Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@fighter1983

faktycznie ciekawie to opisałeś. Zastanawiam się tylko nad folią kubełkową, dawaną jak piszesz - kubełki na zewnątrz. Też myślałem nad dociskaniem styropianu i przez opadającą ziemię ściąganiu go w dół - ale po co w takim razie są kubełki? Myślę że gdyby było tak jak piszesz nie było by kubełków. Zawsze uważałem że po to aby był "przepał" nadmiar wody odprowadzany w dół do drenażu. Zawsze zakładam również że mogę się mylić, dlatego czytam i dyskutuję na forum.

Pytanie co do szpachlowania i wyoblania masą cementową, czy są jakieś gotowe masy czy po prostu mieszany cement z piaskiem w betoniarce?

• Odpowiedzi 375
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rapówka

Dysperbit (lub jakiś inny który nie wchodzi w reakcję z styropianem) ściany fundamentowe z obydwu stron

Styropian ekstrudowany

Folia fundamentowa kubełkowa

tak właśnie ja zamierzam to zrobić :)

Dodatkowo ławy będą wylewane z betonu nie pijącego wody :)

W jaki sposób wykonać izolację pionową dla ściany trójwarstwowej? Od wewnątrz mam bloczek 24cm, następnie 6cm styropianu typu hydro i od zewnątrz bloczek na leżąco czyli 12cm. Budynek bez piwnicy, ostatnia warstwa bloczków 50cm nad gruntem, grunt piaszczysty, wody gruntowe poniżej 4 metrów. Znajomy ze składu budowlanego radzi zagruntować dysperbitem z wodą, a następnie 2x dysperbit (od środka i od zewnątrz). Dodatkowo na zewnątrz murarz radzi przykleić papę, a ktoś inny podpowiada folię kubełkową. Moim zdaniem folia nie ma sensu, już chyba lepiej po prostu zasypać ściany posmarowane dysperbitem bo co mi da folia w moim przypadku? Co o tym sądzicie?

Skoro masz wody gruntowe głęboko, to daj ten dysperit i folie kubełkowa. Folia nie jest sama w sobie izolacja ale raczej drenażem ściany pionowym. Coś ci sie wleje na ścianę to zostanie odprowadzone do gruntu. Natomiast papa , tego nie rozumiem co niby miałaby tam robić?

jeśli folia ma taką krótka wytrzymałość to po co daje się ja np pod wylewki ? stosowanie dysperbitu moim zdaniem ma sens jeśli nakłada się go na idealnie płaską ścianę a na pewno sciana z bloczków fundamentowych taka nie jest no chyba ,że ją ktoś wcześniej tynkuje i zaciąga cekolem.

Co myślicie o izolacji natryskowej podbetonu na gruncie ? Czy ktoś z Was coś takiego zastosował i jakie produkty polecanie ?

Stoję przed dylematem czy zastosować papę czy folię jako izolację poziomą podłogi na gruncie domu niepodpiwniczonego .

Na razie przychylam się do papy choć nie dawno jeszcze bardziej stawiałem na folię : 0,3 dwukrotnie położoną. Mój kierownik budowy , który był ponad 10 lat kierownikiem budów w Niemczech mówił mi,że tam tylko na budowach stosują folię . Skoro produkt ma atest to musi spełniać wymagania budowlane.

Jeżeli chodzi o zastosowanie folii to właśnie mam dylemat : jak połączyć ją z papą pod ścianami ?

Czy jest jakiś wypróbowany środek ,który stosowaliście ?

Nie tak dawno chciałem przed położeniem izolacji przemalować cały podbeton 2 x dysperbitem i na to położyć dwukrotnie folię . Teraz myślę jednak o papie ale tu tez pojawia się problem . Pod ścianami mam papę ale nie termozgrzewalną więc nie mogę przypalić jednej do drugiej (próbowałem i się rozwala) chyba ,że ta pod murami podwinę , a do podbetonu przygrzeję termozgrzewalna , a na nią położę ta ze ścian zewnętrznych. Na tak ułożoną konstrukcję położę folię 0,3 z wywinięciem na ściany.

Czy to dobry pomysł ?

Jakim środkiem np ceresitu , Henkela można bezproblemowo spioć papy ?

Tak na marginesie dzisiaj miałem rozmowę z dwoma wykonawcami i jeden z nich poradził mi wg . niego super rozwiązanie. Odciąć papę przy ścianach od strony wewnętrznej , pomalować Dysperbitem ściany na wysokość około 15 cm i cały podbeton 3X , położyć folię lub papę z wywinięciem na ściany i tak powstanie brytfanna i będzie OK. Na moje pytanie ,że wtedy nie będzie połączenia oby warstw izolacji (z muru i podbetonu) powiedział mi,że tak WIELE RAZY ROBIŁ !!! I jest DOBRZE !!

Drugi stawia na papę termozgrzewalną połączenie miedzy izolacjami zabezpieczyć Dysperbitem wewnątrz i na zewnątrz połączenia pap. mówi mi też co doczytałem się z Waszych dyskusji ,że papa termozgrzewalna potrafi się odparzyć od podłoża .

Proszę o konsultacje .

uważam że zarówno dysperbit jak i folia kubełkowa podnoszą nastrój budującego i jego przekonanie o tym że posiada hydroizolację fundamnetów , a z realnym zabezpeiczneniem funadmentów przed wilgocią nie mają nic wspólnego

zdecydowanie zgadzam się z pierwszą częścią Twojej wypowiedzi, co do drugiej to prawidłowo wykonana izolacja dysperbitem jest hydroizolacją pionową ale typu lekkiego czyli przewidzianą do stosowania w gruntach generalnie suchych...

...prawdopodobnie tak ;)

no ale to właśnie do tego służy, wiadomo, że im grunt bardziej mokry tym izolacja powinna być cięższa, czyli na pewno nie dysperbit...

... i po tej szokującej informacji niejeden inwestor nawet jak buduje w glinie zapyta jutro swojego majstra czy to prawda i uzyska odpowiedź, że na tych forach to panie bzdury gadają, da się dysperbit (no dobrze - 2 razy się da) i będzie dobrze i tanio... hehe ;)

...jeśli masz na prawdę mokro i jeszcze do tego skusiłeś się na piwnicę to proponuję zacząć od wpisania w googla "ciężka izolacja przeciwwodna" i trochę poczytać, systemów jest kilka do wyboru...

Izohan WM też się nada, tylko przy nałożeniu odpowiedniej grubości warstwy...

Edytowane przez Sławek...

, co do drugiej to prawidłowo wykonana izolacja dysperbitem jest hydroizolacją pionową ale typu lekkiego czyli przewidzianą do stosowania w gruntach generalnie suchych...

Dla większości fachowców taka izolacja jest niestety wystarczająca.

Zresztą ponownie opiszę moją rozmowę o ostatnimi fachowcami :

Tak na marginesie dzisiaj miałem rozmowę z dwoma wykonawcami i jeden z nich poradził mi wg . niego super rozwiązanie. Odciąć papę przy ścianach od strony wewnętrznej , pomalować Dysperbitem ściany na wysokość około 15 cm i cały podbeton 3X , położyć folię lub papę z wywinięciem na ściany i tak powstanie brytfanna i będzie OK. Na moje pytanie ,że wtedy nie będzie połączenia oby warstw izolacji (z muru i podbetonu) powiedział mi,że tak WIELE RAZY ROBIŁ !!! I jest DOBRZE !!

Drugi stawia na papę termozgrzewalną połączenie miedzy izolacjami zabezpieczyć Dysperbitem wewnątrz i na zewnątrz połączenia pap. mówi mi też co doczytałem się z Waszych dyskusji ,że papa termozgrzewalna potrafi się odparzyć od podłoża .

Dzisiaj u kolegi przeglądałem jego projekt domu i była tam informacja - od strony zewnętrznej budynku pomalować 2 x Dysperbitem lub innym podobnym do wysokości 1 pustaka .