Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

procedura wydawania pozwolenia budowlanego

Gość

Recommended Posts

rozumie ktos jaki jest cel zawiadamiania sasiadow raz prezd wydaniem decyzji

i drugi raz po wydaniu tej decyzji?

jaki jest sens takiego podwojnego zawiadamiania?

Pierwszy raz zawiadamia o wszczęciu postępowania. Drugi raz zawiadamia o wydaniu decyzji.

Pierwszy raz jest po to, żebyś (jako strona przeciwna) mógł zajrzeć do akt i zaznajomić się ze sprawą. Możesz np. złożyć swoje wnioski.

Przykład: sąsiad planuje nadbudowę a ty jako wielki esteta i miłośnik swojej ulicy idziesz i zwracasz urzędowi uwagę aby przy wydawaniu decyzji uwzględnił nadzwyczajne walory zespołowe architektury wokół i nakazał Sąsiadowi zrobić okrągłe okienko do piwnicy (bo wszyscy tak mają)

Drugi jest po to, żeby umożliwić Ci odwołanie się od już wydanej decyzji.

Przykład: urząd zapomniał o twoim ww wniosku, albo go olał. Ty, jako miłośnik swojej ulicy odwołujesz się zatem od treści decyzji i w uzasadnieniu przytaczasz opinię koserwatora i inne papiery, które zgromadziłeś na wszelki wypadek w czasie trwania postępowania.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to bardzo szlachetne ale niestety inwestoro-nieprzyjazne

powinno byc na odwrot

tzn pan ktory jest esteta powiniien sie starac (jesli ma interes) na jakim etapie jest postepowanie i ewentualnie sie sprzeciwiac

przeciez on moze z gory zalozyc, ze decyzja bedzie pozytywna wiec moze juz z gory sie odwolac

na wszelki wypadek

ale bardzo dziekuje za odpowiedz bo dajwe ona przynajmneij jakies pozory sensu dzialania naszych urzedow

• 2 weeks później...

leonie ja czekałem an decyzję o WZ tylko 8 miesięcy i dostałem taką, że lepiej nie mówić. We wniosku napisałem kąt nachylenia połaci dachowych 42 st. w decyzji jest 35-40st. itd. decyzja niekorzystna dla mnie bo muszę zmienić projekt albo zrobić indywidualny. Nie odwoływałem się od tej decyzji bo przypuszczam, że w tym roku by się nie uprawomocniła. Cierpliwie czekam na uprawomocnienie modląc się żeby nie było odwołań ze strony sąsiadów. Twoje terminy są super jeśli chodzi o czas załatwienia sprawy ja czekałek 8 miechów a Ty chłopie 1,5 miecha to i tak niezły wynik. Poczytaj sobie lepiej posty na ten temat to Ci się oczy trochę otworzą.

Życzę powodzenia

Piotr

• 2 weeks później...
Ludziska nie straszcie mnie. Składając wniosek o warunki zabudowy powiedziano mi że około trzech miesięcy to trwa. A gość który mi tę sprawę prowadzi w urzędzie powiedział że mam zadzwonić za około miesiąc(od złożenia wniosku).Wszystko zależy od tego jak szybko dostaną uzgodnienia z Wyższego Urzędu Górniczego

można procedurę przyspieszyć.

....

punkt 3 i 5. samemu sie rozwozi zawiadomienia i zbiera podpisy

Ja tak próbowałem, ale mam sąsiadów idiotów.

To pierwsze zawiadomienie żona zaniosła sąsiadce, a potem mąż sąsiadki zrobił jej awanturę , że jakieś dziwne pisma odbiera nie wiadomo od kogo.

To drugie pismo zostało wysłane pocztą. Oczywiście nie odebrali bo "adresat nie zamieszkuje pod tym adresem". Okazało się, że zameldowanie mają w innym mieście. Tam też nie odebrali. Dopiero po zdecydowanym telefonie urzędnika, pani sąsiadka łaskawie przyszła do urzędu i odebrała.

• 1 year później...
  • 1 year później...

A jak sytuacja wygląda w 2008 roku? Czy w przypadku wznowienia pozwolenia na budowę procedura wygląda tak samo? U mnie była przerwa w wykonywaniu prac >2 lata. Kupuję dom w budowie i nie ja załatwiałam pozwolenie. Plan zagospodarowania się nie zmienił - to szeregówka - cały ciąg segmentów już stoi.

Proszę, podzielcie się wiedzą.