Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja zadam pytanie o izolacje poziomą.

Czy na ławie wylanej z B20 powinnabyc warstwa izolacji poziomej?

Jezeli tak to powinna to byc papa, dyserbit, folia?

Ja na ławę dawałem folie (duzo tańsza), która zastepuje papę (dom niepodpiwniczony).

Natomiast po wieńcu, na ścianie fundamentowej smarowałem dysperbitem i 2x papa termozgrzewalna.

• Odpowiedzi 375
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też mam teraz dylematy w związku z izolowaniem fundamentów.

Majster z chce zrobic w ten sposób, że ławy fundamentowe oraz ściany fundamentowe od wewnątrz ma zamiar pokryc Abizolem. Na izolację ścian fundamentowych od zewnątrz zazwyczaj stosuje Dysperbit, na to 5 cm styropianu (EPS-100), klej, siatka, klej i folia kubełkowa...

Wydaje mi się że jest to poprawnie, ale zastanawiam się czy warto tu coś polepszyc. Zastanawiam się czy nie zastosowac zamiast zwykłego styropianu płyt Hydromax (kierbud mówi że warto)... a może styropian EPS-200 ?

W przypadku zastosowania płyt a'la Hydromax, jak powinna wyglądac ściana fundamentowa, warstwa po warstwie? Masakra też jest z wyborem produktów do mazania, czyli abizolu czy dysperbitu. Tytan, Izolbet, Izohan czy jeszcze coś innego?

Wybieram się niebawem na zakupy i proszę o jakieś podpowiedzi.

Ushi - popatrz dwa wątki takie same :wink:

http://forum.muratordom.pl/ocieplenie-fundamentu-styropian-na-klej,t131774.htm

To "mój" sprzed wczoraj ...

Ja zrobię tak ( a miałem już wersję XPS na klej do gołych bloczków - nie poszło :roll: ) : 2x dysperbit na ścianę ( czy polecany tu izohan ) potem na to klejone dalej izohanem wl / wk XPS URSA, dalej siatka na kleju i 2x dysperbit. Obkładane dodatkowo folią kubełkową i drenaż.

I postaram sie zapomnieć o tym etapie ... :wink:

pozdrawiam, majki

A ja nadal nie wiem - chco rpzewertowalem watki o scianach funadamentowych - ajkei ma znaczenie i co daje izolacja pozioma na na ławie?

Czym moze skutkowac jej nie wykonanie???

Pawlok

Ja Ci tylko powiem, że nie mam.

Wieszać się z tego powodu i nie spać po nocy nie mam zamiaru :lol:

pozdrawiam, majki

• 1 month później...
U mnie właśnie teraz smarują na czarno(nawet nie wiem co to jest?) ścianki fundamentowe od środka a na zewnątrz kładą styropian i siatkę zaciągniętą klejem. Wszystko było wczoraj jeszcze obtynkowane - więc nie robią nic na "gołą" ścianę.

A jaki styropian dają?

Czy fundamenty od strony styropianu też majlują na czarno?

http://img353.imageshack.us/img353/2569/budowa35ws2.jpg

Wystarczy?

Jutro będą kończyć resztę - niewiele im zostało. A smarują czymś co się nazywa Izolbet-A. Przeczytałam na wiaderku.[/img]

Czyms takim ?:

http://www.izolbet.com.pl/products.php?cid=8&sid=1

"- rozpuszczalnik organiczny zawarty

w roztworze rozpuszcza styropian" ?!!!!!!?!!!!!

U mnie byl deserbit niewchodżacy w reakcje ze styropianem, potem styropian i jeszcze raz dyserbit - przy czym grunt suchutki pioasek.

A ja zadam inne pytanie - wiadomo sciany nosne stawiaja na fundamentach na izolacji z papy termozgrzewalnej, a dzialowe stawia sie na podbetonie - rowniez izolując?

Pawlok

Fundamentu nie ma sensu grzać , to naprawdę duży koszt. A skoro nie grzejemy to izolacja termiczna jest mu nie potrzebna. A jeżeli już to dookoła , nie ma częściowej izolacji termicznej tak jak nie da się być trochę w ciąży.

Lepik na fundamencie , do samej góry też wilgoci nie wypuści

http://www.isola.no/produkter__1/system_platon/platon_xtra_grunnmur

idea jest na rys.

montaż:

http://www.isola.no/content/download/791/6007/version/4/file/Xtra%20man%20mars-07.pdf

styropian na zewnątrz fundamentu domu niepodpiwniczonego? Cóż to za konstrukcja i po co? Jaki jest cel takiego dziwnego :lol: działanie?

O tym pisano już wiele razy. Są dwa stanowiska - jedno podobne do Twojego. Drugie postulujące ocieplanie, aby dom się nie wychładzał przez fundamenty. Nie ma sensu tutaj rozpoczynać ponownie dywagacji na ten temat. Ociepla kto chce. Nie ociepla kto nie chce. Autor wątku chce - i trzeba mu pomóc ;)

witam.mój majster proponuje izolacje ław papą termozgrzewalną i to jest ok.ale następną izolacje dopiero na wylany strop pod ściany parteru.czy nie powinno sie dać izolacji poziomej na osttniej warstwie ścian piwnicy przed wieńcem aby ewentualnie chroniła strop piwnicy w razie czego.co myślicie na ten temat jak u was zrobili.dom z piwnicą.pozdrawiam

• 4 months później...

Witam,

Problem jest następujący: miły geolog zbadał, że na działce woda gruntowa jest na głębokości 1,3 m. Ławy i fundamenty będą więc stały w wodzie. Fundament będzie z bloczków. Potrzebna będzia jakaś ekstremalna izolacja. Może ktoś coś poradzi zanim będę rozmawiał z wykonawcą. Chodzi mi zarówno o sposób jak i o materiały.