Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D44 DOM Z GANKIEM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też jestem an takim etapie i swietnie, ze mam współtowarzyszy, ale póki co mój pomysł był inny choć nie wiem czy dobry:

- przenieść wc do pom gosp powiekszonego kosztem korytarza i zrobic tam z wc natrysk

- bardzo chcialabym zadaszenie nad tarasem - dużo opinii słyszałam, iż powinno byc, lekki deszcz a nie tzreba chowac się do domu

Nie kupiłam projektu ale zamierzam to zrobić lada dzień, od 2 tygodni jesteśmy zdecydowani an Niego w 99%. Piszcie, piszcie, a ja dzielnie czytam:)

Fundamenty chciałąbym położyć w tym roku, a jak nie to wszystko rozpocząć od wiosny 2004:))

Hej Gosiu. Fajnie, że parę osób przymierza sie do budowy D44. Będzie mozna powymieniać sie doświadczeniami. Szkoda natomiast, że wiekszość z nas jest dopiero na etapie albo wybierania projektu albo zakupu. W zwiazku z tym te doświadczenia są na razie niewielkie. W moim przypadku D44 nakbardziej odpowiada mi i na 99% jestem na niego zdecydowany. O planowanych zmianach pisałem we wcześniejszych postach. Chętnie usłyszałbym opinie tych co już buduja ten projekt. Szczególnie jesli chodzi o koszty. Wiem, ze zaraz zobacze odpowiedzi, że to wszystko zależy od standardu wykończenia i wyposażenia. Zgadzam sie z tym, ale jak juz raz pisałem nie przewiduję złotych klamek. Generalnie chciałbym zmieścić sie, zakładając trochę pracy własnej przy prostrzych sprawach w 180 tys. bez działki. Jak myslicie -jest to możliwe? Pozdrawiam. landro.

Ukazał się katalog MURATORA Najpiękniejsze domy . Znajdziesz w nim także opis swego Domu z gankiem, zestawienie kosztów poszczególnych etapów, (zdradzę Ci, że dla D44 według tej wyceny : stan surowy kosztuje 19.100, stan surowy otwarty 65.500 zł, całość -221.000 zł - wszystkie ceny bez VAT) a na płycie CD-ROM róweż jego animację - myślę, że warto wydać 18,50 zł.

Jeżeli chcesz budować systemem gospodarczym, w tych 180 tyś. złotych może uda Ci się zmieścić.

Moi drodzy właśnie go buduję, patrz zdjęcie w galerii-dom Kasi. Głowne zmiany w stosunku do projektu to likwidacja Wc na dole przy kuchni,aby mieć większą kuchnię , w tym miejscu byc moze będzie w przyszłości spiżarka. Wc przeniosłam przy pomieszczeniu gospodarczym we wnękę , a z tamtąd przechodzi się drzwiami rozsuwanymi do pomieszczenia gospodarczego. Na górze wejście do garderoby zrobiłam od pokoju(sypialni).Pod schodami zrobimy schowek.

Na etapie fundamentów wydawł mi się bardzo mały, ale teraz jest OK. Aha wyjście na taras zrobiłam z mnioejszego pokoju, bo u mnie stoi bokiem do frontu ulicy(wąska działka).Pytajcie.... i zycz :lol: ę powodzenia

hej Kasiu. Jesli czytałas moje wcześniejsze posty to wiesz, że mam zamiar poszerzyc chałupke o pół metra z przodu i z tyłu. Ponoć to nie stanowi problemu a powiększam pokój dzienny sypialnę, kuchnie i pomieszczenie gospodarcze, w którym chce zamontować kabine natryskową. Podobnie jak Ty WC chce przenieść. Tylko zamierzam zrobić ten przybytek jako odrębne pomieszczenie-ale tam gdzie Ty. W miejsce WC zrobie szafe wnękową. Nie tak głeboka jak WC w zwiazku z czym powiększy mi sie jadalnia ( o jakieś 40 cm). Jeśli sie juz budujesz to powiedz Kasiu jakie masz koszty. Ile co kosztuje np. robocizna. Jakie robisz ściany zewnetrzne, w jakich kosztach całkowitych masz nadzieje zamknąc inwestycje. Pozdrawiam. landro.

hej Kasiu. Jesli czytałas moje wcześniejsze posty to wiesz, że mam zamiar poszerzyc chałupke o pół metra z przodu i z tyłu. Ponoć to nie stanowi problemu a powiększam pokój dzienny sypialnę, kuchnie i pomieszczenie gospodarcze, w którym chce zamontować kabine natryskową. Podobnie jak Ty WC chce przenieść. Tylko zamierzam zrobić ten przybytek jako odrębne pomieszczenie-ale tam gdzie Ty. W miejsce WC zrobie szafe wnękową. Nie tak głeboka jak WC w zwiazku z czym powiększy mi sie jadalnia ( o jakieś 40 cm). Jeśli sie juz budujesz to powiedz Kasiu jakie masz koszty. Ile co kosztuje np. robocizna. Jakie robisz ściany zewnetrzne, w jakich kosztach całkowitych masz nadzieje zamknąc inwestycje. Pozdrawiam. landro.

Zastanawiam się nad powiększeniem salonu, gdyż z tak usytuowanym kominkiem faktycznie jest mały, ale.... nie znam się absolutnie na budownictwie i nie wiem na ile zmieniłoby to konstrukcje budynku, przeliczenia materiału, itd itd...właściwie to mnie przeraża. Ale z chęcią wydłużyłabym choć częśc z salonem, gdyż wiem, ze kominka cofnąc się nie da :(((

Witam

Najnowszy pomysł mojego męża.... zgodnie z możliwościami projektu częściowe podpiwniczenie. Tzn pod pom gosp i schodami...domek jest śliczny, praktyczny=funkcjonalny, ale słyszałam, iż brakuje w Nim pomieszczenia na pralkę i suszarkę :) dlatego też rupcie na dół:)

Oczywiście narazie wszystko w głowie i na papierze :)))

p.s podpiwniczenie pod schodami a nie salonem :)

Witam

Najnowszy pomysł mojego męża.... zgodnie z możliwościami projektu częściowe podpiwniczenie. Tzn pod pom gosp i schodami...domek jest śliczny, praktyczny=funkcjonalny, ale słyszałam, iż brakuje w Nim pomieszczenia na pralkę i suszarkę :) dlatego też rupcie na dół:)

Oczywiście narazie wszystko w głowie i na papierze :)))

p.s podpiwniczenie pod schodami a nie salonem :)

Podpiwniczenie pod schodami (poprzez obniżenie tam posadzki o 50 - 70 cm jest tanie w wykonaniu (schody przykrywają piwniczkę od góry, ściany właściwie już są) i dlatego je polecam.

Przy większym podpiwniczeniu trzeba już wykonać głębiej fundamenty, dochodzą wyższe ściany fundamentowe, dochodzi strop. To są już spore koszty, nad którymi trzeba się poważnie zastanowić.

• 2 months później...

Poszukaj w dziale Projekty, oraz domy forumowiczów Dom Kasi.

Długo zastanawiałm sie and tym projektem, widziałam wybudowany.

Koszt jaki budujący poniósł 170-180 000zł.

Domek ładny. W ostatnim Muratorze mozliwości zmian. Jednak jak dla mnie za mało miejsca w salonie, mało ustawny i malutki.

Poza tym góra śliczna.

• 2 weeks później...
Ja też jestem an takim etapie i swietnie, ze mam współtowarzyszy, ale póki co mój pomysł był inny choć nie wiem czy dobry:

- przenieść wc do pom gosp powiekszonego kosztem korytarza i zrobic tam z wc natrysk

- bardzo chcialabym zadaszenie nad tarasem - dużo opinii słyszałam, iż powinno byc, lekki deszcz a nie tzreba chowac się do domu

Nie kupiłam projektu ale zamierzam to zrobić lada dzień, od 2 tygodni jesteśmy zdecydowani an Niego w 99%. Piszcie, piszcie, a ja dzielnie czytam:)

Fundamenty chciałąbym położyć w tym roku, a jak nie to wszystko rozpocząć od wiosny 2004:))

czy znacie kogoś kto zbudował już w W-wie lub okolicy D44