frupper 24.05.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Witam moją pierwszą wypowiedź na forum rozpocznępytaniem - jak wygląda sprawa kontroli nadzoru budowlanegona czynnej budowie - czy mogą przyjść (czytaj wejść) na budowę i dokonywać czynności kontrolnych bez wiedzy właściciela?dodam ,że kontrolę podjęto bez wcześniejszego nawet telefonicznego powiadomienia (przyczyną kontroli jest nieuzasadniony wniosek uczynnego sąsiada) pozdrawiamczekam na pomocne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.05.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Witam moją pierwszą wypowiedź na forum rozpocznę pytaniem - jak wygląda sprawa kontroli nadzoru budowlanego na czynnej budowie - czy mogą przyjść (czytaj wejść) na budowę i dokonywać czynności kontrolnych bez wiedzy właściciela? Mogą - jeśli na budowie są inni ludzie - np. wykonawcy. Nie wolno im samowolnie otwierać pomieszczeń. Moga dokonać np. pomiaru zewnętrzych ścian. Obejrzeć budynek stojąc na ulicy i porównać ilość okien w murach z ilością okien na zatwierdzonym do realizacji planie itd. Czy teren masz ogrodzony? dodam ,że kontrolę podjęto bez wcześniejszego nawet telefonicznego powiadomienia Nie jest to wymóg (przyczyną kontroli jest nieuzasadniony wniosek uczynnego sąsiada) Czy rzeczywiście jest nieuzasadniony to właśnie powinna stwierdzić kontrola. pozdrawiam Także pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 24.05.2005 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Dzięki za szybką odpowiedźw uzupełnieniu - teren jest ogrodzonya to co wiem to fakt że dokonali pomiaru budynku, którego rozmiary podejrzewam kwestionował sąsiad , niestety nie udało im się znaleźć rozbieżności z projektem - tego samego dnia wystosowali pismoinformujące już o majacej się odbyć za 2 tygodnie oficjalnie w obecności właściciela wizji na budowie (skądinąd wiadomo ,że będą szukać haka dalej - cokolwiek) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 24.05.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 WitamWowka ma całkowitę rację. Przytoczę tylko art. 81a ust. 1 Prawa budowlanego:Organy nadzoru budowlanego lub osoby dzialające z ich upowaznienia maja prawo wstępu:1. do obiektu budowlanego2. na teren:a) budowyb) zakładu pracy. Polecam lekture art. 81, 81a, 81c wspomnianego już prawa bud.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 24.05.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 zawsze możesz odbic piłeczkę uczynnemu sąsiadowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 24.05.2005 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 zgadza sięwłaśnie szykuję rakietę aby dobrze ją odbićnie jest to proste - sąsiad ma dom postawiony dobre 10 lat temuale pomyśli się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.05.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 ...jak wygląda sprawa kontroli nadzoru budowlanego na czynnej budowie - czy mogą przyjść (czytaj wejść) na budowę i dokonywać czynności kontrolnych bez wiedzy właściciela?... Tak mogą. Ale gdy nie ma kierownika budowy lub właściciela to musi być przynajmniej pełnoletni świadek takiej kotroli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 25.05.2005 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Tak myślałem - ale lepiej pytać doświadczonych dziękujępozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 25.05.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 zgadza się właśnie szykuję rakietę aby dobrze ją odbić nie jest to proste - sąsiad ma dom postawiony dobre 10 lat temu ale pomyśli się Zaatakujesz wszystkich sąsiadów, czy masz faworyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 27.05.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Może najpierw zastanów się czemu sąsiad to robi?Może nie jesteś bez winy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 30.05.2005 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Nie znam nawet człowieka osobiście nawet nie rozmawiałem z nimale po rozpoznaniu tematu wiem że ma na pieńku z wszystkimi swoimi sąsiadamibez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 30.05.2005 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Nie znam nawet człowieka osobiście nawet nie rozmawiałem z nim ale po rozpoznaniu tematu wiem że ma na pieńku z wszystkimi swoimi sąsiadami bez komentarza No nie wiem, ale może pomyśl o sprzedaży budowy i szukaj innego miejsca A tak na serio, to skoro to taka małpa, to może lepiej, że uaktywnił się na początku budowy, teraz wiesz, że musisz wszystko "od linijki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 31.05.2005 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Podejrzewam ,że gdybym postanowił to sprzedać to poprawiłbym sąsiadowi humor ; poza tym to moja ojco/dziadowizna a tego się podobno nie sprzedajez takich powodów;facet graniczy ze mną na odcinku 11 m - wcina się w moją działkę klinem- a jego dom znajduje się ok. 60 m od naszej granicy więc widać ,że to rasowy pieniacz, sytuację ratuje płot bity deska w deskę wys. 2 m.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 03.06.2005 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Witammam za sobą pełną kontrolę PINB, o której wcześniej wspominałem,który uznał że budowa jest prowadzona w sposób książkowy (stan surowy zamknięty)i zmartwionemu tym faktem sąsiadowi zadał pytanie - o co mu tak naprawdę chodziło?Dziękuje wszystkim którzy w jakiś sposób oświecili mnie i pomogli teraz ja też w tej kwestii mam doświadczeniepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajon 17.04.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam Wowka ma całkowitę rację. Przytoczę tylko art. 81a ust. 1 Prawa budowlanego: Organy nadzoru budowlanego lub osoby dzialające z ich upowaznienia maja prawo wstępu: 1. do obiektu budowlanego 2. na teren: a) budowy b) zakładu pracy. Polecam lekture art. 81, 81a, 81c wspomnianego już prawa bud. Pozdrawiam Witam ostatnio mialem kontrole przypadkowa nie zostalem poinformowany o niej i na dodatek nikogo nie bylo na budowie czy w takiej sytuacji maja prawo kontrolowac ( dostalem juz pismo z wstawieniem sie di nich i dostalem mandat za brak tablicy) niby zrobili zdjecia ze nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 18.04.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witam Wowka ma całkowitę rację. Przytoczę tylko art. 81a ust. 1 Prawa budowlanego: Organy nadzoru budowlanego lub osoby dzialające z ich upowaznienia maja prawo wstępu: 1. do obiektu budowlanego 2. na teren: a) budowy b) zakładu pracy. Polecam lekture art. 81, 81a, 81c wspomnianego już prawa bud. Pozdrawiam Witam ostatnio mialem kontrole przypadkowa nie zostalem poinformowany o niej i na dodatek nikogo nie bylo na budowie czy w takiej sytuacji maja prawo kontrolowac ( dostalem juz pismo z wstawieniem sie di nich i dostalem mandat za brak tablicy) niby zrobili zdjecia ze nie bylo Przeprowadzali rytunową kontolę terenu i zainteresowali się twoją budową, bo nie było tablicy... ale skoro nikogo nie było, to kontrola nie odbyła się - dlatego m.in. cię wzywają. najlepiej weź ze sobą dokumenty budowy (pozwolenie na budowę, uzupełniony dziennik, twoją kopię zawiadomienia o rozpoczęciu, zatwierdzony projekt). Mandatu możesz nie przyjąc, ale wtedy czeka cię rozprawa w Sadzie Grodzkim. A poza tym to bez nerw. jeśli wszystko masz w porządku, to nie ma powodu do obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 25.04.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Chciałam się dowiedzieć kto (tzn. jaki urząd) może przeprowadzić kontrolę mojej budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts