Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wąska droga

zbyszek 54

Recommended Posts

Mam taki problem : postawiłem dom przy wąskiej drodze (dwa samochody się nie miną), w zwiazku z czym wykonałem na swojej posesji przed swoją bramą zatoczkę na ,której dwa samochody spokojnie stoją. Miesiąc temu po drugiej stronie ulicy budowę rozpoczął sąsiad . Oczywiście w tym samym miejscu co ja zrobił sobie wjazd na swoją działkę bo tak ma najwygodniej. Wszystkie ciężkie samochody ,które do niego przyjeżdżają niszczą mi wjazd do mnie a nawet ograniczają wyjazdz do mojej bramy. Gdy mu zwróciłem na to uwagę to po pierwsze stałem sie wrogiem i po drugie on twierdzi ,że tak ma w projekcie i to nie zmieni.Nie wiem jak to prawnie wygląda. Czy to odpowiada jakims przepisom i gdzie szukac jakiej informacji?

Pozdrawiam :D

Gość M@riusz_Radom

Skoro samochody jeżdzą po Twoim terenie to stanowczo domagaj się naprawienia szkód. Zresztą jakby to był jakiś fajny człowiek to by wziął browarka, przyszedł, przeprosił za kłopot i obiecał naprawić ewentualne zniszczenia po zakończeniu budowy.

Podejrzewam, że wtedy by nie było problemu..

to już nawet nie chodzi o jakieś wielkie szkody ale o uciążliwość taką na codzień. Ma działkę ok. 70m długości z lekkim spadem ,że nawet mu proponowałem aby pod kątem zrobił wjazd. Bardziej by mu pasował ale niestety żyjemy w kraju nad Wisłą :lol: Dlatego interesuje mnie formalne załatwienie sprawy. On jeszcze nie ma oficjalnego pozwolenia na budowę.Czy ja jeśli dostanę ze starostwa powiadomienie o wydaniu pozwolenia dla niego jako najbliższy sąsiad mogę wnieść jakieś uwagi?

No, to sprawa sie wyjasnila: Skoro masz go w łapie, bo on nie ma pozwolenia, a na wielką miłość się nie zanosi, to rozmowa jest krótka: "Sąsiedzie, albo naprawicie mi droge, albo ja zglaszam waszą samowolkę budowlaną". Czlowiek dostaje w zyciu nie to co mu się należy, ale to, co sobie wynegocjuje.Negocjuj.