Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Założyłem osobny wątek ale nikt tam nie zagląda więc pozwolę sobie spytać tutaj:

mam pytanie o sens takiego rozwiązania. głównie chodzi tu o ograniczenie kosztów i jednoczesnie nie robienie duzego cokolu. styro na scianach bedzie 20 cm.

ława 40 cm wysokości, ściana fundamentowa będzie miała wysokość 1,7m wyniesiona ponad grunt ok 40 cm.

planowałem licząc od góry dać takie grubości styroduru:

15 cm do wysokości -60 (wysokosc warstwy 60cm)

10 cm do wysokości -120 (wysokosc warstwy 60cm)

5 cm do wysokości -170 (wysokosc warstwy 50cm)

klejone na isohan WL i nim zasmarowane na czarno dokladnie, na to folia kubelkowa (choc nie wiem jak to bedzie wygladalo przy takim stopniowaniu.

mam nadzieje ze w miare jasno to opisalem, jak nie zamieszcze rysunek.

• Odpowiedzi 375
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

planowałem licząc od góry dać takie grubości styroduru:

15 cm do wysokości -60 (wysokosc warstwy 60cm)

10 cm do wysokości -120 (wysokosc warstwy 60cm)

5 cm do wysokości -170 (wysokosc warstwy 50cm)

Też się zastanawiałam nad takim stopniowym ocieplaniem fundamentów, bo przecież im głebiej w grunt tym ziemia się mniej wychładza i mniej izolacji jest potrzeba i może zamiast na całej wysokości ściany dawać 10cm będzie lepiej stopniować tą grubość od góry 15>10>5 jak opisał nysander. W ten sposób tym samym nakładem izolacja byłaby byłaby dużo lepsza, tylko czy to nie jest przerost formy nad treścią. Z posty fenixa wynika właśnie że jest to niepotrzebne kombinowanie.

• 3 months później...
  • 2 months później...
Witam, czy ktoś z was stosował system izolacji fundamentów oferowany przez firmę Icopal? reklamują się na potęgę w magazynach budowlanych, ostatnio w muratorze dołączony był dodatek przez nich robiony, jakie to powszechnie stosowane materiały izolacyjne mogą powodować problemy itp. - zastanawiam się ile w tym pustej marketingowej reklamy, a ile rzeczywistej prawdy. Czy ktoś izolował fundament od a do z materiałami tej firmy? czy rzeczywiście czymś się wyróżniają?

Aktualnie ocieplam ściany domu styropianem 20 cm. Chciałbym ocieplić również ściany fundamentowe, ale jedynie najwyżej położone ok. 30 cm są równe i można kleić styropian, poniżej musiały być odlewane bez szalunku i są bardzo nierówne. Nie ma u mnie problemów z wodą, dom jest na górce, teren piaszczysty, wody gruntowe poniżej ław fundamentowych. Interesuje mnie tylko izolacja termiczna. Podłoga wewnątrz jest na poziomie izolacji poziomej, na zewnątrz jest to poziom gruntu. Ściany fundamentowe zaizoluję styropianem 8 cm na 30 cm w głąb. Czy to wystarczy? A może należy odkopać głębiej i obsypać keramzytem? Jak radzicie zrobić?

Aktualnie ocieplam ściany domu styropianem 20 cm. Chciałbym ocieplić również ściany fundamentowe, ale jedynie najwyżej położone ok. 30 cm są równe i można kleić styropian, poniżej musiały być odlewane bez szalunku i są bardzo nierówne. Nie ma u mnie problemów z wodą, dom jest na górce, teren piaszczysty, wody gruntowe poniżej ław fundamentowych. Interesuje mnie tylko izolacja termiczna. Podłoga wewnątrz jest na poziomie izolacji poziomej, na zewnątrz jest to poziom gruntu. Ściany fundamentowe zaizoluję styropianem 8 cm na 30 cm w głąb. Czy to wystarczy? A może należy odkopać głębiej i obsypać keramzytem? Jak radzicie zrobić?

Rozumiem, że nie robiłeś wcale hydroizolacji pionowej fundamentów?? Ja tam bym nie ryzykował - mam nadzieję, że w takim razie nie oszczędzałeś na izolacji poziomej. Mój sąsiad też miał podłogę na poziomie gruntu i jak w zeszłym roku dobrze wlało to miał wodę w salonie, ale teren u nas płaski jak stół, to może u ciebie nie będzie takiego ryzyka.

Rozumiem, że nie robiłeś wcale hydroizolacji pionowej fundamentów?? Ja tam bym nie ryzykował - mam nadzieję, że w takim razie nie oszczędzałeś na izolacji poziomej. Mój sąsiad też miał podłogę na poziomie gruntu i jak w zeszłym roku dobrze wlało to miał wodę w salonie, ale teren u nas płaski jak stół, to może u ciebie nie będzie takiego ryzyka.

Ja ten budynek tylko adaptuję. Izolacja pozioma jest, a pionową zrobię.

To zależy co chcesz osiagnąć. Trzeba pamiętać że nadmierne ocieplanie nic nam nie da bez np efektownej wentylacji z odzyskiem ciepła etc . Jeżeli tradycyjna wentylacja to 30-50 cm wystarczy by zlikwidować mostek ściana fundament. I ok 8 do 10 cm jest wystarczające.

Witam, czy ktoś z was stosował system izolacji fundamentów oferowany przez firmę Icopal? reklamują się na potęgę w magazynach budowlanych, ostatnio w muratorze dołączony był dodatek przez nich robiony, jakie to powszechnie stosowane materiały izolacyjne mogą powodować problemy itp. - zastanawiam się ile w tym pustej marketingowej reklamy, a ile rzeczywistej prawdy. Czy ktoś izolował fundament od a do z materiałami tej firmy? czy rzeczywiście czymś się wyróżniają?

Używałem u siebie na izolację ich papy fundamentowej razem z gruntem. System wydaje się naprawdę solidny. Cena wysoka w porównaniu do zwykłej papy ale to są dwa różne materiały.

Używałem u siebie na izolację ich papy fundamentowej razem z gruntem. System wydaje się naprawdę solidny. Cena wysoka w porównaniu do zwykłej papy ale to są dwa różne materiały.

No bo się właśnie zastanawiam nad tym. Mieszkam w starym domu po dziadkach, którego fundament (jeśli to można nazwać fundamentem) izolowany był papą i to tylko w poziomie i strasznie ściany ciągnęły. Mamy tutaj glinę i jak podejrzewam mogą okresowo wody gruntowe być wyżej - zobaczę co geolog powie po odwiertach. Dlatego zależy mi, aby fundament był dobrze zaizolowany w nowym domu żeby nie mieć powtórki z rozrywki. Na stronie tej firmy jest porównanie mniej więcej ile ten cały system wychodzi drożej - różnica między tradycyjnymi materiałami a tymi od nich to jakieś 4 kafle. Tyle warto dać żeby mieć spokój potem:)

Witam!

Jaki styropian zakupić na dylatację chudziaka. Wiem, że powinno się wyłożyć paskami styropianu, wiem ile mam metrów bieżących. O jaki styropian pytać? Jaka grubość i wysokość tych pasków?

Dzięki i pozdrawiam!

Wysokość pasków zależy od grubości chudziaka, ja zastosowałem paski z 2 cm grubosci styroduru wysokości 10- 15 cm ( wokół scian zewnętrznych od środka dałem 10cm bo niżej mam 10cm styrodur , a przy wewnetrznych 15 cm paski bo chudziak ma 15 cm ).

Witam serdecznie.

Zdecydowałem się napisać ten post bo w zdecydowanej większości temat dotyczy budynków nie podpiwniczonych. A ja mam piwnicę pod całością domu i chciał bym to dobrze zrobić.

W planie izolacja pozioma była na warstwie chudego betonu, ale że wykonawca nie chciał szalować ław tylko wylał je w ziemi trzeba było izolację pozioma zrobić na ławie – 2 x papa termozgrzewalna.

Ławy i ściany fundamentowe z betonu B20 W8 – wodoszczelny – całość monolityczna szalowana w formach.

Czy prawidłowe będzie postępowanie:

1. Mechaniczne czyszczenie ścian fundamentowych z resztek po formach;

2. Uzupełnienie ubytków masą cementową;

3. Dokładne wyczyszczenie powierzchni styku ściany fundamentowej i ławy

4. Wykonanie wyoblenia na styku ławy ze ścianą (widziałem to na YT)

5. Wykonanie drenażu opaskowego – jak w gruntach słabo przepuszczalnych – u mnie łupek.

6. Zagruntowanie całości ścian i poziomo ławy

7. Położenie 2 x masy typu dysperbit

8. Twardy styropian na kleju

9. Siatka + dysperbit

10. Folia kubełkowa

Powiem tak, chciał bym to zrobić z ewentualnym naddatkiem, w piwnicy planuję pokój z kinem domowym, barkiem ect… Teren nie jest podmokły, ale ten łupek mnie martwi.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

pozdrawiam

Witam serdecznie.

Zdecydowałem się napisać ten post bo w zdecydowanej większości temat dotyczy budynków nie podpiwniczonych. A ja mam piwnicę pod całością domu i chciał bym to dobrze zrobić.

W planie izolacja pozioma była na warstwie chudego betonu, ale że wykonawca nie chciał szalować ław tylko wylał je w ziemi trzeba było izolację pozioma zrobić na ławie – 2 x papa termozgrzewalna.

Ławy i ściany fundamentowe z betonu B20 W8 – wodoszczelny – całość monolityczna szalowana w formach.

Czy prawidłowe będzie postępowanie:

1. Mechaniczne czyszczenie ścian fundamentowych z resztek po formach;

2. Uzupełnienie ubytków masą cementową;

3. Dokładne wyczyszczenie powierzchni styku ściany fundamentowej i ławy

4. Wykonanie wyoblenia na styku ławy ze ścianą (widziałem to na YT)

5. Wykonanie drenażu opaskowego – jak w gruntach słabo przepuszczalnych – u mnie łupek.

6. Zagruntowanie całości ścian i poziomo ławy

7. Położenie 2 x masy typu dysperbit

8. Twardy styropian na kleju

9. Siatka + dysperbit

10. Folia kubełkowa

Powiem tak, chciał bym to zrobić z ewentualnym naddatkiem, w piwnicy planuję pokój z kinem domowym, barkiem ect… Teren nie jest podmokły, ale ten łupek mnie martwi.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

pozdrawiam

ja bym zamiast folii kubełkowej zastosował porządną matę drenarską (bo rozumiem, że folię kubełkową chcesz zastosować jako drenaż). gdzieś czytałem, że folia wywiera nacisk na bitumiczną hydroizolację i obniża jej właściwości. zastanów się nad tym, tym bardziej, że robisz piwnicę.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?133866-Izolacja-pionowa-fundament%C3%B3w-papa-!

tu sie rozpisalem bardzo obszernie na temat pionowej izolacji fundamentow :) 2x nie ma sensu pisac. wg mnie to jedyne rozsadne na chwile obecna rozwiazanie