Piotr100 23.05.2005 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Czy trzeba wyciągać listwy podtynkowe zaraz przy tynkowaniu czy nie ma takiej potrzeby, słyszałem takie opinie , że jeżeli są pozostawione to później mogą być pęknięcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Z. 23.05.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 mysle że nie trzeba ja mam połozone 3 lata w pomiezszceniu i nic sie dzieje i nie spotkałem sie z tym że ktos wyciągał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr J. 23.05.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 JA tez nie wyciągałem, nic nie pęka. Chociaż słyszłem od tynkarzy ze wyciągają. Nie pamiętam tylko ich argumentów za. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 23.05.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Ja nie słyszałem o pęknięciach, natomiast przy zostawieniu listew (jeśli nie są aluminiowe) wystąpią po jakimś czasie rdzawe plamy - tak przynajmniej twierdzili moi tynkarze i listwy powyciągali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 24.05.2005 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Ja też nie wyciągałem no ale wiem że praktykuje sie wyciąganie - bo to przecież oszczędniej jest te same listwy mozna wykorzystać wielokrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.05.2005 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 LIstwy podtynkowe należy wyjąć po wyprowadzeniu powierzchni. Dotyczy to szczególnie tynków zewnętrznych. Zmiany temperatury powodują zmianę rozszerzalności metalu, co z kolei może być przyczyną pęknięć na tynku. Wewnątrz jest to raczej obojętne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.05.2005 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Ja też słyszałem o przypadkach rdzewienia które jest szczególnie widoczne przy tynkach gipsowych. U mnie na ścianach do wyprowadzania powierzchni używali listew drewnianych wielkorotnego użytku . W efekcie mam proste ściany bez dodatków w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 24.05.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 u nas listwy zostały w tynku na razie 1,5 roku nic się nie dzieje co będzie dalej zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr100 25.05.2005 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Ok dzięki , nie wyciągam, listwy mam aluminiowe to chyba nic mi nie grozi w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 30.05.2005 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Zostawienie na zewnątez budynku dużo bardziej niebezpieczne niż wewnątrz (różnice temperatur i stąd wydłużalność) - potencjalne pękanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2005 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Ja kazałem wyciągnąć. Na dużej powierzchni w salonie, gdzie były 3 listwy, po zatarciu zauważyłem prześwitujące pionowe paski metalu. Być może po malowaniu to by znikło, ale nie chciałem ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stani1 24.02.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Ja zostawiłem listwy w garażu ogrzewanym w tynku wapiennym . Po miesiącu położyłem gładź a po następnych 3 dniach pomalowałem akrylem duluksa , tym lepszym. Po 2 tyg zauważyłem pęknięcia na farbie właśnie na listwach !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts