Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam zamiar ocieplać fundamenty steropianem. Ale mój wykonawca chce zrobić tak: na nieotynkowaną ściane z bloczków chce przykleic steropian na placki aby była delatacja potem na ten steropian siatka i twardy klej i na to dopiero izolbet lub cos podobnego co nie reaguje ze stropianem. A ja myśle ze nalezałoby najpierw zaizolować izolbetem bloczki a potem kleic steropian na placki lub na grzebień ( niewiem czy ma to jakieś znaczenie) potem ewentualnie siatka i twardy klej i nie wiem czy jest sens dawać jeszcze folie tłoczoną (membranę ). Co sądzicie na ten temat ? czy ma to jakieś znaczenie kiedy zastosujemy "smarowanie"?

• Odpowiedzi 375
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja zrobiłem tak:

- zaizolowałem scianę fund. dysperbitem i dopiero przykleiłem styropian. Dlaczego tak? ponieważ w przegrodie pomiędzy styropianem a ścianą fund. tworzy się para, która się skrapla. Gdyby nie było izolacji bezpośrednio ściana wciągnęłaby skropliny.

- na styropian zarzuciłem folię 0,4mm , ale nie kubełkową. Podobno kubełkową daje się tylko wtedy, gdy wykonany jest drenaż. Ale tego na 100% nie wiem.

Pozdr.

• 9 months później...
  • 10 months później...

Ja mam zrobioną izolację przeciwwilgociową całych ław i fundamentów izoplastem a terminczną od zewnątrz specjalnym styropianem do styku z gruntem tzw. styrodurem 5cm. Mówią, że to optymalne rozwiązanie. Nie najtańsze ale dobre, a na fundamentach nie chcę oszczędzać. Wolę załozyć tańsze panele podłogowe czy glazurę bo zawsze to można zmienić, niż mieć problemy z wilgocią i zimnem poprzez fundamenty.

Na dole można kliknąć w "Moja budowa" i obejrzeć fundamenty jak zostały wykonane i zaizolowane.

• 2 weeks później...

napackałem się tym izohanem izobudem po bloczkach. nato styropian 10 cm, twardy klejony tymże samym izohanem izobudem, na to klej i siatka i jest ok.

przecież ten środek wodochronny ma chronic ścianę a nie styropian więc po co packac po styropianie. odpowiedz jest prosta - tak jest łatwiej wykonawcy. jak ktoś jeszcze nie packał po bloczkach to nie wie o czym piszę. a wykonawca idzie na łatwiznę. jak go inwestor zapyta czy jest ocieplenie i izolacja to z czystym sumieniem odpoiwada, że jest. widziałem to na sąsiednich budowach.

sowją drogą polecam ten izohan izobud wm i wl. super środki. nie są tanie ale jesteśmy zadowoleni.

pozdro

aresior

• 4 weeks później...
A ja mam izolacje termiczna fundamentu powyzej poziomu gruntu. Ponizej poziomu gruntu mam tylko iziolacje przeciwwilgociowa. I ten brak izolacji termicznej wynikal z projektu. Czy tak jest OK?

(sciany fundamentowe z bloczkow betonowych)

Moim skromnym zdaniem to do duszy :(

Powinna być izolacja przeciwwilgociowa (albo nawet przeciwwodna) a na to np styropian (np 10 cm, choć ja będę dawał jednak więcej)

Analogicznie jak jest z podłogą na grucie. Na Twoim miejscu zrobiłbym to jeszcze na etapie budowy.

• 2 weeks później...
  • 8 months później...
  • 5 months później...

A ja zadam pytanie o izolacje poziomą.

Czy na ławie wylanej z B20 powinnabyc warstwa izolacji poziomej?

Jezeli tak to powinna to byc papa, dyserbit, folia?

Na rysunkach np w muratorze wykazuja izolacje poziomą na ławie - kierownik budowy stwierdzil ze pozioma z papy to dopiero na koncu sciany fundamentowej...

Jezeli chodzi oi pionową - to dyserbit od wewnetrzenjs trony, potem bloczki, potem dyserbit od zewnetrzenj, klelj stryropian i na stryropianie jeszcze warstwa dyserbitu...i to jest dla mnie zrozumiale...

pozdr

Pawlok