Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie dachu

te wu

Recommended Posts

Dzień Dobry ,

jestem w trakcie remontu ( juz piekny jubileusz 5 lat)starego zabytkowego domu , ktory przy okazji zamieszkuję go z moją rodziną. W tej chwili rozpocząłem remont piętra i dachu

( dwuspadowy ) , chciałbym rozpocząć ocieplanie dachu - etapami . Proszę o poradę - mam zamiar ocieplać styropianem ( który umieszczam pomiędzy krokwiami )i uszczelniam to wszystko pianką montażową.

Nad styropianem ( zewnętrzna strona ) umieszczę folię budowlaną w ten sposób , że po obu stronach folii będzie dostęp powietrza - przewietrzenie . Od wewnątrz również użyję folii paroszczelnej bezpośredno na styropian a potem już tylko płyta

G-K . Czy to ma sens ? Czy nie będę miał problemów z wilgocią ?

Czy uda sie łatwo wymienić pokrycie dachowe ?

Prosze o pomoc .

Te Wu

przecież to wełna szybciej zamoknie ( niż styropian) a montaż z użyciem sznurka to zabawa a ja to pierdut w pięć sekund pianką i gotowe , poza tym nieznoszę tego fruwającego po domu pyłu .

Ktoś mnie przekona dlaczego nie styropian ?

Więc po kolei :najpierw pokrycie dachu [blacha , dachówka itp.] , następnie folia wierzchniego krycia [tzw. wiatro-izolacja ,ma umożliwić wyparownie wody z ocieplenia] , potem 3cm. luzu [tutaj musi sobie chulać wiatr i osuszać wilgoć która się zbiera w ociepleniu],teraz już mamy wełne i to min. 15cm. [jeżeli zastosujesz styropian to para będzie się skraplać po zewnętrznej stronie płyt styr. i nie zdąży swobodnie odparować. Będzie więc spływac sobie i zamakać ściany.Wełna bedzie jak gąbka , w zimne dni będzie robić sie wilgotna a w cieplejsze swobodnie wysychac], teraz paroizolacja czyli folia PE 0,2 [ma chronić płyty k-g przed zawilgoceniem] ,już tylko konstrukcja pod k-g no i płyta. A jeżeli chodzi o sznurki to wełna może się opierać na konstrukcji od k-g. Pozdrawiam .