Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Było to "wałkowane" na tym Forum dziesiatki razy.

Poszukaj m.in. w tym wątku

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=37745&highlight=linki

Sam wykaz - Rozporządzenie Ministra Budownictwa, Dziennik Ustaw Nr 156 z dnia 30 grudnia 1996 r. Poz. 788

a oto link do niego - http://www.abc.com.pl/serwis/du/1996/0788.htm

Wpisując w wyszukiwarce forum Muratora hasło "ulga remontowa" wyskoczyło ze sto milionów stron a po kilkunastu wymiękłem. Może nie potrafię szukać :oops: .

Dzięki w każdym razie za fatygę. :wink: ale chodziło mi bardziejkonkretnie np. dlaczego farbę mogę a pędzla już nie. Jest napisane w tym ogólnym rozporządzeniu że materiały i urządzenia (???) można odliczać. Ale podobo np. wiertarki nie. No i dobrze że nie, bo to byłaby przesada i pole do nadużyć, ale po co piszą o urządzeniach... Chodzi mi właśnie o takie szczegóły, jeśli w ogóle taka lista szczegółowa istnieje. A w powyższych wątkach jej nie znalazłem. Pozdrawiam

A ja mam pytanie dot. jeszcze ulgi budowlanej.

Czy mogłam odliczyć bramę garażową?

Osoba robiąca dla mnie rozliczenie bramę pominęła, a mnie się wydaje, że jeśli garaż jest połączony z domem, to można odliczyć.

Mam rację czy nie?

Jaro .... pytanie po prostu trzeba odpowiednio zadać. Wystarczyło wpisać ulga and remontowa and wykaz a rezutatów szukania miałbyś nie sto milionów jak piszesz lecz tylko jedynie 2 (dwa) wątki.

Co do urzadzeń- to sa takowe w wykazie - przykładowo:

sanitariaty i kuchnie

dźwigi osobowe,

instalacji sanitarnych,

instalacje elektryczne, odgromowe i uziemienia,

instalacje klimatyzacyjne i wentylacyjne,

instalacje przyzywowe (domofony) i alarmowe

itd, itd...

Generalna zasada - materiał lub urządzenie winno być z definicji całkowicie zużyte podczas realizacji inwestycji. Zużyte poprzez zainstalowanie go (dot. urzadzeń- np. kocioł c.o) lub poprzez zużycie technologiczne (farby, zaprawy, cegły itd)

Pedzel teoretycznie możesz wyczyścić, wysuszyć i wykorzystać do innych prac a nawet odsprzedać. :wink:

Pozdrawiam

A ja mam pytanie dot. jeszcze ulgi budowlanej.

Czy mogłam odliczyć bramę garażową?

Osoba robiąca dla mnie rozliczenie bramę pominęła, a mnie się wydaje, że jeśli garaż jest połączony z domem, to można odliczyć.

Mam rację czy nie?

Jeśli garaż stanowi integralną część budynku objętą tym samym projektem i pozwoleniem na budowę to tak.

Jeśli zaś został dobudowany do już istniejącego budynku i budowa została wykonana na podstawie osobnego pozwolenia - to nie

Napisz coś więcej

Dzięki Wowka,

mój garaż

stanowi integralną część budynku objętą tym samym projektem i pozwoleniem na budowę
,

więc jest tak jak myślałam. bramę powinnam odliczyć.