J_K_K 29.05.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 hej. Metabo. narzędzia nie do zdarcia. mam 2 szlif katowe duze (230mm) i 2 małe (110mm.). 2 wkrętarki aku. ale najlepszy sprzęt jaki miałem i mam do tej pory to Hitachi. "i nie są kosmicznie drogie" Mam wrażenie, że pytający potrzebuje to do prywatnego, a nie profesjonalnego uzytku. Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 29.05.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 do prac domowych w drewnie kupiłem żółtego einhella.( szlifierka oscylacyjna, wyrzynarka , piła ręczna)jak na razie spox. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 30.05.2005 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Masz całkowitą rację że sprzęt do użytku własnego ale wykorzystywać go na budowie będę okazjonalnie ale jak już to intensywnie więc zależy mi na tym żeby nie wysiadał przy ciągłej intensywnej pracy np przez cały 1 dzień Z tego co piszecie to Makita nie jest taka super a myślałem że ją łyknę hej. Metabo. narzędzia nie do zdarcia. mam 2 szlif katowe duze (230mm) i 2 małe (110mm.). 2 wkrętarki aku. ale najlepszy sprzęt jaki miałem i mam do tej pory to Hitachi. "i nie są kosmicznie drogie" Mam wrażenie, że pytający potrzebuje to do prywatnego, a nie profesjonalnego uzytku. Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 30.05.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 U mnie do prac lekkich (drewno, otwory w metalowych elementach itp) wiertarka Bosch 600W z uchwytem zaciskanym bez klucza - symbolu niestety nie pamiętam, ale jest dość stara (8-10 lat) i działa bez zarzutu. Do prac cięższych - Młotowierkatka Bosch z SDSem. Wierciłem tym otwory pod puszki, kuję dziury w silikatach, wiercę wszystkie mozliwe otwory w twardych materiałach. Sprzęt nie do zajechania. Szlifierka hm... Toya (prezent), ale o dziwo mam ją 6-ty rok, eksploatuję intensywnie i nic się z nią nie dzieje. Wkrętarka akumulatorowa - Metabo. Warto zainwestować w przynajmniej jeden akumulator dodatkowy który można ładować w czasie pracy na dugim. Sprzęt niezawodny - aktualnie kręcę nią proflie do sufitów gk. Wyżynarka - Black & Decker (też darowizna) - -tutaj nic nie mogę napisać bo lezy jeszcze nowa w pudełku. Przelotnie jeszcze korzystałem z młota udarowego Celmy - straszny "grzmot" - ciężki i po godzinie roboty odpadają ręce. Tak samo przelotnie używałem młota Hilti - lekki i super wydajny. Co do wierteł - do metalu wolę kupować markowe - wersje TIP się jakoś słabo sprawdzają. Natomiast wiertła SDS do betonu w rozmiarach standardowych używam tylko "no name" i jestem mile zaskoczony ich trwałością. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaganek 30.05.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Po 4 dniach użytkowania padła mi piła łańcuchowa Husqvarna wypadek statystyczny czy lepiej dać sobie spokój. Mam możliwość odzyskania kasy albo wymiany na nową no i nie wiem co zrobić bo wydawało mi się że marka dobra ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 30.05.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 raczej wymień Husqvarna to sam top w tej dziedzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 30.05.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 witamJa na budowie mam wiertarkę bosch psb 500 . Zapłaciłem za nią 160 zł.Ile ona wytrzymała to sam nie mogę się nadziwić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 30.05.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Wiertarka Black&Decker 800 W, wrzeciono zakręcane ręką - 6 lat bez zastrzeżeń Mołotowiertarka - Einhel (SDS) - kułem nią dopiero z 20 godzin) bez zastrzeżeń Wyżynarka Bosch - (6 rok) zero zastrzeżeń Wkrętarka akumulatorowa Kres (14,4 V) - super Szlifierka kątowa Einhel (230 mm) - za młoda do oceny Szlifierka kątowa Bosch (115 mm) - 5 lat, bez wad. Wszystkie używam okazjonalnie i na dzień dzisiejszy kupowałbym Einhela. Nawet jak wytrzyma 2-3 lata, wystarczy, mozna kupić nowy - i tak będzie taniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 30.05.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Szlifierka Hanseatic 230, 2 lata gwarancji, padło ..... Szlifierka Einhell Bavaria 230....- padła ........ Maxwerx & Toya 230, też padły ....... Młot Einhell Bavaria 750, 2 lata gwarancji, padł ...... wszystko Ci pada, może Ty nie umiesz się posługiwać tego typu narzędziami. Nie obraża się tylko, nie chcę Cię pouczać, bo może nie mam racji. Wiadomo iż takie "tanie" narzędzia trzeba używać z umiarem, nie przegrzewać, itd.... Ja to się wsłuchuję w narzędzia, jak słyszę iż zaczyna praca być niezaciekawa, to daje odpocząć, ostygnąć. Gdybym ja zaczął forsować moje narzędzia, pewnie też zaczeły by padać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobek 30.05.