Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowe słupy na poddaszu

Recommended Posts

Hej!

Właśnie się dowiedziałam, że architekt który robił adaptację projektu dorysował dodatkowe 4 słupy na poddaszu do podtrzymania więźby. I co teraz ? Czy kierownik budowy może zadecydować o tym , że są one zbędne? Niech ktoś mądry się wypowie bo mam teraz mętlik w głowie ponieważ nic architekt o potrzebie dodatkowych słupów nie wspominał a w typowym projekcie nie zmienialiśmy nic z dachem. Pytanie za 100 punktów kto w takim razie jest odpowiedzialny za konstrukcję dachu?

Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na odpowiedzi

Hej!

Właśnie się dowiedziałam, że architekt który robił adaptację projektu dorysował dodatkowe 4 słupy na poddaszu do podtrzymania więźby. I co teraz ? Czy kierownik budowy może zadecydować o tym , że są one zbędne? Niech ktoś mądry się wypowie bo mam teraz mętlik w głowie ponieważ nic architekt o potrzebie dodatkowych słupów nie wspominał a w typowym projekcie nie zmienialiśmy nic z dachem. Pytanie za 100 punktów kto w takim razie jest odpowiedzialny za konstrukcję dachu?

Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na odpowiedzi

Widocznie zwierzyliście się architektowi, że zamiast np. blachy na dachu, chcecie położyć dachówki :wink:

Od samego początku w projekcie była przewidziana dachówka ceramiczna więc chyba najcięższa? My nic nie chcieliśmy zmieniać w kwestii dachu tylko teraz się zgadza dlaczego UM czepiał się uprawnień konstrukcyjnych architekta. Tak to jest jak adaptację robi się poprzez znajomych.

Do IWKA:

Mam podobną sytuacje. Ja poprostu niedopatrzyłam sie moich słupów na poddaszu. Dopiero murarz powiedział :" rozmieszczenie tych Pani słupków na poddaszu to nie bardzo ..."

Porozmawiaj z kierownikiem budowy. My tak zrobilismu.

Zwołalismy spotkanie z murarzem, dekarzem i kierownikiem budowy i wspólnie utalilismy (oni obliczali coś, naciski itp :o ), które słupy można usunąć, które bedą przsuniete a które z nich musza zostać. I juz mam po sprawie.

Polecam rozmowe z dobrym kierownikiem budowy i panem od dachów.

Pozdrawiam i powodzenia :lol:

Jeżeli, tak jak napisałaś masz TYPOWY projekt domu, który był już napewno 10 razy poprawiany i zmieniany przez autora, to nie pozostaje nic innego jak zapytać artystę (architekta), co też miał na myśli nanosząc zmiany, narażając Cię na dodatkowe koszty i problemy.Albo po prostu (jak już tu ktoś napisał), olać gościa i zrobić jak poradzi kierownik budowy (jeżeli się na tym zna, co wcale nie jest oczywiste), lub jeszcze lepiej dobry cieśla.

nie rozmawiaj z zadnym cieslą tylko porozmawiaj z tym architektem lub kimś kto się na tym zna (inspektor / kierownik budowy itp.) Skoro słupy sa wrysowane tzn. ze w 99% sa potrzebne. Nikt na forum nie doradzi Ci czy słupy powinny byc czy nie bo zalezy to od projektu domu a jeśli ktoś podpowiada ze mozna te czy owe słupy zlikwidować bez przeanalizowania obciążeń to poszukaj łopaty na budowie i walnij go w ł...b

Zamiarzasz połozyć dachowę ceramiczną a to oznacza włożenie kilku lub kilkunastu ton na dch - to wcale nie tak mało zwłaszcza że konstrukcja dachu musi wytrzymać nie tylko ciężar samej dachówki.

za konstrukcje (jak zreszta za wszystko) odpowiada adaptujący projekt i to do niego trzeba się udac.

czasem jest tak, że na pieknych kolorowych rzutach w katalogach po prostu słupy sa niewrysowane (zeby latwiej bylo opchnac typowy projekt). za to pojawiają sie juz w projekcie budowlanym...

nie rozmawiaj z zadnym cieslą tylko porozmawiaj z tym architektem lub kimś kto się na tym zna (inspektor / kierownik budowy itp.) Skoro słupy sa wrysowane tzn. ze w 99% sa potrzebne. Nikt na forum nie doradzi Ci czy słupy powinny byc czy nie bo zalezy to od projektu domu a jeśli ktoś podpowiada ze mozna te czy owe słupy zlikwidować bez przeanalizowania obciążeń to poszukaj łopaty na budowie i walnij go w ł...b

Zamiarzasz połozyć dachowę ceramiczną a to oznacza włożenie kilku lub kilkunastu ton na dch - to wcale nie tak mało zwłaszcza że konstrukcja dachu musi wytrzymać nie tylko ciężar samej dachówki.

Gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem, tobyś doczytał, że słupów na typowym projekcie nie było. Z zeznań zainteresowanej wynika, że dodał je adaptujący projekt architekt, bez wprowadzania zmian dotyczących więźby dachowej przez wyżej wymienioną. Istnieje przypuszczenie, że architekt dodał je bez powodu!. A co do fachowości na budowie (dotyczącej dachu), to z mojego doświadczenia wynika,że DOBRY cieśla przewyższa wszystkich kierowników i architektów.

za konstrukcje (jak zreszta za wszystko) odpowiada adaptujący projekt i to do niego trzeba się udac.

czasem jest tak, że na pieknych kolorowych rzutach w katalogach po prostu słupy sa niewrysowane (zeby latwiej bylo opchnac typowy projekt). za to pojawiają sie juz w projekcie budowlanym...

Ooo!! Tak było u mnie! A teraz architekt adaptujacy projekt zastanawia się co z nimi zrobic.. :-?

Gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem, tobyś doczytał, że słupów na typowym projekcie nie było. Z zeznań zainteresowanej wynika, że dodał je adaptujący projekt architekt, bez wprowadzania zmian dotyczących więźby dachowej przez wyżej wymienioną. Istnieje przypuszczenie, że architekt dodał je bez powodu!.

A co do fachowości na budowie (dotyczącej dachu), to z mojego doświadczenia wynika,że DOBRY cieśla przewyższa wszystkich kierowników i architektów.

Byc może uznał że ten TYPOWY projekt jest błędny - a może dostosował go do lokalnych warunków, a może zmiany wynikają z innych wprowadzonych zmian - tego nie wiesz ! a radzisz olać gościa.

A co do fachowości na budowie (dotyczącej dachu), to z mojego doświadczenia wynika,że DOBRY cieśla przewyższa wszystkich kierowników i architektów.

tak, tak - znam tych dobrych cieśli i im podobnych - wiedzą wszystko najlepiej i krytykuja wszystkich na około - a to architekt nie potrzebnie coś tam narysował, a to konstruktor nie zna się na obliczeniach itp. ale natomiast Oni to same och i ach - później przyjdzie dekarz i klnie cieślę !

Fachowców którzy naprawdę potrafią coś MĄDZRE doradzić jest naprawde niewielu choć i tacy się zdarzają.

Gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem, tobyś doczytał, że słupów na typowym projekcie nie było. Z zeznań zainteresowanej wynika, że dodał je adaptujący projekt architekt, bez wprowadzania zmian dotyczących więźby dachowej przez wyżej wymienioną. Istnieje przypuszczenie, że architekt dodał je bez powodu!.

Z reguły się nie wtrącam, ale...

Gdzie jest budowa?

Adaptacja polega m.in. na dostosowaniu do warunków lokalnych. Np. głębokość posadowienia fundamentów do poziomu przemarzania. Więźbe do obciążenia śniegiem i wiatrami...

Więc istnieje również przypuszczenie, że powód może jednak istnieje.

Wniosek - rozmowa z architektem może coś wyjaśni.

zlu

tak, tak - znam tych dobrych cieśli i im podobnych - wiedzą wszystko najlepiej i krytykuja wszystkich na około - a to architekt nie potrzebnie coś tam narysował, a to konstruktor nie zna się na obliczeniach itp. ale natomiast Oni to same och i ach - później przyjdzie dekarz i klnie cieślę !

Fachowców którzy naprawdę potrafią coś MĄDZRE doradzić jest naprawde niewielu choć i tacy się zdarzają.

Co do fachowości na budowie, każdy z nas ma jakieś doświadczenia z tym związane i mógłby na ten temat napisać książkę. Ja w każdym razie zawsze miałem większe szczęście do budowlańców niż do architektów :wink: