Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piwnicy niemasz więc zadbaj o izolacje poziomą, pod ścianami. Poczytaj wątki dotyczące izolacji.

Zasadniczo na plus to to że masz ściany betonowe nie bloczki.

Pierwszą rzeczą to jest to aby zabezpieczyć folię kubełkowa, własciwie ona przy takich wysokich wodach jest bezcelowa, ale skoro ją masz to zabezpiecz ją aby podczas wznoszenia ścian nienasypać zaprawy i piasku pod folie.

Jeżeli piasek mokry w dwoch pomieszczeniach a w innych suchy to drenaż jeszcze niepracuje dobrze albo wcale w tym rejonie, chyba ze to środek domu i swiezy drenaż. Zalej chudziak najlepiej z dodatkiem uszczelniającym, mozna też odkopac od środka funadamenty i zaizolowac je, utrudni to podciąganie wody przez ściany.

Pod cegły daj pape na lepiku podwójna, pape wybierz dobrą nie jakieś kartonowe pseudo-papy. Jak zrobisz całość musisz wysuszyć dobrze chudziak przed kładzeniem jakiejkolwiek izolacji, preferuje mineralne izolacje, lub pape ale do tego musisz mieć dobrych fachowców

• Odpowiedzi 375
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mamy problem z wylaną pięć dni temu ławą fundamentową, różny poziom w różnych miejscach na całej ławie (różnica 11 cm). Okazało się, że za mało było betonu (troszkę rys i pęknięć). ........ Co trzeba zrobić, żeby to miało sens. Poza innymi aspektami sprawy?

Witam,

Mamy problem z wylaną pięć dni temu ławą fundamentową, różny poziom w różnych miejscach na całej ławie (różnica 11 cm). Okazało się, że za mało było betonu (troszkę rys i pęknięć). ........ Co trzeba zrobić, żeby to miało sens. Poza innymi aspektami sprawy?

Po pierwsze to zadac pytanie z sensem. Co znaczy " Poza innymi aspektami sprawy?"

Po drugie skąd wniosek ze jak popękało to za malo betonu ? - jak beton pęka to najcześciej zła lub brak pilęgnacji. Polewnie to podstawa

Krzywa ława to oznacza brak niwelatora na budowie czyli robią to przypadkowi ludzie.

11 cm idzie wyprowadzić na prostą za małej ilości betonu nie.

Sprecyzuj swoje problemy i je opisz. Ktoś doradzi.

Poza tym, że chyba budowlaniec nie przyłożył się do roboty odpowiednio. mało betonu, gdyż ściągali z innych miejsc fundamentu beton, żeby przykryć druty. Pewnikiem dlatego jest różny poziom i różnica wynosi 11cm. Podlewany był po wylaniu, wieczorem tego samego dnia i przez następne dwa dni podlewaliśmy. Zrobili oznaczenia na palikach, ale widać nie dokładnie. Poradźcie co dalej, bo trzeba podjąć decyzję.

różnice da się zniwelowac, na wieńcu po bloczkach, jezeli zbrojenie zakryte i niewyłazi to jest ok.

Spekania i rysy powstały dlatego że beton był ściagany z innych miejsc, a beton po wylaniu zaczynajac twardnienie uwalnia wode i ta woda wypływa na wierzch betonu tak po chłopskiemu mówiąc i prawdopodobnie do betonu dodano jeszcze wode aby lepiej sie rozpłynał..i te własnie wodę, jak wolisz beton z wodą oni zgarneli w inne miejsce, a im wiecej wody tym skurcz wiekszy bo woda odparowuje nieadekwatnie szybko do klasy betonu.

Zasadniczo niemasz czym sie martwić, może poza tym żaby "fachowcy" nieodpieprzyli czegoś podobnego na stropie.

cześć,

przeczytałem wątek i mam mętlik w głowie dotyczący zabezpieczenia fundamentów; folia czy papa, sam dysperbit czy coś konkretniejszego itd... nasz projekt poniżej:

http://img88.imageshack.us/img88/5651/75799007.th.jpg

http://img691.imageshack.us/img691/7063/29283911.th.jpg

Warunki gruntowe są OK, wód gruntowych nie stwierdzono, piwnica będzie max 3/4 w ziemi, fundamenty w całości szalowane z betonu, opaska. Niestety jedna ściana piwnicy przebiega pod budynkiem, dlatego wolę chuchać na zimne, a ostatnio mokro, mokro :/

Myślałem o izolacji ścian i podłóg piwnicy:

- w poziomie papa Icopal Szybki Profil SBS, ew folia - nie wiem jaka i czy warto..

- w pionie grunt np dysperbit + Izohan WM 2K + XPS na Izohanie Wm + f.kubełkowa

Pozostałe elementy fundamentu:

- w poziomie: jw

- w pionie: dysperbit jako grunt + 1 powłoka + xps (od zewnątrz) i f.kubełkowa

Z góry dzięki za komentarz i podpowiedzi, które pozwolą przeprowadzić operację sprawnie i niedrogo :)

Do lukas_1

Piwnica od zewnątrz CP 44, XPS, (jeżeli folia kubełkowa to zakończona, ta folia niejest izolacją i spełnia role ochronną oraz jako odprowadzenie wilgoci co przy XPS niema znaczenia)..

Piwnica od wewnatrz CR 65 , (jeżeli chudziak to beton (stare B15 minimum).

Przy za;ewaniu ścian betonowych skożystaj z taśmy bentonitowej koszt niski efekt znaczący http://www.ars-3.pl/inside.php?cat=4&pg=stopka&of=tasmy

do lukas_1

mam podobny dylemat odnośnie izolacji piwnicy i doszedłem do podobnych wniosków ;-)

u mnie grunt skrajnie-nieprzepuszczalny = glina (stoją kałuże nawet po rosie :-D) ale zachciało sie piwnicy, więc mam problem.

zamienilbym jedynie Izohana WM2K, na WM2K plus - jest ciut droższy, ale ma mniejsze zużycie (0,8 kg/m2/1mm) (dzięki kuleczkom polistyrenowym - mają ułatwiać też precyzyjną aplikacje na ścianę),

co do poziomu... strasznie drogi ten Icopal Szybki SBS :-( - nie zna ktoś tańszego zamiennika??

pozdrawiam :rolleyes:

Witam.

Mam wybudowany dom na dość wysokim fundamencie - bez podpiwniczenia. Fundament od ścian poziomo izolowany jest podwójną warstwą papy. I od poziomu gruntu w górę jest ocieplony 10cm styropianem. Natomiast pod powierzchnią gruntu nie ma nic - tzn. ani styropianu (co jeszcze mogę zrozumieć, bo pomieszczenia zaczynają się dużo wyżej) ani żadnej izolacji przciwwilgociowej. Po prostu po odkopaniu ziemi widać goły fundament. Majster tłumaczy, że jest bardzo dobra izolacja pozioma i tak jest prawidłowo i że nie trzeba fundamentów zabezpieczać przed wilgocią. Z tego co czytam na tym forum, to jednak powinno się zaizolować jakimś smarowidłem te fundamenty. Czy jednak nie???

Pozdrawiam.

Fundament jest z betonu a ściany powyżej z suporexu. Także fundament betonowy jest goły. Nie ma ani izolacji termicznej ani hydroizolacji. Ponieważ nie znam się na tym kompletnie nie jestem pewien czy tak jest prawidłowo. Czy woda ma prawo wsiąkać w taki fundament? Czy jeśli tak, to czy zimą mi go nie rozsadzi? Czy utrata ciepła z pomieszczeń przez nieodizolowany styropianem fundament może być znaczna? Czy raczej pomijalna?

ale masz ocieplony fundament do poziomu gruntu? Pisałeś że jest on wysoki, jaką ma wysokość ten fundament?,jak ma metr gdzieś i jest to zaizolowane i masz pasadzkę zaizolowana to nieprzemarznie ci do chaty.

Jak niemasz wody nigdzie to nierozsadzi ci go, jaki to jest beton? z betoniarni? B20? czy z betoniarki?

Piszesz że fundament betonowy jest goły a wczesniej że ocieplony 10 cm to jak tam masz?

Utrata ciepła jest duza przez brak izolacji, piszesz zbyt ogólnie i do końca niewiem co tam masz

Beton był z betoniarni - Jakiej klasy to Ci nie odpowiem, bo przejąłem dom w stanie surowym i od tego momentu zajmuje się dalszymi pracami. Także właśnie odkrywam niedoróbki ekipy budowlanej. Fundament w miejscu gdzie kopałem ma 150cm wysokości z czego od 20 do 60cm jest nad poziomem gruntu (teren lekko pochyły). I te 20-60cm NAD gruntem jest ocieplone 10cm styropianem. Pod gruntem nie ma nic - czyli od 90 do 130cm gołego fundamentu leży w ziemi, bez żadnego styropianu ani żadnej izolacji przeciwwilgociowej (czyli nie widzę żadnej folii ani mazidła, które by odgraniczało w jakikolwiek sposób glebę od betonu). Teraz chyba jasno to napisałem. Jedyne co wiem to to, że jest izolacja pozioma - t.j. dwie warstwy papy pomiędzy fundamentem a ścianami. I teraz się zastanawiam czy odkopywać fundament dookoła domu i izolować termicznie i porzeciwwilgociowo czy dać sobie z tym spokój? Gleba to pomieszanie gliny z jakimś czarnoziemem (kiedyś było to pole uprawne), poziomu wód nie znam ale po deszczach woda szybko znika z działki - zresztą przez działkę płynie podziemny rów melioracyjny - może on zbiera te wody. Salon na przykład jest akurat z tej strony domu gdzie fundament najwyżej wystaje nad poziomem ziemi - ok 60cm. Będzie przemarzać czy nie? :)

Pozdrawiam.

Witam, mam fakturę z kwietnia tego roku na cokołowe pustaki izolacyjne ISOMUR Plus (24cm szerokie, 60cm długie) - cena za sztukę to 45,99 zł brutto. Dostawa kurierem na budowę wliczona w cenę. Dostawców w Waszym regionie można poszukać poprzez stronę producenta. Czy się sprawdzą? - zapytajcie za ok. rok ;)

Planuję zrobić izolację budynku podpiwniczonego tak:

ławę fundamentową

- jeden raz posmarować Botazit BE 901

- położyć papę Icopal SBS szybki profil z zakładką 10cm (chyba że coś jest tańszego i równie dobrego?)

ścianę fundamentową:

- jeden raz posmarować Botazit BE 901

- dwa razy posmarować Botazit BM92 powyżej poziomu gruntu 30cm

- styrodur XPS gr 8cm klejony do ściany fundamentowej klejem do XPS powyżej poziomu gruntu 30cm

Proszę o opinię czy tak będzie dobrze dodatkowo mam dylemat czy te 30cm powyżej poziomu gruntu wystarczy ponieważ piwnicę z jednej strony mam wkopaną na 1,8m w ziemię natomiast z drugiej strony jest na 1m w ziemi i budynek z uwagi na to że jest podniesiony będzie obsypany wkoło. Botazit BE901 posmaruję całą ścianę fundamentową piwnicy natomiast w przypadku Botazit BM92 i XPS chciałbym zaoszczędzić i dać zamiast tego tylko BE901 i EPS.