Hallina 24.05.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Czy każda działka wystawiona do sprzedaży powinna posiadać księgę wieczystą?? A co jeśli jej nie ma.Jak sprawdzić hipotekę ,czy nie jest obciążona albo np. czy nie jest zastawem kredytowym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 24.05.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Jako geodety mogę powiedzieć jedno, nigdy nie kupiłbym działki bez urządzonej Ksiegi Wieczystej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 24.05.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 A ja kupiłam działkę bez KW. Po prostu była częścią większej całości. Wtedy trzeba sprawdzić, czy w KW całości nie ma obciążeń. Księgę dla naszej działki założyliśmy już po kupnie (można to zrobić za pośrednictwem notariusza - drożej, lub samemu - taniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.05.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 K74 kiedy tak kupowaliści? U nas od kilku lat taki numer nie przechodzi. Działka przed sprzedażą musi posiadać KW. Kiedyś wystarczyło na akcie napisać że KW jest "bez oznaczenia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwka N. 24.05.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Ja kupowałam działkę 2 lata temu. Również nie miała swojej KW bo była częścią większej działki. Notariusz w akcie wniósł do sądu o odłączenie mojej działki i założenie nowej KW i było po temacie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 24.05.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Rafałek, nie bardzo rozumiem? Czy chodzi o sprzedaż w jakimś szczególnym trybie, czy o sprzedaż nieruchmości w ogóle? Może masz na myśli użytkowanie wieczyste (istotnie, jego nie da się sprzedać bez wpisu do KW)? Bo jeśli chodzi o własność, to moim zdaniem nie ma obecnie przeszkód, żeby księgę wieczystą założyć dopiero po sprzedaży. Hallina, napisz coś więcej, np. czy ta nieruchomość nie jest wpisana do żadnej księgi (jeśli stanowi część większej nieruchomości, która ma już księgę, to nie powinno być problemu), czy jest dla niej prowadzony tzw. zbiór dokumentów (przez sąd wieczystoksięgowy) i czy kupujesz własność czy użytkowanie wieczyste i od kogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.05.2005 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Jeśli większa nieruchomość ma KW to coś co wchodzi w jej skład też ma KW. Jak może być mniejsza działka bez KW wchodząca w skład większej która ma KW? Co do tego co pisałęm. Na ziemiach wyzyskanych jest wiele gruntów bez KW. Kiedyś można je było sprzedawać bez KW - w akcie notarialnym pisało się "bez oznaczenia" i po sprzedaży zakłądano na nią KW. Teraz to nie przechodzi. Sprzedający musi założyć KW i dopiero wtedy może ją sprzedać. Jeśli działka nie ma KW to jak określisz (na jakiej podstawie) jego właściciela? (Uwaga - ten temat jest rozwojowy - sam mam trochę przejść z księgami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 24.05.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 OK, rozumiem że wymóg założenia KW przed sprzedażą to kwestia praktyki sądów wieczystoksięgowych/notariuszy na Twoich terenach. Jest w tym oczywiście dużo sensu, bo ryzyko kupującego grunt bez KW (a także notariusza, który sporządza umowę sprzedaży) jest bez porównania większe niż gdy księga już jest. Ale argument, że jak nie ma KW to nie da się stwierdzić kto jest właścicielem jest moim zdaniem średnio mocny. Oczywiście można to zrobić, na podstawie tych samych dokumentów, które są niezbędne do założenia KW (umowy, orzeczenia sądowe, dokumenty sprzed 350 lat, cokolwiek jest dostępne . Przecież w kwestii własności KW tylko potwierdza pewnien stan faktyczny, a nie tworzy taki stan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.05.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Przecież w kwestii własności KW tylko potwierdza pewnien stan faktyczny, a nie tworzy taki stan. Niby tak. Ale jak nie ma KW to wcale nie jest łąwto udowodnić że się jest właścicielem na mocy np. Traktatu Wersalskiego. Ja kupiłem od właściciela (skarb Państwa) który otrzymał te ziemie na mocy właśnie tego traktatu. Zapis w ewidencji gryntów jest z lat 20'dziestych, ale w KW nie ma nic. Tam ciągle jako włąściciel figurowało Królestwo Pruskie. Wiesz jakie były Jaja by to wyprostować. Teraz się śmieję, wtedy nie. A jaki bajzel jast w naszych KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 24.05.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Racja. Przypominają się opowieści prof. Stelmachowskiego o góralach, którzy na poparcie swoich praw do gruntów pokazywali mu akty nadania wydane przez Zygmunta Augusta, z oryginalnymi pieczęciami Trochę to jeszcze potrwa zanim się powyprostowuje sprawy gruntowe, choćby w Warszawie, może nasze wnuki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goto 24.05.