Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom w lesie

Recommended Posts

Hej, mam pytanie- jakie macie doswiadczenia z budowy domu w lesie. Jaka technologia? Czy ocieplenie z welny lub styropianu to nie jest fajne " mieszkanko" dla ptakow, owadow,myszy?

Czego jeszcze nalezy unikac w porownaniu z domem "na polu" czy w "miescie"?

Poszukuje tez pomyslow na ogrzewanie: nosnik- powietrze, ale jakie paliwo? Nie lubie biegac do kotlowni, nie mam sieci gazowej, bedzie kominek, ale jako dodatkowe zrodlo. A co z cwu?

Pozdrawiam

Kedod

Czy ocieplenie z welny lub styropianu to nie jest fajne " mieszkanko" dla ptakow, owadow,myszy?

styropian raczej nie bedzie zapraszal zwierzyny , welna predzej

Nie lubie biegac do kotlowni, nie mam sieci gazowej, bedzie kominek, ale jako dodatkowe zrodlo
    duza butla na gaz ziemny, tez czytam o ogrzewaniu i taki wniosek mi sie nasuwa , tym bardziej , ze nie lubisz chodzic do kotlowni, zycze powodzenia

Jeśli nie mieszkasz w jakimś parku krajobrazowym lub podobnym to w zasadzie każdy materiał zgodny z Twoimi upodobaniami. Warto znaleźć projekt domu który będzie się wkomponowywał w otoczenie (no chyba, że lubisz się wyróżniać).

Co do ogrzewania to w grę wchodzi gaz z butli, olej opałowy lub pelety.

W kwestii CWU to gaz załatwia tą sprawę, ale możesz pomyśleć o kolektorach (zobacz wcześniej jak będzie wyglądać zacienienie południowej wystawy dachu) lub jakiś wariant na prąd (przepływowy lub zasobnik z grzałką).

A będzie w lesie prąd?

A tak na powaznie, to ja bym zainwestowal w kolektory sloneczne na dachu (jesli dom na polanie). Trzeba by przeliczyc moc, ale mysle, że latem zalatwia to w dużym stopniu CWU,

Ewentualnie moznaby sie pokusic jednak o kominek z plaszczem wodnym na potrzeby CWU i CO jednoczesnie. Plaszcz wodny i wodne ogrzewanie ma tę przewagę nad powietrzem, że jest wieksza bezwładność i wolniej się oziębi, jakby zgaslo. A gdybys zamiast kominka wziął konkretny piec CO na drewno lub zwlaszcza pelety, to masz jeszcze dłuższe palenie bez dokladania (są takie z zasobnikiem paliwa i podajnikiem, który po trochu dosypuje do paleniska). Drogie, ale dokladasz do pieca co 2 dni.

Co do technologii domu, to bym się pokusil w tym konkretnym przypadku o coś z ogromna bezwładnością cieplną scian: gruba silka, lub Porotherm, ocieplone rzecz jasna. Choć akurat z lasem sie to nijak nie komponuje, kapota po prostu.

Witam!

Ja buduję w lesie z thermomuru (już nie mogłem się wycofać z tego materiału): styropian 5 cm, 15 cm betonu, 5 cm styropianu - tak wygląda przekrój poziomy przez ścianę. Docieplony będzie jeszcze 10 cm dodatkowego styropianu (tak na wszelki wypadek). Jedyny dylemat polegał na tym, jakie pokrycie zastosować na dach. Dachówka czy blachodachówka? Wypadło na dachówkę (diament, nowy model), ponieważ według zapewnień producenta, będzie znacznie mniej porastała mchem i jest znacznie tańsza. Co do wkomponowania w otoczenie to również jestem za tym argumentem a mój sąsiad nawet do tego stopnia, że stawia dom z bali:)

Poza tym jest więcej "za" niż "przeciw", rewelacyjny klimat wczasów i urzekający szum drzew no i oczywiście słoneczna polanka:)

Pozdrawiam;)

Dzieki za pomysly. Gmina w warunkach zagospodarowania napisala,ze dom musi byc murowany i pokryty naturalnymi materialami (?!). Oczywiscie planuje w wykonczeniu elewacji sporo drewna i to troche zlagodzi mur.

Co do ogrzewania to tez mysle o panelach na dachu bo walcze nadal z gmina o to najbardziej korzystne usytuowanie. Dzialka ma swietna orientacje, ale najwazniejsze to odejsc od sciany lasu bo drzewa mam wysokie.

Gaz troche mnie przeraza (wybuch, pozar) tym bardziej,ze dom bedzie czasami stal pusty w zimie. Dlatego tez rozwazam ogrzewanie powietrzem a nie woda. Pelety to z kolei duzy sklad no i kotlownia, a dom bez piwnicy.

Ma ktos dobre namiary na dobrego projektanta ogrzewania kominkowego, panele sloneczne i pompy cieplne- woj. podlaskie? W projekcie mam gazobeton 600, gr 24 cm + styropian 12 cm.

Dzieki

Gaz troche mnie przeraza (wybuch, pozar) tym bardziej,ze dom bedzie czasami stal pusty w zimie.

Skoro tak, to bym radzil oprocz kominka grzejniki elektryczne (promienniki, albo takie zwyczajne, z drutem oporowym) na scianach. Przyjeżdzasz na week-end - włączasz korki i za 30 minut masz przyjemne cieplo. No i w oddalonych od kominka miejscach masz podtrzymanie ciepla (np.lazienka) A w przypadku kominka jednak nagrzanie "from zero to hero" trwa ze 2..3 godziny. No i jak zgasnie na noc, to nad ranem trzeba sie do psa przytulić. A czasem nawet ( o zgrozo!) do żony.

W lesie masz wyższe prawdopodobieństwo pojawiania się glonów. Zasadniczo nieszkodliwe, ale nie zawsze fajnie wyglądaj. Dlatego dachówka ceramiczna wydaje mi się mniej trafiona (mimo wszystko trochę nasiąkliwy materiał).

Gorąco odradzam tynki akrylowe - tu prawdopodobieństwo zakażenia geometrycznie rośnie. Wszytskie rośliny muszą być odsunięte min. 2 m od fasady.

a o czym mam rozmawiac w tej lesniczowce- nie bardzo rozumiem??

Lesniczy mieszka na wiosce, ma "slupek" z lat 70 tych. Najblizszy sasiad to stare zabudowania stawiane jak byly pieniadze i ochota :-)

Mnie chodzi o uwagi ludzi, ktorzy budowali teraz i wiedza czego by nie zrobili nastepnym razem budujac sie w lesie.

Dzieki za uwagi o akrylu. Na dachu mam zamiar miec panele sloneczne, ale od tej dachowki chyba sie nie wywine, co ciekawe to ma byc szara albo zielona wg war. zagospod.

Mieszkam w lesie. Do majbliższych zabudowań około 1km. Dom został postawiony około roku 1923 i nadal się trzyma. Dom jest drewniany, pokryty blachą trapezową.

Co do nowych osad stawianych u nas w lesie to: budują z Max-ów + styropian, na to tynk, kryty blachą szwedzką.

Jeżeli chodzi o technologię to zgodzę się, że trzeba uważać na to czym się przykryje dach. Obserwuję teraz dachy (w mieście) w swojej okolicy kryte dachówką i na wielu jest osad z glonów, w lesie pewnie się to zjawisko nasili. U nas (w lesie) kryją blachami i nic takiego nie zaobserwowałem.

Ważniejsze jest zaplanowanie nośników energi - woda, prąd, telefon, gaz - tu mogą się pojawiać wg mnie problemy ale i tak są one do przezwyciężenia - i mogę powiedzieć że nic nie znaczą w porównaniu z możliwością mieszkania w lesie :D.

No wlasnie, ZE dal mi "cale" 4 kW na dom i budynek gosp- na moje zamowione 16. Co do kominka to gmina nie wypowiedziala sie na ten temat w war. zag., wiec nie zamierzam sie dopytywac. Urbanista gminny kazal mi podac co do centymetra wielkosc domu i to ujal w war. zagospodarowania, to swiadczy o kompetencjach. Poza tym ma to byc w ramach odbudowy siedliska na polu o pow 1 ha. mozna wiec wybrac takie usytuowanie,ze beda zachowane wszytskie odleglosci. Ale to juz inna bajka- potrzeba tu ludzi myslacych, a z tym jest klopot. Walcze dalej.

Hmm, 4 kw - to ci nie starczy nawet na żarówki, agd i to co zwykle jest na prąd w domu, poszaleli nie ma co, wnisokuje ze skoro wystapiles o 16 kw to myslales wlasnie o ogzrewaniu elektrycznym, warto o to powalczyc.

Ja bym sie chyba jednak dowiedziala o ten kominek, co bedzie jak wybudujesz i nie odbiora ci domu pod nakazem rozbiorki tegoż?