Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to jest z nadzorem?

frupper

Recommended Posts

Witam

moją pierwszą wypowiedź na forum rozpocznę

pytaniem - jak wygląda sprawa kontroli nadzoru budowlanego

na czynnej budowie - czy mogą przyjść (czytaj wejść) na budowę i dokonywać czynności kontrolnych bez wiedzy właściciela?

dodam ,że kontrolę podjęto bez wcześniejszego nawet telefonicznego powiadomienia (przyczyną kontroli jest nieuzasadniony wniosek uczynnego sąsiada)

pozdrawiam

czekam na pomocne informacje

Witam

moją pierwszą wypowiedź na forum rozpocznę

pytaniem - jak wygląda sprawa kontroli nadzoru budowlanego

na czynnej budowie - czy mogą przyjść (czytaj wejść) na budowę i dokonywać czynności kontrolnych bez wiedzy właściciela?

Mogą - jeśli na budowie są inni ludzie - np. wykonawcy. Nie wolno im samowolnie otwierać pomieszczeń. Moga dokonać np. pomiaru zewnętrzych ścian. Obejrzeć budynek stojąc na ulicy i porównać ilość okien w murach z ilością okien na zatwierdzonym do realizacji planie itd.

Czy teren masz ogrodzony?

dodam ,że kontrolę podjęto bez wcześniejszego nawet telefonicznego powiadomienia

Nie jest to wymóg

(przyczyną kontroli jest nieuzasadniony wniosek uczynnego sąsiada)

Czy rzeczywiście jest nieuzasadniony to właśnie powinna stwierdzić kontrola.

pozdrawiam

Także pozdrawiam

Dzięki za szybką odpowiedź

w uzupełnieniu - teren jest ogrodzony

a to co wiem to fakt że dokonali pomiaru budynku, którego rozmiary podejrzewam kwestionował sąsiad , niestety nie udało im się znaleźć rozbieżności z projektem - tego samego dnia wystosowali pismo

informujące już o majacej się odbyć za 2 tygodnie oficjalnie w obecności właściciela wizji na budowie (skądinąd wiadomo ,że będą szukać haka dalej - cokolwiek)

pozdrawiam

Witam

Wowka ma całkowitę rację. Przytoczę tylko art. 81a ust. 1 Prawa budowlanego:

Organy nadzoru budowlanego lub osoby dzialające z ich upowaznienia maja prawo wstępu:

1. do obiektu budowlanego

2. na teren:

a) budowy

b) zakładu pracy.

Polecam lekture art. 81, 81a, 81c wspomnianego już prawa bud.

Pozdrawiam

...jak wygląda sprawa kontroli nadzoru budowlanego

na czynnej budowie - czy mogą przyjść (czytaj wejść) na budowę i dokonywać czynności kontrolnych bez wiedzy właściciela?...

Tak mogą. Ale gdy nie ma kierownika budowy lub właściciela to musi być przynajmniej pełnoletni świadek takiej kotroli.

Nie znam nawet człowieka

osobiście nawet nie rozmawiałem z nim

ale po rozpoznaniu tematu wiem że ma na pieńku z wszystkimi swoimi sąsiadami

bez komentarza

No nie wiem, ale może pomyśl o sprzedaży budowy i szukaj innego miejsca :wink:

A tak na serio, to skoro to taka małpa, to może lepiej, że uaktywnił się na początku budowy, teraz wiesz, że musisz wszystko "od linijki"

Podejrzewam ,że gdybym postanowił to sprzedać to poprawiłbym sąsiadowi humor ;

poza tym to moja ojco/dziadowizna a tego się podobno nie sprzedaje

z takich powodów;

facet graniczy ze mną na odcinku 11 m - wcina się w moją działkę klinem

- a jego dom znajduje się ok. 60 m od naszej granicy więc widać ,że to rasowy pieniacz, sytuację ratuje płot bity deska w deskę wys. 2 m.

pozdrawiam

Witam

mam za sobą pełną kontrolę PINB, o której wcześniej wspominałem,

który uznał że budowa jest prowadzona w sposób książkowy (stan surowy zamknięty)

i zmartwionemu tym faktem sąsiadowi zadał pytanie - o co mu tak naprawdę chodziło?

Dziękuje wszystkim którzy w jakiś sposób oświecili mnie

i pomogli

teraz ja też w tej kwestii mam doświadczenie

pozdrawiam

• 2 years później...
Witam

Organy nadzoru budowlanego lub osoby dzialające z ich upowaznienia maja prawo wstępu:

2. na teren:

a) budowy

b) zakładu pracy.

Pozdrawiam

Witam ostatnio mialem kontrole przypadkowa nie zostalem poinformowany o niej i na dodatek nikogo nie bylo na budowie czy w takiej sytuacji maja prawo kontrolowac ( dostalem juz pismo z wstawieniem sie di nich i dostalem mandat za brak tablicy) niby zrobili zdjecia ze nie bylo

Witam

2. na teren:

a) budowy

b) zakładu pracy.

Pozdrawiam

Witam ostatnio mialem kontrole przypadkowa nie zostalem poinformowany o niej i na dodatek nikogo nie bylo na budowie czy w takiej sytuacji maja prawo kontrolowac ( dostalem juz pismo z wstawieniem sie di nich i dostalem mandat za brak tablicy) niby zrobili zdjecia ze nie bylo

Przeprowadzali rytunową kontolę terenu i zainteresowali się twoją budową, bo nie było tablicy... ale skoro nikogo nie było, to kontrola nie odbyła się - dlatego m.in. cię wzywają. najlepiej weź ze sobą dokumenty budowy (pozwolenie na budowę, uzupełniony dziennik, twoją kopię zawiadomienia o rozpoczęciu, zatwierdzony projekt).

Mandatu możesz nie przyjąc, ale wtedy czeka cię rozprawa w Sadzie Grodzkim.

A poza tym to bez nerw. jeśli wszystko masz w porządku, to nie ma powodu do obaw.