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Ja, podobnie jak K74 i Iwka N., kupowałem działkę - część większej całości. Developer buduje segmenty na swojej działce i ma ona swoją KW (a nawet kilka, bo i działek jest kilka obok siebie). W akcie not. kupna działki pod nasz segment jest zawarty wniosek do sądu o odłączenie do odrębnej KW nabytej przez nas działki. A działo sie to w Warszawie (działka w Ząbkach pod Wawą), niecały miesiąc temu.Czyli kupiona przez nas działka nie ma (bo dopiero będzie mieć) KW i jednocześnie ma (jako część całości). Kwestia polega na tym o co chodziło pytającemu w pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 24.05.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Ja, podobnie jak K74 i Iwka N., kupowałem działkę - część większej całości. Developer buduje segmenty na swojej działce i ma ona swoją KW (a nawet kilka, bo i działek jest kilka obok siebie). W akcie not. kupna działki pod nasz segment jest zawarty wniosek do sądu o odłączenie do odrębnej KW nabytej przez nas działki. A działo sie to w Warszawie (działka w Ząbkach pod Wawą), niecały miesiąc temu. Czyli kupiona przez nas działka nie ma (bo dopiero będzie mieć) KW i jednocześnie ma (jako część całości). Kwestia polega na tym o co chodziło pytającemu w pierwszym poście. Dokladnie tak, musisz sie tylko dowiedziec o nowy nn KW, ja kiedy poszedlem wziac wypis musialem poprosic o nowy nr juz tylko dla mojej dzialki i wziac wypis tylko mojej dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 24.05.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Jeśli większa nieruchomość ma KW to coś co wchodzi w jej skład też ma KW. Jak może być mniejsza działka bez KW wchodząca w skład większej która ma KW? do tego miejsca popieram w 100%. Działka odłączona z istniejącej Kw po prostu ją miała i tyle. Teraz to nie przechodzi. Sprzedający musi założyć KW i dopiero wtedy może ją sprzedać. A tu sie nie zgadzam całkowicie Prosta sprawa - podaj przepis, który zabrania sprzedaży działki bez Kw (oczywiście jak wcześniej napisano sprawa nie dotyczy użytkowania wieczystego) NIE MA TAKIEGO PRZEPISU a co za tem idzie stosujemy zasadę ,że co nie jest prawem zabronione JEST DOZWOLONE i po ptokach Jeśli działka nie ma KW to jak określisz (na jakiej podstawie) jego właściciela? Notariusz ocenia "kwity" oraz oświadczenia stron aktu notarialnego i podejmuje stosowna decyzję. Zgadza się, że umowa taka niesie bardzo dużą dawke ryzyka ale jak ktoś się upiera to co mu zrobić? Na marginesie dodam, że na odmowe sporządzenia umowy przez notariusza można złożyć skargę. Może on odmówić jedynie w przypadku gdy sama czynność będąca przedmiotem umowy jest sprzeczna z obowiązującymi przepisami. Natomiast odpowiadając na główne pytanie Halliny powiem tyle, że bez księgi wieczystej nie ma hipoteki !!! Przepisu mówią jednoznacznie, że hipoteka powstaje z chwilą wpisu do księgi wieczystej !!! Od kilku lat nie ma w przepisach hipoteki USTAWOWEJ czyli generalnie zabezpieczającej wierzytelności Skarbu Państwa i jednostek samorządu terytorialnego, która dawała mozliwość zabezpieczenia wierzytelności bez wpisu do księgi wieczystej. Właśnie dlatego, że hipoteka ustawowa była sprzeczna z zasadą wiary publicznej ksiąg wieczystych (to co w Kw = stan prawny nieruchomości ) została wyrugowana z przepisów (chwała Bogu i posłom, którzy pewnie i tak nie wiedzieli co robią ) W całym swoim miniwywodzie pomijam zbiór złożonych dokumentów, który może być obciążony. Jednak nie hipoteką a poprzez złożenie dokumentów okreslających zobowiązanie właściciela. Istota taka sama jak hipoteka. Jednak nie ma w CAŁEJ POLSCE banku, który nie wymagał by ustanowienia hipoteki godząc się na złożenie dokumentów do zbioru !!! Znacznie częściej niż zobowiązaniami majątkowymi nieruchomości, które nie maja Kw są obciążone różnego rodzaju prawami osobistymi. Serdecznie pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 24.05.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Ja też kupiłem działkę, która jest częścią większej.Czekam na wydzielenie do nowej KW.Czy nie orientujecie się, czy mogą być problemy z dostaniem kredytu jeszcze przed wydzieleniem do nowej KW?W bankach trochę się motają i zapewne sprawa się wyjaśni przy rozpatrywaniu wniosków, ale chciałbym wiedzieć już teraz.Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 24.05.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 To pewnie zależy od ogólnej oceny kredytobiorcy i polityki banku, także polityki co do ubezpieczenia kredytu. Kiedyś wzięcie kredytu i wniosek o wpis hipoteki pozwalał znacznie skrócić oczekiewanie na założenie KW, przynajmniej w Warszawie. W dosyć świeżym, znanym mi przypadku bank nie miał problemu z daniem kredytu przed założeniem KW, tyle że do czasu założenia KW i wpisania hipoteki oprocentowanie było wyższe - bo jak rozumiem pokrywało koszty ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 24.05.2005 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 To pewnie zależy od ogólnej oceny kredytobiorcy i polityki banku, także polityki co do ubezpieczenia kredytu. Kiedyś wzięcie kredytu i wniosek o wpis hipoteki pozwalał znacznie skrócić oczekiewanie na założenie KW, przynajmniej w Warszawie. W dosyć świeżym, znanym mi przypadku bank nie miał problemu z daniem kredytu przed założeniem KW, tyle że do czasu założenia KW i wpisania hipoteki oprocentowanie było wyższe - bo jak rozumiem pokrywało koszty ubezpieczenia. A jaki to był bank? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.05.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 A tu sie nie zgadzam całkowicie Prosta sprawa - podaj przepis, który zabrania sprzedaży działki bez Kw (oczywiście jak wcześniej napisano sprawa nie dotyczy użytkowania wieczystego) NIE MA TAKIEGO PRZEPISU a co za tem idzie stosujemy zasadę ,że co nie jest prawem zabronione JEST DOZWOLONE i po ptokach Jeśli działka nie ma KW to jak określisz (na jakiej podstawie) jego właściciela? No to idź do ksiąg i to zrób. Na podstawie czego udowodnisz, że jesteś właścicielem? Co jest dowodem na to, że Ty jesteś właścicielem działki. Tutaj mogą uznać, ale nie koniecznie. To jest tylko ich dobra wola. Walczyłeś z KW? Ja walczyłem. Kolega walczy "zawodowo". Jest np grunt który jest zaliczany jako mienie poniemieckie. Czyli na podstawie dawniejszych przepisów (powojennych) odebrano prawo własności obywatelowi niemieckiemu. Po wojnie tył to ogólnie grunt państwowy, który ktoś przekazał pewnej instytucji (nie ma na to dokumentów). Jedyny ślad to zapis w ewidencji gruntów. Jednak innych dokumentów nie ma. Jedyny pomysł jaki miałą Pani referendarz w KW to wystąpić o zasiedzenie. Wg interpretacji kilku radców i kilku sędziów zajmujących się tymi sprawami KW jest dokumentem nadrzędnym informującym o własności. Kto jest obecnie właścicielem gruntów na które w KW figuruje zapis Królestwo Próskie, a dokładnie Miasto Królestwa Próskiego (dosłowne tłumaczenie). Spróbuj sprzedać, kupić i potem założyć na to Księgę wieczystą. Mogę mnożyć podobne przypadki - sprawy znam osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 24.05.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 rafałek niestety przepisu zabraniającego zbycia działki bez Kw nie podałeś Moją powyższę teze podtrzymuję w całej rozciągłości. Podpowiedz tym swoim "radcom i sędziom", że jest taka instytucja jak OBWIESZCZENIA. Uwierz mi wiem o czym piszę Mówienie, że "KW jest dokumentem nadrzędnym informującym o własności" to lekka przesada. Widziałem bardzo wiele ksiąg, których stan nie miał nic wspólnego z rzeczywistym stanem prawnym. W naszym systemie prawnym istnieje zasada powszechności ksiąg wieczystych co oznacza, że każda nieruchomość powinna mieć Kw. Z tego prosty wniosek, że nie można oddalić wniosku o założenie Kw dla nieruchomości, która jej nie ma!!!! W razie wątpliwości co do tego czy można wpisac własność na rzecz danej osoby sąd MUSI opublokować obwieszczenia i jeśli nikt nie bedzie kwestionował tego prawa sąd ma obowiązek założyć Kw i wpisać prawa tej osoby, która je sobie rości. Jednak doskonale wiem, że obwieszczenia są rzadko spotykane bo prościej oddalić wniosek (mimo braku podstawy prawnej do takiej decyzji) niż się męczyć. Księga wieczysta jest bardzo ważna jednak istnieje takie powództwo jak powództwo o uzgodnienie treści księgii wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym, a to oznacza, że ustawodawca nie zakłada "nieomylności" ksiąg. Brak możliwości decydowania o swojej własności łamie konstytucję !!! Oczywiście do wszystkiego należy podejść z głową. Bez oceny konkretnego stanu faktycznego nie podejmuję sie "wyprostowanie" Twojego problemu ale zapewniam Cię, że w ramach obowiązującego prawa jest to możliwe. Nawet jeśli nie nastąpi to na poziomie sądu rejonowego to sa jeszcze sąd okręgowy i najwyższy. Wszystko o czym piszę ma uzasadnienie w obowiązujących przepisach, w przepisach, które stosuję w swojej pracy każdego dnia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 24.05.2005 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 rafal9 - BPH udzielił kredytu przed założeniem księgi wieczystej, ale do czasu jej założenia i dokonania wpisu hipoteki trzeba było ubezpieczyć kredyt. Wniosek o założenie KW był przygotowany przez bank, a pieniążki na konto sprzedającego wpłynęły po tym, jak pokazaliśmy w banku potwierdzenie złożenia tego wniosku w sądzie i zapłacenia co się należało Urzędowi Skarbowemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goto 24.05.2005 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 PKOBP też udzielił (tzn. prawie, ale obiecali że dadzą ) przed założeniem KW. Do momentu założenia ubezpieczenie kredytu: 0,066% kwoty kredytu miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts