Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brązowe okna - coo nich sądzicie?

Recommended Posts

Jestem na etapie rozmyślań, czy okna mają byc białe (oczywiście drewniane) czy brązowe, dodam, że mieszkanie jest póki co "gołe", a jeżeli chodzi o wystrój to na pewno będzie on "drewniany". Zastanawiam się, czy jak wymienię okna na brązowe, to czy nie będzie pózniej problemu z dopasowaniem koloru paneli i mebli (a przy różnych kolorach drewna czy to sie nie bedzie za bardzo gryzło). Dodam jeszcze, ąe brązowe okna baaardzo mi sie podobają (ale czy białe nie byłyby ardziej bezpieczne). Dzięki za wszelkie uwagi i ewentualne fotki. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom

Bardzo łądnie wyglądają !

Sam bym się zdecydował na brązowe ponieważ :

mniej się brudzą

albo nie - tak samo się brudzą ale mniej to widać ;)

Widziałem ostatnio PCV z brązową, drzewnopodobną, okleiną - nawet sensownie to wyglądało a i cenowo nie było znacznie wyżej od standardowych - białych okien PCV - bo na takie zapewne będę musiał się zdecydować.

Ja osobiście odradzał bym farby kryjące bialy czy braz ponieważ nigdy

niewiadomo co pod tą farbą się kryje .Raczej lazuryt różne kolory można wybrać, ale gdzie widać struktóre drewna .W tedy mam pewność ,że mam zdrowe okna i z czego zrobione sosna czy machoń .

Zdecydowanie brązowe. Jest na rynku dostępnych tyle różnych odcieni, że na pewno wybierzesz coś dla siebie. Poza tym przecież umeblowanie domu nie musi być w identycznym oddcieniu co okna! Drzewo do drzewa zawsze pasuje, nawet jeśli różni się nieco odcieniem. Dla mnie malowanie drewnianych okien na biało to nieporozumienie, bo tym samym odbiera się im urok drewna. I zgadzam się z cinko, że zdecydowanie ładniejsze są lazuryty niz farby kryjące.

Żadnych białych

no chyba że chcesz z pcv

ale drewniane białe ??? :o

jeżeli decydujesz się na drewno to niech je będzie widać (oczywiście kolor lazur a odcień i barwa to już Ty sobie najlepiej wybierzesz)

jeżeli pcv z okleiną to moim zdaniem okleina jednostronna trochę wygląd okna psuje gdy jest ono otwarte bo wówczas widać dwukolorowość okna i mnie to denerwuje ale może kogoś innego nie

dlatego wybrałbym dwustronnie okleinowane

a i jeszcze jedno dobrze ktoś zauważył że wybierając drewniane okno malowane białą farbą kryjącą nigdy nie wiesz co się pod nią znajduje

My mamy okna drewniane -lakier lazur, zrobione z dwóch gatunków drewna.

Od zewnątrz dębowe, a od środka z drewna wiśniowego, z widocznym pięknym usłojeniem i w ślicznym kolorze.

Gdyby te okna były zamalowane na biało, to straciłyby cały swój urok i piękno drewna zginęłoby niepowrotnie pod warstwą lakieru :cry: , a po co?.

z doœwiadczenia powiem tyle zrob duocolr zew. bršz -lazur wew nštrz białe dlaczego jak będš całę białe/ kolorkryjšcy / to zrobiš ci z 2 gat. kantówki bo nie będzie tego widać a2 gat. to badziewie nie takie słoje , sinizna i inne wady którch nie widać pod farbš kryjšcš . na soœnie będzie pod lazurem widać cały urok drewna meranti ci tego nie da uwaga1 nie którzy producenci sprzedaja meranti jako machoń to kłamstwo w Polsce do stolarki bardzo malo zużywa się tego /machoniu/ do stolarki budowlanej jest on bardzo twardy i wielu nie widziało go na oczy. A meranti to pospolity gat. w Azji połodniowej ,Afryce i Ameryce Połodniowej tyle wart co naszea rodzima sosna czy œwierk nie smakuje naszym robalom po pomalowaniu fardami kryjšcymi wyglšda jak dšbi z tego importu zrób te okna nie widziałem tej kantówki łaczonej tak ze nie będš próbowali cię oszkapic a kosztuje ona tyle co sosna w 1 gat.

z doœwiadczenia powiem tyle zrob duocolr zew. bršz -lazur wew nštrz białe dlaczego jak będš całę białe/ kolorkryjšcy / to zrobiš ci z 2 gat. kantówki bo nie będzie tego widać a2 gat. to badziewie nie takie słoje , sinizna i inne wady którch nie widać pod farbš kryjšcš . na soœnie będzie pod lazurem widać cały urok drewna meranti ci tego nie da uwaga1 nie którzy producenci sprzedaja meranti jako machoń to kłamstwo w Polsce do stolarki bardzo malo zużywa się tego /machoniu/ do stolarki budowlanej jest on bardzo twardy i wielu nie widziało go na oczy. A meranti to pospolity gat. w Azji połodniowej ,Afryce i Ameryce Połodniowej tyle wart co naszea rodzima sosna czy œwierk nie smakuje naszym robalom po pomalowaniu fardami kryjšcymi wyglšda jak dšbi z tego importu zrób te okna nie widziałem tej kantówki łaczonej tak ze nie będš próbowali cię oszkapic a kosztuje ona tyle co sosna w 1 gat.

:o :o :o :o :o

To jest oczywiste że meranti to nie machoń i nikt mi tego nie wmawiał jak kupowałem okienka z meranti

co do jakości to pewnie w Azji jest odpowiednikiem naszej sosny i dlatego cena okien drewnianych czy to z sosny czy to z meranti jest ta sama przynajmniej w M&S tam gdzie kupowałem

co do jakości najepszymi doradcami są Pchełek i Jareko oni są guru w sprawach okien chociaż jak się czyta forum to spór które lepsze sosna czy meranti kończy się z reguły na argumentach gustu nabywców

O kurcze, a to w jakim języku???? :o :D

O gustach się nie dyskutuje.

Nie ma się co przejmować bardzo kolorem okien przy urządzaniu wnętrz, bo przecież zazwyczaj są jakieś firanki, zasłonki, żaluzje. No i kolor okien nie jest aż tak dominujący. My mamy brązowe i nie braliśmy tego faktu pod uwagę prz urządzaniu wnętrz i jest OK.