te wu 28.10.2002 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Dzień Dobry ,jestem w trakcie remontu ( juz piekny jubileusz 5 lat)starego zabytkowego domu , ktory przy okazji zamieszkuję go z moją rodziną. W tej chwili rozpocząłem remont piętra i dachu ( dwuspadowy ) , chciałbym rozpocząć ocieplanie dachu - etapami . Proszę o poradę - mam zamiar ocieplać styropianem ( który umieszczam pomiędzy krokwiami )i uszczelniam to wszystko pianką montażową.Nad styropianem ( zewnętrzna strona ) umieszczę folię budowlaną w ten sposób , że po obu stronach folii będzie dostęp powietrza - przewietrzenie . Od wewnątrz również użyję folii paroszczelnej bezpośredno na styropian a potem już tylko płyta G-K . Czy to ma sens ? Czy nie będę miał problemów z wilgocią ?Czy uda sie łatwo wymienić pokrycie dachowe ?Prosze o pomoc .Te Wu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.10.2002 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Dziwa tu prawdziwe opisujesz. Proponuje na poczatek przegladna watki ktore juz byly. Wtedy wyrobisz sobie poglad na pewne "sprawy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytarafał 29.10.2002 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Żadnego styropianu ! Na poddasze tylko wełna mineralna i to min. 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te wu 29.10.2002 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 przecież to wełna szybciej zamoknie ( niż styropian) a montaż z użyciem sznurka to zabawa a ja to pierdut w pięć sekund pianką i gotowe , poza tym nieznoszę tego fruwającego po domu pyłu .Ktoś mnie przekona dlaczego nie styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytarafał 29.10.2002 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Więc po kolei :najpierw pokrycie dachu [blacha , dachówka itp.] , następnie folia wierzchniego krycia [tzw. wiatro-izolacja ,ma umożliwić wyparownie wody z ocieplenia] , potem 3cm. luzu [tutaj musi sobie chulać wiatr i osuszać wilgoć która się zbiera w ociepleniu],teraz już mamy wełne i to min. 15cm. [jeżeli zastosujesz styropian to para będzie się skraplać po zewnętrznej stronie płyt styr. i nie zdąży swobodnie odparować. Będzie więc spływac sobie i zamakać ściany.Wełna bedzie jak gąbka , w zimne dni będzie robić sie wilgotna a w cieplejsze swobodnie wysychac], teraz paroizolacja czyli folia PE 0,2 [ma chronić płyty k-g przed zawilgoceniem] ,już tylko konstrukcja pod k-g no i płyta. A jeżeli chodzi o sznurki to wełna może się opierać na konstrukcji od k-g. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts