedna bedzie na dole :roll: , a z drugiej strony wolałabym myć się "samotnie" ;) ), wannne, kibelek, bidet i lezak, na którym moglabym odpoczywać z maseczka na twarzy :D:D.

na dole bedziemy mieli jeszcze 5m lazieneczke - umywalka prysznic i toaleta.

Jeśli łazienka ma 25mkw to ile ma tzw. pokój dzienny?..

od jakiego metrażu mówi się o pokoju kąpielowym ?

Myślę, że tutaj można spokojnie mówić o salonie/pokoju kąpielowym. Moim zdaniem 25m2 to już trochę za dużo - łazienka ma być w końcu miejscem relaksu, ma być przytulna, a taki metraż mają pokoje dzienne w wielu domach.

Pozdrawiam,

Bazarek

Witam :D

Widzę, że mamy tu rozmiarową różnorodność :) U mnie wygląda to mniej więcej tak(jestesmy na etapie projektu - czekamy aktualnie na pozwolenie):

- mały wucecik na dole - ok 1,5 m2 - planowo tylko kibelek i umywalka(bo chyba nic więcej się nie zmieści :roll: :wink: )

- duża łazienka na górze :D - po podłodze 20 m2 ale pewnie trochę ją okroimy :wink: - będzie duża wanna, prysznic taki okrągły w kształcie ślimaka(nie kabina), jedna umywalka(nie chcę dwóch), kibelek i kącik pralniczy oddzielony ścianką - wszystko na razie w sferze wyobrażeń i planów ale mam nadzieję, że rezultat będzie zadowalający :D

Pozdrawiam

nie czytałam poprzednich wypowiedzi,ale powtórzę swoją opinię na ten temat:

łazienki powinny być wg mnie małe:

Około 4-5 m2 na zestaw:

-wc

-umywalka z szafką

-kabina

Około 6-8m2 na zestaw :

-wc

-bidet

-2 umywalki

-wanna

-regał wolnostojący lub we wnęce

Moją małą zminejszyłam na projekcie z 7 m2 do około 5 m2 wc z bidettą , duża kabina bez brodzika, z deszczownią, we wnęce, umywalka naszafkowa

duża ma 9m2 i będzie tam wanna w podłodze, wc z baterią bidettą,

2 umywalki naszafkowe, wysoka szafka wolnostojąca i rattanowy fotelik.

Liczę na m2 domu około 2,5 tys. zł, dlatego każdy zaoszczędzony metr jest dla mnie ważny, oczywiście bez utraty komfortu - wszystko zależy od dobrego projektu.

Poza tym lubię mieć w łazienkach bardzo ciepło i nie wyobrażam sobie ogrzewać duże powierzchnie, w których przebywa się w sumie niewiele czasu w ciągu dnia.

I nie mogę zrozumieć , dlaczego w jednej łazience projektuje się wannę i kabinę równocześnie :roll: .

Czy nie lepiej połączyć te funcje stosując wannę ze szklanym parawanem?

Dobra kabina kosztuje około 4 tys. zł w górę, do tego zestaw beterii - wolała bym mieć 2 w jednym, za to w lepszej wersji i do tego 2-3 m2 zaoszczędzonej powierzchni.

Za to wszelkie funkcje godpodarcze w jednym sporym pomieszczeniu - pralnia/suszarnia/prasowalnia ze zlewem gospodarczym - 12 m2.

na parterze - 6,5 m2

a tak na marginesie

pattaya napisał:

Chociaż nie mów nic - znajomy ma wykafelkowaną kotłownię i oprócz dwóch foteli stolik.

E... nie no co Ty, chcesz żebym przez pół dnia stamtąd nie wychodził? :D

Wanna i kabina jednocześnie koniecznie 8) walczyłem jak lew i się udało :). Wannę mam (będę miał) przy oknie i będę sobie wyglądał - nie dało by się tego sensownie zasłonić, a obecnie w bloku (mamy tylko wannę) po moim wyjściu jest potop :p.

Na dole malutka 2,6 m2 łazienko-kotłownia :wink: pod piecem pralka, oprócz tego wc, małą umywalka i kabina, na górze też łazienka niewielka 7,5 m2 - oczywiście wanna i kabina :p , wc i umywalka (a może dwie, a może jedna duża, jeszcze do końca się nie wyklarowało)

na parterze - 6,5 m2

a tak na marginesie

pattaya napisał:

E... nie no co Ty, chcesz żebym przez pół dnia stamtąd nie wychodził? :D

:o

o higiene trzeba dbac!!!!!

8)

Moja łazienka ma być miejscem, gdzie oprócz codziennej toalety będziemy odbierać codzienną porcję wrażeń estetycznych :wink: ..czyli oprócz funkcjonalności ma być piękna, ma być miejscem relaksu..

Jak napisałam będzie duża(po podłodze ok 20m) bo ma się w niej zmiescic wszystko(i zostać sporo miejsca na komunikację, moja niechęć do ciasnoty jest berdzo silna i z dnia na dzień się nasila - wciąż jeszcze mieszkam w bloku gdzie łazienka nie ma nawet 3 m2 a służyć ma 5-ciu osobom! :x ), czyli:

- duża wanna

- prysznic (bez brodzika i kabiny) -> baardzo nie lubię połączenia wanny z kabiną :-? a poza tym 2 osoby mogą kąpać się i brac prysznic jenocześnie

- wc

- jedna umywalka( 2 umywalki w łazience kojarzą mi się jakoś z toaletami publicznymi i zakłócają moje całe wyobrażenie o "łazience marzeń" :wink: a poza tym, naprawdę nie potrzebuję dwóch - dla mnie to właśnie jest zbędny wydatek

- kącik pralniczy - z pralką, kranikiem gospodarczym(zlewem albo bez czyli tylko z kratką ściekową) i suszarnią(prasowanie też mi się kojarzy z innym pomieszczeniem, więc deska będzie prawdopodobnie w garderobie)-> ktoś już kiedys napisał na forum, że jak ma schodzić do osobnej pralni, która jest pomieszczeniem wyłącznie gospodarczym(czyli nie nastraja zbyt optymistycznie :wink: ) to czuje się pokrzywdzony i ja właśnie chcąc tego uniknąć zaplanowałam to pomieszczenie jako wydzieloną część dużej łazienki( bez drzwi - tylko ścianki ze zwykłym przejściem), żeby mieć większy komfort psychiczny i dłużej poprzebywać w jednym z ulubionych pomieszczeń w domu, czyli właśnie w łazience.

To są na razie plany i założenia i ostateczna wersja może być troche zmieniona ale główne założenia na pewno zostaną. Mało mnie obchodzi jak się teraz robi i jak powinno być wg jakies tam teorii itd. itp - to bedzie mój dom w którym my mamy się czuć swobodnie, wygodnie i który dla nas[/b] ma być spełnieniem marzeń(hmm.. oczywiście w miarę możliwości finansowych :roll: :D )

Pozdrawiam wszystkich!

arcobaleno

zupełnie sie z toba zgadzam - łazienka dla mnie również musi być duża i dlatego nie mogac pogodzic sie z faktem iż górna łazienka miała w projekcie tylko 4,5 m (a po podłodze prawie 9 m- poddasze)

Zanim faktycznie dom stanął wydawało mi sie , ze wszystko sie zmniesci lecz realnie po wybudowaniu niestety tak nie było.

Zawsze chciałam mieć duża wolnostojaca wanne i postanowiłam powiekszyc łazienke kosztem pokoju nad garażem .

Teraz nareszcie jest ok, wydzieliłam część higieniczna a w pokoju nad garazem staneła wolnostojaca wanna z bateriami w murku po d oknami połaciowymi oprócz niej planuje tam fotele bambusowe itp czyli mam piekny pokój kapielowy i w koncu spokojnie moge powiedziec że o to mi chodziło.

po podłodze mam aż 27 m , ale faktycznie pow użytkowej jest dokładnie połowa .