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 WitamHILTI TE-2M taka mała popierdółka ,HILTI TE-15 no nia cos można wywiercić ,BOSCH 7-45 DE mam na to niezle rabaty.Jeśli byłoby mnie stać kupiłbym HILTI ,a z powodu,że mam możliwość (rabaty)jadę na BOSCHU (tym dużym),i to mi w mej pracy wystarcza.Wiertla SDS-plus NO NAME (3 zł),SDS-MAX niestety droższe (BOSCH -30%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaganek 31.05.2005 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 raczej wymień Husqvarna to sam top w tej dziedzinie Dzięki w takim razie wymienię pewnie miałem po prostu pecha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 31.05.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 U mnie sprawdziły sie bez zastrzezen moje nastepujące narzedzia: Młotowiertarka Makita typ 2455, wyzynarka Kress, wiertarka Bosch PSB 500, szlifierka tasmowa Celma - grzmot, ale nie do zajechania, piła reczna Celma, piła łancuchowa Makita, stara polska piła stołowa z żeliwnym korpusem, markowa, na 380V. Wiertła SDS Plus z De Walt. Ostatnio kupilem do okazjonalnego ciecia żółtą szlifierke kątową Einhell 125 mm. Po godzinie pracy (z przerwami) wypadł przycis blokady tarczy. Dobrze, że go znalazłem w trawie. Ekipa, ktora u mnie pracowała, korzystała z szlifierek kątowych no name. Psuły sie stale, mieli ich wiec w zapasie kilka i regularnie co tydzien lub dwa wozili je przy okazji do naprawy. Ja nie zdecydowałbym sie na taką strate nerwow i czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 01.06.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Nie obraża się tylko, nie chcę Cię pouczać, bo może nie mam racji. Poniekąd To nie ja ich używam (bo nie mam na to czasu) tylko ekipa "rodzinna" (poszanowanie lepsze niz u obcych, ale pewnie gorsze niż u właściciela). Wszystkie ww. narzędzia nadawały się w zasadzie do naprawy, ale widać polityka dystrybutorów jest inna. Padają pierdoły: szlifierki Hanseatic i Maxwerx - łozysko (pewnie wystarczy wymienić na lepsze), młot - mocowanie wiertła (wystarczyło by wstawić lepszy pierścień Siegera), szlifierki Einhella, Maxwerxa i Toy'i - i to jest swego rodzaju ciekawostka - wyłączniki (różnego kształtu i typu)- zapewne od pyłu powstałego przy cięciu diamentem kanałów pod elektrykę (pewnie wystarczył by "kapturek" ochronny na wyłącznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch07 01.06.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Kilka rozsypanych tanich wiertarek wystarczy !!! Jeden dobry zakup i wreszcie spokój.Teraz mam BOSCH GBH 2-24 DFR.Super sprzęt ,sama przyjemność pracy. Wkrętarko-wiertarka akumulatorowa METABO z dwoma bateriami też jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 01.06.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 jednakze do bardziej precyzyjnych prac, to ona jest lekko za duza i warto tez miec cos malego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch07 01.06.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 jednakze do bardziej precyzyjnych prac, to ona jest lekko za duza i warto tez miec cos malego. Wtedy używam małego marketowego Boscha z którym juz miałem pare problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaganek 02.06.2005 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 jednakze do bardziej precyzyjnych prac, to ona jest lekko za duza i warto tez miec cos malego. Wtedy używam małego marketowego Boscha z którym juz miałem pare problemów. No więc Bosch to jednak nie zawsze cudo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch07 02.06.2005 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 jednakze do bardziej precyzyjnych prac, to ona jest lekko za duza i warto tez miec cos malego. Wtedy używam małego marketowego Boscha z którym juz miałem pare problemów. No więc Bosch to jednak nie zawsze cudo? Napisałem-"marketowy".Taki nieco różni sie od profesjonalnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 03.06.2005 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 świetnie że poruszyliście ten wątek czyli marketowy to dla majsterkowiczów a co innego sprzęt dla profesjonalnego używaniai dlatego pytam czy warto dokładać grosza by kupować narzędzia dla zawodowców jeżeli się je używa tylko u siebie na budowie a nie w celach zawodowych non stopczy też sprzęt dla majsterkowiczów może paść przy intensywnym użytkowaniu nawet niezbyt częstym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch07 03.06.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Mojego DFR-a kupiłem jak w Boschu była promocja na ten model.Te cztery stówki drogą nie chodza a narzędzie jest warte ceny ( mimo promocji prawie tysiączek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts