Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykonać samemu kanalizacje wewnątrz domku

Piotr Marmurowicz

Recommended Posts

pytanko: a po co robć przejściówkę rury 110/160 na wyjściu z budynku?

Wydaje mi się rzeczą zbędną.

Studnia rewizyjna: zależy od długości wyjścia z domu do przyłącza kanalizacyjnego.

Mam już kupione rury fi 160 a z domu wychodzi mi 110 więc zrobie przejściówkę zamiast kupować nowe rury, większa średnica nie zaszkodzi.

Długość przyłacza z domu do studzienki kanalizacyjnej to ok. 20 m , więc nie wiem czy robić czy nie studzienkę rewizyjną.

• 2 weeks później...

nie uszczelnia sie tego dodatkowo, uszczelki, wystarczaja :wink:. wazne jest tylko alby prawidlowo byly zalozone:

- dobra strona

- kielich musi byc czysty, zadnych ziarenek pisaki etc.

- to samo z uszczelka, ideanie czysta

- rura ktora sie wklada do kielicha musi byc sfazowana, aby przy jej wkladaniu nie pociac uszczelki. Mozna to zrobic ostrym nozem, szlifierka katowa, czy pilnikiem. (przy szlifierce powstaje grat, ktory nalezy potem sciac )

- przy wkladaniu rury do kielicha z uszczelka, warto sobie pomoc, plynem do mycia naczyn, np. ludwikiem, i posmarowac nia uszczelke i rure. Nie nalezy do smarowania uzywac jakis smarow czy olejow, bo moga one rozpuscic uszczelke, jak i trwale oslabic polaczenie (uszczelka moze nie "zassac"). ale o tym chyba wyzej pisalem :wink:

- wazne tez by kolanek nie "naciagac", kolankolo luzno uozone ma dawac kat jaki chcemy. :wink:

• 2 weeks później...

Najprościej i najwygodniej to filozofować, i uwagi nanosić oczywiście bez jakiejkolwiek podpowiedzi czy opinii, przecież w Polsce to najmodniejsze i najbezpieczniejsze bo niczym nie ryzykujesz i za nic nie odpowiadasz, na tym temacie nie proszę o jakiekolwiek insynuacje ale konkretne rozwiązania czy też sugestie, więc proszę o przestrzeganie tych zasad.

Stąd post ten jest w temacie " ZRÓB TO SAM "

pozdrowienia od Marmura dla tych co mają coś ciekawego do powiedzenia w temacie a nie poza nim.

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: