Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom w lesie

Recommended Posts

Demonizujecie te kominy przy lesie. A co zrobić z osadami, leśniczówkami i domami wśród lasu? Wyburzyć?

Nie o to chodzi. Jeden czlowiek ma rozum i ostroznie obchodzi sie z ogniem, a inny jak wypije, to wieczorem zachce mu się rozpalic w kominku. Na wysuszonej ściólce wiele nie trzeba - iskra z komina i do widzenia.

Demonizujecie te kominy przy lesie. A co zrobić z osadami, leśniczówkami i domami wśród lasu? Wyburzyć?

Nie o to chodzi. Jeden czlowiek ma rozum i ostroznie obchodzi sie z ogniem, a inny jak wypije, to wieczorem zachce mu się rozpalic w kominku. Na wysuszonej ściólce wiele nie trzeba - iskra z komina i do widzenia.

Przekorek, ale w piecu/kominku to się albo pali albo nie. Mieszkam w okolicy o jednym z najwyższych zagrożeń pożarowych w lasach i jeszcze nie słyszałem o pożarze od iskry z komina domowego. Pociągi, głupota ludzi (pety, podpalenia, ogniska), samochody (katalizator itp.) tak.

Pomijam przypadki pożaru sadzy bo tu też wina jest po stronie złęj obsługi komina (nieczyszczenie).

Uff, troche mi lzej- jesli chodzi o kominek- no wlasnie w kominku sie nie pali raczej w sucha letnia noc. Mysle tez o pompie cieplnej ale obawiam sie teraz z kolei o to, ze gmina obetnie mi teren iwestycji wg wlasnego widzimisie.

Mimo wszystko dom bedzie murowany bo taka jest koncepcja gminy. A moze ktos podzieli sie doswiadczeniami w budowaniu D21 z Muratora?

• 11 months później...
  • 3 years później...
Mama dom w lesie (sosnowym). Co do pokrycia dachu to położyłem dachówkę ceramiczną szkliwioną. Po roku nie widać żadnych śladów glonów itp. Dach ładnie się spłukuje deszczówką. Warto zrobić szersze kosze w dachu, tak żeby liście/igły mogły się swobodnie zsuwać. Warto też zaopatrzyć się w urządzonko do wygarniania liści z rynien (GARDENY).