Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no i już mi się nasunęło kolejne pytanie:

zakładam (mam nadzieję prawidłowo), że żeby izolacja pionowa fundamentów była wykonana prawidłowo, powinna być szczelnie połączona z izolacją poziomą na ławach fundamentowych - inaczej cała impreza będzie bez sensu. W narożniku między ścianą fundamentową i ławą powinna być faseta. Ile powinna wystawać papa poza tą fasetę aby można byłobyć spokojnym o to połączenie. Czy należy w celu prawidłowego (szczelnego) połączenia izolacji pionowej i poziomej usunąć warstwę osnowy (np. przepalić ją)?

Grzegorz

• Odpowiedzi 375
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

papa bylaby idealna gruba, solidna, relatywnie tania - gdyby nie to ze nie da sie jej wszedzie dobrze zgrzac, gdzies odstaje, gdzies niedogrzana, gdzies niedogruntowane lub niespojne podloze. Kąty proste, wywinięcia - w tych miejscach praktycznie niemozliwe jest zrobienie tego dokladnie. a hydroizolacja dziala gdy jest ciagła. I tu przewage maja bitumiczne masy nanoszone pedzlem/natryskiem, bo mozna wszelkie te trudno dostepne miejsca zabezpieczyc - niestety sa drozsze i tez trzeba zrobic to bardzo bardzo dokladnie. Papy Icopala nie sa zle, to rzeczywiscie dobry producent: Soprema, Bauder, Icopal, tylko ze nie do konca przy pionowych izolacjach fundamentu.

Czy przy takich papach jak te, które wymieniłeś powyżej dalej należy dawać je podwójnie (a może przy ich wytrzymałości wystarczy pojedyńczo) - chodzi mi o skuteczność izolacji, koszt jest tu kwestią wtórną (ale też istotną)? Jeśli tak to może lepiej czy składanie jej na pół to dobre rozwiązanie (na zagieciu nie będą dobrze do siebie przylegać), czy może lepiej je rozciąć i zgrzać (a może połączyć w inny sposób (bitumit/lepik/...)?

Grzegorz

Morhot, czy muszę zastosować jakiś dodatkowy środek żeby zgrzać do podłoża?

Czy robiłeś dylatację wylewki (chudy beton) od ściany fundamentowej?

gch, ja też dużo czytałem na ten temat. I też im więcej czytałem tym więcej wątpliwości się pojawiało.

U mnie warstwy wykonałem tak: ściana fundamentowa - hydroizolacja - termoizolacja (XPS) - folia kubełkowa.

marcin.s44 - podążę Twoim tropem, tylko to rozwiązanie nie ma "słabych" punktów. Pozostaje tylko taka kwestia, z jakich materiałów zrobić hydroizolację. Mój typ: Na izolację poziomą papa na osnowie z SBS (np. Icopala). Na izolację pionową na razie szukam. Chciałbym, żeby materiał miał własności np. Botazitu (z Botamentu), lub Siplast Fundament (Icopal). Niestety w pierwszym przypadku cena jest kosmiczna, w drugim przypadku zawiera rozpuszczalnik organiczny niszczący XPS. Szukam dalej...

Eh to i ja zapytam szanownych forumowiczów ...

Więc tak planuje zrobić izolacje ...

Ławy malnąć dwa razy IZOPLAST DYSPERBENT

Potem między bloczki betonowe a ławę położyć papę na LEPIK DO PAPY IZOPLAST K

Potem bloczki betonowe malnąć 2 razy IZOPLAST DYSPERBENT

Przykleić styropian Termo Organika GOLD fundament na kleju IZOPLAST KL

Położyć folię kubełkową

Jaką papę mogę zastosować na kleju na zimno?Jaką polecacie?

Czy styropian muszę jakoś dodatkowo zabezpieczyć siatką i klejem czy może być tylko osłonięty folią kubełkową?

gch, ja wykonałem izolację pionową w ten sposób:

- ława i ściany fundamentowe od wewnątrz: Izoplast B jako grunt (rozcieńczony z wodą 1:1), na to Izoplast B. Te środki zawierają rozpuszczalniki dlatego zastosowałem je tylko od strony wewnętrznej.

- ława i ściany fundamentowe od zewnątrz: Izohan Dysperbit (1:1), na to ponownie Izohan Dysperbit ale bez rozcieńczania, na to (nie pamiętam już teraz) Izohan WK lub WL. Na to XPS i folia kubełkowa.

Izolację poziomą wykonam dokładnie tak jak napisał Morhot.

czy konieczna jest hydroizolacja ław fundamentowych? Na forum elektryków znalazłem, że najlepiej uziom (bednarkę) włożyć do ław. Jeśli je zaizolujemy (czyli oddzielimy od ziemi) to uziom będzie chyba mniej skuteczny. Do uziomu dołączona jest również instalacja odgromowa (o ile jest założona) i lepiej chyba, żeby ława mogła bez problemu "oddać" takie wyładowanie? U mnie w projekcie też mam hydroizolację ław, ale poważnie sie nad tym zastanawiam, tym bardziej że wilgoć z ziemi podobno nie niszczy betonu...

, 1.dlaczego posypką do środka? 2 dlaczego zgiętym grzbietem na zewnątrz? Nie lepiej rozciąć i zgrzać na zakladkę?

ad 1 - bo wtedy możesz zgrzać papę do podłoża, (papę zgrzewa się stroną bez posypki)

ad 2 - bo tak wydaje mi się logiczniej, do dolnej warstwy papy zgrzewasz pierwszą warstwę izolacji podłogi, a do drugiej - drugą.

ad 3 - też można, i nie wiem, czy byłoby to lepiej, czy nie lepiej...

czy konieczna jest hydroizolacja ław fundamentowych? Na forum elektryków znalazłem, że najlepiej uziom (bednarkę) włożyć do ław. Jeśli je zaizolujemy (czyli oddzielimy od ziemi) to uziom będzie chyba mniej skuteczny. Do uziomu dołączona jest również instalacja odgromowa (o ile jest założona) i lepiej chyba, żeby ława mogła bez problemu "oddać" takie wyładowanie? U mnie w projekcie też mam hydroizolację ław, ale poważnie sie nad tym zastanawiam, tym bardziej że wilgoć z ziemi podobno nie niszczy betonu...

a od dołu jak zaizolujesz?

grunt na mojej działce jest przepuszczalny (piasek), poziom wód gruntowych poniżej 4 m (badania geotechniczne). Tak jak pisałem niechętny jestem robieniu hydroizolacji ław (nie widzę sensu). Hasło rzuciłem na forum, bo może ktoś ma dobre argumenty że jest to konieczne... Wydaje mi się, że nawet przy wysokim poziomie wód gruntowych, jeżeli dobrze odizolujemy ławy od ściany fundamentowej taka izolacja ław jest niepotrzebna (a z punktu widzenia montażu bednarki w ławach może być nawet szkodliwa). Jeśli chodzi o izolację ław od dołu to na siłę można (np. wykonać hydroizolację na chudziaku pod ławą:yes::p). Jak to mówią nie można tylko włożyć hełmu na lewa stronę:D

Grzegorz

grunt na mojej działce jest przepuszczalny (piasek), poziom wód gruntowych poniżej 4 m (badania geotechniczne). Tak jak pisałem niechętny jestem robieniu hydroizolacji ław (nie widzę sensu). Hasło rzuciłem na forum, bo może ktoś ma dobre argumenty że jest to konieczne...

Grzegorz

to poczytaj jeszcze o izolacji przeciwwilgociowej, bo przeciwwdona nigdy nie ma sensu w budynkach niepodpiwniczonych