loniu 28.10.2002 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Ostatnio wpadliśmy na pomysł z żoną, że może zamiast kominka wstawimy koze/piec wolnostjący. Obecnie w sprzedaży są super kozy z przeszkleniem. Wygląda to elegancko jest tanie - jakieś 2000- 2500 zł w porównaniu z średnio 10 000 za kominek.Czy znacie jakieś za i przeciw zastosowania takiego piecyka?Odrazy dodam, że nie interesyje mnie rozprowadzanie ogrzewania z kominka na cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 29.10.2002 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Z tą ceną kominka to trochę przesadziłeś. Ostatnio się tym interesowaliśmy i zakupiliśmy już nawet wkład. Koza moim zdaniem nigdy nie zastąpi Ci kominka - efekt nie jest ten sam, a poza tym ona chyba nie jest dostosowana do obudowania. Ceny kominków kształtują się b. różnie. Wkłady - najtańsze żeliwne już za 1500 zł. My jupiliśmy stalowo szmotowy (są trochę lepsze) za 2.200 do tego rury, montaż, kolanka ok. 300zł i może na razie stać bez obudowy. W przyszłości ją dorobimy. Orientowałam się, że taka tańsza obudowa to wydatek w granicach 2500 - 3000. Więc na pewno nie jest to 10.000 a raczej warto. Robicie to na całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 29.10.2002 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 My też mamy zamiar kupić piec-kozę. Wybraliśmy model z firmy Kornak. W salonie będę miała stare meble nie antyki ale coś obok tego. Wybrany przez nas model jest żeliwny z ornamentami, wysoki na 180cm i zajmuje mało miejsca. Będzie cudnie u nas wyglądał. Widziałam go na własne oczy u przedstawiciela handlowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 30.10.2002 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Czy gdzieś w Internecie można to zobaczyć?A może masz jakieś zdjęcia?My wstępnie oglądaliśmy kozy firmy DOVER (http://www.dover.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 30.10.2002 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Można go zobaczyć na stronie http://www.kornak.pl. Wybraliśmy model 8/2 (kosztuje około 2.900,-) ze względu na wysokość. Rozety pokazane na rysunku są otwierane, znajduje się tam dojście do pieca gdyby trzeba go było wyczyścić. Firma daje 2 lata gwarancji ale przedstawiciel handlowy na moje pytanie jak długo z niego korzystają (ogrzewają nim swoje pomieszczenia powiedział, że 4 lata i wszystko jest ok. tylko dla nich ten piec ma za dużą moc i zimą mają otwarte drzwi zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 30.10.2002 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Też mi się podoba ten piec. Zastanawiam się tylko nad jednym - czy nie będzie problemem utrzymanie tego pieca w czystości. Żeliwo nie jest najlepszym materiałem pod tym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 31.10.2002 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Jeśli jest prawdą to co powiedział przedstawiciel handlowy, że mają go już 4 lata to nie wyglądał źle. Nie chce mi się wierzyć, że często zajmowali się jego czystością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 31.10.2002 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 U mnie w salonie stoi koza - JOTUL . Stoi sobie w kąciku wyłożonym klinkierem i wygląda naprawdę ładnie . Teraz - gdy nie ma mrozów ogrzewam nią cały dom - 130 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 31.10.2002 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Mam kominek, ale teraz wybrałbym wolnostojący piec, który po prostu nie zmniejsza optycznie pomieszczenia. Kwestie cenowe także są istotne, można zaoszczędzić kilka tysięcy złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 04.11.2002 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 Danajot, Który model kupiłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatrix 05.11.2002 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 Ja mam kozę (Haas and Son czy jakoś tak) łatwa w montażu była, fajnie grzeje, niezbyt droga, (2000), ale gdyby nie chorobliwy niedosyt finansowy, miałabym kominek... może kiedyś, w końcu takie kozy wieczne nie są, prawda? Na emeryturce kominek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 19.11.2002 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 loniu, 3D -tak się chyba nazywa, kupiłam go w czerwcu w promocji, zapłaciłam 1800 zł w salonie kominkowym na ul.Powstańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 21.11.2002 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2002 Danjot, czy na fakturze masz napisane piec wolnostojący czy wkład. Chodzi mi o możliwość odpisania od podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.11.2002 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2002 A czy bywają takie piece wykończone ceramicznie???? Coś a'la stary piec kaflowy?I - czy ktoś mnie oświeci - taki piec podłącza się po prostu do komina i ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 22.11.2002 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 1/.na fakturze - piec2/. istnieją takie piece w obudowie z kafli - widziałam je w Castoramie i Praktikerze3/.podłączony jest wprost do komina ...i już_________________DJ [ Ta wiadomość była edytowana przez: Danajot dnia 2002-11-22 12:28 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 22.11.2002 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 To ciekawe, wracamy do tego co stare? Piece, pamietam je jako kilkuletni szkrab wysłany do babci na swieta zimowe. Z czułością je wspominam, ale też pamietam jak babcia odetchnęła z ulgą, gdy zastapiono je centralnym ogrzewaniem buziaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 22.11.2002 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 No tak - z ulgą (też kiedyś miałam piece jako jedyne żródło ogrzewania) - jako jedyne źródło ogrzewanie to jest cholerstwo uciążliwe. Choć bardzo dobrze pamiętam ... ziemniaki pieczone w palenisku takiego pieca u znajomych! Dlatego dla mnie ideałem jest - na zewnątrz kafle - ciepła "stara" by nie rzec KLASYCZNA atmosfera, dobre trzymanie ciepła i dobra jonizacja powietrza a wewnątrz nowoczesne rozwiązania! No i jako uzupełnienie, alternatywa, element Estetyczno-Artystyczno-Towarzyski a nie jako Jedyna Metoda na ogrzanie domu.Taki piec w kaflach (i to jakichś specjanych, w pięknym kolorze, nie takich sraczkowato-żółtych najczęsciej spotykanych w starych mieszkaniach) - to jest COŚ! W pomieszczeniu jest wtedy ZUPEŁNIE INACZEJ. Oczywiście, jeśli ktoś lubi takie klimaty:smile: Danajot - dzieki! Rozejrzę się. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Gagata dnia 2002-11-22 13:00 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: Gagata dnia 2002-11-22 13:02 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkiewicz73 23.09.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Bardzo prosze o jeszcze więcej Waszych doświadczeń z piecami wolnostojącymi ! Kupiliśmy z Moim Kwiatuszkiem właśnie stareńki domek, podkreślam, że bardzo mały (ok. 70 m pow. użytkowej bez zagospodarowanego poddasza) i dumamy nad ogrzewaniem. W kuchni stoi stary piec kaflowy w kolorze niebieskim, na którego miejscu może by wstawić kozę ?? Ciąg w kominie mamy idealny. W pokoju tuz obok kuchni stał sobie piec kaflowy z wsadem elektrycznym. Miał jednak ten paskudny sraczkowaty kolor, dlatego wyleciał i to szybko ! Po nim pozostał otwór w ścianie do komina, który zachowuje się niczym wentylacja mechaniczna. Może by tak jednak w kuchni koza ? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWini 26.09.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 A czy bywają takie piece wykończone ceramicznie???? Coś a'la stary piec kaflowy? I - czy ktoś mnie oświeci - taki piec podłącza się po prostu do komina i ..? Gagata, może chodzi o coś takiego: http://www.romotop.com.pl/piece-piecyki/siena-2.htm to nowoczesny piec kominkowy stylizowany na rustykalny w obudowie kaflowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.10.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Kupiłem najwiekszy Dovre. NA razie paliłem 4 razy brykietem z marketu + brykiet z węgla brunaatnego. Po załadoiwaniu wczoraj o 22:00 dzisiaj o 9:00 po dołożeniu poszedł ogień. Szczerze polecam - duża fajna szyba. Teraz musze zamówić sporo drewna - obojgu nam się spodobało Zajmuje duzo mniej miejsca niz kominek. Kiedy wkleje zdjecia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts